Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1167
View
37
Reply

[Budaya] definisi kebahagiaan

[Copy link]

Author: Alyazahra    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-6-2019 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
definisi bahagia ada bermacam- macam..depends dr sudut mana kt tgk..

as for me, bhagia tu ble hati kt tenang, kt happy dgn life kt baik dr segi kerjaya mahupun kehidupan bkeluarga..

sy xde ramai kawan especially sejk bpindah ke tempt baru, lgsg xde kawan wpun dh 5 thn kerja di tempat tu..i just keep my distance sebb amik pgajaran dr tempt kja lma n surprisingly, im happy with it..my close frens are my schoolmate yg sama2 dr zaman tadika n im happy to have a small circle..

bab duit, for some people, byk duit, hati senang, so bhagia..for me, ade duit byk pun tp kalau jiwa x tenang, sy memg x happy..

what say u?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahagia..sihat tubuh badan dan dapat uruskan diri sendiri. Ada makan pakai yg cukup ada tempat tinggal yg sempurna.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju, bahagia pada i, tidur dgn lena tanpa sebarang gangguan. Bangun pagi rasa semangat nak pi keja, duit tak berapa jenuh masih gelak bagai, walaupun tahu minggu depan duit dh putus, tapi pilih happy ja. Otak tak serabut, ada masa utk diri sendiri dan keluarga, yg penting sentiasa positif, inshaaAllah semua akan okey

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Setuju dgn tt definisi bahagia tu berbeza pd setiap org. Pnh je jmp org yg bahagia sbb berharta n pnh jgk jmp org yg bahagia even hidup x selesa mcm org laen.  As for me i rase bahagia bile i rasa gembira.. even bnd yg buat i gembira tu sebenarnye perkara yg kecil je pn.  Cth mcm naek moto jenjalan pusing kg dgn hubby ke, x pn bile hubby tolong kemas umah pn i da bahagia..  Anyway i doakan kite semua berbahagia selalu ok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahagia pd i ialah,kesihatan,hidup dlm keluarga berkasih syg dan sentiasa bersyukur confirm bahagia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:35 AM | Show all posts
definasi bahagia bagi saya

happy, tenang, rasa bersyukur  dan diberkati  walau pun  dalam kekurangan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 07:56 AM | Show all posts
bahagia tu bila kita menjadi diri sendiri..dan buat apa pun dgn seronok..
bole tdo dgn nyenyak dan berehat dgn tenang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:37 AM | Show all posts
Bahagia itu sederhana.
Cukup dengan buat apa yang kita suka, dan suka apa yang kita buat.

Ramai yang punya semuanya, namun masih merasakan dunia ini kosong tanpa warna.

Bahagia itu mudah sebenarnya.
Ikhlaskan hati dalam segala tindak-tanduk dan bebaskan diri dari belenggu masalah yang kadang-kala terlalu sedikit cuma. Manusia yg selalu meletakkan diri mereka di dalam kategori kurang berbahagia ini sebenarnya manusia yang tidak bersyukur. Terlalu banyak persoalkan tentang realiti hidup.

Belajar untuk bersyukur sebab dengan bersyukur itu, hati akan merasa bahagia.

Insyaallah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:37 AM | Show all posts
bahagia is happy, tenang, takde celaru,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahagia for me ada bumbung nak berlindung panas + hujan, ada makanan atas meja, ada selera untuk makan, boleh tido lena, family sihat semua. Ada orang bahagia dia duit berkepuk. Ada orang cukup seadanya.. Pada iols hidup simple tu cukup bahagia dah. Tak perlu kawan ramai2 cukup apa yg ada 2-3 kerat tu je. Makin berumur makin kurang kejar duniawi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:36 AM | Show all posts
bahagia tu bila kita tak stress
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:37 AM | Show all posts
Bahagia bila diri rasa sentiasa positif.
Bahagia bila tgk org lain dapat sama kongsi kebahagiaan tu.
Tapi betulla,bahagia tu subjektif.
Bahagia datang dari pelbagai cara dan bentuk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:41 AM | Show all posts
Bahagia tu bila hati kau berbunga2 dan selesa je dalam keadaan apa sekali pun..Bila badan sihat, otak cergas pun boleh timbul bahagia...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:19 PM | Show all posts
bahagia bila rasa segalanya cukup..

tak kaya dan tak mewah tapi Alhamdulillah
mencukupi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Dalam tradisi Islam, kebahagiaan pada dasarnya merujuk pada salah satu kata dalam bahasa Arab yang disebut saadah. Saadah adalah kata bentukan dari suku kata saada, yang berarti bahagia.

Definisi bahagia, dalam tradisi ilmu tasawuf, seperti yang disampaikan Imam al-Ghazali, dalam karyanya yang monumental Ihya Ulumiddin, merupakan sebuah kondisi spiritual, saat manusia berada dalam satu puncak ketakwaan. Bahagia merupakan kenikmatan dari Allah SWT. Kebahagiaan itu adalah manifestasi berharga dari mengingat Allah.

Menurut tokoh bergelar Hujjatul Islam ini, puncak kebahagiaan manusia adalah jika ia berhasil mencapai tahap makrifat, telah mengenal Allah SWT. Ketahuilah, katanya, kebahagiaan datang bila kita merasakan nikmat dan kesenangan. Kesenangan itu menurut tabiat kejadian masing-masing.

Kesenangan mata ialah melihat rupa yang indah. Kenikmatan telinga mendengar suara yang merdu. Demikian pula semua anggota tubuh yang lain dari tubuh manusia. Adapun kenikmatan hati ialah teguh makrifat kepada Allah. Hati itu dijadikan untuk mengingat Tuhan.

Seorang hamba rakyat akan sangat gembira kalau ia dapat berkenalan dengan wazir. Kegembiraan itu naik berlipat ganda kalau ia dapat berkenalan pula dengan raja. Tentu saja berkenalan dengan Allah merupakan puncak dari segala macam kegembiraan, lebih dari apa yang dapat dikira-kirakan oleh manusia. Tidak ada makhluk di dunia ini yang lebih mulia dari Allah. Tidak ada makrifat yang lebih nikmat daripada marifatullah.

Allah SWT sudah mengingatkan, andaikan penduduk suatu wilayah mau beriman dan bertakwa maka pasti akan dibuka pintu-pintu berkah dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan ajaran-ajaran Allah. Maka Allah mengazab mereka karena perbuatan mereka sendiri (QS al-Araf [7]: 96).

Dan Allah telah membuat suatu perumpamaan dengan sebuah negeri yang dahulunya aman lagi tenteram, rezekinya datang kepadanya melimpah ruah dari segenap tempat, tetapi penduduknya mengingkari nikmat-nikmat Allah. Allah memberikan kepada mereka pakaian, kelaparan, dan ketakutan disebabkan apa yang selalu mereka perbuat. (QS an-Nahl [16]: 112).

Sebuah syair dalam bahasa Arab menyebutkan, Wa-lastu araa as-saadata jamu maalin wa-laakin at-tuqaa lahiya as-saiidu. Artinya, kebahagiaan bukanlah mengumpulkan harta benda, tetapi takwa kepada Allah.

Selain itu, definisi kebahagian juga dicoba diuraikan oleh para pemikir Muslim masa kini. Cendekiawan Muslim asal Bogor, Prof Syed Muhammad Naquib Al-Attas, mendefinisikan kebahagiaan sebagai kesejahteraan yang bukan hanya lahiriah. Kebahagiaan tidak merujuk pada ketenangan pikiran. Ini adalah keyakinan diri akan hakikat segala yang ada.

Kebahagiaan adalah keadaan diri yang yakin akan Allah. Kebahagiaan datang sebagai penuaian amalan yang dikerjakan oleh diri berdasarkan keyakinan dan menuruti batinnya. Kebahagiaan merupakan kondisi hati yang dipenuhi dengan iman dan berperilaku sesuai dengan keyakinannya itu.

Kebahagiaan ialah keyakinan akan kebenaran akhir dan pemenuhan tindakan dalam kesesuaian dengan keyakinan tersebut. Kebahagiaan adalah kondisi permanen kesadaran yang alamiah terhadap apa yang permanen dalam manusia dan diterima hati (qalb).

Kebahagiaan merupakan kedamaian dan keamanan serta ketenangan hati (tumaninah). Kebahagiaan mengakibatkan seseorang mengenal Allah. Kebahagiaan memunculkan keimanan. Pun, kebahagiaan merupakan pengenalan tentang Tuhan sebagaimana Dia menggambarkan diri-Nya dalam wahyu. Selain itu, juga mengetahui tempat yang benar dan tepat dalam alam ciptaan dan hubungan yang tepat dengan Pencipta.

Menempuh kebahagiaan dilakukan dengan melaksanakan apa yang diwajibkan, yaitu ibadah. Kondisi yang dihasilkannya berupa keadilan (adl). Kebahagiaan dalam kehidupan bukan akhir terhadap dirinya sendiri, yakni bahwa akhir dari kebahagiaan merupakan cinta Tuhan.

Bilal bin Rabah merasa bahagia dapat mempertahankan keimanannya meskipun dalam kondisi disiksa. Imam Abu Hanifah merasa bahagia meskipun harus dijebloskan ke penjara dan dicambuk setiap hari karena menolak diangkat menjadi hakim negara. Sehingga dengan demikian, kebahagiaan tak dapat diukur dari takaran materi dan duniawi.

Berbicara tentang arti kebahagiaan sejati atau kebahagiaan hakiki, Islam mempunyai pandangan mengenai pengertian atau arti dari kebahagiaan sejati berdasarkan dalil dari firman Allah swt dalam Kitabullah Al-Quran dan juga dalil dari Hadits Nabi Muhammad saw.

Kebahagiaan sejati seseorang tidak bisa diukur dengan banyaknya harta atau kekayaan, status atau pangkat sosial dalam kemasyarakatan dan atau semua kemewahan yang dimiliki oleh seseorang. Kebahagiaan yang sesungguhnya atau kebahagiaan yang sejati atau hakiki itu terletak pada ketenangan hati seseorang.

Sudah banyak orang yang kaya raya dengan harta kekayaan mereka, namun kekayaan yang mereka miliki tidak bisa menjadikan hati mereka menjadi tenang, akan tetapi sebaliknya, justru harta kekayaan yang mereka kumpulkan membuat mereka lalai, lupa dan sibuk untuk senantiasa mengejar kekurangan, hal ini karena berapapun harta benda dan kekayaan yang mereka miliki masih saja mereka anggap masih kurang kurang.
bahagia-itu-sederhana.gif
bahagia-sederhana.gif
RuAI.gif
bahagiaitusederhana.gif

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
wow..baca2 komen cni, kebanyakan sama, x memandang kebendaan...which is very good..sebb kt x meletakkan bahagia tu pada duit semata2..syabas uolsss...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:13 PM | Show all posts
bahagia buat masa sekarang bila balik dr kerja, rumah xsepahhhhh semua elok cantik terletak...sinki kt dapur kosong, baju dah lipat, bilik kemas tapi tu semua kena settle malam before turun kerja lah...hahahaha....tapi apakan daya, even sebelum tido pun toys anak2 kompom bersepah jgk dpn tv

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
bebas hutang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahagia tu apa yang kita rasa, bukan apa yang orang nampak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Masih mencari lagi erti bahagia.. sekarang ni rasa macam happiness is overrated for me

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091424s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list