Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2685
View
49
Reply

[Tempatan] Tahniah syed saddiq walaupun tak logik. Hehehe

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-8-2019 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
ambipur replied at 17-8-2019 03:39 PM
Mcmla derang xde loan sponsorship scholarship etc.nm pon intern kn sah2 masih mak pak tnggung.igt  ...

Ye betul.
Mksd i bukan tak perlu fight utk org swasta.
Tp tiada salahnya nk fight utk intern jugak.
I ni bkn ckp ksg. Dah ramai student i tgk mcm mana diorg struggle nak survive.
Yg u tgk dpt pt dpt scholar makpak tanggung tu je. Yg tak dpt tu mcm mana? Ada je student yg tanggung family guna duit pt tu tau tak.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
salamon replied at 17-8-2019 03:58 PM
ce hg bace post ambipur kat bwh tu...pekerja swasta lg byk tanggungan & nk struggle hidup pon ye j ...

Ye i faham.
Tp ni lah mslhnya.
Bila fight psl A bising pulak better fight utk B. Bila fight psl B nnt ckp better fight utk C. Habis mcm mana tak selesai la semua isu.
Lps intern ni, u p la hightlight kt sadiq psl gaji swasta pulak. Kot dia mau tgk.
Tp gaji swasta under kementerian dia ke?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 17-8-2019 05:13 PM
Ye betul.
Mksd i bukan tak perlu fight utk org swasta.
Tp tiada salahnya nk fight utk intern jug ...

Zaman skrg ni mostly yg xdpt sbb makpak kaya dear.yg pi tnggung mak pak guna duit pt tu knp?itu duit pt u tnggug mak pak tu dikira salah guna.
Dear..i xkesah naik its just 900 is too much dgn keadaan ekonomi skrg ada ke bjetnya.
Xpela kita tunggu dan lihat sesama ye.


Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Gaji intern lagi tinggi /sama dari gred 19?
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 12:41 AM | Show all posts
Lula2 replied at 17-8-2019 05:16 PM
Ye i faham.
Tp ni lah mslhnya.
Bila fight psl A bising pulak better fight utk B. Bila fight psl ...

mmg la bkn bwh die tp sbagai menteri, he should do something right for better nation especially for young generation like him.die menteri kena la pikir cmne nk buat.lg pon die sdiri pon ade pegawai2 yg "berkaliber" utk tlg pikirkan utk die..sbb tu la die jd menteri bkn i yg jdi..kat luar sane berape ramai pekerja2 swasta yg kena tindas oleh majikan tau.ade ke menteri cam die nk abik kisah??

Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak bijak utk naikkn internship allowances
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
PUTRAJAYA - Semua kementerian, jabatan dan agensi perlu memastikan mempunyai peruntukan yang cukupi sebelum mengambil pelatih amali dan melaksanakan pembayaran kadar baharu elaun sebanyak RM900 sebulan kepada mereka, berkuat kuasa bulan depan.

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, tindakan boleh diambil jika ada kementerian, agensi dan jabatan kerajaan gagal melunaskan bayaran tersebut seperti diputuskan dalam Kabinet.


Beliau berkata, Kementerian Kewangan sudah sedia maklum mengenai kadar baharu itu dan akan mengeluarkan garis panduan rasmi mengenai perkara itu dalam masa terdekat.

"Sepatutnya agensi yang tidak mengikut kadar bayaran elaun berkenaan boleh dikenakan tindakan. Menteri perlu memastikan kadar itu dipatuhi," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Keusahawanan Digital eUsahawan Young Heroes di Kementerian Belia dan Sukan, di sini hari ini.

Semalam, beliau mengumumkan kadar elaun bagi anak muda yang menjalani latihan praktikal di kementerian, agensi atau jabatan kerajaan akan dinaikkan daripada RM300 sebulan kepada kira-kira RM900 sebulan.

Syed Saddiq berkata, beliau mendapat maklumat bahawa ketika elaun ditetapkan pada kadar RM300 sebelum ini pun masih terdapat kementerian yang tidak melaksanakannya.

Katanya, beliau dimaklumkan terdapat kementerian yang mengambil sehingga 300 pelatih amali namun hanya membayar kepada 50 pelatih sahaja dan majoritinya tidak dibayar langsung.

Menurut Syed Saddiq, elaun latihan praktikal di sektor kerajaan perlu dinaikkan kerana jumlah RM300  tidak mencukupi jika seorang pelatih dari keluarga B40 dari Sabah atau Sarawak terpaksa menjalani latihan amali di Kuala Lumpur atau Johor Bahru. - Bernama
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 17-8-2019 11:41 AM
swasta ada je yg ok je nk byr kalau 1k pun.
I pernah pegi meeting dgn industries and most of them ...

Ya betul tu
1st of all aku nak ucapkan terima kasih & congrats atas usaha ni kpd Syed Saddiq
Lepas ni tlg usaha selesaikan kes pending  approval double tax deduction utk tahun 2017 & 2018 utk company yg telah hired interns
Walaupun kerajaan BN dulu byk buat hal tapi byk juga kebaikkan yg dah di laksanakan contoh mcm bagi double tax deduction so that byk company yg nak ambil interns
Mcm CIBAI aje kerajaan PEE EH dok hold approval for double tax deduction
Sekarang byk company tak nak ambil interns selain kurang peruntukkan tapi juga pasal double tax incentive
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
imthegirl replied at 17-8-2019 06:57 PM
Gaji intern lagi tinggi /sama dari gred 19?

Hei..ko duk dlm gua ke sblm ni..gaji gred 19 skrg hampir nak cecah RM2k tau..itu yg kalau ada vacancies, puluh ribu yg minta..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Piramida replied at 18-8-2019 07:53 AM
Tak bijak utk naikkn internship allowances

Kena read btwn the lines la..ini scr x langsung nak avoid jab kerajaan ambik intern..kalau kementerian tu takdak duit, takyah ambik intern..bukannya kena letak pisau kat leher paksa nak kena ambik intern..sometimes ada kementerian yg salahguna tenaga student intern ini..padahal staf dia yg dok ada tak guna secara optimum...good job sadiq..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2019 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kan betul....masing2 menteri xde wasap grup.

++++
Katanya, beliau dimaklumkan terdapat kementerian yang mengambil sehingga 300 pelatih amali namun hanya membayar kepada 50 pelatih sahaja dan majoritinya tidak dibayar langsung.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 18-8-2019 08:28 AM
Hei..ko duk dlm gua ke sblm ni..gaji gred 19 skrg hampir nak cecah RM2k tau..itu yg kalau ada vaca ...

Bukan 2k tu dah masuk elaun segala? Elaun lain tak payah la kira. First year kerja takkan dah 2k.

Akak dok gua niah je dik tapi tau la gaji gaji gomen ni. Boleh google je pon.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 10:37 AM | Show all posts
syed sadiq nak kencing siapa sebenarnya....?  apa kata kementerian beliau ambil semua intern yg jabatan lain x mahu ambil.  jgn sembang hancing jer
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus lah naik. Budak2 intern pun pegi balik kena bayar tambang,mkn minum lagi. Kalau parents yang bekerja boleh lah support. Yang dari kampung tu,jenuh ikat perut. Sian budak2 ni, tapau nasi lemak 2bungkus makan pagi dengan lunch.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 10:42 AM | Show all posts
Lula2 replied at 16-8-2019 09:30 PM
Elokla tu.
Kesian budak intern jd cheap labour.
Depa pun nk hidup jugak. Mana nak byr sewa rumah l ...

dulu2 intern tak dibayar langsung, hotel sector hanya sediakan makanan dan transportation,
tapi tak lame la internship tu 3 bulan je... jadi la... dhpt la pengalaman bekerja kann keluar2 esok2 hilang segan skitt,

Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 17-8-2019 12:47 AM
Jabatan mana la yg byk peruntukan nak bayar 900 sebulan tu.... 10 org intern dah 9000 sebulan. Baj ...

tu baru sebulan
kalo budak2 tu internship smpi 3 bln, dah 27000.....mana nak cekau bajet????
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 17-8-2019 07:25 AM
Jabatan dari kementerian belia akan ambil semua intern.  They must walk the talk. Jgn sembang kenc ...

betul tu..KBS kene amik bdk2 intern dan fork out the budget
padan muka sbb amik bdk hingusan jd menteri...takde pengalaman keje, pastu memandai2 buat polisi yg menyusahkan sume majikan
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 11:22 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 18-8-2019 11:11 AM
tu baru sebulan
kalo budak2 tu internship smpi 3 bln, dah 27000.....mana nak cekau bajet????

biasa la menteri budak.  sembang hancing siapa pun boleh.  swasta pun tak nak bayar puluh2 ribu elaun intern klu jabatan kerajaan sendiri liat nak WALK THE TALK.  paksa dulu jabatan kerajaan walk the talk.  lepas tu baru sembang babi boleh terbang
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 18-8-2019 08:31 AM
Kena read btwn the lines la..ini scr x langsung nak avoid jab kerajaan ambik intern..kalau kemente ...

Ok... if begini ai setuju. Penjimatan as if they claimed.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Lula2 at 18-8-2019 04:01 PM
AnggurHitam replied at 18-8-2019 10:42 AM
dulu2 intern tak dibayar langsung, hotel sector hanya sediakan makanan dan transportation,
tapi t ...


Kurang2 ada makanan ada transport.
Zaman dah berubah. Semua dah naik skrg ni.
Zaman ni yg i pernah visit takde semua tu.
I ni every year visit student intern workload lebih kurang mcm staff lain. Siap kena stay after office hour.
Good for them utk belajar.
Tp i tetap sokong elaun intern dinaikkan.
900 mungkin too much tp ada effort ok la.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076447s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list