Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2500
View
57
Reply

Barang Kemas 916 yang mana jadi pilihan : Baru atau Terpakai?

[Copy link]

Author: chicozinn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-8-2019 11:11 AM | Show all posts |Read mode
Assalam n salam sejahtera warga Forumers sekalian.

Saya baru nak berjinak2 untuk kumpul barang kemas since da nak msuk dua tahun bekerja ni..cuma saya dalam dilema nak beli yang baru ke atau terpakai..tapi bila bandingkan harga macam berbaloi pulak untuk beli yang terpakai sebab saya baru beli bulan lepas and diterima masuk ke pajak gadai (meaning memang betul emas tulen 916).

Feel free to share barang kemas 916 mana yang menjadi idaman kalbu chuollss sama ada yang baru atau terpakai and maybe some page fb/telegram/whatsapp group yang ada jual emas 916 baru yang murah @ yang terpakai..


Facebook page :


1. https://www.facebook.com/groups/ ... _t=group_highlights

2. https://www.facebook.com/groups/ ... _t=group_highlights



Nota kaki: Kalau da ada thread ni  momod boleh tutup je tau..thanks in advance..


Single Polls, Total 29 Users voted View Voters

Poll is finished

79.31% (23)
20.69% (6)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 11:33 AM | Show all posts
barang kemaih baru.. la ni oro habib ada design baru yg molek2..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
I akan bl yg terpakai kalau pattern dia tu vintage gila tahao worth it i nak bergasak beli dia & ssh nak dpt, kalau pattern biasa2 ni i opt for new one, plus i main kutu emas so usually i akan amik whatever collection yg mak kutu ada ataupun i suruh dia cari according to my budget & pattern yg i nak, tu pun tak memilih

So utk pattern vintage blh la beli terpakai
Usual emas beli yg baru

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
So far i main 100 je sebulan kutu emas, yes harga turun naik mmg rugila kan tp utk i jenis kalau duit sendiri i takkan beli emas, i know myself, so i akan ada rugi skit la kalau timing tak ngam tp takpelah i pun tak main byk, i aim setiap tahun 10g je, usually setahun 1200 then i akan add duit sendiri cam + 4 ke 5ratus lg gitu utk cukupkan. And mmg terasa value 100 sebulan tu bila dah 7 8 tahun main konsisten tak berenti. I suka kunpul gelang so dah 8 urat just main 100 sebulan. Kalau nak harap i beli mmg tak ler. 100 sejam pun blh hbs beli ayam mcd pedas gila tu 30 then bl boba 2 dah 20, then tgk wyg. Haha gtu justify. Serius xmenyesal. I ada 2x beli emas terpakai tp still famili punya. Pakcik i gadai so i tebus. Vintage sayang gila.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 01:07 PM | Show all posts
yang baru jadi pilihan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2019 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 1-8-2019 11:40 AM
So far i main 100 je sebulan kutu emas, yes harga turun naik mmg rugila kan tp utk i jenis kalau dui ...

Wau, impressive..sy baru try gk bulan ni main kutu emas tapi tu la cm sis ckap harga xtetap..ingt nk bli emas ansuran kt kedai tp xsume kedai ade cmni..nk kne rajin cari sbab kedai mostly ikut hrga last tarikh kte amik..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols vote dedua. Barang lama2 kat pajak kadang dapat dgn harga berbaloi sebab kadang kedai pajak x kira harga upah.
Beli yg baru kt kedai kalau ada design yg cantik2 yg berkenan di mata, iols cari mana2 kedai yg bagi diskaun upah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by raihaneem at 1-8-2019 02:54 PM

Emas terpakai...
Tt atau sesiap boleh ng info mcmna nak dptkan brg emas terpakai?..

Ada yg boleh beli dr peraih. Kalau p pajak gadai..nak ckp apa?..
Segan nak masuk...nnti mokcik bwg dok speku saay masuk gadai brg..
Emas baru pum ldg beli jigak...sbb kdg ada design yg cunnnn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2019 04:16 PM | Show all posts
raihaneem replied at 1-8-2019 02:53 PM
Emas terpakai...
Tt atau sesiap boleh ng info mcmna nak dptkan brg emas terpakai?..

https://www.facebook.com/mylens. ... gHghfkA&fref=nf

ce cek atas ni..tgok cam menarik harga brg used dia offer


Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Yes macam sis kat atas tu bgtau main kutu emas. Rm100 sebulan x terasa pn. Dah berjaya kumpul 2-3 barang. Mmg sronok main sambil menyimpan. Rega tu memang x ikut harga pasaran tapi at least ada simpanan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg baru lah...tk pernah lg beli emas terpakai...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 1-8-2019 01:29 PM
Wau, impressive..sy baru try gk bulan ni main kutu emas tapi tu la cm sis ckap harga xtetap..ingt  ...

Try lah main, aah harga nasib kita la turn kita time emas jatuh untunglah, kalau time mas mahai heheheh tp kira opportunity cost la cause like i said mmg xkan beli punya la dr duit dlm bank haha seksa wei so dr takde lgsg. Memula mmg cam takde apa sgt tp bila dh berurat2 dpt dek rm100 mmg tak menyesal, walaupunnnn yeeee org kata rugi la apa la takpelah i tau 100 sekeping duit tu lg nilainya tah apa2 zaman skrg sekelip mata hbs, ataupun better still msk invest tmpt lain, tu ada jgk tmpt lain, tp utk emas inilah cara yg berkesan utk i lah. Cubalah ada some of my friend dia benti dia rs rugi ok jek atas masing2 lah. Ansuran pun ok mcm tulah nenek2 atok2 kita kumpol mas pdhal keje dulu drebar jek, keje2 kg tapi emas berkepok woiii haha main ansur2 lah i amazed dgn nenek i byk emas dek main ansir kedai mas sikit2.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 1-8-2019 01:29 PM
Wau, impressive..sy baru try gk bulan ni main kutu emas tapi tu la cm sis ckap harga xtetap..ingt  ...

N kalau btl nak main start now. Cause 10yrs from today you wish you started....
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 1-8-2019 04:16 PM
https://www.facebook.com/mylens.mykosmetik?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARCBmIiX3Qzc01DWa_E8_jzhm7tJ3ZV2ao ...

Dah tgk yg ni, kalau pesen2 lama peh 20g ke atas tp lawa la pesen lama, byk used dia still pesen2 zaman skrg
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2019 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Vote utk baru..... beli aper yang nak pakai...
Design cantik2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2019 03:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang legend jer yang main barang kemas lama, sebab kebanyakan designnya mengingatkan banyak memori pada diorang, kalau barang yang baru nak buat comeback mmg kena betul2 rare baru boleh angkat,

Kalau budak2 baru nak up main emas mmg biasa pilih yang baru lah, mostly yang modern look kemudian upah tinggi melambung boleh beli item lain, tak ada dia kesah janji urban,

Kalau untuk yg tak boleh pakai emas biasa akan beli jongkong emas dan dinar emas, simpan jer kat mana2, mostly lelaki atau wanita yang alergik kulit dgn emas,

Rasullulah pernah pesan simpan lah emas dan perak, bila Nabi yang mulia pun suruh, mmg banyak lah kebaikan dan berkat yang akan diperolehi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2019 05:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak beli mesti ada approval dari spouse. Design mesti dia pilih. Dia pusing satu kedai tengok piece by piece. Kadang kita suka ni, dia suka tu.  So end up i ikut pilihan dia.

Kadang bila kita ckp ada kedai ni buat promotion. Dia ckp i dont care promotion, nak tengok design..kadang i agree bila belek dekat2. Design kasar pahat dia.

Kedai emas di kelantan murah design agak latest dan halus kemas juga pahatnya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2019 05:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 2-8-2019 05:34 AM

Anyway kalau u all ada kad kredit tertentu boleh aja beli ansuran kad kredit. Dari beli benda bukan2 baik beli emas

Setahu i habib dan poh kong terima kad kredit ansuran.

Lagi satu i belum jejak kedai emas faidh di sri kembangan itu pun terima kad kredit.

My spouse kata walau murah or cantik mcm mana pun kalau kedai tu tak terima kad kredit dia akan walk out terus. Kata dia kedai yg ada perkhidmatan kad kredit ni lebih establish.

Kadang heran kedai emas di sini banyak cawangan tapi cash only/online transfer.

Kedai emas kelantan yg lama establish (saiz kedai lebih kecil) pun ada service kad kredit.

Tapi lain org lain pendapat. Ni pendapat kami antara kriteria nak beli emas. - terima kad kredit.

Resit simpan dalam fail. Dan ada rekod kad kredit kami beli di kedai emas. So far poh kong, habib (kl, selangor). Leewah senawang (workmanship cantik dan halus design lagi better dari pilah). Wan hussein kelantan. All this workmanship halus cantik dan terima kad kredit.

Disclaimer : kami tak kata kedai tak terima kad kredit tu jual emas yg tak tulen. Tapi dari segi establishment (financial). Sebab nak apply kad kredit service tu kena ada syarat. Wonder why sesetengah kedai tu cawangan bertambah tapi takde kad kredit service. Kedai lain lebih kecil pun ada kad kredit service.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2019 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku beli emas tgk design yg lasak Dan tahan.. Mostly design lama..

Design baru ni byk yg cantik tapi rapuh..

Pasti kan beli emas yg pada.. Tidak kosong..

Aku now ni dh stop beli ma's.. Jgn lupa zakat barang kemas uolss ya jika melebihi haul

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2019 10:12 AM | Show all posts
MenteriWanita replied at 2-8-2019 03:52 AM
Orang legend jer yang main barang kemas lama, sebab kebanyakan designnya mengingatkan banyak memori  ...

setuju..yang baru ni banyak design coco tapi cepat berlubang n kemek..bese memang saya cari emas padu sbab saya jenis lasak xbrani nak pakai yang besar tapi hollow

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089602s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list