Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3831
View
111
Reply

Orang Kelantan memang macam tu ke?!

[Copy link]

Author: Tudunghitam    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-8-2019 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Tudunghitam replied at 8-8-2019 09:34 PM
Thanks @bezita! Aku mengharapkan komen mcm nie sebenarnya, iaitu someone yg boleh cerita pengalama ...

Biasa dh aku tgh drive, lihat org buang sampah ke luar tingkap, dr dalam kete.

Buang sampah lg horror. Mana ada lori sampah dtg kutip di tanah2 lot.

Ada yg jinjit sampah dlm plastik, sampai depan tong dia lambak masuk sampah tu dlm tong. Kedekut plastik sungguh.

Ada yang letak sampah atas bumbung kete utk gi buang, lansung terlupa...sampah tercicir atas jalan. Bersepai...

Ada yg naik motor, sblh tangan jinjing sampah. Berjijis air sampah menitik dr rumah dia sampailah ke tong. Dari jauh, diorg akan lempar plastik sampah tu. kalau masuk, masuklah. Kalau tak....bersepai lagi di tepi tong.

Pergi pantai nk lepak, pun penuh dengan sampah. Makan pandai. Tapi lepas makan sampah tinggal situ. Habis masuk dlm laut. Kalau kemas pesisir pun, sampah dari laut pula akan ditolak ke pesisir. Tepu dah pantai dgn sampah. Tapi aku tgk relax je diorg piknik tepi sampah.

Toilet di stesen bas, surau dan masjid...lagi seram. Lumut yg hijau tu sampai jadi hitam panjat dinding. Uhuhu...geli weh. Sebab tu aku sanggup pergi pantai yg berbayar kt kelantan.

Hotel2 pun sama. Jgn harap la bayar mahal dpt bersih mcm kt KL.

Lagi satu geli time banjir. Air yg naik tu sbnrnya air limpahan dr longkang yg sumbat/cetek. Dh la yg meniaga semua benda buang dlm longkang.


Sampaikan org bg petua..sekali seumur hidup kalau tinggal kt kelantan, tak sah la kalau tak pernah kene typhoid fever. Dh kene baru badan akan immune dgn kehadiran bakteria dlm makanan kt sana...ahaha.

Sekian kisah seram aku di kelantan.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku rasa TT ni dah takleh dikira kelantanese. Kwn2 aku yg darah campur negeri lain...mana nk mengaku kelantanese. hihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
bezita60 replied at 9-8-2019 12:03 AM
Biasa dh aku tgh drive, lihat org buang sampah ke luar tingkap, dr dalam kete.

Buang sampah lg ...

Oh my seramnya aku baca kesah kau @bezita. Dalam memori aku, masa sekolah rendah (awal 90s) mmg takde lori sampah masuk taman weih!! Mmg kitorang setiap bbrp hari bawak plastik sampah dalam but kereta, pegi buang kat bin besar tepi jalan raya. Leceh gila. And then maybe bila i dah sekolah menengah kot baru mula lori masuk taman. based on cerita Bezita nie maknanya belum seluruh Kelantan la lori masuk taman?? Ada lagi la yg kena angkut pegi tepi jalan besar?? In 2019???

Tetiba teringat suami iol pernah gi India. Masa naik train , suami satu kabin dgn sorang India nieh. Org india nieh selamba je campak sampah keluar dari tingkap train @_@ husband iol dgn member dia terkejut la , husband kata eh no no dont throw through the window!! Here here we have a plastic bag. Next time throw in here

Org india tu kata "no no its okay, just throw out side, it's the government job (to clean)" haha boleyyyyhhhh. Agaknya di Kelantan pun theyol rasa gitu. Buang je mana2, cuci tu keje gomen
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Acik ada kawan merata negeri. Kalau acik buat pie chart bab kebersihan, kengkawan acik dari kelate menang bab pengotor

Kwn negeri lain pun ade yg pengotor, tapi mcm acik ckp lah, bila tgk bilangan keseluruhan, geng kelate tetap juara bab tu

Contoh tahap pengotor dorang yg tak bleh bawak bincang:
1. Diaper anak yg ade taik, digulung2 je campak dlm tong sampah dlm rumah. Kadang biar sampai tong sampah dah full baru transfer sampah tu ke tong besar depan gate rumahnye

2. Dia claim dia pembersih, tapi lepas masak, stove dia melekit dgn minyak and dia tak terpikir menatang stove tu kena lap bagi bersih. Agaknye minyak cili paste terpercik sana sini atas stove tu tak mengotorkan kot bagi dia

3. Yg sorang ni pulak acik takleh lupa pengalaman guna toilet dia. Takde tong sampah kecik dlm bilik air tu takpe lah jugak, sbb dia jenis gantung plastik sampah kat tombol pintu je. Ada sanitary pads yg byk stain bergulung dlm tu. Acik boleh terperasan sbb ada mcm air kat bottom plastik sampah tu. And air tu kaler merah2 pekat. Lepas tu bau pad yg dah berhari2 menyelubungi bilik air tu

Acik ni pemalas. Paling benci kena lipat kain. Tapi kat rumah acik takde kain tak berlipat yg menggunung. And I don't have maid. I malas so i make sure kain tak bertimbun.

Tapi again, contoh rumah kwn opis acik geng kelate, dia rajin. Mmg rajin sbb baju tudung dia semua kemas dan lawa2 bila keluar. Anak2 dia pun dress up cantik2. Tapi acik biasa je singgah rumah dia tgk atas sette rumah dia berlonggok kain tak berlipat. Errrrr dia rajin tapi dia tak sempat lipat kot

Ni acik bagi beberapa contoh tahap kebersihan kengkawan kelate acik lah. Yg kwn negeri lain pun ade je pengotor tapi tak penah lagi acik terbau taik bila lalu tepi tong sampah rumah dorang

Bab makanan sedap, acik suka menu sihat. So kelate food acik tak fancy pun
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2019 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 8-8-2019 09:53 PM
Tt indenial..xsemua org K pengotor tapi majoriti pengotor

Jgn compare diri sendiri dengan penga ...

Hahhahahahahha... itu la motif bukak thread ni apa? Dah buka gelanggang so hadap la kalau org bg pendapat.

Kalau tak ada org tanya tak ada nya org nak bercerita. Kebanyakkan kita ni elok je saling menghormati. Sampai hari  ni aku still lagi ada kawan kelantan.

Ini hanya pendapat dah alang2 TT ni bertanya dalam forum.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2019 02:26 AM From the mobile phone | Show all posts
buang-sampah-719162.jpg

Ni jenis yang balik raya xnaik helikopter agaknya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-8-2019 05:05 AM From the mobile phone | Show all posts
arianakhalid replied at 9-8-2019 02:43 AM
Hahhahahahahha... itu la motif bukak thread ni apa? Dah buka gelanggang so hadap la kalau org bg p ...

Uol skip komen komen ke? Ada iol marah ke sesape yg cerita pengalaman diorang pasal kelantan mmg kotor atau mmg perangai sekian sekian? Mintak baca reply reply i kat atas ye sblm tuduh i tak terima pendapat org etc. I BERTANYA sbb i x sempat pengalaman lama di Kelantan, so i suka bila ada org yg mmg duduk lama boleh cerita witness dia sendiri pasal kotor sume tu. Atau org org yg mmg pernah housemate/roommate dgn kelantanese. Sebabnya iol x pernah housemate dan roommate dgn Kelantanese, i selalu sorang2 je Kelantan dalam rumah atau dorm tu. So i tanya la kalau mmg betul pengalaman mcm tu . Faham? Tolong baca replies replies di atas sblm komen tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-8-2019 05:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 9-8-2019 04:26 AM
Ni jenis yang balik raya xnaik helikopter agaknya

Ini mmg aku nampak jugak viral masa raya aritu, mmg no excuse la perangai x semenggah mcm nie. Org usaha simpan sampah sampai rumah baru buang, tak tergamak nak campak2 luar kereta. Memalukan. Iol kalau uol nak kata kelantanese, iol xde buat mcm ni k...basic common sense kut
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2019 09:19 AM | Show all posts
Ada jiran from kelantan, dia baik orangnya satu keluarga tiada masalah, cuma setiap malam ada gathering dekat car porch rumahnya hampir setiap hari lepak2 dengan orang kelantan juga kerana cakap loghat kelate mostly sampai pukul 12 tgh malam, so meriah la setiap malam dengan motor dan kereta kerana memang selalu lepak2
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 01:39 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 13-8-2019 10:26 AM

Baiklah..memandangkan tt kata tak marah forumer cerita pasal kawan kelate
Ni experience saya:

A. Berpuak

1st time masa umur 18thn baru masuk U..duk hostel jenis 4bilik seorang..tkejut balik lunch bilik depan penuh 10org,ingatkan meeting apa..ehhtakkan tiap hari, ada kawan bilik depan tu mengadu dia org slngor 3org lagi kelate...kesian dia tak selesa balik kelas tgok org lain atas katil..susah nak rehat,diorang bkumpul mcm tu.

Pagi2 pagi kelas kalau lalu kat kumpulan ramai bejalan tu sah dpt dgr kecek kelate


B.Tahap kebersihan

Sama sperti komen acik gomen di atas..kalau buat pie chart memang kawan kelate no1 pengotor compare kwn negeri lain.
Sorry tt.

1. Exhosmate dulu masa mula masuk rumah claim dia pembersih..sethn lebih duk serumah, lepas masak tak cuci rendam buh air je..esok lusa dia nak masak baru cuci kuali periuk,kalau 3hari,3hari lah
Few mth I tolong basuh jugak sebb taknak dapur berbau ingatkan balik keja nnti dia basuh lah..rupanya biar je.
Baju rendam sampai berbau,walhal dia mandi lalu tepi keluar masuk biar je baju tu...ok part ni takkan I nak tolongbasuh plak?
Apa yg dia makan atas meja bangun cuci tangan je...biar lagi sehari dua.
Pintu bilik slalu tutup sekali penah ikut dia masuk laaa berselerak berbau..baju dah basuh atas katil,baju tak basuh 2 longgok di lantai.
I pegi kelate tak smua kedai I berani makan..punya trauma dpt exhosmate ,kawan kelate pengotor

2.ofismate single.kelantanese girl...kitorang kluar lunch tercerita pasal rumah dia cite selama dia menyewa dia kemas bilik dia jerr ..takpenah sapu mop lantai serumah alasan dia tak duduk sangat depan tv..housemate lain buat,

3.
Rumah sekarang ada 3bilik..I ketua rumah laa yee sebb masa masuk rumah ni I sewa sorang,dah bape bulan baru cari housemate..last yr ada sorang nak keluar, I tanya sorang lagi nak org macamana?dia jwb taknak kelate ganu, rupanya dia pun penah experience dgn pengotor plus keje govmt departmnt separuh pantai timur.
4.
Ofismate single (bukan kelate) pulak ..rumah lain.sebulat suara kalau ada housmate lain kluar taknak org kelate ganu masuk rumah diorang.

C. Tahap takleh bincang :
Ada org kg dekat rumah myparent..tiap thn cuti sek.kat kelate jerrr,raya kalau turn sini hanya raya pertama...
2016 thn yg sama 2org cousin kawin dgn kelate.kotabharu..wowww I takde close relative kawin kelate..
Excited jugaklah sedara kitorang smua pada thn tu..husnozon...now dah 2019,dua2 cousin tu sorang lelaki sorang perempuan terpaksa melebihkan kelate.

Terbukaklah cerita thn 80an... I punya atok kata penah tok guru abah nak match dgn kelate girl,tokwan bangkang habis habis..ayat dia kat nenek "awak nak ke anak kita sampai tak balik rumah mcm sepupu aku"






Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 01:48 PM | Show all posts
Tt sendiri cakap tak bergaul dgn kelate hanya cakap jerr...tapi I bukan sorang tau yg tak sanggup sebilik (masa study) , tak sanggup serumah dgn kelate.perangai sek sek kelate susah nak bawa bincang.
Sebagai orang luar lebih baik kitorang elak jerr..hai hai bai bai kat luar sudah cukup
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 02:06 PM | Show all posts
bezita60 replied at 8-8-2019 10:03 PM
Biasa dh aku tgh drive, lihat org buang sampah ke luar tingkap, dr dalam kete.

Buang sampah lg ...

Typhoid fever? Takutnya, lagi teruk dari fever biasakah...jap cari info
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094784s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list