Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
543
View
18
Reply

[Penulis] Lets TALK jenayah atas kanak-kanak

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-7-2019 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Dera, perkosa, liwat, jual organ, mengemis, macam macam lagi.

Secure our future generation, please

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
TIPS ELAK MENJADI MANGSA JENAYAH SEKSUAL.

APAKAH LANGKAH PENCEGAHAN YANG BOLEH DILAKUKAN OLEH KANAK-KANAK BAWAH UMUR SUPAYA ELAK MENJADI MANGSA JENAYAH SEKSUAL?

KANAK-KANAK BAWAH UMUR SEMEMANGNYA MERUPAKAN GOLONGAN YANG  POPULAR  DALAM KES JENAYAH  SEKSUAL. MEREKA MUDAH MENJADI SASARAN DAN KURANG PELUANG DARI SEGI PENDIDIKAN SEMASA MENJADIKAN MEREKA MUDAH TERPEDAYA DAN CEPAT PERCAYA PADA INDIVIDU YANG TIDAK DIKENALI.  SAYA NAK BERKONGSI  ENAM (6) LANGKAH PENCEGAHAN BAGI GOLONGAN INI KEPADA SEMUA PIHAK SUPAYA DAPAT MENCEGAH DIRI, ELAK MENJADI MANGSA JENAYAH SEKSUAL:-   

1.  KANAK-KANAK BAWAH UMUR, KHUSUSYA 12 KE BAWAH PERLULAH SENTIASA DITEMANI ORANG DEWASA UNTUK KE TANDAS DI TEMPAT AWAM DAN JANGAN BIARKAN MEREKA SENDIRIAN.

2. MENDIDIK ANAK KITA TIDAK MUDAH MENERIMA APA-APA PEMBERIAN DAN PELAWAAN DARI ORANG YANG TIDAK DIKENALI.

3.  PASTIKAN ANAK-ANAK KITA TAHU NAMA MEREKA, ALAMAT RUMAH DAN NO TELEFON IBU BAPA/PENJAGA.  SEBAGAI IBU BAPA YANG BERTANGGUNGJAWAB, KITA PERLU MELATIH ANAK KITA UNTUK  TAHU CARA  BAGAIMANA UNTUK MENCARI  IBU/BAPA. CONTOH SEPERTI MENGHAFAL NO. TELEFON  RUMAH,  TEMPAT IBU BAPA BEKERJA, ATAU NOMBOT  TELEFON BIMBIT .

4. MEMBERI PENDEDAHAN DAN PENDIDIKAN SEKSUAL, KHSUSUSNYA SENTUHAN YANG OK DAN SENTUHAN YANG TIDAK OK. MENDIDIK ANAK KITA MENGETAHUI HAK DIRI, DAN NILAI MY BODY BELONGS TO ME, TAK ADA ORANG BOLEH SENTUH BADAN KITA TANPA IZIN KITA. KENA LAPORKAN SEGERA, JIKA ADA ORANG PERNAH LAKUKAN SENTUHAN YANG TIDAK SESUAI INI.

5.    MENDIDIK  ANAK KITA  SENTIASA MEMBERITAHU APA-JUA PERKARA YANG BERLAKU KE ATAS MEREKA DAN JIKA BERLAKU SATU PERBUATAN JENAYAH SEKSUAL, IBU BAPA HENDAKLAH SEGERA MELAPOR PADA PIHAK POLIS. BAGI KANAK-KANAK YANG DEWASA, MEREKA HARUS PEKA KEPADA TALIAN-TALIAN KECEMASAN HOTLINE POLIS 999/ TALIAN  NUR  15999 / HOTLINE POLIS PERAK 05-2451119. UNTUK DAPATKAN BANTUAN SEGERA.

6.    MENDIDIK ANAK KITA JANGAN BERGERAK SEORANGAN, DAN PERLU SENTIASA BERGERAK  DALAM  KUMPULAN  BERSAMA KAWAN-KAWAN, JIKA DI LUAR KAWASAN SEKOLAH, ATAU HADIR KELAS TAMBAHAN.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2019 12:37 PM | Show all posts
cikAJA replied at 15-7-2019 10:57 AM
TIPS ELAK MENJADI MANGSA JENAYAH SEKSUAL.

APAKAH LANGKAH PENCEGAHAN YANG BOLEH DILAKUKAN OLEH KA ...

Jangan lepaskan anak-anak kecil bersendirian ke kedai @ di mall...pemangsa menunggu mangsa sahaja tu...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 15-7-2019 12:37 PM
Jangan lepaskan anak-anak kecil bersendirian ke kedai @ di mall...pemangsa menunggu mangsa sahaja  ...

tuh la.biasa kalo g mall kan,ada je ibubapa yg lepas je anak main2.yg ibu busy shopping.yg bapa plak busy main phone je.anak ntah ke mana.kalo tak jadi pape takpe la.kalo tak,kuar air mata darah pun dah tak guna

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 02:15 PM | Show all posts
zaman sekrg x mcm zaman kita kecik2 dulu
dulu klu org tua kata hah jgn keluar nnt india sabit potong kepala mmg dok rumah x berkutik
tp zaman sekrg dah x boleh kata gitu mahu kang anak encounter blk tanya mana bukti
paling sakit hati bila anak2 kata jgn sembang kencang
dulu ms anak2 kecik mmg kaka klu shopping buh diaorg dlm trolli, jd xdelah diaorg ni lari sana sini dan bila dah besar sikit bg arahan kt kakak abg diaorg plk utk tgkkan adik2 tu
sekrg ni tetiap hr kita dok disogok dgn pelbagai jenayah yg melibatkan kanak2, rs seriau bila baca kes culik, x lg kes kena rogol dan bunuh serta dibunuh dan organ dalaman hilang
anak bongsu kaka pernah hampir dilarikan org ms dia kecik lg so smp sekrg kaka msh lg rs trauma dan over sgt bila x nampak dia depan mata
dan ada juga kanak2 ni jns bila dah pesan jgn berckp kat org x dikenali, jgn terima benda dr org x dikenali tp diaorg ttp buat. Kenapa? sbb diaorg jns yg x mkn saman coz bg diaorg muka baik x jahat so boleh aje nk ckp, ikut atau terima brg
dan sebg org dewasa mmg selalu kena ckp benda ni kt diaorg walau taw diaorg x suka utk dgr

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 02:23 AM From the mobile phone | Show all posts
skarang ni nk biar anak pegi kedai dekat rumah pun x berani.. kalau dulu kita2 ni la yg slalu jadi runner pegi beli brg2 untuk mak nak masak.. mak tulis ja atas kertas kita pegi tunjuk kt tauke kedai.. kalau tak mmg terlupa la barang apa nk dibeli. hehee

kes yg melibatkan kanak2 mmg banyak sangat skrg ni.. kadang rsa mcm nk ikat ja anak kt pinggang bila keluar pegi mana2.. tkut terpisah.. harap ank2 kita smua sentiasa dilindungi Allah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 04:13 PM | Show all posts
sedih hati bila tengok anak2 yg dok tepi jalan mintak sedekah tu...
ada tu umur kakaknya 10 tahun, pangku adiknya umur setahun lebih...
bila tengok tu, teringat anak sendiri di rumah. entah apa lah nasib anak2 ni...apa lah perasaan anak2 ni...dipergunakan untuk mengemis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Paling sedih kalau dengar atuk rogol cucu . Dulu ada kawan sepermainan kena macam tu , balik sekolah tengok ramai orang kebajikan masyakat rumah dia . Tup2 dia kena masuk kebajikan masyarakat . Atuk dia kena penjara seumur hidup  . Sekarang alhamdulillah kawan pon dah kawen , dah bahagia anak dua dh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian betul mangsa2. Selalu dgr mangsa ni biasanya akan membesar dengan keadaan yg sgt tertekan. Ada yg pilih utk bunuh diri, terus terpesong cth nya pilih utk jd pelacur /gay. Mereka ni sgt low self esteem. Semoga tuhan pelihara kita dan keturunan kita drpd menjadi mangsa mahupun pemangsa. Ameen

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 12:16 PM | Show all posts
Pada pendapat I, perkara ni pernah berlaku dari dulu, cuma dengan teknologi sekarang, semuanya dengan pantas berita tersebar.

Dulu kebanyakan daripada masyarakat kita merasakan benda ni taboo - harus menjaga maruah keluarga pelaku dan keluarga mangsa. Sebab tu segala yang berlaku disekeliling tu dilindungi, jiran-jiran hanya hearsay - bapak bapak berborak di kedai kopi mak mak borak di kedai masa beli barang.

I ada satu kisah benar yang mana I rasa sungguh bertuah ada orang dewasa yang ambil peduli dengan aduan anak-anak.
Teringat masa kecik sekitar umur 10/11 tahun, kami kawan rapat dalam 6 orang. Satu hari, seorang daripada kami mengadu tukang check bacaan al-quran di surau meraba bahagian dada dia masa mengaji. None of us understand that it was wrong. Bila balik rumah, cerita dengan maknya, jadi maknya ambik tindakan adukan pada jawatankuasa surau. Syukurlah lepas buat aduan tu, imam ambik langkah banned terus predator daripada dekat dengan anak-anak yang belajar mengaji. Bila ingat balik perkara ni, kami rasa bersalah sangat sebab rupanya sebelum tu predator memang aktif meraba dada anak-anak lain.

Tapi predator masih lagi dipanggil ustaz oleh orang sekeliling, dihormati oleh orang surau sebab apa yang dia buat tu tak pernah dihukum. Tahun berganti, mungkin balasan Tuhan pada dia - anak perempuan lari dari rumah, anak lelaki mati kemalangan, isteri pulak cacat terbaring. Mangsa-mangsanya tak pernah maafkan dia. Semoga dengan sisa umur yang ada ni, dia sempat bertaubat dengan Tuhan.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-7-2019 01:43 PM | Show all posts
shaxa replied at 23-7-2019 11:16 AM
Pada pendapat I, perkara ni pernah berlaku dari dulu, cuma dengan teknologi sekarang, semuanya denga ...

Kerapkali kan dengar kisah sebegini
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 02:54 PM | Show all posts
seribulan replied at 23-7-2019 01:43 PM
Kerapkali kan dengar kisah sebegini

Betul tu mod seri. Paling penting kita orang dewasa ni kena selalu mendengar cerita anak-anak. Kadang-kadang yang tak pandai mengadu tu, kita kena prihatin dengan kelakuan anak yang luar daripada kebiasaan dia.

Mohon dijauhkan predator ni daripada anak-anak kita. Lindungilah mereka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 09:43 PM | Show all posts
Anak2 perlu diberi exposure tentang badan mereka apa yang boleh disentuh & apa yang tak boleh.  Nowadays, pedophile boleh jadi sesiapa je, hatta family sendiri. Parents kena ambil langkah pencegahan by educating their children & kalau diorg mengadu apa2, listen to them first. Jangan terus brush their claims off.

One more, parents kena hentikan upload gambar anak2 tak berpakaian lengkap di media sosial. Zaman sekarang ni mcm2 karenah org ada.

Youtube pun dah ketatkan guidelines untuk videos yg diupload ke yt. Videos yg ada kanak2 yg tak fully dressed kena censor/blur out exposed body parts.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 09:44 PM | Show all posts
Malaysian student in London jailed 5 years for extreme child pornography

PETALING JAYA: A 23-year old Malaysian student has been sentenced to five years in jail by a British court for possessing over 30,000 images and videos of child pornography.

Nor Nordin, who arrived in the United Kingdom in 2014 after winning a scholarship to study at Imperial College, was jailed Thursday for five years at Southwark Crown Court for a total of 13 offences.


The offences, as reported in the British media, included the possession of indecent images and videos of minors, and intent to distribute the material.

It was also reported that he faces the possibility of immediate deportation upon his release from jail.



Category A is used by law enforcement in the United Kingdom to define the most extreme form of child sexual abuse involving penetrative sex with a child.

Nur Nordin was reportedly found logged on to his laptop next to a life-sized mannequin of a young boy during the police raid.

It was also reported that the cases investigating officer, Detective Constable Sara Keane of the Metropolitan Serious Crime Unit, said that Nur Nordin was also involved in the production and distribution of the images and videos.

Nordin was involved in the making and sharing of some of the most extreme images that have ever been seen by officers that work in this field, she said.

Keane added that a jail sentence for Nordin was inevitable due to the volume of images and the alarming content found in his possession.


Read more at https://www.thestar.com.my/news/ ... WATvGySQ4Y8zFOPM.99

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru baru ni, team kami ada buat kempen jangan sentuh saya kepada budak sekolah di klang valley. It was Malaysia first campaign to talk about sexual approach on kids.
Parents khususnya melayu kebanyakan rasa segan atau malu untuk berbincang mengenai alat sulit. Pakcik dan makcik pun tak boleh sesuka hati letak budak atas lap.
Children personal space is their right therefore to teach them, one have to ask permission even to kiss. Had umur tidur with parents pun perlu dipantau sebab it can lead to something different. Parents kena open up and start teaching kids on appropriate touching

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya adalah student degree PAKK dan nak cakap yg dunia skrg ni memang tersangat bahaya. Semua benda ada di hujung jari je. Parents mmg kena amik peranan yg besar utk duduk dan lindung anak agar tk terdedah kepada jenayah.. org jahat ni dkt mana2 pun ada.. waima dkt Instagram kita dok2 upload tu pun boleh attract penjenayah. Apa2 pun saya berdoa yg semua anak2 kita dilindungi... Amin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 09:31 PM | Show all posts
budak2 perlu diajar tentang sentuhan2 yg tidak dibenarkan  ke atas mereka. so that they know that the person is doing something bad to them. that being said, parents should monitor every single person that is close to their children . and yes, that includes the ones yg parents percaya sbb nowadays mencegah adalah lebih baik kann....we will never know...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 08:26 AM | Show all posts
My adik pernah jadi mangsa flasher. Nasib masa tu my dad cepat sedar sbb time tu dorang tgh jln nk g kt area dorang park kereta. Kebetulan tmpt tu agk sunyi sbb dia lorong blakang kedai2 plus tu area baru. My dad jln terdepan skit and my adik slow a bit sbb leka dgn mainan dkt tgn. Bila my dad dh nk dekat kereta dia toleh blakang tgk adik i mcm terkaku pandang dkt lorong, my dad cepat2 jerit and lari kt my adik. sampai tmpt my adik diri tu dia nmpk ada org lelaki berlari xpakai seluar. Bila my dad tanya adik apa org tu buat dia kata org tu tunjuk bebird dia dan nk suruh adik dtg dkt utk pgg bird dia. The flasher tu india. Terus my dad g balai buat report.

Baru tau  mmg dh ada a few kes kt area tu yg kna mcm tu. Dorang kata flasher tu kurang siuman. Tapi alhamdulillah adik i x kena pape. Tapi trauma la and my dad bawak dia pegi buat rawatn kaunseling.

Tapi dgn keadaan zaman skrg ni, rasa ngeri, takut sume ada. Rasa mcm xnak bagi anak2 atau family members yg masih belum dewasa keluar dari rumah je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 02:38 PM | Show all posts
memang tak  boleh nak percaya 100% wlupon family members sendiri. sekarang ni macam2 benda pelik jadi..memang kena selalu pantau anak2..
experience diri sendiri  masa kecik2 selalu jd mangsa kazen..main bukan2..pelik2..rasa sbb die pon terdedah dgn porno sbb tu dia pelik gitu..bila da tua2 ni baru la terpikir & teringat balik kegiatan2 dulu..ya Allah jauhkn lahx drpd anak cucu ku golongan2 luar tabii niiiiii
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.101253s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list