Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8133
View
178
Reply

Rutin penjagaan muka

[Copy link]

Author: amboimak       Show all posts   Read mode

Post time 15-7-2019 06:22 PM | Show all posts
Edited by edoraixora at 15-7-2019 06:24 PM

aku sedang ikut cara nih, dedulu cam tak jaga proper sangat tapi bila dah perasan ada dot2 pigmentation, barulah nk rasa risau

22ddfd05-a528-41e8-9fe7-ceec772487c8.jpg

tambahan : 1-2 kali seminggu pakai scrub selepas cleanser & pakai mask sheet





Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
amboimak replied at 15-7-2019 02:19 PM
i suka sheet mask.. paling best lepas pakai clay mask rasa mcm nak kering kulit terus tempek sheet ...

u pakai clay mask dan sheet mask jenama apa
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
I pki safi dari umur 18 sampai skrg 30an. Eh ke 35an. I nk tukar tp takut x serasi. Sbb so far i pki ok je. Jerawat segan nk tumbuh xthu la kot hormon ke faktor usia ke. Sampai la aritu i rasa mcm nk tilik muka. Omg
My face dh start ada pigmentation. Mcm bintik cojlat tu. Hm... I mcm terkejut yg i dh lm x jg muka rupanya. Sedih dan terkejut semua ada. I rs i keluar pki sunblock. Risau la. Any tips atau skincare blh pki nk vanish pigmentation tu
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Cleanser(Mary Kay Melacep)-missha first treatment-hada labo hydrating lotion-TO Buffet serum-TO NMF-sunscreen hada labo-nutox eye cream
TO lactic acid 5% once a week kalau rajin
Sheet mask bila rajin gak
Eyebag I agak teruk although pakai eye cream. Teringin nk beli Lancome Genefique tp rasa mcm x mampu
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 12:47 PM | Show all posts
i ni memang sgt jaga muka kalau waktu siang & amat malas waktu malam .. selalu tido dgn bare face je

tapi sebenarnya tu... sgt tak bagus & i dah mula nampak kesannya sekarang bila age dah meningkat .. skrg ni baru la mula nak step up waktu malam .. rasanya it's a bit too late but i akan terus juga mencuba

siang
cleanser
toner
moisturizing lotion
serum (double serum - satu anti aging & another hydration)
moisturizer
sunblock

malam
micellar water
cleanser
toner
treatment acids / retinols
facial oil
moisturizer
--- kalau letih sgt, selepas toner,  serum & facial oil terus tido.

in between, clay mask, hydrating mask, sheet mask .. semuanya ni guna based on keperluan kulit

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2019 05:16 PM | Show all posts
edoraixora replied at 15-7-2019 06:22 PM
aku sedang ikut cara nih, dedulu cam tak jaga proper sangat tapi bila dah perasan ada do ...

ggod info! thank you
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2019 05:21 PM | Show all posts
int1705 replied at 15-7-2019 06:54 PM
u pakai clay mask dan sheet mask jenama apa

macam2.. bodyshop ada, watson ada.. depends on mood dan keperluan muka masa tu.. kdg bila tgh hormonal, kulit a bit oily so solve specific problem la..

as for sheetmask i suka melano cc sheetmask.. kalau boring sheetmask watson murah2 pun layan.. janji moisten up skin.

https://www.watsons.com.my/vitam ... mask-1-s/p/BP_85663
haih tak reti buh gambar.. sabar je la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2019 05:22 PM | Show all posts
wenza replied at 15-7-2019 10:23 PM
I pki safi dari umur 18 sampai skrg 30an. Eh ke 35an. I nk tukar tp takut x serasi. Sbb so far i p ...

pigmentation yang i pernah baca depends.. kalau yg jenis dah berakar tu memang kena p laser treatment i rasa.. huuu i pun ada tu.. nak laser2 tu yang takut
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2019 05:23 PM | Show all posts
MakcikPrada replied at 16-7-2019 12:09 AM
Cleanser(Mary Kay Melacep)-missha first treatment-hada labo hydrating lotion-TO Buffet serum-TO NMF- ...

missha first treatment tu memang bagus dan murah... good replacement for skii treatment essence yang mahal mencekik tuuuu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2019 05:24 PM | Show all posts
airisa replied at 16-7-2019 12:47 PM
i ni memang sgt jaga muka kalau waktu siang & amat malas waktu malam .. selalu tido dgn bare face je ...

treatment acid/retinol you pakai apa ye? efektif tak?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 06:00 PM | Show all posts
amboimak replied at 16-7-2019 05:23 PM
missha first treatment tu memang bagus dan murah... good replacement for skii treatment essence ya ...

Betul u, I pernah jugak pakai SKII, tp lepas try missha ni, sama je the result. Jimat sikit
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 06:23 PM | Show all posts
amboimak replied at 16-7-2019 05:24 PM
treatment acid/retinol you pakai apa ye? efektif tak?

treatment acid yg i guna1. glycolic acid - utk remove dead skin cells & fast brightening
2. lactic acid - sama jugak mcm glycolic acid tapi dia on surface saja

retinol
ni utk fine lines

BUT during daytime, kena pastikan pakai sunblock elok2 kalau pakai any of the acids/ retinol

so far, ada la nampak muka elok sikit hahahahah




Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 09:50 AM | Show all posts
airisa replied at 16-7-2019 06:23 PM
treatment acid yg i guna1. glycolic acid - utk remove dead skin cells & fast brightening
2. lact ...

berapa banyak sunblock nak kena tepek. some said sebesa 10cent syiling.. kalau ikut Iman Abd Rahim tu, 2 jari..sepanjnag 2jari..banyak tuu

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 11:05 AM | Show all posts
Saja nk share pasal skincare. Sbb mmg skincare junkie.Dah try byk brand mostly yg jual dekat sephora ,drugstore and K-beauty.

Aku pun ada je jumpa dermatologist utk consult pasal skin and selalu pegi spa buat facial.

For me, kalau ada duit lebih boleh follow korea skincare routine.

Tp based on consultation aku dgn dermatologist plg basic yg mmg xboleh skip ialah:

1. cleanser
2. Moisturizer
3. Sunblock
4. minum air secukupnya

Yg lain mcm toner, essence ,serum, ampule, mask tu xwajib. ikut kemampuan msg2.

-paling penting listen to ur skin. apa keperluan skin korg, hydrating, firming, brightening, acne prone. sbb kalau korg observe betul skin msg2 korg akan tau skin korg perlukan apa.

-So dah boleh focus utk on the go treatment apa and cari skincare yg sesuai utk kulit korang. Ni bg mengelakkn dari beli product yg salah dan elak melakukan pembaziran. Mostly kita akan beli sbb ada org lain yg beli. Jenis ikut kawn. tpi sbnr nya kulit setiap org xsama. So kne tau kulit kita jenis normal, oily, combination or dry.

-tau setiap function ingredient dlm skin care.sbb ad org allergic certain chemical. bukan sbb product tu tak bagus.tp skin korg yg allergic. sbb tu kita tgk ada org pkai product A okay, kita pakai product A habis breakout.

-Kalau berkemampuan boleh cari product less chemical. selalu product ni mahal sikit. tp sgt mild. selalu klu pergi consult dermatologist mmg akan suggest yg less chemical.

tips aku utk cari safe ingredient korng boleh bukak Sephora USA website dan cari product ad seal clean at sephora. Dekat situ ada tulis list ingredient apa yg dyeorg band dari jual dekat sephora. so klu ad seal clean at sephora tu mmg sgt mild and plg selamat utk digunakan. Sephora Malaysia tak ada buat seal ni. Jadi korg kena check dekat Sephora USA product apa yg ada seal. tak smua product yg jual dekat sephora tu clean. Kalau kt drugstore setakat ni dia xde bg guideline dkt consumer. Yg ni korg kena baca list ingredient satu-satu. Pada aku beza harga product drugstore and high end depend on ingredient and dosage chemical tu dlm product.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 11:09 AM | Show all posts
MakcikPrada replied at 16-7-2019 06:00 PM
Betul u, I pernah jugak pakai SKII, tp lepas try missha ni, sama je the result. Jimat sikit
...

bukan sikit... banyaaaaaakkk hahahahaha lepas tu tak rasa kedekut dah nak tenyeh essence
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 11:11 AM | Show all posts
airisa replied at 16-7-2019 06:23 PM
treatment acid yg i guna1. glycolic acid - utk remove dead skin cells & fast brightening
2. lact ...

ooo good info..

tapi ya even for AHA or BHA mmg kena pakai sunblock elok2 cover muka kalau tak pedih perit..

bestnya good result
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 11:11 AM | Show all posts
hidet replied at 17-7-2019 09:50 AM
berapa banyak sunblock nak kena tepek. some said sebesa 10cent syiling.. kalau ikut Iman Abd Rahim ...

dua jari? humangaih banyak tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 11:14 AM | Show all posts
Tarragon replied at 17-7-2019 11:05 AM
Saja nk share pasal skincare. Sbb mmg skincare junkie.Dah try byk brand mostly yg jual dekat sephora ...

totally agree on sunblock..

kita ni dari kecik2 tak diajar untuk pakai sunblock padahal sunblock sangat penting baik untuk lelaki dan perempuan.. kecik besar tua muda semua kena pakai sunblock..

and yes., bab ikut keperluan kulit.. i rasa as perempuan kita kena lebih concern especially based on our hormonal changes.. kita boleh nampak skin kita macam mana.. so follow ikut skin requirement.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 11:31 AM | Show all posts
rutin aku :

siang:

cleanser - toner - serum - moisturizer - sunscreen

malam:

cleanser - scrub (2x semggu) - toner - mask (2x smggu) - moisturizer - cream malam
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 11:36 AM | Show all posts
Malam :
cleansing oil - scrub (2x seminggu) - cleanser - toner - sheet mask (kalau rajin) - serum/essence - vitamin e oil - moisturizer.

Pagi:
cleanser - toner - moisturizer - sunscreen.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.618544s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list