Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1271
View
20
Reply

STRATEGI PEMASARAN UTK BEGINNER AND MODAL CIPUT

[Copy link]

Author: adila39       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-7-2019 03:54 PM | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 5-7-2019 08:13 AM

Salam semua.

A week ago, saya dah berjanji untuk menulis tentang startegi pemasaran. Tapi disebabkan waktu dan kebetulan anak pulak demam so xlah jadi nak menulis. Pastu saya pulak demam and sakit kepala cuma best saya dapat MC. So best part saya free la sikit ni.. Anyway tak mau buang masa saya nak la share pengalaman saya dan juga apa saya lakukan and juga apa yang saya belajar  juga idea idea dari semua yang ada ni.

Semua orang pastinya nak jana duit lebih, ada yang fokus pada nak make more money or instant money so apa sekali pun bergantung pd objektif kita.
AND apa kita nak in making money. Aha..

Usually apa yang sy perhatikan, orang yang kaya ni..yg betul betul kaya depa ada that kelebihan yg Allah beri yg mmg bukan semua boleh dapat ni...depa ada instinct and aura , maknanya instinct yang kuat untuk melakukan sesuatu dan they know dengan apa yg mereka buat akan berjaya. Sama jugak aura...hmm pernah tak kita tgk someone tu..and kita akan rasa wow...or segan or like ok this guy must be somebody and org mudah je ikut apa yang dia kata and look high on them juga respect pada golongan ni.


So how kita nak jadi mcm tu...aha..ni saya pun nak belajar..but usually its a gift and naturally ada. Kelebihan yg ada pada seseorang. Dan juga kita pun boleh belajar.

OK. So what u shoud do strategi marketing u all...- ni generally la ...i go for something yang biasa sbb yg masuk dalam ni pun peniaga kecil mcm saya ni...corporate tu rasa go for bigger platform, but boleh juga kita buat benda yang senang dulu.

1. Untuk org Islam khususnya always say BISMILLAH bila buat sesuatu regardless who u are - saya selalu ucap kalimah ni and jg terdengar syarahan berapa besarnya impak kalimah ni. So pratikkan

2. Ikhlas dengan apa yang u nak buat - some people berniaga sbb terpaksa and some berniaga sbb minat and some cuba cuba atau kebetulan x kira bagaimana u mula always teach hati kita to be sincere dgn setiap apa kita buat. Cth klu kita berniaga air pastikan air tu dimasak dan pastikan niat kita menjual selain dari memberikan yg terbaik pd pelanggan

3. Jual benda yang dekat dihati pelanggan cth haa jual belacan..tp logiknya di Malaysia belacan antara bahan yg paling common digunakan. Kecantikan or jamu or apa apa yg berkait rapat dengan wanita - apa kesukaan mereka and kalau lelaki apa kesukaan mereka

4. Siapa you nak target - nak cari pelanggan sebenarnya bukan mudah, kena tau apa you jual dan siapa suka kalau you jual belacan you kenalah target kepada golongan yang memasak. So siapa yg selalunya memasak of coz la kaum hawa dan perniaga makanan so how lepas tu...

5. Sebarkan maklumat apa yang you jual , ada dua cara tradisional and modern and term sekarang digital marketing. Sebenarnya ni pada saya la..digital marketing bukanla pengukur berjayanya sesuatu marketing tu. Tetapi how you carry your product. So always go to basic before start something bigger

- mouth to mouth info- kena ramai perkenalkan apa yang you jual , beri sample atau berikan sedikit info kepada rakan rakan dan org sekeliling

6. Join semua free booth atau free bazar yang mengenakan minimum charges...anda kena kenalkan produk anda in market kiranya start your gear

7. Pastikan packaging atau produk anda tu tip top kualiti sangat utama. Jangan buat apa apa cincai. Mesti buat terbaik yang boleh

Bila semua ni dah buat...go to next level upgrade sikit GO To digital marketing

8. Whatsapp bulk, sangat penting untuk simpan semua database yang ada. semua no handphone yang ada mestila disimpan dengan baik.  Setiap bulan hantar friendly ads ke whatsapp bulk a simple info tentang produk AND lebih bagus image yang colorful and on the dot information. PRICE and PRODUC apa kena on the dot juga

9. FB - semua org guna FB untuk promote ..tapi now bukan semua free so how kita nak mula..create a page business platform, pastikan gambar yg diupload original and ada keterangan tentang produk anda tu. If modal xde nak mula dengan fb ads, start dengan join group peniaga FB .

10. Instagram - sama juga mcm FB kena kerap upload and sama juga image yang cantik dan keterangan produk yg jelas

11. Ekslusiviti - saya selalu suka produk saya nampak class and mahal walau biasa je..so ni u all kena belajar sikit how nak make sure produk nampak cantik. Kalau saya hamper ...i make my hamper look classy. So kalau u all..cemana..

12. Story telling yang pendek but precise...ramai je penjual suka berjela jela tulis...saya pun selalu x abis baca..kadang malas nak baca sbb point dia selalu hujung hujung so elakkan sbb i dont know cara ni  pada saya lah...agak lame.

13. Selalu upgrade diri and knowledge so u all boleh upgrade lagi startegi pemasaran u all.
14. Harga - jangan up harga ikut suka...make sure harga yg reasonable dan tak cekik darah dan tak juga rugi

15. Trial and error..try semua kaedah yang ada untuk promosi produk u all.

Paling utama, kenala sentiasa senyum and never say NO . Try dulu apa yang boleh to meet your clients expectations. Tau tak...saya pernah melayan customer sampai ke subuh just menjawab soalan dia apa dia nak. And dia hanya order satu je...tapi the beauty...dia hargai sbb kita melayan dia..so ni semua akan jadi potential repeat customer.

Again, look for repeat customer and create a loyal connection.

Nanti sesapa ada idea tambahla lagi.

@FanTasyCreation




Screenshot_20190705_160720.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ilmu yg sgt bagus utk yg baru mula nk bisnes mcm saya...bisnes tudung budak kecilan saja...in sya allah saya bleh pratikkan tip2 yg di berikan..terima kasih ya adila..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-7-2019 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Winona888 replied at 5-7-2019 02:22 PM
Ilmu yg sgt bagus utk yg baru mula nk bisnes mcm saya...bisnes tudung budak kecilan saja...in sya al ...

sama sama.. alaa biasa biasa je ni... dari pengalaman sendiri... nnt tambah lagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-7-2019 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
@julia5094
@DididanNana
@lum_lum
@sharlenetexas
@maizana
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-7-2019 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
@chicozinn
@sharlenetexas
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2019 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq mod...simple n bermanfaat utk sy yg bru nak berjinak dengan dunia perniagaan..btol kata mod..aura seseorg tue kdg2 menarik minat utk org membeli@sekadar bertanya..cth mcm opismate sy...pantang per yg dia jual mesti kwn2 akan beli x byk,ckit pon tetap ada...maybe sikap dia yg ceria n positif membuatkan org keliling senang dgn dia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-7-2019 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
lum_lum replied at 6-7-2019 02:54 AM
Tq mod...simple n bermanfaat utk sy yg bru nak berjinak dengan dunia perniagaan..btol kata mod..aura ...

aha... mmg aura ni penting.. sbb tu kita kena selalu cakap baik baik pikir bebaik and senyum. x lgsg energy kita jd positive.. ckp senangla... lagi mcm mod ni jenis cepat melenting.. tp x salah juga mencuba

Kita klu jual apa apa alhamdulillah mesti org beli. Sbb kita jenis suka keep trying.. bagi pilihan xnak a go b xnak b go c. Ada rezeki dia belilah

Penah jual biskut raya.. satu opis beli.. sbb.. depa kata no choice u jual kenalah beli. heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 09:30 AM | Show all posts
Salam...semangat meniaga tengah hilang ni...help me please..!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2019 10:10 AM | Show all posts
julia5094 replied at 11-7-2019 01:30 AM
Salam...semangat meniaga tengah hilang ni...help me please..!!!

nape..meh tell me why
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi dila..

I ada ja pengalaman bisnes tapi kecil2an saja.. dulu rajin buat food delivery. Skrg sdg cuba berjinak dlm bisnes make up.. mengandam sket2 haha.. jgn takut utk labur modal.. cth, in my case i kluarkan duit sndiri gi kelas masak western.. so dptla ilmunya.. dan praktik.. modalnya yuran kelas tu la.. now i sdg brjinak2 dlm bisnes make up n mngandam. So i kluarkan duit saving sndiri  utk join kelas make up. Takat ni i join kelas personal make up simple rm200.. and kluarkan modal utk beli brg2 make up (guardian) but at discounted price la. So my capitals are d fees and make up tools. In d future iAllah nak ambil personal class utk dinner make up yiha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 11:20 AM | Show all posts

Tak tau la dila..lately busy sgt..Hari2 keluar rumah at 7.30 am...balik rumah dekat2 7pm. Lps tu nak kena mask lagi malam2...Balik rumah kadang2 rumah pun tak sempat nak kemas. Ingat nak masuk tido je...dulu2 boleh je stay up buat kerja...sekarang ni...alahai...kena minum minuman tenaga ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-7-2019 11:49 AM | Show all posts
julia5094 replied at 12-7-2019 03:20 AM
Tak tau la dila..lately busy sgt..Hari2 keluar rumah at 7.30 am...balik rumah dekat2 7pm. Lps tu n ...

ooo..ingat niaga x laku ke apa....biasalah tu momentum kita kdg slow and lemah. Like i ni pun momentum sgt slow...lagi lak baru baik demam. Asyik termenung je..blank xd apa pikir. Kita dah shortlisted beauty spa class yg kita nak amek. adalah rm1800 kosnya.  ni pun paling murah. i guess you kena follow the flow...take a rest and gi la refsresh sikit mood tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 02:58 PM | Show all posts
adila39 replied at 12-7-2019 11:49 AM
ooo..ingat niaga x laku ke apa....biasalah tu momentum kita kdg slow and lemah. Like i ni pun mome ...

Tu la mai masuk sini. Nak ambil semangat balik...bagi kata2 perangsang sikit...ha..ha..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-7-2019 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 12-7-2019 06:58 AM
Tu la mai masuk sini. Nak ambil semangat balik...bagi kata2 perangsang sikit...ha..ha..

just take ur time.. its ok being lazy once awhile.... u will bounce back soon... even higher!
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 12:02 AM | Show all posts
Wow thanks.. Info yang bermanfaat.. tambahan dari info ini adalah... start kene ada website sendiri supaya anda boleh membina jenama anda melalui online secara organik.

Jangan hanya bergantung pemasaran menggunakan media social sahaja. Start mula membina website perniagaan.

Kalau yang mana sudi boleh la blogwalking di web saya MohdRawi.Com

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2019 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
rawi88 replied at 12-7-2019 04:02 PM
Wow thanks.. Info yang bermanfaat.. tambahan dari info ini adalah... start kene ada website sendiri  ...

nnt kita singgah
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
thanks for the tips. especially bab ikhlas tu. cumanya. negatifnya iols ialah i nak benda tu perfect sampai last2 tak buat pon.

lagi satu tak tau nak jual ape ? jangan marah. niche suka parenting/anak/beauty.

sebab bila nak jadi dropship atau ejen, tup2 tgk ade org jual murah, rasa down.

skang bagi info pasal tips baby ngan kanak2 je. tak tau lagi nak jual ape.. boleh bagi idea?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2019 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
rayriff replied at 27-7-2019 04:30 PM
thanks for the tips. especially bab ikhlas tu. cumanya. negatifnya iols ialah i nak benda tu perfect ...

mybe... if u suka jual makanan baby
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 28-7-2019 01:23 PM
mybe... if u suka jual makanan baby

menarik jugak tu! thanks adila
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Zero kos mrketing utk newbie. Paling senang skrg guna fb, share post kat group2 yg free utk iklan. Dulu penah barangan rumah. Share share, sehari dpt byk jugak customer. Dpt la RM100 bersih per day. Sebulan dah 3k and ada hari yg dpt lebih. Good luck !

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.112570s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list