Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1705
View
45
Reply

Korang masih berhutang? di era yang mencabar ni apa plan untuk keluar dari masalah hutang?

[Copy link]

Author: rayriff    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-8-2019 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
btw.. tq momod adila for the tacangs!
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 10:29 PM | Show all posts
capiloton replied at 5-8-2019 09:32 AM
then u married men are screwed big time

untuk yang dah terjun masuk lobang,

Errrrrr.......so jgn kawen keeeee solution nyer
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 10:32 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 5-8-2019 10:33 AM
i nasihatkan forumer sini jangan pergi akpk..
cuba dulu selesaikan hutang sendiri..
pergi deal d ...

Sebabnyer mod?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa muda2 dulu...aku banyak jugak hutang. Sebab baru mula hidup kan..memang susah time tu. Gaji pun x stabil lagi..aku laki bini sepakat bawak bekal hari2...makan pun catu..kadang2 puasa je. Buka puasa pun makan nasi dgan telur goreng especially hujung2 bulan. Aku banyak buat keje part time. Buat n jual kuih masa raya, ajar tusyen hujung2 minggu. Apa2 lah yg bole buat bayar hutang kredit kad. Laki aku pun jual2 air kotak kat ofis, buat amik gamba org kawin. Benda2 ni mengajar kami disiplin jaga duit. Sekarang alhamdulillah. Bebas hutang kredit kad n keta pun dah abis bayar. Taknak tukar keta dulu, nak simpan duit sikit. Hehehe. Sekadar kongsi pengalaman

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 06:25 AM From the mobile phone | Show all posts
naz.wani replied at 8-8-2019 01:01 AM
Masa muda2 dulu...aku banyak jugak hutang. Sebab baru mula hidup kan..memang susah time tu. Gaji pun ...

Alhamdulillah seronok baca pengalaman awak. memang berat tapi itula mengajarkita erti kehidupan.. huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul..memang berat..kadang2 kena perli dgan member2 ofis sebab selalu bawak bekal makan tgahari. Eish mmg susah la time tu. Berperang dgan keadaan ekonomi, diri sendiri and nafsu nak beli itu ini. Sekarang ni xde la aku kaya raya, cuma boleh la ada savings sikit utk diri n anak2. Aku skearang asal naik gaji tahunan je, aku amik sikit buat belanja family makan sedap or tfok wayang, pastu mesti sorok kan duit siap2 kat akaun yg aku susah nak kluarkan duit. So xde la aku belanja gila2 sampai habis. Itu je la yg aku bole kongsi. Takdela banyak mana pun, tapi berkesan utk aku n family. Pokoknya azam kena kuat , jgan cemburu rezeki org lain, sabar n syukur apa yg kita ada.

Kenangan lalu megusik jiwa...hehe

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:54 AM | Show all posts

ada kat post #15..
ni berdasarkan pengalaman ofismate i buat akpk..

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 5-8-2019 07:02 PM
Xla. Sbb aku x pernah berhutang

Kita geng la xpernah buat hutang...Ada ptptn je
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 04:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-8-2019 11:21 PM
Kita geng la xpernah buat hutang...Ada ptptn je

Berhutang tu menyakitkan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 13-8-2019 04:50 AM
Berhutang tu menyakitkan.

Betul...Tak boleh Tido Kan...nak bisnes kumpul modal sendiri je...kalau nak kembangkan baru buat loan.

NI jalan Nye belum lagi..pengalaman bisnes benda tu takda...terus2 buat loan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 12:54 PM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-8-2019 03:21 PM
Kita geng la xpernah buat hutang...Ada ptptn je

wah terornya and kaya awak doom
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 13-8-2019 03:36 PM
adila39 replied at 13-8-2019 12:54 PM
wah terornya and kaya awak doom


Ikat perut la sis...bila Kita guna hasil titik peluk of course la Kita buat bersungguh-sungguh Kan.

Doom pakai kereta second hand je...Ada brader NI dia pelik Dan Tak faham Saya kenapa pakai kereta second hand.

Kalau Ada simpanan sikit around RM10k aku nasihatkan belajar laburkan duit di Bursa Malaysia

Let say korang Ada 15k

10K laburkan di Bursa Malaysia, 5k buat simpanan kecemasan.

Macam Doom memang busy...sebelah malam terpaksa jugak study Market...sebab esok nak beli Kan...Dan kalau market teruk macam Hari NI Doom Tak masuk beli pon

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Miss.H replied at 5-8-2019 05:35 PM
Buat side income. Cari apa yang kau minat. Kalau minat gadget jual gadget ataupun buat grabfood ke.
...

Siapa YG Tak reti manage duit, Tak reti simpan duit memang kena bebel dgn aku la.

Memang kesian la siapa yg kawan dengan aku.

Orang Cantu aku putus member je...sebab apa sebab takut diorg pinjam duit Kat aku....Kalau member berniaga memang aku support la...tapi kalau dah meminjam suit aku boikot je Terus
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2019 11:37 AM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 13-8-2019 09:36 PM
Siapa YG Tak reti manage duit, Tak reti simpan duit memang kena bebel dgn aku la.

Memang kesian ...

Wau boleh tahan garang ko ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2019 11:40 AM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 13-8-2019 03:35 PM
Ikat perut la sis...bila Kita guna hasil titik peluk of course la Kita buat bersungguh-sungguh K ...

Cam ilmu-ilmu kewangan ni doom start dari mana belajar? dari didikan ibu bapa ke ? cikgu ke? atau baca buku2? kalau bacaan mohon kongsikan dengan forumer tq.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 12:08 PM | Show all posts

Tak sabar nak clearkan  hutang kereta lagi 2 tahun setengah nak habis. Loan 9 tahun

Hutang 9 tahun pun dah rasa seksa sangat hidup, takleh imagine orang yang ada loan rumah sampai 30-35 tahun. Dah pencen pun belum tentu habis bayar lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
rayriff replied at 15-8-2019 11:40 AM
Cam ilmu-ilmu kewangan ni doom start dari mana belajar? dari didikan ibu bapa ke ? cikgu ke? atau  ...

Doom banyak baca pasal Agama Yahudi.

Orang Yahudi ni Ada Cara tabungan sendiri..Cara tabungan mereka tu lah menjadikan bagaimana Agama Yahudi boleh Kembali ke Israel...mereka hanya jadi Hamba Akibat Perang bukan kerana masalah kewangan.

Diorg Ada tabungan untuk Agama, tabungan peribadi, tabungan kecemasan.

Masalahnya Kita takda tabungan peribadi...apatah lagi tabungan untuk Agama.

Orang Yahudi Dan Cina diorg letak usaha Dan semangat no 1 dari duit....Duit tu dtg dr usaha Dan semangat.

Bila kamu nampak orang kerja keras, kamu kena support Dan bagi semangat...sebab kamu Akan dpt Positif Dan semangat tu juga...walaupun org kerja bawahan...ko kena respek semangat n usaha diorg
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
rayriff replied at 15-8-2019 11:40 AM
Cam ilmu-ilmu kewangan ni doom start dari mana belajar? dari didikan ibu bapa ke ? cikgu ke? atau  ...

This video can teach you [youtube]_BB3LtYm1Pw[/youtube]
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
rayriff replied at 15-8-2019 11:37 AM
Wau boleh tahan garang ko ni

Aku garang sebab dah banyak Kali kena....lepastu pinjam Tak bayar.

Aku Rasa lebih baik Tak payah Ada kawan dari berlawan org bermasalah macam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Peningnya pikir masalah kewangan. Aku dah 18 tahun keje. Simpanan masih sikit. Hutang banyak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079312s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list