Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1575
View
9
Reply

Kos selenggara kereta yang murah dan tahan lama?

[Copy link]

Author: Lincon       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-7-2019 07:25 PM | Show all posts |Read mode

Assalamualaikum dan salam buat semua.

Mohon pandangan pakar sekalian..

Den nak boli kereta second hand... Selain jenama Proton dan Perodua... Jenama apa yang kira boleh tahan dan murah kos selenggara?

Hyundai, Kia, Chevrolet, dan lain-lain lagi jenama kira ok ke tak ek?

Banyak jual Kia Spectra murah sekarang ni.. tapi ok ke tak ek? Banyak Service centre tak ek?

Tq semua...

Anda the best!!
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Toyota semestinya.... 1st gen vios pun lasak juga... tapi tuh laa interior tak berapa sedap nak pandang hari2
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 08:23 PM | Show all posts
kia sportage ambil sekarang ada RM 20 000, kaka pernah drive 3 bulan berbaloi. cuma maintanance tu mahal lah.

kereta kia ni kualiti ok bg kaka, depan sempit sikit, belakang spacious.. design old school.

kalau ada bajet better ambil.

kalau xde bajet ambil proton je spare part banyak, kereta tersadai banyak.. biasa kereta tersadai sebab lari bank atau owner malas nak repair. sekali mat pet rembat semua tinggal body je buat jual spare part
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ambil hyundai atau ford.  Dua2 bawah simedarby.  Simedarby senang nak claim warranty. Kia, peugeot, chevrolet yang bawah naza sebolehnya ELAKKAN. Naza ni hampeh. Renault captur pun sedap bawak. Torque tinggi. Under tan cheong, servis ok.
Beli 2nd kereta tak popular harga murah. Handling , safety, accesories bagus nak dibandingkan toyota dan honda. Beli yang masih under warranty. Bayar servis je..takde mahal sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Bunga88 at 19-7-2019 11:29 AM

Kereta second hand brand ape pun tak kisah...yang penting tau umur sebenar kereta, history n cara jaga before this. Normally people sell their car for reasons. So you dont want to end up just use another 30% of the car lifetime. And selalunya after few years certain cars will go down on performance due to wear and tear factors, as well as how the owner take care of the car.

Have to always get ready bila something happen to the car..alat2 ganti make sure dalam bajet kita..and always know where is the nearest service centre.

I biasa je tgk kete high end tapi cara jaga ala kadar sampai kusam. And kete local yg lampu still mcm baru even kita tau kete tu dah produced lama. ~
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
aku beli inspira 2.0p second..handling mmg sedap ,kereta pun mantap ,mmg best la
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 12:00 PM | Show all posts
yg penting condition masih ok, kaji sejarah kenderaan tersebut, previous owner mcamana?
kalau nk beli kat used car bawa pomen utk chek keadaan kete
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 01:37 PM | Show all posts
semesti nya toyota

sedap bwk

tahan lasak

mentenen affordable
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 03:05 PM | Show all posts
tagas replied at 19-7-2019 01:37 PM
semesti nya toyota

sedap bwk

adik ipar aku amik vios 1st model, beli kat usedcar...pandai2 dia je pegi beli sorang2 tak cakap pun, tau2 dah ada depan umah konon nak suprise la...lepas 3 bulan, macam2 sakit dtg...dah berabis duit dekat 10k merepair baru elok..
sebab tu aku selalu ckp tengok condition kete dulu...tak kira la apa jenis kete pun
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2019 09:28 PM | Show all posts
kalo aku takdak kete lagi aku amik polo jek..
gila sungguh polo
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081189s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list