Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
1012
View
50
Reply

[Pelbagai] ZIARAH-MENZIARAHI...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 21-6-2019 12:19 PM | Show all posts
Zaman dah berubah. Dulu takde social media, so cara terbaik untuk tahu perkembangan saudara mara ialah dengan berkunjung. sekarang ni, semua update ada di hujung jari. So budaya kunjung mengunjung semakin berkurangan. Dah tak semeriah dahulu. Tapi budaya ni kalangan orang2 tua memang masih utuh, cuma untuk golongan muda je semakin dilupakan. Even berbual dengan cousin kalau di social media punyalah rancak, bila jumpa depan2 macam tak kenal haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 02:35 PM | Show all posts
cuti raya seminggu memang tak cukup la kalau nak ziarah menziarahi semua sanak saudara. Jadi, kalau dapat update gambar dalam grup family pun, jadi lah... sebagai pengganti diri. Luar musim raya lah selalunya kalau ada peluang nak berziarah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 02:35 PM | Show all posts
memang best  bila buat ziarah menziarhi ni. dapat mengeratkan hubugan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kami org kampung raya mmg akan ziarah. Xkira sedara dekat atau sedara yg setahub sekali j jumpa (time raya). Tp mmg akan gegeh meredah jem walaupon perjalanan sejam hanya utk g raya ke rmh sedara jauh. Mmg time raya jer ziarah. Time xraya xde de nk g bejalan gitu. Mayb sbb dr org tua2 lg tradisi ziarah menzirah ni. So menurun la ke generasi skg. Kadang2 fedup jgk sbb jem tula. Trasa mls nk bejalan. Baik duk umah jela. Tp.... Mmg xkan duk rmh saje. Trasa xlengkap raya klu xmeredah jem utk ziarah. Raya mesti g smyg raya, g kubur and ziarah. Shrmzb semuaaa

ilustrasi-kartu-ucapan-idulfitri.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun ni I first time beraya as husband and wife. Memang kelam kabut laa nak pegi ziarah menziarahi. Kitorang pulak satu daerah. Memang jenuh la nak ziarah dua dua belah sedara mara. Pastu balik rumah je mak tanya dah pegi rumah ni belum, dah pegi rumah tu belum? Pastu balik rumah in law pulak dapat soalan yg sama jugak. Adoi kelam kabut rasanya dah laa cuti pun kejap je huhu. Tapi tu laa. Pengalaman hihi. Time raya je sempat nak ziarah menziarahi sedara mara ni. Selamat Hari Raya semua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2019 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita biasanya ziarah our 1st layer of extended family ie uncles, aunties, cousins. Masuk hat yg nenek sedara, cucu nenek sedara, cousin mak pak.. Sampai ke sudah x kenal
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Budaya ziarah menziarahi indeed semakin dilupakan dan x lagi menjadi keutamaan masyarakat kita esp youngsters.
Contohnya, hari raya some of us prefer stay at home, online all day.
Kita kena kembalikan budaya ziarah menziarahi ni guys. Islam mmg menggalakkan kita mengeratkan silatulrahim.
Lets instill the importance of budaya menziarahi dlm diri anak2 kita guys.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejak nenek dah meninggal ni dah berubah. Dulu setiap kali raya pertama, semua saudara datang rumah. Yela, nenek anak yang pertama. Bila nenek meninggal, masing- masing buat hal sendiri. Agak sedih la.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau kita dah habis syawal pun still continue ziarah2 ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2019 12:01 PM | Show all posts
Edited by duradanis at 9-8-2019 07:05 PM

orang cina tak ada budaya mcm tu kot, sebab iolss pernah berbual dengan jiran sebelah, mereka lagi suka dduk dirumah main judi..
and pelik kalau rumah kita ni ramai tetamu dtg.. dia akan tanya ada makan2 ke, ada buat majlis apa2 ke..

kalau melayu mmg dh jadi satu kewajipan  untuk ziarah rumah sedara, lagi2 klau ada org tua.. belum lagi orang2 jawa yg rumah sedara semua jenis dekat2 kampung tu, klau boleh semua nk ziarah.. even penat tapi seronok hehe, selain merapatkan silaturahim mereka baik hati hidang kan makanan bila  tetamu datang, bukan hidang yg ringan2 , sekali hidang makan berat semua.. harap bila mereka dah tak ada, adat ni tetap ada untuk ank2 cucu cicit..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.212982s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list