Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
864
View
16
Reply

[Komunikasi] Komunikasi dengan Mak Mentua dan Pak mentua

[Copy link]

Author: Matpon       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-7-2019 04:20 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum.w.b.t

Aku nak buat topik mcmn hangpa berkomunikasi dengan keluarga sebelah isteri/suami..

1. Adakah control macho..atau control sangat
2. Bagaimana dialek hangpa..
3. Dengan ipar/biras
4. keluarga terdekat

Jom bincang.. semoga menjadi panduan untuk mereka yang baru nak dirikan rumahtangga


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2019 04:21 PM | Show all posts
Aku dulu mula2 memang malu..nak cakap semua x kena...pening
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 04:35 PM | Show all posts
Awat ghapla sangat

1. Adakah control macho..atau control sangat
Usah la control sesangat...
2. Bagaimana dialek hangpa..
Dialek tempatan...jgn omputeh lak...
3. Dengan ipar/biras
Secara berhemah naaa...
4. keluarga terdekat
No problem la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2019 04:46 PM | Show all posts
Mod..dekat2 5 tahun juga aku dok control..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 05:16 PM | Show all posts
jadi diri sendiri je. aku orang kedah. family mentua orang perak. so aku cakap kl je. terima la diri ku seadanya konsep aku gitu. hahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 06:18 PM | Show all posts
Matpon replied at 11-7-2019 03:46 PM
Mod..dekat2 5 tahun juga aku dok control..

Tahan pasaipa no?

@johan-adx
@fahdramli
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Jadi ja diri sendiri, tahan buat apa buat penat ja. Nanti lana2 family mentua akan paham dgn dialek kita  . Kita patut bangga oo,  bukan semua orang boleh tuturoan dialek kita dengan baik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Btul..jd diri sndri..nk sembang jom bab apa takpe .kutuk mengutuk kata mengata org lain trus stop n pelan2 larikan diri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 08:59 AM | Show all posts
Awal2 kawen control2 laaa, lama2 xde nyaaa, jadi diri sendiri jeeeee.. tp jangan la open sangat kene ada secret2 jugak dgn mertua kita ekekeke itu aku laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 09:04 AM | Show all posts
Jadi diri sendiri ja. N keep sopan santun.

Kalau org tua bercerita, dengar ja. Jangan menyampuk nak cerita hal diri sendiri plak.
Tengok masa yg sesuai, mencelah la. Orang tua nie suka bercerita.

Tapi kalau dapat mertua yg pendiam, korang plak la kena pandai2 ajak bersembang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 05:53 PM | Show all posts
Buat @ beli apa yamg derang suka arwah ayah suka anak menantu bawa ziarah sedara-mara dekat dekat...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 02:06 PM | Show all posts
kedua2 mentua kaka dah meninggal memsg selang setahun
sepjg jd menantu diaorg, kaka mmg jd diri sendiri
x kowser nk ayu2 depan mak mentua sbb mmg bkn jenis feminine
bila blk kg kaka biasa akan gie psr belikan mknan basah dan kering sekali dgn rumah ayah kaka sbb kaka dan arwah suami sedaerah
dgn pak mertua mmg gang dan dia stay dgn kami juga, lglah xleh control ayu, terserlah sgt menantu dia jns kasar, ckp kuat etc
senang jaga arwah pak mertua sbb dia mkn apa jer kita msk dan sgt ringan tulang walau dah dilarang jgn buat, yealah dok dgn kita kang mulalah jiran keliling kata menantu dera pak mertua buat kerja rumah, dan org xtaw pak mertua jns xleh dok diam, ada jer dia nk buat
mana kami pergi baik bercuti atau blk kg mmg kami angkut dia sekali walau dia xnak, ada jer alasan dan lps abg ipar dekat nk pencen dia selalu gak amik pak mertua dok dgn dia gak so pak mertua camtuelah pusing2 bangi - cheras

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 06:33 PM | Show all posts
Biar kasar hati baik...jgn lemah lembut tapi hati belum tentu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 08:03 AM | Show all posts
Betul..kena jaga hati mereka. Makin meningkat usia..Jiwa mereka lagi sensetif
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 08:16 AM | Show all posts
buat mcm family sendiri je, cakap mcm biase... control tu mcm ada lah skit part2 mbebel dgn anak2..... lain2 buat mcm rumah & family sendiri... lgi pun menantu sulung apa2 hal mmg kita kena ambik tau & bg cadangan.. mak & abah mertua pun agak nya dh selesa skit2 ha tanya kak long... adik2 ipaq pun dr sekecik2 anak lani dh abis degree dh, dh mmg mcm adik sendiri....

masak memasak plak... ni lah ms nya kita nk kenal kan resepi2 dr kg kita bak kt arwah nenek kalau rumah tu pandai msk kuih, ko msk lauk2... kalau rumah tu pandai msk lauk2 ko msk kuih...
berguna pesanan ni samp skrg

yg penting jgn malas... rajin skit myembang... org tua ni kdg bkn nk sembang apa..kdg hal politik pun blh...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 11:41 AM | Show all posts
bercakap jika perlu je, tak berapa ramah nak berborak, melainkan kalau dah rasa selesa, lagipun kadang tak tau apa topik nak cerita
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 01:21 PM | Show all posts
Apa-apa pun...akhirnya kena fikir diri dulu sebelum fikir orang lain dalam skop yang dibenarkan agama...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088487s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list