Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
354
View
12
Reply

Derma darah

[Copy link]

Author: orgsepang    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-7-2019 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sabtu lepas akak derma darah. Sebelum ni ada juga derma tapi sejak balik kampung susah nak derma sebab jauh.
Kisahnya ubat tambah darah yang diberi oleh pihak hospital dah terbawa oleh adik. Akak nak ambil tak sempat sibuk dengan hal keluarga dan khenduri kahwin tetapi akak tak ada rasa pening, lesu atau seumpamanya. Suami akak pun hairan tengok akak cergas sahaja, mulanya dia risau akak akan lembik lesu masa akak minta izin dari dia.
Sekarang ubat2 tu dah ada. Perlu ke akak makan ubat2 tu? Seingat akak dulu2 kalau derma darah lepas makan ubat akak tidur. Kalau bawah syarikat lagi bagus, dapat cuti memang pulun tidur sahaja
Ada tak kesan sampingan kalau tak makan ubat2 ni sebab setakat ini akak rasa okey saja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 11:00 AM | Show all posts
ubat apa yang hospital bagi tu?
biasa i derma dorang bagi pil kuning asid folic ke apa namanya 2 3 biji..
i tak pernah makan pun..
kalau dapat i cakap tak payah and pulangkan balik kat misi..
so far ok je tak makan pil tu..
tengok badan masing-masing la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols pun x penah makan ubat/vit/etc yg nurse tu bagi. Okay je pun.

Yg iols makan lepas derma tu roti/biskut/milo/air je. Kadang siap nurse tu bagi lebih.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 12:18 PM | Show all posts
dulu selalu derma darah... sejak makan ubat berjenis2 dah tak boleh derma lagi dah.. sedih tau..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2019 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 22-7-2019 11:00 AM
ubat apa yang hospital bagi tu?
biasa i derma dorang bagi pil kuning asid folic ke apa namanya 2 3  ...

Terima kasih kongsi pengalaman. Pil tambah darah dan vitamin. Akak tak makan, beri semula pada adik untuk dipulangkan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2019 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
kutaq replied at 22-7-2019 11:17 AM
Iols pun x penah makan ubat/vit/etc yg nurse tu bagi. Okay je pun.

Yg iols makan lepas derma tu r ...

Betullah, setakat ini okey jadi akak tak makan ubat tu. Kalau tahu dari dulu akak tak makan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2019 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
zafira replied at 22-7-2019 12:18 PM
dulu selalu derma darah... sejak makan ubat berjenis2 dah tak boleh derma lagi dah.. sedih tau..

Yalah, memang sedih tapi nak buat macam mana. Semoga penyakit adik segera sembuh dan adik dapat menderma semula. Negara perlukan orang2 seperti adik
Masa kempen hari tu ada juga beberapa orang yang tak lepas saringan. Jelas wajah mereka kecewa.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 03:08 PM | Show all posts
kadang2 misi pesan pastikan minum
banyak air masak..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 03:10 PM | Show all posts
kutaq replied at 22-7-2019 11:17 AM
Iols pun x penah makan ubat/vit/etc yg nurse tu bagi. Okay je pun.

Yg iols makan lepas derma tu r ...

kat Pusat Darah Negara ka?
selalu misi kat kaunter tu bagi
saya ngam2 je..

1 meehoon/nasi lemak/mee goreng
1 kuih + 1 air + 1 Milo panas

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 22-7-2019 03:10 PM
kat Pusat Darah Negara ka?
selalu misi kat kaunter tu bagi
saya ngam2 je..

X tentu. Kadang kat shopping mall. Kadang kat dewan orang ramai. Mungkin banyak lebih kut tu yg dia bagi je.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 06:05 PM | Show all posts
kutaq replied at 22-7-2019 06:04 PM
X tentu. Kadang kat shopping mall. Kadang kat dewan orang ramai. Mungkin banyak lebih kut tu yg di ...

oo ok.. tq sis..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
orgsepang replied at 22-7-2019 02:54 PM
Betullah, setakat ini okey jadi akak tak makan ubat tu. Kalau tahu dari dulu akak tak makan.

Setengah orang kan ada yg pening kepala, yg nak demam pun ada. Kalau kita ok je, x payah makan pun takpe. So far x jadi apa pun. Masih boleh derma 3 bulan sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 10:56 AM | Show all posts
teringin nak derma darah.
tapi x berkesempatan lagik.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088001s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list