Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1808
View
45
Reply

Korang masih berhutang? di era yang mencabar ni apa plan untuk keluar dari masalah hutang?

[Copy link]

Author: rayriff    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-8-2019 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam dan selamat petang.

Petang ni tetibe rasa nak bukak thread berkenaan pengurusan kewangan. sebab baca lelaki ditipu sebab nak pinjam duit. ok..

rata-rata kita ramai yang ada hutang:-
-rumah
-kereta
-personal loan
-credit card.

kalau ada lagi boleh tambah. jadi nak tahu la forumer yang bijak wang ni. apa strategi korang keluar dari hutang?

dan kalau dah berjaya langsaikan hutang cuba cerita sket pengalaman dan berapa lama tempoh langsaikan hutang.

terima kasih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pergi AKPK je
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 04:52 PM | Show all posts

then lepastu apa seterusnya akpk buat kan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
LostStar replied at 5-8-2019 04:52 PM
then lepastu apa seterusnya akpk buat kan?

AKPK akan check berapa kemampuan kai boleh bayar hutang2 kau, so dorg boleh bantu kau. Nak citer byk, aku pun x berhutang. Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 05:14 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 5-8-2019 06:12 PM

strategi aku.
1. cari sumber income kedua.
- buat forex

2. jangan tambah hutang dan komitmen.
- amal kan minimalism
- bersyukur dengan apa yang ada

3. jangan tambah komitmen dan terjebak dengan consumerism.
- avoid relationship dan awek
- avoid marriage and children

without commitment, there are less expectation.
tak perlu nak spending the money, just to make other people happy.
we can live a simple and easy life.

4. cari dan tambah ilmu tentang financial freedom
- aku suka belajar dari Dave Ramsey.
dia ni anti-hutang.  selalu bagi tips to his listener utk keluar dari belenggu hutang,
dan amal kan cash transaction lifestyle.


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2019 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 5-8-2019 05:06 PM
AKPK akan check berapa kemampuan kai boleh bayar hutang2 kau, so dorg boleh bantu kau. Nak citer b ...

kira akpk buat plan untuk ko bebas hutang? lepas tu skang ko dah bebas hasil akpk ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2019 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 5-8-2019 05:14 PM
strategi aku.
1. cari sumber income kedua.
- buat forex

tq for your info. nice tips!
tapi..

yang ni untuk yang baru graduate dan mula nak bekerja.

kalau dah ada anak bini, takkan deols nak buang anak bini pulak kan.

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 05:32 PM | Show all posts
rayriff replied at 5-8-2019 05:20 PM
tq for your info. nice tips!
tapi..
kalau dah ada anak bini, takkan deols nak buang anak bini pulak kan.

then u married men are screwed big time

untuk yang dah terjun masuk lobang,
kena sacrifice your life and your ambition,
for the sake of your family.

dari 24 jam tu, kena spend 16 jam untuk bekerja.
cari banyak sumber income. kena buat banyak kerja lain. kena kerja keras.
diri sendiri kena jimat macam2, dan kena kurang kan makan.
macam aku kata tadi, kena KORBAN kan diri.
sampai la anak bekerja dan boleh berdikari.

itu jer cara nya.
buat yang bujang, kalau takde bersih RM3k (lepas tolak hutang + expenses), tak payah ler kawin.
korang memang saje menempah lobang, terjun dalam, dan kambus diri sendiri.

ada yang kata bila kawin dan ada anak, membuka pintu rezeki.
bukak pintu rezeki hapa benda nya bila hidup bergelumang dengan hutang RIBA.
Allah dah larang jangan buat, korang buat jugak. mana nak dapat berkat dalam hidup.
yang paling ngokgek bila buat personal loan utk kenduri kawin.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat side income. Cari apa yang kau minat. Kalau minat gadget jual gadget ataupun buat grabfood ke.

Pastu duit kene jaga betul-betul. Jangan boros. Tips nak elak boros adalah kau buat asb loan. Bagi aku cara tu agak berkesan sekurang-kurangnya nanti kau adalah saving. Xde lah nanti bila nak kawin kerja setengah mati nak cari duit hantaran. Plan awal-awal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 05:38 PM | Show all posts
Andyscenes replied at 5-8-2019 05:06 PM
AKPK akan check berapa kemampuan kai boleh bayar hutang2 kau, so dorg boleh bantu kau. Nak citer b ...

i see.. okay2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2019 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Miss.H replied at 5-8-2019 05:35 PM
Buat side income. Cari apa yang kau minat. Kalau minat gadget jual gadget ataupun buat grabfood ke.
...

menabung dengan loan memang memaksa seseorang untuk simpan duit. nak taknak kena bayar jugak kan?

nice tips.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 06:33 PM | Show all posts
LostStar replied at 5-8-2019 04:52 PM
then lepastu apa seterusnya akpk buat kan?

i nasihatkan forumer sini jangan pergi akpk..
cuba dulu selesaikan hutang sendiri..
pergi deal dengan bank untuk restructure loan korang..
kalau dah tak mampu sangat (memang takde income), baru pergi akpk ye..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
rayriff replied at 5-8-2019 05:18 PM
kira akpk buat plan untuk ko bebas hutang? lepas tu skang ko dah bebas hasil akpk ke?

Xla. Sbb aku x pernah berhutang
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 08:31 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 5-8-2019 06:33 PM
i nasihatkan forumer sini jangan pergi akpk..
cuba dulu selesaikan hutang sendiri..
pergi deal d ...

dak saja tanya, sebab ada sorg officemate ni dah sampai ke sana atas saranan pejabat.. lepastu bila tny dia apa yg akpk ni buat.. dia x habaq.. hahaha.. (daku dasar penyibuk kan)

Tapi daku ada 1 loan yg xhbs2 lg, akibat masa mude konon nk meniaga la apa la.. lebur mcmtu jek.. skrg ni nanggung hutang tu jek la.. bala betul
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 11:19 AM | Show all posts
LostStar replied at 6-8-2019 08:31 AM
dak saja tanya, sebab ada sorg officemate ni dah sampai ke sana atas saranan pejabat.. lepastu bil ...

akpk takde buat apa pun..
cuma mereka deal dengan bank untuk bayar certain amount so bank tak kacau peminjam..
peminjam buat bayaran to akpk, akpk buat bayaran pada bank..
so sama je macam u pergi bank sendiri restructure loan..
tempoh jadi panjang jugak kalau dengan akpk pun..
dan implikasi akpk, nama u akan kena ban untuk tempoh masa tertentu..
maksudnya tak boleh apply loan, cc etc..

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 12:49 PM | Show all posts
rayriff replied at 5-8-2019 05:18 PM
kira akpk buat plan untuk ko bebas hutang? lepas tu skang ko dah bebas hasil akpk ke?

Rasanya akpk ni tolong sapa2 yang dah dikategorikan muflis kot.. Diorang akan check balik berapa hutang kita...diorang akan tolong strukturkan semula hutang tu. Contoh kita ada loan rumah, kereta, personal loan, kredit card. Normally diaorang akan kira berapa hurang kita..dapatkan loan yang baru dan convert semua loan tu jadi satu...so bayaran bulanan kita akan berkurang la...instead kena bayar 4 jenis loan tu. Kita akan bayar satu loan je la. Tu yang akpk buat untuk kawan iols yang muflis...sekian..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 12:55 PM | Show all posts
Dulu pernah ada loan 7K..2 kredit card..pening nak bayar. So iols buat loan asb 50K. Kad kredit tu buat bayar seberapa banyak yang mungkin. Lepas tu bila nak shopping guna balik kad tu. Jadi nampak kita buat pembayaran bulan2. So bila cukup setahun..dapat dividen, iols clearkan satu kad kredit.
So buat yang sama jugak untuk tahun kedua...dapat dividen je, bayar lump sump kad kredit..so tahun ke-3 pun masih lagi kena bayar installment untuk loan...tapi alhamdulillah...tahun 3 dan boleh guna dividen tu untuk bayar installment...

Sekarang iols buat balik hutang...ada 2K..nanti dapat dividen tahun depan, boleh clearkan hutang tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-8-2019 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 6-8-2019 11:19 AM
akpk takde buat apa pun..
cuma mereka deal dengan bank untuk bayar certain amount so bank tak kac ...

ooo faham2. pernah dengar kalau u dah clear pon amek masa setahun dua baru boleh buat loan baru.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-8-2019 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 7-8-2019 12:55 PM
Dulu pernah ada loan 7K..2 kredit card..pening nak bayar. So iols buat loan asb 50K. Kad kredit tu b ...

wah menarik juga tips ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-8-2019 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 5-8-2019 07:02 PM
Xla. Sbb aku x pernah berhutang

okok noted
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105903s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list