Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3928
View
111
Reply

Orang Kelantan memang macam tu ke?!

[Copy link]

Author: Tudunghitam    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-8-2019 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak benar sama sekali..ilos masa jdi student smpai stundt lagi skrg bff ios semua lain2 negeri..tak de geng negeri sama..kat kl ni..keje..bff iols org kL..ada gak kwn ngn org kel tpi xngam jgk kalau sejenis suka ckp belakang..kesimpulannya idokla mcm tu..skrg fav mknan iols mskan minang like sambalado..haha
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
ni pengalaman sendiri tau

1) mse kat u dlm circle yg paling rapat (kurang 10 org). ni circle yg aku slalu kuar berjimba lepak breakfast lunch dinner movie sesama tu. aku sorang je klate, yg negeri lain pon sorang2 je wakil, selangor je kot ad 2-3 orang. kalau kawan2 lain yg rapat biasa2 tu ramai la klate. kalau dah separuh dari budak sekolah menengah masuk U yg sama, campur lagi dgn budak klate yg baru kenal kat U takkan nak buat bodo pulak kan

2) aku pembersih. tapi dalam rumah aku, aku sorang je kot yg pembersih betul. rasanya kalau combine family + jiran2 + sedara mara + tempat2 yg penah jejak sekitar klate, dlm 40% bersih 60% kotor hehe.

3) jate pemalas? adik2 aku yess. ayah aku exact opposite, aku rasa beruntung gila ayah aku tu jadi ayah aku. takde kenal jate pemalas lain sbb aku tak kenal sangat pon jate2 ni in the first place tapi penah tau ada renovate sikit kat rumah, tukang tu mcm sebaya ke tak pasti tapi nampak masih 20an la. datang buat kerja petang sampai 2-3 pagi baru balik. belah pagi lepas subuh ada kerja kat tempat lain pulak. solat bawak sejadah sendiri bukan merayau tah kemana 2-3 jam kekonon gi surau ke ape. kerja helok, perangai helok, muka pon helok

4)  ngan kawan2 aku kalau lepak contohnya 10 orang dan separuh tu org  klate, guna bahasa standard ok. tapi bila klate A spesifik panggil klate B akan terkeluar jugak la kecek sikit. lagi pon aku tak penah kesah kawan aku ckp sarawak dgn kwn dia depan aku. org utara duk hangpa hangpa dpn aku, aku tak rasa tersisih pon. biasa je.

yg part makan nasi pagi tu - dlm family aku, aku sorang je yg sejenis nk makan nasi lepas subuh. yg lain2 mkn takpe tak mkn pon takpe. tapi orang jual nasi dgn lauk nasi campur pagi2 tu sesuatu yg biasa.

yg raya wajib 1st day kat klate tiap2 tahun tu tak betul. at least dlm family belah mak ayah aku, jarang la complete pakcik makcik, aku pon tak ingat bila last complete. tu mungkin untuk kes2 anak mak seperti pijo
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman saya dengan Sek Sek Kito Jange Pecoh :

Diorang ni tak ada middle behaviour, kalau baik baik sgt, kalau jahat tak tau nak ckp macam mana level firaun, tak wujud 50% baik - jahat 50% pada saya lah, sampai kalau yang baik duk satu bumbung dengan yang jahat, yang baik tu kena counter back bad habit kawan dia 24jam, macam mana bersungguh benar yang jahat ni jadi jahat begitu lah yang baik nih mmg sungguh2 jadi baik,

Masa time pilih housemate, saya sanggup bertunggu tangga dekat budak2 kelantan yang baik untuk join team saya, sebab syarat tak boleh duk senegeri, yang negeri lain mmg boleh control dia nakal sikit boleh tegur, yang ni kita lah yang kena cari dia nak cukupkan kuota, kalau dia cari kita habislah kita,

Sepanjang hari berhousemate, indahnya dunia saya, yang lain berbagai masalah yang wujud, bawa bf masuk rumah, rumah tak kemas, barang hilang, keluar malam balik pagi, rumah kena ambush JAIS, sewa tak bayar, guna groceries sesuka hati, bergaduh, merokok, kena buang belajar, rekod kami sesuci embun pagi,

Last 2 year adik lelaki saya sekolah kat kelantan, dia ada cerita ada budak kelantan ni tampar dia tanpa sebab, terkejut dia, yang lagi satu bdk kelantan kiranya yang baik nampak kejadian tu, terus datang lempang budak jahat tu balik sampai bengkak gusi budak tu, masuk ofis jadi kes,

Dekat tempat kerja ada sorang pompuan kelantan, aku perhati dia cara bercakap, bergaul, respon dia, kalau kita kritik dia mcm mana, dalam seminggu dia kerja aku dah grab dia join teamwork aku, sebab aku belajar dari pengalaman aku sendiri bukan dengar ckp2 org, banyak jer staf kelantan kat situ tapi aku cuma grab dia sorang, korang faham2 lah yang lain mcm mana, sebab tu pengalaman sangat penting untuk urusan masa hadapan yang lancar








Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
MenteriWanita replied at 8-8-2019 09:48 PM
Pengalaman saya dengan Sek Sek Kito Jange Pecoh :

Diorang ni tak ada middle behaviour, kalau baik ...

Terkekek kekek aku gelak baca cerita kau MW!! Part kena Tampar smpai bengkak gusi tu, adoii. SukA2 je lempang org Tanpa sebab Kan, padan lah muka.

Cerita kau yg pasal sewa rumah tu iol confuse sikit. Semua insiden tu pernah jadi dalam rmh korang ke? JaIS sume tu. Budak Kelantan tu buat Mana Mana Hal yg kau list kan tu ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
bakingsoda replied at 8-8-2019 09:30 PM
ni pengalaman sendiri tau

1) mse kat u dlm circle yg paling rapat (kurang 10 org). ni circle yg a ...

Kalau lelaki yg Rajin tu mmg Rajin sungguh, betul. Aku Ingat lagi nenek aku sokmo la duk puji sorang mamat nie nama Roshid , bagus Gila buat kerja menukang. Cermat org kata . Cakduh? Cermat? Lupa dah. Mmg kemas elok kerjanya nenek aku mmg nak dia je. Roshid tu Ada anak ramai, Bini sakit. Tapi last last dia meninggal muda terlibat dadah. Sian Gila anak isteri. Kat kampung2 Kan masalah dadah rampant gituh. Padahal dia krja menukang tip top
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab Raya pertama mesti belah Kelantan tu iol Rasa x betul la . Sikit je rasanya yg family arahkan begitu. Mak bapak I x kisah anak2 Raya Mana dulu. Bila GI rumah jiran pun anak2 diorang Tak lengkap, ramai Raya kampung suami/isteri dulu baru Balik Kelantan. So Bab Raya 1st mesti di Kelantan tu aku Rasa hanya parents yg queen control je expect mcm tu. Parents normal takde
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
yayasbs replied at 8-8-2019 09:19 PM
Tak benar sama sekali..ilos masa jdi student smpai stundt lagi skrg bff ios semua lain2 negeri..tak  ...

Serupo la Kita ^_^
I sampai kalau Balik Kelantan i xde rumah kawan pun nak pegi. Ada sorang je best friend (pernah jadi best friend sekolah rendah) so dia sorang je kawan aku di Kelantan. Tapi masing2 lost contact so xde la nak visit visit pong. Tiap Kali Balik Kelantan mmg Aku gi rumah Mak mak sedara je la, tu pun Tak tercover. So ok la , Kang Ada reramai kawan Kang Tak tercover jugak .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
passwork replied at 8-8-2019 08:55 PM
lelaki kelantan pemalas..
ni pdpt aku la.
yg aku perati, byk bnda yg si bini yg ke depan. aku g 1  ...


Baca cerita uol nie Kan, I terfikir adakah my father yg asal utara tue jadi mcm gitu sbb dia pindah duduk Kelantan???! My father mcm tu la, segala benda A to Z my mom yg buat. Sampai tahap bayar bill bayar itu ini my mom urus (mujur la duit Bapa, Bapa punya pencen lagi byk). Mmg my father x tolong langsung samada buang sampah ke , gelek tong gas ke. Tong gas yg berat tu my mom yg kena gelek masuk dapur!! Sampah kalau x buang mmg berulat la situ, my mom mcm malas nak Bebel dah ,dah puluh tahun hidup dgn my dad so my mom buat je semua. Bila Balik kampung my dad (utara) pernah la sekali my mom sungut dekat nenek iaitu Mak kepada my dad. Sekali tu je la I pernah dngr dia ssungut, i x dgr Pulak nenek cakap apa. Nak kata nenek salah didik anak lelaki dia, aku tengok adik beradik Ayah aku x macam dia pun pakcik pakcik yg asal utara tu tapi duduk KL duduk Sngor etc, ok je tolong wife di rumah. Cuma Ayah aku je mcm tu, sejak muda lagi mcm tu. Tapi Aku x Rasa dia jadi gitu sbb dia duk Kelantan. Nampak mcm mmg dia dari muda expect perempuan buat semua kerja remeh2.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MenteriWanita at 8-8-2019 09:06 PM
Tudunghitam replied at 8-8-2019 08:05 PM
Terkekek kekek aku gelak baca cerita kau MW!! Part kena Tampar smpai bengkak gusi tu, adoii. SukA2 ...


Yang hal rumah tu, kena dekat rumah member, sebaris rumah kitorang, budak kelantan tu seorang jer okey, dia punya onar lebih sedozen kes, dia aja nama yang naik, dia nak join aku mula2, macam2 aku bagi alasan,

9 dari 10 student kelantan yg aku jumpa semua bijak2 tapi sikap dia yang tak betul dah overpower cerdik dia, itu yang jadi masalah,

Bila dah kerja 9/10 worker kelantan yang aku jumpa, semua talented sama juga sikap dia yang tak betul overpower bakat dia,

Itu yang banyak cerita buruk, bdk yang lempang adik aku, ingat budak biasa ka, best student kot, tapi tengok sikap dia macam mana terang2 dah overpower cerdik dia.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Tudunghitam replied at 8-8-2019 08:05 AM
Uol baca ke x...Kan dah kata, loghat I bukan "hilang" . Tapi mmg semenjak kecik I hanya cakap Kela ...

Aku ok jah dgn org kelantan.. yg ok aku on je.. yg tak ok aku blah je laa.. same jah dgn negeri lain kalo ok buat je laa kwn.. yg tak ok belagak sombong blah je laa..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Wpun aku bukan org kelantan, lahir di KL, tapi aku duduk kelantan lebih lama dr TT.

1. Org kelantan pengotor. Hampir separuh penduduknya YA pengotor.
Salah satu sebab adalah sistem buang sampah dan saliran yg tidak teratur. Juga sebab sifat semulajadi org Kelantan yg sambil lewa. Pergi la mana2 tempat di kelantan, mesti akan nampak sampah atas jalan. Sikap buang sampah merata tu liat utk dibuang. Kesedaran rakyat bertambah baik, cuma kurang berbanding penduduk bandar2 lain.

2. Berpuak2. YA
Dari aku universiti sampai skrg. Org kelantan kalau di mana2 tmpt lebih senang click sesama sendiri. Banding org negeri lain yg tak kisah asal mana.

3. Cakap kelantan sahaja. Ya dan Tidak.
Tahap kritikalnya mereka guna dialek, sampaikan pengajaran di sekolah pun kecek klate. Baik sekolah kampung, mahupun bandar spt kota bharu. Kalau dalam persekitaran kerja profesional, biasanya mereka cakap biasa. Jual beli...even cina pun kecek klate.

4. Lelaki kelantan pemalas. TIDAK
Ramai yg aku jumpa, lelaki diorg rajin dan tidak malu kerja meniaga tepi jalan, hatta jual lokcing dan aiskrim. Cumanya, perempuan kelantan biasanya terlebih rajin cari duit.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 8-8-2019 11:08 PM
Aku ok jah dgn org kelantan.. yg ok aku on je.. yg tak ok aku blah je laa.. same jah dgn negeri la ...


Ye aku so far berkawan mcm tu la. Rasanya x pernah lagi aku Tak berkawan dgn someone sebab dia dari negeri sekian sekian. Mostly aku kawan sbb perangai ok baik, x kisah negeri Mana. Maybe Tak ramai Kelantanese dalam network aku that's why aku x de kawan Kelantanese. Sama la cam kau cakap tu, aku kawan tengok attitude masing2 bukan asal negeri mana
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Tudunghitam replied at 8-8-2019 08:24 PM
Baca cerita uol nie Kan, I terfikir adakah my father yg asal utara tue jadi mcm gitu sbb dia pin ...

ala kesian nya..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
err kawan orang kelantan memang bersih je cuma bila dia jumpa geng kelate ngan kecek kelate, iols blah je terkontang kanting balik sorang.

tapi nak cakap sek2 ni comel
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Tudunghitam replied at 8-8-2019 08:05 AM
Uol baca ke x...Kan dah kata, loghat I bukan "hilang" . Tapi mmg semenjak kecik I hanya cakap Kela ...

Kelantan hancusss kne bom pun oang akan terus kata

Oang kelantan pupus macam t rex pun oang akan terus kata

Selagi ada manusia ..depa akan trrus kata

Ur concern..sikap tu yg worrying..bkn oghe kelate kee oghe siam ke oang jakun ke..ur attitude tu yg major concern

I dun gip a shit oghe gapo pun..mai laa alien keee predator kee gibrael turun pun aiiii dun care!  My way of responding tu yg i give attention...yu understeng????
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
bezita60 replied at 8-8-2019 11:18 PM
Wpun aku bukan org kelantan, lahir di KL, tapi aku duduk kelantan lebih lama dr TT.

1. Org kelant ...

Thanks @bezita! Aku mengharapkan komen mcm nie sebenarnya, iaitu someone yg boleh cerita pengalaman duduk kelantan dan mcm mana kau witness benda tu . Sedih aku baca cerita kau nie especially pasal bandar kotor tuh, diorang mmg campak je sampah kat mana mana ke?? That means kalau ada sampah kat tangan tapi x jumpa tong, ah campak jela kat memana , camtu?? Oh why oh why org negeri kuuu. MPKB x sediakan cukup bins, Campur sikap smbil lewa org awam, perfect recipe for bandar yg kotor lah. Wanita Kelantan terlebih rajin carik duit : ahaks.nampak sgt aku nie tersisih sbb aku x rajin cari duit dan xpernah berniaga . Perempuan lain berniaga tudung bawal la berniaga kain pasang la, tapi aku x pernah jual gapo satu  . Takdok skill langsungggg berniaga. TQ bezita kasik input hasil menetap di Kelantan



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 8-8-2019 11:28 PM
Kelantan hancusss kne bom pun oang akan terus kata

Oang kelantan pupus macam t rex pun oang aka ...

Mu kecek gitu aku teringat kawan2 aku cerita aritu. Diorang cerita ada budak2 lelaki student duk oversea, ntah la belajar UK ke belajar mana. Budak laki yg Kelantanese tu rajin memasak, so dia duk goreng cucur utk kawan2 dia . Tiap kali letak depan member2, habis licin. Dia goreng lagi. Tengok2 habis2 licin lagi . Ulang mcm tu brp kali ntah pastu budak laki tu kata "ai kennok understeng, put put fffinnnish put put fffinnisssh, adoiii". Mcm mcm lagi la perkataan member aku citer telah dikelantan kan, aku baru tau rupanya dgn english2 pun dah dikelantankan skrg nieh @_@
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
rayriff replied at 8-8-2019 11:27 PM
err kawan orang kelantan memang bersih je cuma bila dia jumpa geng kelate ngan kecek kelate, iols bl ...

Iol rasa maybe sbb nie la i xde kawan2 kelantan, sbb aku x join diorang borak dlm dialek kelantan! Im like u, bila aku dengar diorang cakap dialek, aku terus rasa turned off pastu aku blah. Haha. Padahal aku faham dan reti cakap. Since aku x join sekaki, sampai skrg la aku x dok kawan SKJP. Maybe kalau aku join sskaki hu ha hu ha dalam dialek Ktan, mesti member kelantan ramai huhu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
arianakhalid replied at 8-8-2019 12:15 AM
No 2 : org kelantan pengotor tu mmg betul. Ok la aku admit.. bukan semua org kelantan pengotor.. tap ...

Tt indenial..xsemua org K pengotor tapi majoriti pengotor

Jgn compare diri sendiri dengan pengalaman orang2 lain dalam socmed ttg org dari K

Pengalaman iols
Rumah sewa masa study, pergi la melepak kt rumah sewa semua geng K satu rumah

Abu rokok membukit atas meja komputer. Sudut2 bilik pasir menimbun noks..sebab kipas siling tiup pasir tu smpai kat sudut. Tilam bantal xbersarung hitam kaler daki. Bau bilik hapak

Kemudian bile keje pergi la kat rumah sewa member masa keje. Still satu ruma semua geng K

Karpet berpasir okeh. Bole kuis2 dgn tangan kumpul2 segenggam agaknya. Bangkai moto dalam rumah antarajalan living hall gi dapur. Minyak itam lantai tu. Jamban berkulat hitam. Dari mangkuk jamban sampai singki. Iols terpikir camne la dorg selera nak gosok gigi kat situ

Dapur menebal lemak minyak kat dinding kuali. Kat singki pinggan menimbun xcuci bau jgn citer la

Oh jgn fikir perempuan K xmacam tu
Kawan iols sewakan rumah sewa dia kat student K. Dorg semua sati negeri. Masa dah pindah kawan nak dtg cuci..bersepah bilik dan ruang tamu jamban lak kotor jijik pad atas lantai bilik air.

Member pos gambar dalam grup ws kiteorh..dia ckp muke sorg2 cantik je tapi xtau perangai camni

So tt sila sujud syukur tt bukan mcm ni dan xpernah jumpe golongan K mcm ni

Again...BUKAN SEMUA..tapi majoriti kot
Kalau xmajoriti..xde la mana2 tt pergi org akan ckp benda sama. Sbb dorg pn dh jmpe la tu y pengotor dari K
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 8-8-2019 01:43 PM
Iols orang kelantan jenis introvert jadi takde geng dengan sape2. Rimas ramai2 ni. Semasa belajar di ...

Bila iols ternampak sharlenetexas komen kt sini terus teringat abe yeh tajuk yg didiskas kan pun pasal  kelantan.. :p
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079781s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list