Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
787
View
37
Reply

[Pelbagai] Lets TALK musibah...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-7-2019 10:12 AM | Show all posts
Allah tidak akan menguji manusia di luar kemampuan dia. Iolls memang pegang kata-kata ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 01:40 PM | Show all posts
Mengingatkan yang rezeki Allah beri sebahagiannya milik orang lain. Bila musibah menimpa, masa tu sering refleksi diri nikmat yang mana satukah telah didustakan. Musibah satu peringatan.   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 03:17 PM | Show all posts
Saya sendiri pun menerima ujian 2 tahun lepas...pujuk hati bersabar..tak lena tidur ..selalu terjaga pkl 3 pagi walaupun tidur pukul 1..bila luahkan perasaan dengan mak.. mak kata Allah dah bagi ingatan suruh dekat & ingat kat dia..bila dah jaga tidur tu..bagun lah solat tahajjud mintak lapangkan dan mudahkan segala ujian yg datang... Alhamdulillah..walaupun ujian tu masih lagi ada kusutnya sampai sekarang..tapi redha hati tu lain..rasa ringan jer...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 04:52 PM | Show all posts
Senyum saja bila hadapi musibah
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 05:05 PM | Show all posts
dalam hidup sy alhamdulillah jarang ditimpa musibah.

tp bila dpt musibah tu besar terus, contohnye kehilangan orang yang tersayang (sorry sy rasa ni musibah even sebenarnya kite semua pinjaman dr Allah ke dunia ni)..

walaupun nikmat dpt byk tetap tak boleh nak enjoy sgt sbb org yg patut happy dengan kite dah takde..

tapi sy tetap bersyukur untuk segalanya. semoga semua dirahmati Allah SWT..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Selalu rase sebenarnya apa2 musibah yang datang pada diri kita adalah sebagai ujian dari Allah. Ujian yg Allah tahu kite mampu terima dan atasi. Musibah yang dtg pon mesti ada hikmah disebaliknya. Semoga kita sentiasa tetap bersangka baik dgn aturan Allah.

For what was written for us was written by the great of writers.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Musibah tu ujian yang menjadikan manusia lebih kuat dan berjaya.
Ada hikmah disebalik semua musibah.
Kuat kuat dan tegas

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Musibah sebagai menghapus dosa.

Dalam hidup ini tiada siapa yang tidak melakukan dosa sama ada dosa-dosa kecil atau besar. Oleh itu Allah turunkan sedikit ujian dan dugaan bagi menguji sejauh mana kita sanggup menerimanya. Sekiranya kita bersyukur maka Allah hapuskan dosa-dosa kita itu. Maklumlah waktu senang dan waktu muda kita dulu apa yang tidak kita lakukan. Semuanya kitalah yang hebat. Jadi Allah berikan ujian kerana Allah sayangkan kita. Supaya kita tidak terus hanyut melakukan maksiat dan dosa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Mulanya tak percaya akan dugaan tunang, tapi just weeks before family cakap nak postpone walhal dah beritahu pihak lelaki. Can you imagine my feeling time tu. alasan sebab rumah tak siap  selain kecewa, I thought kenapa la nak menyusahkan keadaan.
Bakal tunang dan saya terpaksa fork out money utk buat acara tunang di tempat lain sebab nak meneruskan majlis dan mengelakkan menyusahkan family.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 03:04 PM | Show all posts
Bila kita ditimpa musibah, benda paling susah nak buat ialah sabar dan redha bila kita terima berita musibah tu. Yes, even kita kata aku redha atas segala musibah yg diberikan tapi bukan pada masa dan ketika kita terima berita musibah tu. It takes time. Kita manusia. Tapi yang pasti Allah memang sayang semua hambanya yg redha dan sabar serta bertaubat padanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 10:12 AM | Show all posts
allahuakbar...kerana musibah  lah saya telah menjadi diri saya pada hari ini..
kerana musibah lah saya terus membaiki diri ini dari hari ke hari..
kerana musibah lah saya terus mensyukuri apa yang telah terjadi saban hari..
kerana musibah lah saya lebih mengenali diri ini, keluarga & orang sekeliling

Allah telah menimpa kan kita musibah..maka pasti ada hikmah disebaliknya...

ِ Fabiayyi alaai rabbi-kumaa tukadzdzibaan ertinya Maka Nikmat Tuhan-mu yang manakah yang Kamu Dustakan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 04:21 PM | Show all posts
kadang2 bila datang musibah perasan tak tu semua sebab diri kita. sama ada kita ni lalai atau balasan untuk dosa2 kita yg kita tak tahu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Dalam jenguk jenguk thread, ternampak topic ni.. Bila nak ceritakan musibah ni, betul betul meruntun jiwa.. May lepas saya baru berpisah dgn suami. Setelah banyak kali beri peluang, maafkan, curang, maafkan repeat lagi, sampai dekat dah berbelas kali kes kene tipu, i decided to file for the divorce.. I ingat if I divorce, things will get better. Prestasi kerja turun, anak sakit, lost weight teruk, I depressed, parents sedih, nangis je, malu etc... Musibah ni dpt tunjuk kan I yg, walau apa pun yg jadi, i tak boleh berharap dgn org lain to create my own happiness. I must decide and face the Consequences. Tapi the ultimate happiness is when u learn to let go and choose to forgive, even the wound is deeper than the depth of the ocean.. Gitu sedih tak.. Hmm this year should be our 10th year anniversary, tak ada jodoh kan. Lega dpt curahan sikit kat sini. Walaupun jodoh x panjang, i bersyukur ada anak, dpt merasa kahwin.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by orgsepang at 11-8-2019 11:35 PM

Nak disenaraikan musibah yang menimpa akak memang tak cukup ruang. Tetapi semakin dewasa semakin akak kuat menghadapinya. Sebagai wanita lemah dan memang mudah menangis tak terhitung berapa kali akak menangis. Kalau baca novel atau tengok cerita sedih pun menangis apalagi bila ditimpa musibah. Keutamaan tempat akak mengadu pada Allah, seterusnya pada orang yang akak percayai seperti pakcik dan makcik  kemudian bila kahwin suami jadi mangsa akak
Sebagai manusia biasa rasa sedih bila ditimpa musibah tak dapat dielak, menangislah dibucu katil tapi yang penting jangan sampai kita menyalahkan takdir. Allah tahu apa yang terbaik buat kita. Yakin dan redha. Banyakkan zikir insyaAllah, ada jalan penyelesaian.
Terbaru insan tersayang akak nyaris kemek didalam van ini. Insuran tidak termasuk bencana alam, kena baiki sendiri
Yang penting tiada kemalangan jiwa
IMG-20190808-WA0010.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 02:35 PM | Show all posts
Betul tu..tp tu lah bila musibah datang baru lah nak carik sejadah nangis2 itu ini janji macam2 dgn Allah..bila musibah dah pergi..janji pon berlalu pergi sekali..kadang2 takot kalau diuji lagi sekali..tp tu lahh..tak sedar2 diri lg..masih lalaii..leka..bermain dgn janji kepada Allah..na'uzubillah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 05:19 PM | Show all posts
betul. Allah nak uji kita.
kadang2 kita rasa  musibah tu berat tapi ada hikmahnya.
semoga kita lebih kuat hadapi apa yg mendatang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 03:02 PM | Show all posts
Alhamdulillah dielakkan musibah
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:27 PM | Show all posts
Perbanyakkan zikir...insyaAllah hari2 yang dilalui akan berlalu dengan tenang dan setiap masalah yg dihadapi pasti Allah ilhamkan jalan keluar. Percaya dan yakinlah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.105804s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list