Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3904
View
111
Reply

Orang Kelantan memang macam tu ke?!

[Copy link]

Author: Tudunghitam    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-8-2019 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Tudunghitam at 8-8-2019 03:12 AM

Forummers Cari nie ada set set Kelantan tak? Tolong berkumpul sini jap nak tanya pasal nie. Firstly, nak kata iol nie "Kelantan tulen" tak lah jugak sebab iol lahir negeri lain, pastu bapak iol pun asal negeri lain. Cuma sebab kerja bapak di Kelantan, jadilah family kitorang nie bermastautin di Kelantan. Hanya EMAK sorang je pure-Kelantan dalam family iol.
.
So bila org org luar duk kata macam macam kat org negeri Kelantan, iol mcm bengang la jugak sbb iol bukan macam yg diorang cakap tu!!! Tapi adakah sbb iol nie tak pure Kelantan, ada kaitan ke??
.
Ok nie iol buat list membidas tuduhan2 org negeri luar tu bagi kes iol sendiri. Korang set set Kelantan macam nie jugak atau korang MEMANG macam yg org luar suka cakap?
.
(1)SUKA KAWAN SET SET KELANTAN SAJO

I dulu sekolah menengah negeri lain (SBP). Selama 5 tahun kat SBP tue xde sekali pun I best friend atau ber-geng dgn pelajar asal Kelantan jugak. All 5 years mmg member i hanya org Pahang , org Selangor. Member yg asal Kelantan tu i cuma dgn dia time time nak naik bas cuti sekolah je. Bila masuk Universiti pulak kawan kawan i semua dari Sarawak Sabah + Perak Penang. Kat Uni mmg i xde langsung kawan Kelantan. So apasal org luar suka cakap org Kelantan suka kawan org Kelantan je? Dalam handphone i skrg ni cuma ada 2 nombor Kelantanese. Tue pun tak rapat. Kenal je.
.
(2) ORANG KELANTAN PENGOTOR

Maaf cakap i kawin suami dari negeri lain, my husband kalau i tak kemas rumah tak cuci bilik air, mmg KOTOR la rumah kitorang. Ha camne tu? I lagi pembersih dari suami yg asal negeri lain tuh. Adik beradik suami pun sama je level dgn dia, diorang tak mengemas sgt sbb diorang harap maid yg buat. Tapi x pernah pulak i mengata org org "negeri luar" pemalas semua harap maid buat. Serius cakap nie, antara i dgn suami mmg i lagi pembersih/pengemas. Suami negeri luar.
.
(3) LELAKI LELAKI KELANTAN PEMALAS

OK i xtau la lelaki lelaki generasi muda nie macam mana sbb i sempat menetap di Kelantan masa kecik kecik je, lepas tu i kena masuk asrama la masuk U la, pastu office pun negeri lain. So i x tau lelaki2 muda mcm mana. TAPI. Semua pakcik pakcik i yg 100% Kelantan tulen , mereka semua BEKERJA ya, takde langsung pakcik i yang jadi biawak hidup duduk rumah bini pegi kerja. TAK. ADA. Samada pakcik kerja kerajaan, kerja swasta atau ada business sendiri. Business kampung je pun tapi tetap dia bekerja menyara anak isteri. Cuma i ada sorang je Pakcik yg dia kehilangan job dia sbb sedikit kesalahan di pihak dia, dia hilang lesen something so sampai skrg dia tak dpt teruskan job tu. Sejak tu, dia lah yg support 100% business isteri dia maknanya dia lah yg hantar hasil2 jualan isteri ke hulu hilir, dia lah urus anak2 pegi balik sekolah, dia urus anak anak yg bini dia mengasuh. Tak de langsung fasa yg pakcik i tu tetiba duk tidooooo je kat rumah sbb hilang job. Dia sama naik dgn bini dia utk dapatkan income melalui perniagaan/mengasuh budak budak. Pastu adik perempuan i  kawin lelaki Kelantan, lelaki tu guru, baik budaknya sgt hormat org tua sampai semua family kitorang sayang gila padahal menantu lelaki. Lelaki KELANTAN. Dia mmg 100% Kelantan.
.
Sepupu sepupu i yg mmg lahir & membesar di Kelantan sejak umur remaja lagi dah pandai tolong parents cari duit. Ha dioramg nie mmg Kelantan tulen , lahir sana dan mmg belajar semua di Kelantan tak masuk asrama negeri luar.  Diorang nie wpun tak masuk U belajar tinggi tapi masing masing ada pekerjaan (lelaki!!) samada pandai menjahit,ambik upah menjahit, kerja bawak bas bawak lori, kerja supermarket, kerja printing baju...ah mcm mcm kerja la cousin cousin i nie. Semua duduk Kelantan sbb diorang tak belajar tinggi so masing2 bukak business kecik dalam negeri je.
.
(4) CAKAP LOGHAT KELANTAN

OK cuma bab nie i lain sikit dari org lain kot. I kalau dgn mak ayah & adik beradik je i cakap loghat Kelantan. Bila dgn kawan kawan atau sesapae saja walaupun org tu cakap Kelantan, i tak terikut , i tetap cakap loghat luar (cakap Melayu biasa). Tabiat ini mmg dari kecik , i bukan malu dgn loghat Kelantan, tapi sebab nya bila i bercakap dialek luar, i punya perangai lebih "terkawal" . I mean...kalau cakap Kelantan i rasa mcm nanti i akan over over, jap...bukan , bukan over. Tapi lebih kepada "tak formal" . Sedangkan i suka "formal" bila bercakap dgn orang selain family. I suka ada batas. Maka bila selain family, i takkan cakap Kelantan. I suka jadi skema dan formal. Bila dgn family baru i cakap Kelantan, Tu pun family kitorang skema la...cakap Kelantan tapi tak guna sgt perkataan2 mcm gi mapuh la mung, gelenya bodo natey gilo babi....takde cakap mcm tu sesama adik beradik atau kawan. Paling teruk kami akan cakap "beci weih Kaklong, bakpo tok jawak mesej oghe!!! Beci laaaas". Gitu je paling teruk.


So sebenarnya iol sedih la bila org negeri luar pukul rata cakap org Kelantan semua mcm tu . I tak pengotor pon!!! Kawan kawan i pon semua dari negeri lain!!! I tak pernah usaha cari org Kelantan utk jadi kawan!!!
IMG_20190807_210910.jpg

Haritu i baca kes Zulfarhan tu, senarai OKT tu ramai gila OKT tu asal Perak. Rata rata OKT yg 18 org tu asal Perak , Kedah. Tapi tak berkutik pun xde sape cakap haa tengok nie org org Perak mmg suka buli org, mmg gitu la perangai org Perak , perangai tak semenggah. Takde!!! Which is bagus la , apasal nak kaitkan dgn negeri dia. Sedara i kawin org Perak ok je berhalus je suami dia baik jer. Tapi cuba kalau OKT kes tu asal Kelantan , mampus habis la satu Malaysia akan panggil Kelantan negeri seterika Kelantan lelaki pembuli. Huh. Tak adil nya.
IMG_20190807_210818.jpg

Sory k iol membebel mcm nie mmg dah lama pendam. Forummer asal Kelantan pls tolong komen. Yg asal negeri lain kalau nak bash Kelantanese mintak bash di benang lain (dah merata rata dah pon uol bash Kelantanese so kat sini pls hold on dulu, biar set set Kelantan pulak komen).

I tak akan nafikan mmg ada org org Kelantan yg pengotor pemalas tapi bagi i sama je kat negeri lain pun bersepah yg pengotor pemalas cuma orang tak highlight je. Tapi bila Kelantanese yg buat, ambik kau 1 negeri kena pukul. Sekian.
IMG_20190807_210711.jpg

Nota kaki: Family i menetap di Kelantan sejak awal 90an....adik beradik iol takde lahir Kelantan, jodoh pun byk berjumpa org negeri luar .
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Semua di atas adalah tidak benar..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari text karangan tuan tanah ni, saya boleh simpulkan, tuan tanah adalah berjiwa kelantan sebenarnya... nak tnya tuan tanah, favourite food ko, cenderung ke masakan pantai timur atau pantai barat?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-8-2019 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
apalancut replied at 8-8-2019 01:22 AM
Dari text karangan tuan tanah ni, saya boleh simpulkan, tuan tanah adalah berjiwa kelantan sebenarny ...

Kalau favourite food:

Makanan raya : tak suka makanan raya kelantan. Suka makanan raya luar mcm Lontong , kuah kacang etc.

Makanan sarapan: of course Kelantan!! Kelantan je yg ada sarapan mcm Nasi Kerabu , Nasi Belauk...so utk sarapan mmg no question ,Kelantan menang bg i

Makanan biasa: TIADA BIAS.
Utk makanan biasa iol suka semua negeri. Laksa ke nasik ke semua iol suka, tak de favourite specific Kelantan.

Kenduri: i pilih makanan kenduri Kelantan sbb gulai kawah & sambal belacan dia sedap yg amat. Lauk kenduri luar i x brp minat.

Ha camne. Separuh2 la kiranya. Cuma sarapan & lauk kenduri je yg i suka Kelantan origin . Makanan lain i sama rata suka belaka
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
apalancut replied at 7-8-2019 11:22 PM
Dari text karangan tuan tanah ni, saya boleh simpulkan, tuan tanah adalah berjiwa kelantan sebenarny ...

Ala2 indenial gitu ke maksudnya hahaha...iols bapak kelate jadi terpanggil gak nak mencemar duli kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
miszclassique replied at 7-8-2019 11:33 PM
Ala2 indenial gitu ke maksudnya hahaha...iols bapak kelate jadi terpanggil gak nak mencemar duli k ...

Agak indenials laa, wpon claim sparuh2, percentage kelantan tu tinggi, walau mcm mana pon, anak2 tuan tanah ni, mungkin akan hilang jati diri kelantan. Lack of exposure from the mommy
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
miszclassique replied at 7-8-2019 11:33 PM
Ala2 indenial gitu ke maksudnya hahaha...iols bapak kelate jadi terpanggil gak nak mencemar duli k ...

Aiols laki kelate boleh mcemar duli x.hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
No 2 : org kelantan pengotor tu mmg betul. Ok la aku admit.. bukan semua org kelantan pengotor.. tapi setakat aku kenal org kelantan dr zaman sekolah , zamn u.. sampai la zaman kerja, dr 10 org, 9 org pengotor, sorang je pembersih.

Mmg betul org negeri lain ada jg pengotor, tapi tahap pengotor org kelantan yg pengotor ni mmg tahap tak boleh bawa bincang

Mmg betul bukan semua org negeri lain ni baik2 dan bukan semua org kelantan ni teruk2. Tapi yg ramai teruk2 ni dr kelantan

Paling aku menyampah.. suka2 hati cakap kelantan dgn semua org. Ingat org paham agaknya loghat dia. Cakap biasa2 dah la.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Entah laa sis..to me,aiolzs suka jah berkawan dgn semua org,growing up as a kelantanese,aiolzs dididik utk tidak pndg hina kat mana2 manusia unless they deserved that..

Tade gunanya sis nak educate puak2 y mmg hati dah hitam ni..kadang2 tu bkn dorg y experienced pun,tgk org lain mengata,dia pun turut sama nak join mngata..This perangai y suka overgeneralized things mmg agak rampant dlm society kita..

Biarkan dorg dgn sikap judgemental and racist (boleh laa kot pggil cenggitu..kekeke~) mereka itu..masing2 ada akal fikiran,dah dewasa somemore..kalau cakap lebih2 pun kalau dorg mmg dah xnak terima,tetap akan cerca,kutuk dan maki juga..

Aiolzs kdg2 tgelak gk tgk mereka ini,guna dialek klate pun nak jadi isu,walhal org negeri lain guna dialek dorg,xde plak nak dijadikn isu..mmg benar laa kata2 Imam Shafi'e:

"Aku MAMPU BERHUJAH dengan 10 orang yang BERILMU, tetapi aku PASTI KALAH dengan SEORANG YANG JAHIL, karena orang yang jahil itu TIDAK PERNAH FAHAM LANDASAN ILMU."

Boleh guna kot utk mereka2 y perangai cmni..hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
I 50% je darah kelantan. Tak pernah stay lama kat kelantan coz family semua dah kat selangor. Ada point yg i setuju dgan u, and ada yg tak. I ramai kawan kelantan, they are really nice people. So far i have no issues with them. And yes, kalau dia jumpa set2 dia, lidah akan auto tukar tune. Hehehe. Lama2 aku pun paham diorg borak apa walaupun aku sepatah haram xleh cakap dialek diorang
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
apalancut replied at 7-8-2019 11:39 PM
Agak indenials laa, wpon claim sparuh2, percentage kelantan tu tinggi, walau mcm mana pon, anak2 t ...

Yg ni i setuju. Ayah i tak pernah ajar kami kecek kelate so kami adik beradik mmg zero skill bab2 tu. Tapi jati diri bab tekak kelantan, ni kitorang ada. Semua kuat makan budu n makanan2 kelantan. Yummeh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 12:55 AM From the mobile phone | Show all posts
apalancut replied at 8-8-2019 01:39 AM
Agak indenials laa, wpon claim sparuh2, percentage kelantan tu tinggi, walau mcm mana pon, anak2 t ...

Pantasnya korang tuduh aku indenial Lol. Situasi aku gini. Aku sempat duduk Kelantan selama lima tahun je in total (Darjah 2 hingga Darjah 6) . Jadinya hanya dalam 5 tahun tu yg aku betul2 siang malam pagi petang duduk dalam negeri Kelantan. Sekolah rendah la kiranya. Lepas lepas tu aku Kat tempat lain. Jadinya maybe sbb tu aku Tak lah Rasa kuat sgt darah Kelantan tu . Ayah aku Pulak, langsung x reti cakap Kelantan . So dalam rumah bila dgn Emak ckp Kelantan la, dgn Ayah kena cakap dialek asal dia .

Bila aku GI mana2 pastu orang Tanya aku negeri Mana, aku usually jawab camnie

"Mak Ayah Saya rumah Kat Kelantan"

Cam, aku Tak dapat nak jawab straight aku orang Kelantan. Sbb nya aku tak lahir situ, pastu aku duduk pun cuma bbrp tahun, so jiwa aku tak lah rasa mcm "belong" gitu. At the same time aku x leh kata aku asal negeri X sbb cuma lahir je situ, duk sampai tadika je. Ha dah tu camne? Indenial jugak ke?!

Bottom line dia sebenarnya aku tak Rasa aku asal Mana Mana negeri. Haha. Kalau aku jawab "Saya asal Kelantan" , tu maksud aku rumah parents aku skrg di Kelantan. Gitu je la. Bukan asal as in Tanah tumpah darahku Kelate. Mmg pun anak2 aku xde identiti Kelantan langsung sbb semua lahir luar Dan Kat rumah aku dgn suami cakap luar...eh mmg x la aku nak cakap Kelantan dgn suami, bukan dia faham pun. Dgn Anak anak pun Tak. Suka Hati korang la nak cakap aku in denial ke apa haha bukan kenal pun tihihi ^_^ hmmm Paling iol suka kalau Balik kampung is breakfast lah. Sanggup aku bawak Naik flight Nasi Berlauk Husna tu, sedapnyyaas.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
naz.wani replied at 8-8-2019 02:47 AM
Yg ni i setuju. Ayah i tak pernah ajar kami kecek kelate so kami adik beradik mmg zero skill bab2  ...

Hmmm masalah Bab tekak nie bukan Kita reka reka weih. I mean, bukannya Kita decide "ah aku nak stop lah suka budu, malu lah org Tau aku suka Budu". Tak tak. So far iol x pernah malu nak cakap yg I makan Budu (buat sahur mmg sedap weh). Tapi dari segi makanan keseluruhan , mmg I 50-50....misalnya Asam Pedas. Kalau asam Pedas, I x suka yg Cara Kelantan buat tapi suka negeri Melaka/johor punya. Kalau Nasik Lemak pagi, nasik Lemak negeri luar lagi sedap (nie personal bagi I je, it's okay u all suka NL Kelantan). So camtu. Bukannya sesaja kata Tak suka makanan Kelantan sbb malu ke apa,haha dah x minat tu x minat la kan. Tapi kalau Gulai Kawah misalnya, mmg THE BEST lah Kelantan. But for Nasi Dagang, Sefamily suka Terengganu punya, x suka Kelantan punya.
So we ol nie mcm dah bercampur campur kot..  
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Yes...betul tu. Ikut tekak masing2 la kan. Yang penting bedal and happy..hahahha
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh search kat twitter klu kes2 kelantan nii
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 04:40 AM | Show all posts
sis vokuru tu orang pure kelantan tapi perangai kalah syaitan dan iblis.  rumah dia kt sungai golok, rumah rakit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 8-8-2019 06:40 AM
sis vokuru tu orang pure kelantan tapi perangai kalah syaitan dan iblis.  rumah dia kt sungai golok, ...

Sis vokuru tu sape pulokk
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Nko ni kelantanphobic ke...sensitip beno

Dulik laa..btui ke salah ke..iman ko kaco ke?

Depa dok overc poloh taun pun loghat depa tak ilang ok..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 8-8-2019 09:54 AM
Nko ni kelantanphobic ke...sensitip beno

Dulik laa..btui ke salah ke..iman ko kaco ke?

Uol baca ke x...Kan dah kata, loghat I bukan "hilang" . Tapi mmg semenjak kecik I hanya cakap Kelantan dgn adik beradik & Mak je. Dgn sepupu2 pun ye. Tapi bila berkawan di sekolah menengah, di uni, di tempat kerja, I lagi suka cakap LUAR sbb I nak ada gap dgn org tu. Kalau I ckp Kelantan nnt I mcm over bunyinya, nanti org pun menyampah. Bila I cakap luar, terbatasla sikit nak over tu. Gituhhh. Tak hilang pun loghat tu, skrg Ni pun boleh cakap kalau Mak call.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy suke kelantan.negeri wajib pegi.setiap tahun. Anak2 mesti tanye, Mami, this year x 'balik kelantan'. Walhal  kami x de lsg DNA kelantan  n x de sedare pun Kat sn.

I think kelantanese sgt frenly. Itupun x mengubah pandangan yg kelantan Kotor n lelakinye jerk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095823s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list