Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
375
View
9
Reply

Kisah Twitter C Lelaki Kongsi Pengalaman Menyeksakan Kerja Petik Buah Di Australia

[Copy link]

Author: seller6183       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-8-2019 10:06 AM | Show all posts |Read mode
Bekerja sebagai pemetik buah di Australia bukanlah perkara baru didengari. Malah, ada segelintir anak muda yang sanggup mengambil risiko kerana tertarik dengan gaji lumayan yang ditawarkan. Namun, ramai yang tidak tahu realiti sebenar sebagai pemetik buah.
Di twitter, seorang lelaki dikenali sebagaiZack Zakirin berkongsi pengalaman bekerja sebagai pemetik buah selama sebulan setengah. Bayangkan dia terpaksa bekerja keras untuk mendapatkan hasil lumayan dan ianya bukanlah sesuatu perkara yang senang. Ikuti perkongsian ini..



Nak cari pengalaman petik buah masa cuti sem
Bawa 800 Aud
Banyak kena soal, pakaian kemas
Rumah setinggan teruk
Kena turun mencangkung petik seksa
Terpisah dengan kawan untuk ke Brisbane
Masyuk tapi penat dia tak boleh imagine
Berlinang air mata rindu keluarga
Terima kasih Ben yang tak aniaya aku
Jawapan masa kena tahan win

Tapi, malang untuk pengembara/pelancong lain yang nak melawat Aussie selalu terkandas dekat airport sebab kan mereka mereka ni. Anda nilaikan dan kongsi pandangan tentang perkara ini.

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 10:53 AM | Show all posts
yg gegeh pegi sana, ibarat org pandang kita as kita tgk bangla/indon dtg MY kije buruh je.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 11:11 AM | Show all posts
chinta89 replied at 8-8-2019 10:53 AM
yg gegeh pegi sana, ibarat org pandang kita as kita tgk bangla/indon dtg MY kije buruh je.....

tu la pasal. nila setitik rosak susu sebelanga.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 11:18 AM | Show all posts
Bangga dia cerita. Sebab org macam dia la ramai org kandas nak pergi bercuti sana especially lelaki yang nak buat family trip. Hampeh.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:14 PM | Show all posts
supermum replied at 8-8-2019 11:18 AM
Bangga dia cerita. Sebab org macam dia la ramai org kandas nak pergi bercuti sana especially lelaki  ...

kan. mcm bangga sgt. kesian org ygbtl2 nk g bercuti bila bergerak dlm trip kena serbu ngn pihak berkuasa.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:16 PM | Show all posts
seller6183 replied at 8-8-2019 11:11 AM
tu la pasal. nila setitik rosak susu sebelanga.

kerja je lah kat mesia ni. pasaraya ke, tukang sapu ke.

x fhm org yg gegeh nk kije tukang sapu kat oversea atas alasan gaji byk...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2019 02:10 PM | Show all posts
supermum replied at 8-8-2019 11:18 AM
Bangga dia cerita. Sebab org macam dia la ramai org kandas nak pergi bercuti sana especially lelaki  ...

tu la pasal. ramai kot kena tahan. kalau yang dpt lepas pergi tu consider nasib baik je.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 03:30 PM | Show all posts
supermum replied at 8-8-2019 11:18 AM
Bangga dia cerita. Sebab org macam dia la ramai org kandas nak pergi bercuti sana especially lelaki  ...

setujuuu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 06:13 PM | Show all posts
Sebabkan mereka2 ni lah kebanyakan orang sana pandang sinis pada pelancong dari Malaysia sebab dah dilabel pati terus walau datang melancong.  Sama macam orang Malaysia pandang Bangla Myanmar Indonesia yang datang kerja disini.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2019 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku baca dengan perasaan hambar..sebab org mcm kau la kawan2 aku kena denied masuk aussie utk bercuti
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.129009s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list