Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1065
View
60
Reply

[Bahasa] Lets TALK kacang...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 24-7-2019 09:49 AM | Show all posts
suka kacang gajus, pistachio (tp mahal...jd jrg2 beli...) dan juga almond (orang kata almond ni bgs)...

and satu lg kacang yg perisa coconut tu...ni mmg slalu beli sbb mrh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-7-2019 09:56 AM | Show all posts
Kacang botol, kacang panjang, kacang bendi pula jenis sayur...banyak khasiatnya
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
I love nuts! Especially almonds & peanuts!
Dlu2 msa berumahtangga di mid east , best sbb nuts ni mcm staple food saja, balik sni, oh my! Oh my! Terasa sakit perut nk beli dgn price cmtu (kedekut kah iols ) anyhow al rifai tetap di hatiku CEF8AD72-55D9-4EF6-BD34-85DABBD5B1EC.png
Brand kekacang paling best & berkualiti pd iols & they have all sorts of flavor!

Iols plg bosan klo org2 ckp, jgn mkn kacang, nnti naik jerawat & naik badan... iols wateva kan jew, tak pernah percaya dgn those mitos...

Pistachio sedap, klo nak beli, yg dr USA is the best pd iols...

Tapi almond & peanuts is heaven, beneficial to my mind & body, haaaa

CEF8AD72-55D9-4EF6-BD34-85DABBD5B1EC.png

CEF8AD72-55D9-4EF6-BD34-85DABBD5B1EC.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
I sekarang suka makan edamame. Sebelum ni suka makn kekacang lain tapi since gigi i pecah sikit sebab makan bnyak kacang,i tukar ke edamame. Lembut dan selamat gigi i. And edamame high in protein too. Ni antara khasiat edamame.

>Menguatkan tulang
>Meningkatkan imunisasi badan
>Mengurangkan risiko menopause
>Melancarkan pencernaan
>Mencegah kanser
>Mencegah penyakit jantung dan darah tinggi
> ShotType1_225x225.jpg Membantu pembekuan darah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
gigihadid replied at 19-7-2019 12:40 PM
recently i pg HCM, kt sane pn byk jual kacang but my feveret is lotus seed.. dkt sne die kering kan  ...

Yess. I pun suka lotus seeds. But rakyat dalam rumah ai xsuka.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Segala jenis kekacang mmg bagus utk kesihatan. Pernah dgr dr fadilah kamsah bg tips nk anak pndai maths, mkn almond ngan minum susu. My kid ske mkn kekacang ni especially almond ngan kacang kuda. Bab pandai math tu tak tau la sbb mkn almond dgn susu dr kecik ke tak, tp math tu subjek kacang la bg dia. Subjek lain beshe2 jah. Mungkin nk kena mkn kacang lain byk jugak. Hehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
KHASIAT KACANG PIS

RENDAH LEMAK DAN KALORI

Kacang pis adalah rendah lemak tetapi tinggi dalam zat dan nutrien. Secawan kacang mempunyai kurang daripada 100 kalori tetapi terdapat banyak protein, serat dan mikronutrien.

PENCEGAHAN KANSER PERUT

Kacang pis mengandungi jumlah polifenol yang tinggi  yang menghasilkan pelindung dari kanser perut yang dipanggil coumestrol. Satu kajian di Mexico City bahawa anda hanya perlukan 2 miligram sehari fitonutrien ini untuk membantu mencegah kanser perut. Secawan kacang pis mempunyai sekurang-kurangnya 10 miligram.

ANTIPENUAAN DAN  PENGUAT SISTEM IMUN
  
Ini datang daripada tahap antioksidan yang tinggi, termasuklah

flavinoids : catechin dan epicatechin
karotenoid : alfa-karotena dan beta-karotena
asid fenolik : asid ferulic dan caffeic
polifenol : coumestrol

PENCEGAHAN PENYAKIT

Peningkatan usia seseorang akan memudahkan untuk mendapat gejala penyakit seperti kedutan kulit, alzheimer, arthritis, bronkitis, osteoporosis dan candida.

Pencegahan ini datang dari ciri-ciri anti-radang yang terbentuk pada khasiat kacang pis. Keradangan yang berlebihan juga dikaitkan dengan penyakit jantung, kanser, dan penuaan.

Ciri-ciri termasuk ini termasuklah;

Pisumsaponins I dan II dan pisomosides A dan B (fitonutrien anti radang didapati hampir secara eksklusif dalam kacang )
Jumlah vitamin C dan vitamin E dan mineral zink yang bersifat antioksidan.
Omega 3 lemak dalam bentuk asid alfa-linolenik (ALA)

MENCEGAH DIABETES

Karbohidrat pada semua kacang adalah dalam bentuk gula semula jadi dan kanji tanpa gula seperti gula putih yang mengandungi bahan kimia kerana sifatnya yang sintetik. Antioksidan dan ejen antiradang pada kacang pis mencegah atau menterbalikkan rintangan insulin (diabetes jenis 2).

PENCEGAHAN PENYAKIT JANTUNG

Banyak sebatian antioksidan dan anti radang dalam kacang menyokong saluran darah yang sihat. Selain dari pemendapan kolesterol, pembentukan plak di sepanjang dinding saluran darah kita bermula dengan tekanan oksidatif yang berlebihan dan keradangan. Amaun vitamin B1 dan folat, B2, B3, B6 yang banyak dalam kacang pis mengurangkan tahap homocysteine iaitu faktor risiko untuk penyakit jantung.

MENCEGAH SEMBELIT

Kandungan serat yang tinggi dalam kacang meningkatkan kesihatan usus dan peristalsis .

TULANG YANG SIHAT

Hanya satu cawan kacang mengandungi 44% daripada Vitamin K anda yang membantu untuk menyerap kalsium ke dalam tulang. Vitamin B yang terkandung dalamnya juga membantu untuk mencegah osteoporosis.

MENGURANGKAN KOLESTROL TIDAK BAIK

Niasin dalam kacang membantu mengurangkan pengeluaran trigliserida dan VLDL (lipoprotein berketumpatan rendah sangat) yang menyebabkan kolesterol kurang baik meningkat HDL kolesterol dan menurunkan trigliserida.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2019 07:32 AM | Show all posts




Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Cenderakirana9 replied at 13-7-2019 09:46 PM
Saya suka kacang goreng. Hari yang malas nak masak, just makan nasi kicap dengan kacang. Tapi dulu p ...

Kacang goreng mkn dgn nasi, memula tu i mcm pelik pastu terfikir nasi lemak pun ade kacang goreng hehehe ok je 2x i tambah...tp tu la nasi kicap + kcg goreng agak rare bg i.. mgkin ble try nnt hihi
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by RumiMenari at 25-7-2019 09:08 AM

Jarang mkn kacang sbb naik jerawat

Tp kadang i trick myself, masak bubur assyura..bkn hari asyura pun i buat gak..cume kl hari assyura tu br buat bg jiran2 n family besar..letak la mcm2 kacang dlm tu lepas rendam semalaman..kcg kuda, kcg merah, gajus, kcg dhal, kcg tanah...makan bertambah2 tak kisah lah lepas tu naik jerawat ke tak..

Pastu my hubby sindir boleh pulak i makan kacang..then i jwb kl dgn bubur xpe..he cannot brain with d answer..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 11:26 AM | Show all posts
Edited by mattzzx at 25-7-2019 11:28 AM

9 Khasiat Kacang Parang Untuk Kesihatan



1. Kaya Mineral
Kacang parang mengandungi serat, vitamin K, vitamin B6, zink, kuprum, zat besi, magnesium, kalori, karbohidrat, protin, lemak, serat, mangan, kurpum, fosforus, thiamine, riboflavin, kalsium, potassium dan banyak lagi.
2. Baik Untuk Sistem Saraf
Ia kaya dengan folate iaitu nutrien yang berguna untuk metabolisme tenaga, menyokong sistem saraf dan menyihatkan sel darah merah.
3. Kurang Risiko Cacat Janin
Kacang parang secara semulajadinya baik untuk bakal ibu. Ia mengurangkan risiko kecacatan lahir kepada bayi. Jadi, ia sesuai berada dalam diet para ibu.

4. Kurang Risiko Penyakit Kronik
Mereka yang makan kacang kuda mempunyai risiko yang kurang untuk menghidap penyakit jantung, kanser dan tekanan.

5. Kesihatan Tulang
Satu cawan kacang parang mengandungi 36% keperluan harian mangan. Mangan mengurangkan masalah kekurangan kalsium. Justeru, ia bagus untuk mendapatkan tulang yang sihat.

6. Merendahkan Tekanan Darah
Hipertensi boleh menyebabkan sakit jantung dan strok. Untuk mendapatkan jantung yang sihat, kita memerlukan magnesium. Magnesium boleh merendahkan tekanan darah sekaligus membantu mendapatkan jantung yang sihat.

7. Menguatkan Sistem Imunisasi
Kuprum yang ada di dalam kacang kuda membantu mengekalkan sel darah sihat. Sel darah putih adalah penting untuk memusnahkan patogen yang menjadi punca penyakit.

Tanpa sel darah putih yang sihat, tubuh mudah dijangkiti penyakit. Kuprum memainkan peranan memastikan sel-sel darah putih ini berfungsi dengan baik iaitu dengan melawan radikal bebas yang merosakkan.

8. Elak Risiko Anemia
Kandungan zat besinya pula memberikan kita tenaga harian yang diperlukan. 1 cawan sudah cukup memberikan kira-kira 14% keperluan harian.

Zat besi diperlukan untuk menghasilkan haemoglobin yang membawa oksigen ke seluruh tubuh dan kepada sel-sel. Kekurangan zat besi menyebabkan proses ini agak sukar.

Kita akan berasa letih dan tidak aktif. Kesannya, kita mungkin akan menghidap anemia.

9. Kawal Simptom Parkinson
Beberapa kajian menunjukkan kacang parang mungkin dapat mengawal simptom penyakit Parkinson. Ini juga menunjukkan kemampuannya dalam memperbaiki fungsi motor.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 01:35 PM | Show all posts
minat kekacang yg mahal regenya.
seperti hazelnut, walnut, pecan.
tapi tak kayo nak buat kacang ni sbg kudapan harian
cekelat yg ade kekacang ni pun sedap.
same goes to coffee. my favourite coffee is oldtown white coffee hazelnut.bau dia best, rasa pun best.
kek yg ade kekacang pun best.
dulu secret recipe ade kek pecan butterscotch tp skang dah takde.
dah ganti dgn white choc macadamia.
still sedap. bila kunyah kek, icing pastu dpt plak seketul macadamia tu heaven rasanya.
jajan kacang yg best for me is kacang parang salut.
27-500x500.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka mkn mihun sup/celup org thai buat sbb diorg rajin ltk kacang tumbuk. Naik aroma sup tu. Dh habis mkn mihun tu sedap ooo hirup2 sup yg berkacang tu. Hehe.. Meleleh la plak air liur bila teringat. Although kekacang ni org ckp buatkan kulit berminyak naik jerawat, tp at the same time its good for your hair and nails. Keyword bila nk mkn ni moderation.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2019 04:35 PM | Show all posts
Kacang pistachio dgn walnut paling suka tapi mahal benor. Yg boleh makan selalu, kacang tanah goreng buat kudap
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Ranking kekacang paling fave in my life

1. Pistachio - lemak2 gitu
2. Macadamia - crunchy
3. Almond - sedap weh bila dibuat susu
4. Gajus - crunchy and lemak2
5. Kacang Tanah - iolls suka bila time raya ada sambal ni, blender kasar2 pastu cicah dengan ketupat perghhhhhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2019 02:19 PM | Show all posts
Kolig bawa biskut kacang,biskut kuaci dan batang buruk...sedap
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pun suja kcg pistachio ni...tp tu laa regenya mahai sikit..dah tu kuantiti pun x puas nk mkn.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 04:45 PM | Show all posts


kacang bulu rebus

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka beli kuaci@Sunflower seed dah siap kopek jenama Tong Garden. Beli di speed mart RM 1++ je.

Kalau yang ada masalah buah pinggang, hati jangan makan kacang banyak sangat..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Gout sis, tok sey makey selalu boh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089551s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list