Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3793
View
111
Reply

Orang Kelantan memang macam tu ke?!

[Copy link]

Author: Tudunghitam    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-8-2019 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
aku bukan org kelantan..
tp kawin ngan org kelantan,n stay sini keje sini..da dekat 5 thn
dr pemrhatian aku...
ade byk betul..n ade byk yg x betul...
diorg ni sgt ramah sbnrnya...baik2
tp belakang kita pun boleh thn jugak..
tp aku rase sikap ni negeri mana pun ade..
kesimpulannya..aku suka negeri kelntan,orgnya pun aku suka,mknnya lagi la aku suka
ini semua stigma je..
family aku dulu pun mcm ade stigma tu..bila aku kawin org sini..tp bila diorg selalu dtg sini..kenal org sini..ok je
umah aku mmg ade dlm list diorg nk dtg..
syok dtg sini katanya, boleh shopping2, mkn pun best,orgnya pun baik.
cuma bila 2 3 hari breakfast nasi..start jemu da ayah aku
bab pengotor tu... mmg la nmpak terserlah sikap tu..mmg cmpak smpah merata xde segan silu.
tp yg pembersih pun byk jugak...
so xleh nk pukul rata
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk minta pndpt ke nk luah perasaan?pastu minta yg komen org klntan sajorkkk...hmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
I nk tmbh no.5.adkh org klntn kuat guna kabel.true or not.mohon pndgn.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab pengotor tu i setuju.. 1 out of 10 sahaja yg pembersih. Mungkin i bernasib malang sebab asyik jumpe yg pengotor je waktu zaman study.  skrg  my colleague Kelantanese.. dah la pandai masak, rajin kemas rumah plak tu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:46 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 8-8-2019 04:40 AM
sis vokuru tu orang pure kelantan tapi perangai kalah syaitan dan iblis.  rumah dia kt sungai golok, ...

hakakk..mencemar duli sambil mencemar nama org..hahhaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ambipur replied at 8-8-2019 02:21 PM
Nk minta pndpt ke nk luah perasaan?pastu minta yg komen org klntan sajorkkk...hmmmmm

Dua Dua pun ye. Luah perasaan Dan mintak pendapat org Luls tapi iol mintak forummer kelantenese la mostly tapi xpe lah maybe x ramai forummer Kelantanese so negeri2 lain pun x per sajor
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
ambipur replied at 8-8-2019 02:24 PM
I nk tmbh no.5.adkh org klntn kuat guna kabel.true or not.mohon pndgn.

Ha nie i x pasti (Bab pakai kabel). Maybe sbb x ramai kawan Kelantan so I x berapa Tau diorang kerja APA dapat kerja mcm Mana, atau masuk sekolah bagus guna cable ke. Nie mmg I xtau. Kalu dalam family I, adik beradik semua masuk sekolah /kerja Tak dok sape tolong Kira (kabel) ,pandai pandai Cari sendiri Mak Ayah malas campur. Sepupu2 kerja kampung je, xde kabel2 jugak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
mongoose_kidz replied at 8-8-2019 02:14 PM
aku bukan org kelantan..
tp kawin ngan org kelantan,n stay sini keje sini..da dekat 5 thn
dr pemrh ...

Tu la iol baru perasan actually yg cuma negeri Kelantan yg breakfast dia byk nasik ek? Pelbagai Jenis nasik, dah mcm lunch. Kalau Kat negeri luar , Nasi pagi pagi tu cuma Nasi Lemak eh? Ayah I wpun dah menetap di Kelantan lama, dia pun bosan Bab Nasi pagi pagi tu. Dia suka lah beli Mee Goreng la Bihun Goreng la kalau pagi pagi bila bosan nasik.
Masalahnya kitorang anak anak semua TAK suka makan bihun Mee Goreng yg dibungkus pagi tu, mcm Tok "nyakuk" gituh . Ayah Pulak duk beli sampai 2 -3 bungkus dia ingat anak anak makan. Last last duk sssebekkkkk dddapur tuh. Tapi kalau Ayah Mak beli Nasi, OK beres kitorang boleh tolong habiskan. Nasi Dagang Nasi kerabu Nasi Gulai Nasi Berlauk, xdok masalah. Org org negeri luar korang x suka eh makan Nasi tetiap pagi.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:07 PM | Show all posts
Tudunghitam replied at 8-8-2019 09:02 AM
kalau 50-50 pun Kira pure- Kelantan jugak?? Pelik formula uol nie adoi.. so kalau yg Mak bapak 100 ...

Ok la sis. Ko tak pure. Aku setuju la. Pemikiran pun taklah sama dgn sek2 yang lain tu sebab uols duk luar, penah duk oversea lagi kau. So sah2 lah  tu tak sama pemikiran dengan mereka2 tu. Sebenarnya ku setuju juga lah semua negeri pun ada je kebaikan dan kekurangan nya. Ko rasa kenapa ramai org macam ada mutual understanding pasal SKJP? mesti ada reason kan

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
vee_zara replied at 8-8-2019 02:37 PM
Bab pengotor tu i setuju.. 1 out of 10 sahaja yg pembersih. Mungkin i bernasib malang sebab asyik ju ...

Hmmmm bila fikir Balik, nak kata iol "beruntung" pun Tak la kiranya sbb iol x pernah housemate or roommate dgn Kelantanese langsung, maybe that's why I xde pengalaman buruk2 tu. Masa di kolej (universiti) tetiap tahun roommate i negeri lain. Roommate bukan Kita pilih, kolej yg tetapkan. Then bila I duduk rumah sewa, housemate2 I pun asal negeri lain. Bila kerja pun sama, housemates negeri lain. Maka  I x leh nak bagi first hand experience ttg pengotor tu, sorry lah if u all mmg terpaksa hadap roommate Kelantanese yg pengotor. My experience just di kalangan jiran jiran Taman je, Dan among uncle's /aunties + family friend Ayah mak. And all of them are clean. Anak anak diorang I x Tau la camne, kot la Mak bapak je yg pembersih ha tu I x Tau.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:11 PM | Show all posts
Aku suka makanan kelate.. balik sana memang mencari2 la makanan n kuih muih local tau. Ramai juga orang baik2, cuma aku tak berapa suka attitude some people dan dialek dia. Sebab mcm TT ckp, memang macam tak formal dan sometimes kita org luar ni dengar macam kuang ajo pulak. Ayat2 yang TT sebut tu memang depa selalu pakai. Bodo, tolol etcs..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-8-2019 09:17 AM
Org Pahang ensem, mcm awak

Ala akak, ngada. Mana encem nya?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Potpouri replied at 8-8-2019 03:07 PM
Ok la sis. Ko tak pure. Aku setuju la. Pemikiran pun taklah sama dgn sek2 yang lain tu sebab uols  ...

Iol Rasa sbb org org Kelantan nie bila dia berjumpa geng geng dia , diorang Akan terus cakap Kelantan so bunyi tu kadag kadang jadi "over" Tau. Which is why iol TAK cakap loghat Kelantan bila dgn kawan kawan.sbb nanti tingkah laku I jadi over. Utk Tak over, I seboleh boleh nya cakap BM biasa so terkawal la sikit ke"excitedannya" . Tapi org org kelatan lain dia x Rasa mcm I Rasa, dia rasa mcm okayje dia borak2 kuat . Tapi dia x perasan yg org lain bingit dngr and mula Rasa mcm set set nie puak kenegerian sgt. Gitu la kot teori iol. Tapi mesti Ada jugak set set Kelantan yg cakap Kelantan tapi berjurus. Cakap slow slow halus mulus, mesti Ada Kan? Cuma maybe ramai yg cakap over over kot so persepsi buruk.

Iol umur 35 tahun, hidup iol

5 tahun = di Kelantan
30 tahun = Pahang Selangor Penang + over the sea

Anyway TQ atas pandangan2 korang semua, I like u ol punya honesty
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
I rasa orang cakap begitu or adanya pandangan sebegitu kerana pengalaman diorang sendiri. Sebab I (maaf sebab bagitau) pun ada pandangan stereotaip sebegitu. Mengenai sarapan, makanan, i tak nafikan they were soo good. Tapi bab lelaki pemalas? I got one friend, kitorang spend few days di rumahnya dekat KB. Ayahnya seems healthy enough to work tapi mak dia cari rezeki menjual ikan kering dan nasi ayam setiap hari, dengan adik beradik ramai. Even my friend buat dek, hati kering, melihat mak, adik perempuan dan kakaknya bertungkus lumus menyiapkan bahan di malam hari untuk jualan esok pagi. Ayahnya siap berborak dengan kami, bercerita, minta dihantar kopi dan kuih. Kami pula segan.

And diorang sangat menghormati lelaki dalam family (pengalaman i pergi rumah ipar i) sedangkan lelaki tu doesn't help much. Biarlah suami, ayah, anak2 lelaki makan dulu, barulah ahli keluarga perempuan makan.

Pengotor? I got few friends. Ada je yang menjaga kebersihan. Dan ada juga yang pengotor. Bela ikan la, hamster la dalam bilik. Berbau busuk. So I rasa its up to individual parts on how they were raised. Kelantanese, they were friendly people. If u have bestfriend dengan kelantanese, once dia jumpa kawan senegeri dia akan lupakan you.

So..tt kena terima seadanya la sebab mungkin pengalaman mereka menyebabkan wujudnya pandangan sebegitu. Dan nyatanya, bukan minoriti yang ada pengalaman sebegitu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Potpouri replied at 8-8-2019 03:11 PM
Aku suka makanan kelate.. balik sana memang mencari2 la makanan n kuih muih local tau. Ramai juga or ...

Bodo mung....tolo laaaa mung mieh... Natey gilo babi!! Gelenya sungguh la.

Ayat2 nie kalau guna dalam rumah parents iol mmg kena cabai mulut
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:35 PM | Show all posts
Andyscenes replied at 8-8-2019 01:19 PM
Ala akak, ngada. Mana encem nya?

sila selfie sekeping dua
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalu x makan nasik satu hari x leh ke?
My cousin pun hubby orang Kelatan...dia Yang cakap camtu
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-8-2019 01:35 PM
sila selfie sekeping dua

Kantoi la muka sy nnt kak. Lgpun da tua kak. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:42 PM | Show all posts
Tudunghitam replied at 8-8-2019 01:21 PM
Bodo mung....tolo laaaa mung mieh... Natey gilo babi!! Gelenya sungguh la.

Ayat2 nie kalau gun ...

Tulah. Banyak lagi perkataan. Setuju dgn ko, dorg bila berjumpa sesama dorg terus jadi over dan tak kisahkan orang lain. sebab tu org menyampah kot..haha.. sedangkan depa tak berniat pun
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols orang kelantan jenis introvert jadi takde geng dengan sape2. Rimas ramai2 ni. Semasa belajar di universiti dan kerja, ada bff sorang dua dan mereka bukan orang kelantan. Jadi sepanjang masa iols di luar kelantan tak cakap dialek kelantan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075252s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list