Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4545
View
111
Reply

Orang Kelantan memang macam tu ke?!

[Copy link]

Author: Tudunghitam    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-8-2019 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Berani tt bukak thread ada sbt2 kelantan ni. Kelantan, sbh dan sarawak untouchable ko tau x. Sekali ko cuit sekampung org dia dtg kecam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-8-2019 10:06 AM
Sy suke kelantan.negeri wajib pegi.setiap tahun. Anak2 mesti tanye, Mami, this year x 'balik kelanta ...

Haha tu la stigma tu mmg dah melekat sekian lama . Xde harapan dah nieh utk org Kelantan ubah part stigma pengotor /lelaki jerk tu. Kalau family iol,mmg terakui my mother bukan Jenis pembersih ,my mother Jenis hoarding penuh barang serumah, nak cuci nak kemas pun payah. Tapi kami anak2 perempuan semua x ikut perangai Mak, kami tension tengok rumah sepah n Kotor. Jiran jiran Pulak, pembersih!!!! Iol masuk rumah jiran2 di Kelantan tu fuh cantik kemas bersih cuma rumah iol je mcm tongkang pecah. Kami anak2 kemas bertahan 1 -2 Hari je pastu sepah Balik sbb Ayah mak sama je, Dua Dua bukan pengemas. Bila org dtg iol malu ,adik adik pun malu. So far iol x jumpa lg jiran (kelantanese) yg pengotor, diorang rumah tip top lawa kemas. Nak kata iol duduk kawasan org kaya kaya,Tak jugak. Xde sape pun Ada maid,semua cuci sendiri. Dalam memory iol , x de kenal mana2 family friend Ayah mak yg pengotor. Maybe circle diorang okay kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 8-8-2019 10:11 AM
Berani tt bukak thread ada sbt2 kelantan ni. Kelantan, sbh dan sarawak untouchable ko tau x. Sekali  ...

Haha I Tak kecam org Kelantan dlm benang nie, sbb tu I x takut. I tgh kecam negeri lain. Habisla aku kena kecam dgn negeri2 lain Kat bawah nie nanti
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Toklaki kita ore kelate. Tapi dia tak malas, tak pengotor n pandai masak. Suka saing ngan set dia n cakap loghat dia tu biasa lah. Akak ni pun kalu dpt sembang loghat utara n jumpa kawan2 dari utara pun camtu gak.

Cumanya akak geram ngan shuben kalu balik sana, nak dok umah je. Org nak la pi round2 kt bandar nun, byk tempat cantik kot. 8 tahun nikah org sana, sekali pun tak prnh jejak muzium klate
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku org pahang. Saje je singgah
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 08:46 AM | Show all posts
no1 ) kebnyakan org kelantan mmg mcmtu, mngkin sbb lebih mudah dia nk berbual dgn dialek mereka sendiri,  

2 & 3) pengotor dan pemalas ni xde spesifik hanya kelantan, sbb ni adalah tabiat individu, tapi sebagai contoh, member2 aku yg kelantan dlu mmg agk kurang bab kemas2, merokok bersepah, (sbb pernah menyewa skali ngn diaorg), tapi tak kurang juga member aku yg org phg dan kedah tu

4) bab loghat ni normal, kalau dah dari kecil mmg ckp cmtu, xde apa issue pn..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 08:50 AM | Show all posts
arianakhalid replied at 8-8-2019 12:15 AM
No 2 : org kelantan pengotor tu mmg betul. Ok la aku admit.. bukan semua org kelantan pengotor.. tap ...

hahaha.. kejam betul statement
Pandangan aku, yang memang kerap la pi kelantan sebab husband kelantan. Aku pun tak setuju dengan TT. Kalau TT & family bukan macam tu tak bolehla nafikan pengalaman orang ramai yang tidak best dengan set set Kito Jange Pecoh ni.

Bagi aku, TT kategori kelantan pure la walau dia claim separuh2 kononnya. Dah mak kelate, duduk pulak kelate.

Tak perlu indenial lah. Semua yang orang cakap pasal kelate tu semua benar. Tapi takla semua orang sama. Ada lah segelintir SKJP yang sgt bagus..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 8-8-2019 10:28 AM
Aku org pahang. Saje je singgah

Org pahang ok ok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Potpouri replied at 8-8-2019 10:50 AM
hahaha.. kejam betul statement
Pandangan aku, yang memang kerap la pi kelantan sebab husban ...

kalau 50-50 pun Kira pure- Kelantan jugak?? Pelik formula uol nie adoi.. so kalau yg Mak bapak 100% Dua Dua Kelantan , pastu budak tu pun lahir Kelantan, duduk Kelantan dari kecik sampai Besar, tu namanya APA Pulak, pure pure pure pure pure Kelantan ker hihi. Aku tetap Tak panggil aku pure, sbb aku dah bercampur darah negeti X + negeri Kelantan. Pastu Mak aku lahirkan aku Kat utara. Duk utara pastu duk oversea. Pastu Balik Malaysia aku sempat duk Kelantan sekolah rendah. Dapatlah merasa nasik Berlauk Dan laksam tetiap pagi ^_^ whatever uol cakap, I will say aku Tak tulen haha. Aku mmg dari Kelantan tapi aku Tak tulen setulen tulennya. Bandar KB tu aku Rasa OK la bukan semua sudut Kotor, tapi mmg byk sudut yg Kotor , MPKB Tak sediakan tong sampah yg cukup atau org awam x reti buang sampah dgn betul??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 09:10 AM | Show all posts
Edited by Tudunghitam at 8-8-2019 11:11 AM
sofyayra replied at 8-8-2019 10:23 AM
Toklaki kita ore kelate. Tapi dia tak malas, tak pengotor n pandai masak. Suka saing ngan set dia n  ...

kita pun x pernah jejak muzeum Kelantan, lols. tapi yg lagi teruk ialah kita x pernah pegi pasar Wakaf Che Yeh!!
org luar duk cerita la pasal wakaf che yeh wakaf che yeh, i nie tak tau Wakaf che yeh tu kat mana. balik kampung baru tanya mak.
itu pun mak x pernah bawak pegi. last last tahun bila ntah baru la lalu depan WCY tu so baru tau situ WCY, tapi tetap x pernah gi shopping pun.
sadis sungguh. tapi at least dah tau la wkaf che yeh tu apa dan kat mana. masa kecik2 dulu mak bapak asyik bawak gi tempat yg sma je mcm PCB, Pantai Irama, Lata apa ntah, lata tembakah? shopping pasar MPKB, pasar siti khadijah. pusing2 tempat sama je. bila kite kawin, suami jenis x minat nak berjalan so balik Kelantan terperap la kami kat rumah. tak pernah terfikir nak gi muzium!
RANTAU Panjang prnah pegi?
pengkalan kubur dah pegi?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 8-8-2019 08:28 AM
Aku org pahang. Saje je singgah

Org Pahang ensem, mcm awak
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Xphm betul org yg suka mengutuk negeri2 ni.xkesah la negeri mana2 pun., . korang dpt ape eh? Cuba balik tempat or kampung korang,  tu pergi round,and  korang perati, semuanya perfect ke? Diri kita sendiri pun xperfect, xpayah la tuding jari kt org kata mcm2.,
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Jantan kelantan ramai helokkk dan yummeyhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagi aku la, dek kerana kelantan ni di bawah pimpinan pas ( ulamak), negeri yang di gelar sebagai serambi mekah, maka sedikit kesilapan sahaja, akan jadi viral. (angkara politik).

Bila ada je issue contohnya pasal lori susu hari tu, laju je viral. Laju je kutuk kelantan padahal mana-mana negeri pun ada berlaku issue lori tapi bila viral tidak la se-hot negeri kelantan.

Lelaki pemalas - atas didikan mak bapak. Anak lelaki di agungkan. Anak perempuan kene kumpul harta sendiri. Contoh terdekat kawan aku nak kawin terpaksa kumpul duit sendiri tapi bila adik lelaki dia nak kawin elok je mak ayah support.

Bahasa bagi aku tak ada masalah pun. Kalau duduk dikalangan orang bukan kelantan, maka cakap la bahasa yang mudan di fahami. Jangan biar mereka tersisih gitu. Kalau beli barang dengan orang kelantan, automatik aku akan cakap kelantan. Mana tau boleh dapat murah .

Tak semestinya suka kawan dengan sek klate sajo. Kawan lah dengan mereka yang kau selesa. Bagi aku itu yang paling penting. Buat apa senegeri kalau perangai macam taikkkk.

Kelantan pengotor : so far aku tak pernah lagi mengadap manusia yang pengotor dari mana-mana negeri.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Tudunghitam replied at 8-8-2019 09:10 AM
kita pun x pernah jejak muzeum Kelantan, lols. tapi yg lagi teruk ialah kita x pernah pegi pasar W ...

Rantau panjang udah pengkalan kubur udah hatta ke takbai sana pun udah.

Wcy prnh sekali dua jah psl akak blk pun bkn nk shopping paling2 pi borong budu org kirim. Nk berjalan nengok kwsn. Kdg rajin sikit pi pcb atau pntai irama.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Miss.H replied at 8-8-2019 12:34 PM
Bagi aku la, dek kerana kelantan ni di bawah pimpinan pas ( ulamak), negeri yang di gelar sebagai se ...

Aku setuju part Politik tu. Maybe kalau kerajaan negeri x pilih tema Serambi Mekah tu maybe taklah seteruk nie org burukkan Kelantan (silap sikit je habis keluar Serambi Mekah segala). Ala kalau x de tema Serambi Mekah tu pun tetap org bash jugak sbb kepimpinan Kelantan bawah ulama'. So bila slack Mana Mana je mmg org Akan highlight Gila Gila punya, mcm sekolah tahfiz la. Slack mana2 je mmg dasyat la kena padahal benda tu Kat sekolah kebangsaan pun jadi, Kat oversea pun jadi Kat sekolah bukan Islam pun Ada jadi. Tapi sbb tahfiz Kan..or sbb kepimpinan Islam... Tapi Adil la sikit jgn nak expect semua serbi perfect semeta ko bawoh ulamak. Yg atas atas tu mmg ulamak tapi yang bawah bawah nie menggagau lagi nak belajar Agama weh. Susah la org expect asal bawak part Islam je fuh bagus serba serbi terus. Dok pong, Tak capai lagi bagus serba serbi tu (aku akui).  Cuma aku bersyukur la kot sbb aku selama dekat 40 tahun hidup nie semua org Kelantan aku junpa semua ok ok . Aku x de langsung jiran pengotor , kawan pengotor. Nie aku x tipu Kay. Rumah rumah aku pegi berjalan Masa Balik Kelantan mmg ok ok belaka. Hok jatey jatey pemalah tu aku jarag jugak berjumpa sbb kaum jatey family aku boleh kata semua bekerja
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
ye ke... mybe yg makan banyak budu je gitu.

ramai je comel comel and baik hati. Xkisahla negeri mana... klu hantu tetap hantu je..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:04 PM | Show all posts
dari skala 1 ke 10 ...tt bukan separuh.
TT pada skala 8 kelate
ehhh 7 kot
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Huhuhuu
Tak nak la generalized yg semua rakyat kelate adalah sama tpi pernah la hadap beberapa org kelate yg sgt 'set-set kelate'

1)zaman study dulu, bebudak kelate mmg hidup, bergaul, study sesama mereka shja, baik lelaki mahupun perempuan.  Yg bergaul dengan rakyat negeri lain ada tpi set kelate yg dh pernah stay luar kelantan, yg dh byk bergaul dgn org luar. Msa sem 2, rmai bebudak kelate drop uni sb xleh go, xleh nk speaking, xleh fhm bi...akhirnya stop study.

2)pengotor, my aunty kawin dgn org kelate pure. Adik ipar semua xbuang n cuci bersih pad, main gulung n kumpul dlm toilet n letak je celah2 dinding toilet, depa buat khazanah la kot.

Sy sndiri bberapa kali ke kelate, i love the foods tp bla pergi melawat rumah, huhuuuu berbau hamis, hancing, sampah merata...

3) xsemua lelaki kelate pemalas, cnth my aunty tu, husbnd dia baik, penyabar n rajin gilaaaaa.. Sabaq jee dgn segala dugaan yg depa kn hadap, yg ni sy ada post dlm board MPS psl kes my aunty tu.

Again.. Xsemua rkyat kelate mcm yg sy sebutkn di atas.. Segelintir shaja..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Biras sy sndiri org kelantan, cikgu.. Baik ya ampunmmm, pergi umah di kelantan, bersihhh.. Selesa, sejuk, nyamann hehe.. Penuh tupperware, dia bg ktaorg pkai bukan buat pameran hahaha..

So TT jgn la terasa sngt.. Lain org lain pndangan.. Tp kelate ttap xlari drp jolokan 'set set kelate '

Sy rkyat kedah pure.. Mmg sedih dgn kes arwah zulfarhan tu.. Moga ada pembelaan buat arwah n  family.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079657s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list