Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
910
View
7
Reply

Tukar Nama Dalam Loan Kereta

[Copy link]

Author: sphinx       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-7-2019 10:21 AM | Show all posts |Read mode


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua,

saya skrg ada kereta Proton Saga SV tahun 2014, loan selama 9 tahun tapi loan nie bawah nama adik saya. saya bercadang nk tukar loan tue, nak letak bawah nama saya sendiri since memang saya yang bayar bulan2, supaya senang nak monitor and nak tau brapa baki hutang etc so kalau nak tukar loan nie means saya kena 'beli' kereta nie dari adik saya ke? or ada proses yang lain? then kalau nak beli nie, macam mana eyh proses nya, boleh pi bank terus ke or kena go through agen ke mane2?

minta tolong sat sapa2 yang ada pengalaman pasal nie
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 12:39 PM | Show all posts
haah kena beli, tiada term sambung bayar atau apa.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
pegi la mana2 bank yg offer loan utk use car. tp biasanya rate mahal dari loan new car.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahal lah pulak kan kalau beli...lg murah smbg bayar...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2019 07:59 PM | Show all posts
sebenarnya bukan nak sambung bayar pun, sebab memang saya yang bayar tiap2 bulan sejak beli lagi, cuma dulu time nk beli pakai nama adik untuk buat loan sebab masa tue belum dapat keja so takut nak buat loan tue sangkut. adik saya takde bayar sesen pun utk kereta nie. sekarang nie dah masuk tahun ke 5 so plan nak tukar nama atas loan tue kepada nama saya sendiri je, cuma tak tau camne proses nya. nampaknya kena buat macam proses jual beli juga larh kan
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 09:04 AM | Show all posts
maksudnya nak tukar nama peminjam dlm bank? jawapnya tak boleh...
cuma 1 cara, awak kena buat personal loan pastu kena fully settle loan sedia ada yg guna nama adik tu....
lepas settle loan atas nama adik tu, kereta dah takde hutang lagi...kira dah fully paid, lepas tu baru boleh tukar nama pemilik kereta kat JPJ....itu je cara yg ada..

Kalau kata nak beli kereta tu dari adik lagi rumit, nak kena melalui usedcar, pastu kena ikut market price, nak bayar usedcar punya fees lagi...susah  
   
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2019 01:15 PM | Show all posts
zulka replied at 29-7-2019 09:04 AM
maksudnya nak tukar nama peminjam dlm bank? jawapnya tak boleh...
cuma 1 cara, awak kena buat perso ...

haah betul, nak tukar nama peminjam dlm bank,
nampaknya cara paling ideal is buat personal loan and paid off loan kereta tue lar kan, nak go thru used car tue cam leceh je prosesnya..
anyway, thank you for the suggestion
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 04:08 PM | Show all posts
sphinx replied at 29-7-2019 01:15 PM
haah betul, nak tukar nama peminjam dlm bank,
nampaknya cara paling ideal is buat personal loan a ...

hanya itu cara yg terbaik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076695s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list