Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
580
View
41
Reply

PENGALAMAN KENA SCAM

[Copy link]

Author: AyaqMeloSuam    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-8-2019 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by AyaqMeloSuam at 15-8-2019 09:12 AM

Morning... kes aku pagi2 ni jam 8.10 pagi.. elok aku dpt 1 call dr nom +60171198786 ni... aku angkat la.. sb slalunya mmg aku angkat jer.. takut2 cal2 penting ke apa mmandangkn aku tgh bcuti. Bila angkat ja terus 1 voice note ni muncul " Anda mempunya 1 notis tuntutan dari Mahlamah Tinggi Kangar , sila tekan 0 jika ada pertanyaan". Aku pn tekan 0. Terus dia smbng pd guy ni aku estimated umoq dlm 20an la kot.
Dia terus ckp
" Ya, mahkamah tinggi kangar, blh sy tahu siapa ditalian ? "
Aku : encik kol sy encik tnya siapa sy?
P : Sy Pegawai Mahkamah Tinggi Kangar, mesti puan cal bkenaan notis tuntutan dr mahkamah ye ?
Aku : Pelik sy, mahkamah apa bkk jam 8 ?
P: Oh sekarang mahkamah mmg mula kerja jam 8.
Aku : yeke, blh sy tau nma encik?
P : sy Ahmad Zaki b. Zakaria.
Aku : baiklah. Nnti sy cek dgn kwn sy kerja mahkamah tinggi kangar. Blh bg no fon.
P : sy bg Puan no mahkamah ni. 049779211 ( tone x hafal no.. mcm bca kt kertas )
Aku :  ( ulang balik nama dia & no dlm english )
P : ya.. ( mcm dok tgagap2 nk faham aku ckp )

Aku pn godek time & no mahkamah tu.. haremm xdak nyer mahkamah on jam 8.. yg tak tahan tu blakang dia siap dgr bunyi opis yg sibuk nau.. bunyk keybod com dok.. ketak ketuk2.. bunyi cm oprator berckp2.. aduhaii opis gomen bukak jam 8 ??  Lg la tepuk dahi aku.... 1 hal lg.. notis tuntutan mahkamah by cal jer meh? Hebat...
Nyesai pulak aku x layan dlu budak tu.. kot2 la dia kata aku smuggler 1 lori lembu dr Siam ka.. syok gak nk tgk dia merapu.. aiseh...
Aku ada install true caller dh... aritu aku ter-uninstall pulak.. bila aku install balik dpt detect 1 no tu dr Scammer Danty Motel.. apalah pelik nau nama...
Hampa ada ke detik2 manis bbual dgn scammer ?
Ada ka yg pnh betul2 kn gulai ke? Pengalaman tuuu...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 09:59 AM | Show all posts
mmg s*al la scammer..

sape yg gelabah lepas dgr perkataan "MAHKAMAH" tu mmg sng la kene jerat.

mungkin sbb TT acted cool..so scammer tu plak yg jd gelabah..mmg dasar pokemon la scammer2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Arini kami satu ofis kena scam call dr TM berkenaan bil yg belom dijelaskan..hampeh betul..malas nak layan..mula2 suara komputer..pastu tekan no 9 ada sorang yg akan bercakap..sy sound je dia terus..

"Kenapa pagi2 col ofis kami ni? Kami smua xpakai line telekom..uolls ni Scammer kan? "
Tergagap2 mamat tu nak jawab terus letak phone..

Geram sungguh dibuatnya..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku prnh je layan scammers ni, cina adamelayu ada.
Yg cina haramjadah, maki aku. Yg melayu tu aku nasihat dia spy berenti la menipu.
Kalau korg jenis yg cepat goyang, jgn sesrkali layan scammmers ni sbb ditakuti korg akn trf jgk duit tu nnt.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 10:30 AM | Show all posts
kawan ak prnh kene...

nyaris ditipu...tp mcm lawak plak cara dia cter....siap sempat solat hajat...minta ampun bagai...sb nk g jupe polis kata scammer tuh wkakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 10:56 AM | Show all posts
baru ni abg aku call no rumah nenek aku, app truecaller tu tulis no nenek aku tu scammer.. aku tak tahu kenapa..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 11:02 AM | Show all posts
Semalam baru ada scammer call.. dia suh kite plak baca ic kite.. sendiri yang call mesti la da tahu semua.. kata dari bank.. ntah apa2 la.. lagi satu loan kereta daku pakai pemotongan angkasa.. sah2 detail semua ada kan.. lepastu marah sbb number ic then dia letak.. kongjaq.. tak habis lagi daku nak soal..

      Okay nak kesahkan scam ni.. ex bos daku pernah kena.. perihalnya dia kata barang dekat kastam sangkot apa semua.. boleh pula terpedaya.. 1st da kene beribu.. lepastu kena lagi... masalahnya scammer ni memang power kot.. siap jumpa ex bos daku ni belanja makan..  that time daku perasan dia kerap ke bank..siap buat maybank2u la apa la.. padahal dia ni ortodok pny orang.. tiba2 nak buat semua perbankan online tu pula..  siap pena paw kontraktor 10k ko.. cash d baginya ke mamat scammer tu.. mula2 alkisah barang sangkot tersangkot di kastam.. hujung2 kata kawan U pula... daku ingatkan dia ni negro ka apa ka.. rupanya mat salleh.. dari Australia katanya..   kejap cerita uruskan brg kastam la.. kejap kata mamat ni kawan dia la.. memang daku tak percaya la, sbb org tu muda..
      Daku memang sentiasa peringat ke dia la.. dia plak kata pada daku dont worry you.. ewah dia pny dont worry tu sampai dekat 80k habis tak termasok barang kemas.. baru dia terbukak sikit cerita (masa cerita tu siap nangis2).. daku apa lagi mengadu ke laki dia la.. teros laki dia brain wash dia agaknya.. siap bereport police bagai.. yg dia beberapa kali keluar makan tu, nasib kedai makan dia p tu ada cctv.. so police blh check..  memang police keluar masok la pejabat daku ni dalam 2-3 bulan nak siasat.. semua yg dia chat ke text ke semua police print.. detail tu.. bydaway account yang dia masokkan duit apa semua tu ke account negro.. yg dia chat tu dgn negro.. tp kenapa dia keluar dengan mat salleh.. musykil2.. (masalah dia tak settle lagi dia da kne transfer pula, adoiiiaiii) tak tahu apa kesudahannya.. duit dapat balik ke x? lelaki yang mana satu bersalah sbnrnya? masih menjadi satu keraguan munasabah pada daku..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 12:11 PM | Show all posts
Dapat call gini, aku terus letak je. Tak fikir panjang.

I got no time to waste for you konsepnya
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 12:15 PM | Show all posts
LostStar replied at 15-8-2019 11:02 AM
Semalam baru ada scammer call.. dia suh kite plak baca ic kite.. sendiri yang call mesti la da tahu  ...

Berapa umur ex-bos u tu? Naifnya lahai . Mak iols yg tak berapa reti main henfon tu pon aware pasal scammer2 ni. Tak banyak cakap, dia terus letak phone.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 12:33 PM | Show all posts
gerbera.memopad replied at 15-8-2019 12:15 PM
Berapa umur ex-bos u tu? Naifnya lahai . Mak iols yg tak berapa reti main henfon tu pon awar ...

masa tu dia da 50 berapa ntah.. sebab lepas dia pindah tempat lain 2-3 tahun dia pencen dah.. tu la.. termakan kata2 scammer..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 01:25 PM | Show all posts
LostStar replied at 15-8-2019 11:02 AM
Semalam baru ada scammer call.. dia suh kite plak baca ic kite.. sendiri yang call mesti la da tahu  ...

hahaha
macam baca sinopsis kat belakang novel pulak cita u ni

by the way kawan i dah kena lesap 30k oleh scammer
scammer tu dok lobi dia dari pagi sampai ke tengahari
cakap ada report polis berkaitan ape ntah
kenapa la kawan i tu boleh terpedaya
adakah terkena pukau?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:15 PM | Show all posts
kat ofis ni kita orang selalu da[at call dari mahkamah terengganu kaedahnyaa.. mula2 mesin cakap lepastu dia suh tekan 0, aku letak malas nak layan...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Dapat jugak panggilan sama ... i terus letak phone pastu report kat trucall sbgai scammer..n block ..puas ati
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:32 PM | Show all posts
sapeka replied at 15-8-2019 01:25 PM
hahaha
macam baca sinopsis kat belakang novel pulak cita u ni

saja rajin menaip.. ahaks.. sesaja bercerita sementara menunggu orang masuk mesyuarat.. daku pon merajinkan diri mengesahkan peristiwa tentang ex bos pagi tadi..

adakah warga luar pon berpukau2? kalau yindon percaya la.. ke ayat manis ea?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy pernah dpt call, brng sangkut kat kastam. Malas nak layan sbb tau masa tu xde order apa2 online
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:56 PM | Show all posts
LostStar replied at 15-8-2019 02:32 PM
saja rajin menaip.. ahaks.. sesaja bercerita sementara menunggu orang masuk mesyuarat.. daku pon m ...

maybe cara cakap tu sgt convincing kot
sebab scammer tu ade jugak cina, melayu dan india

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:56 PM | Show all posts
pernah beberapa kali dpt call drpd scammer ni..sekali tu call drpd no handphone, aku jawab ada org bercakap ala2 nk intro dia drpd mana tah..tp background dia bunyi bising sgt mcm dalam ofis yg tgh sibuk, so aku pun ckp "X DENGAR" ulang2 sampai 10 kali pastu dia letak.

lagi sekali dpt call hari sabtu. aku tgh tido sementara tunggu zohor. dia baru intro pasal baki pinjaman ape ntah aku terus jerit "c*laka"..dia pun letak
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 03:34 PM | Show all posts
rajin uols melayan scammers
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 04:54 PM | Show all posts
i baru dpt call tu dlm stgh jam lepas..
mula dia call dr no hp..  0158714693
dia ckp ada satu tuntutan mahkamah.. and suruh tekan 0
i terus hang up

tak lama lps tu dpt call dr 049779210
tak angkat la.. sbb sure dr org yg sama
tp bila google.. tgk dr mahkamah kangar

so try call la no tu.. ada perempuan melayu angkat.. suara sebijik mcm pej2 gomen punya staff cakap
dia kata dia dr mahkamah kangar..
i kata takpe.. then letak phone..

pahtu mcm confuse sbb suara mcm suara telefonis gomen tu kan..
call semula berkali2 tak dpt

then google.. terus sampai ke forum ni hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kadang2 kita goyang dengar dia cerita pung pang pung pang..tu la sebabnya aku cukup xsuka angkat telefon sekarang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.212690s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list