Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2012
View
128
Reply

SOALAN : Macam mana nak motivate diri untuk menyimpan?

[Copy link]

Author: dorte    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-8-2019 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by dorte at 20-8-2019 10:55 PM

iols sejenis yang tak pandai menyimpan at all. asal gaji dapat..habis..dapat habis..

at one point iols buntuuuuuu..memikiokan apa nak jadi if any emergency happens..you guys mohon lahar sikit iols bagi tips2 macam mana nak mula menyimpan?

iols dahului dengan ucapan beribu-ribu terima kasih.




shutterstock_97319846.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 10:58 PM | Show all posts
samalah i pun tak pandai menyimpan. haritu azam 2019 konon2 nak kmenyimpan rm50 every month, sampai ke bulan 8 ni non hado hahaha.

dulu pernah menyimpah asingkan rm5. boleh tahan jugalah dapat. tapi sebagai seorang yang marhaen, eventually can't help but using the rm5 notes just because if not, takda duit dah huhu. sedih sangat.

maksudnya, kalau sekali pecah duit rm50, ada 3 keping rm5
(= rm15), pastu nak kena simpan rm15 haaa kan dah tinggai 35. habislah tak cukup duit iols.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2019 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Claire96 replied at 20-8-2019 10:58 PM
samalah i pun tak pandai menyimpan. haritu azam 2019 konon2 nak kmenyimpan rm50 every month, sampai  ...

at least uols ada dah effort tu..mgkin kena mangga kot tabung tu ek..lantas dicampak terus mangga trsbut ke lautan himalaya..  iols pon de cuba simpan syiling..tp xbgerak2..takat tu jelah smpai laa..

lg satuuu..asal nak menyimpan je..kekawan ajak g try makan tu lah..ni lah..abestu iols sejenis yg pantang diajak ye..hahahaha

cane niiii?
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 20-8-2019 11:05 PM
at least uols ada dah effort tu..mgkin kena mangga kot tabung tu ek..lantas dicampak terus mangga  ...

Cer limitkan outing dgn main forum.hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat kisah-kisah lalu yang mana asal cuti je redbox , tengok wayang, main bowling.
Makan 1 hari pun lebih dari Rm 50 tu time waktu kerja ( kerja retails) tak termasuk dengan berbelanja waktu cuti. Bila memikirkan saving tak ada dan juga duit mengalir seperti air paip namun tak pernah rasa tak cukup sampai hujung bulan ( sentiasa ada je) maka aku gagahkan diri buat asb loan sebanyak rm 50k dengan anggaran bayaran bulanan sebanyak Rm 250 secara paksa rela.

So bagi mereka yang susah nak menabung ni dan bila menabung je rasa nak korek duit tabung, maka anda wajib buat force saving !

Perkara pertama yang wajib anda buat adalah, kira segala komitmen anda dan baki yang lebih tu bakal digunakan sebagai komitmen bulanan anda membayar asb loan.

Dengan ini korang tak perlu lagi pening kepala saving tak ada dan juga perlu tahan nafsu untuk berbelanja.

Psst : jangan guna dividen tahunan untuk rolling bayaran bulanan,sebaliknya kekalkan momentum bayaran seperti biasa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukak satu akaun lain kat bank lain..
Kad ATM buang.
Kemudian, buat la SI date kat akaun gaji masuk, setiap sehari selepas gaji masuk account deduct sekian2 RM transfer ke akaun di bank lain tu...

Buat2 lupa akaun kat bank lain tu..
Lupa sementara la, bukan selamanya
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 20-8-2019 11:23 PM
Cer limitkan outing dgn main forum.hihihi

Setuju.....

Akk skrg dah limitkn kuar....sbb klu kuar je paling kurang hbis rm100....pdhal nk beli kentang je....pusing pusing yg tak berkenaan pun hangkut sekali.....tgok kat store, byk lg brg....yg nk expire pun ada....
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 01:25 AM | Show all posts
tapi itulah agak tak faham permainan asb or unit trust or investment ni. how do i start?
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols pun tak boleh tengok duit. Pusing2 satu hari boleh habis RM2k. Asal ada duit mesti fikir kat mana nak habiskan. Buat lagi, perabis lagi
Iols kembangkan income dari satu sumber jadi 3, 4, 5 dengan invest produk baru yang ada potensi. Bila tutup satu income, terasa sesak nafas, apatah lagi tutup dua di musim gawat ni
Iols suka kembangkan sumber income buat atau rebrand produk sendiri, lagi besar margin dari jual produk orang. Duit tu buat beringat iols suka beli emas fizikal. Senang nak letgo


Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 02:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yuki812 at 21-8-2019 03:04 AM

ye. i pon sama cam tt. asal ada duit kat tgn..even singgit kat tgn pon jd lah..pon abis.

apa yg i buat..i buat force savings..cth asb ngn insurance.

lg satu..i suka tukar duit tu ngn jadikan aset. mmg every month tu mmg sakit skit ngn pelbagai komitmen. tp ia jadikan kita lbh berjimat dan lbh menghargai wang. at least kita nmpk mana duit kita pergi.
at the end..oh ini lah hasil usaha aku..oh ini lah hasil aku kerja bertahun2..penat lelah..kudrat aku.
jgn sekadar ckp..tp buktikan dgn hasil.keep blajar majukan diri.

kalau tak buat cara gitu..sampai skrg i satu apa pon takde..maybe singgit pon xde menyimpan. good luck tt..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Claire96 replied at 21-8-2019 01:25 AM
tapi itulah agak tak faham permainan asb or unit trust or investment ni. how do i start?

How old r u dik? Asb Ni semua bumiptra ptt Ade. U blh buat online pun. Menambah pelaburan pun blh online  u can start with rm10
Jgn tggh buat skrg!
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 09:20 AM | Show all posts
setuju dgn cadangan loan asb. aku pun payah jugak nak saving. so amik loan asb tu mcm force saving jugak. tiap2  bulan kena bayar. tp dividen aku korek jugak la kadang2. cuma berharap at least abis tempoh loan tu aku dpt blk la duit tu. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 10:20 AM | Show all posts
buka akaun lain, bila gaji je terus transfer certain amount kt situ.
kena disiplin dan kuat semangat.

pastu buat2 lupa ko ada duit kat akaun tu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau level menyimpan memang dalam tahap sejuk beku - 16 , tak mampu diselamatkan lagi, maksudnya seseorang perlu buat untuk awak,

Dalam famili orang yang paling dekat dengan kita semestinya seorang ibu, jadi awak buka buku account hanya untuk menyimpan, kad bagi ibu anda jangan anda pegang, jadi monthly masuk duit dalam account itu, purpose : simpanan.

Kalau bukan ibu pun pilih ahli keluarga yang paling dipercayai, sebab kalau kita kurang realistik dalam perbelanjaan kita setiap bulan, orang2 yang kita percayai akan nasihatkan kita, perlu ke benda tu, bermanfaat ke, bazir ke tak, persis accountant kita kaedahnya,

Sebab duit ni walaupun dia cuma kertas tapi terkait emosi, tak boleh kawal emosi, memang tak kan mampu kawal duit awak, tengok itu nak beli, tengok ini nak beli, rasa itu ini tak cukup, padahal cukup serba serbi,

Jutawan dan billionwan pun ada accountant sendiri sebab dia sama aja mcm kita, kalau ikutkan perasaan nafsu syaitan semua benda dia nak balun

Pernah ada seorang abg ni tanya saya soalan sama, bila bual punya bual, bertuah dia ada isteri yang cermat, dia pulak boros, saya suruh dia dan isteri buat account bersama, kad bini pegang, semua duit kasi bini handle,

Cari lah orang yang betul2 tegas nak bantu kita simpan duit, tulis apa tujuan kita, misi dan visi kita tentang arah tuju kewangan kita, share dgn dia, kemudian kasi lah upah diorang jagakan account kita, itu baru tunjuk kita memang serius, kita gajikan orang untuk jaga wang kita, lain macam yer level nya,

Semoga dipermudahkan segala urusan TT
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 10:45 AM | Show all posts
kucingitam replied at 21-8-2019 10:20 AM
buka akaun lain, bila gaji je terus transfer certain amount kt situ.
kena disiplin dan kuat semanga ...

yes
aku buat mcm ni
tiap bulan dpt gaji terus aku transfer sikit ke akaun lain
masa ni hati kena kering, jgn nak fikir nak shopping dgn duit ni.

lepas tu baru uruskan bayar kad kredit, kete, rumah dan bills
lpas tu kalau ada baki lagi, transfer lagi sikit ke akaun lain. aku sendiri ada 3 akaun dgn Meybeng

tinggalkan setakat utk perbelanjaan harian saja
kalau rasa tak cukup baru la gi korek pinjam sikit kat akaun tu.

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 11:13 AM | Show all posts
Melorqe replied at 21-8-2019 10:45 AM
yes
aku buat mcm ni
tiap bulan dpt gaji terus aku transfer sikit ke akaun lain

ahah..betul..tapi korek pinjam tu make sure kena bayar balik...ahaha..kalau tak manjang pinjam je..

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 11:21 AM | Show all posts
i slalu paksa diri simpan duit 100 sbulan (konon persediaan nk masuk rumah baru)...asal duit tuh ckp 500-600 jer...terbang ker kereta....i sakit hati...itu mcm mana nk buat?
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 11:21 AM | Show all posts
1) Buat potongan gaji untuk tabung Haji. Dulu zaman akak gaji sikit potong sebulan RM20 saja. Lama-lama up la sampai sekarang potong RM200.

2) Untuk ASB buat target berapa nak simpan sebulan. Dapat gaji terus masukkan jumlah tu ke ASB. Jangan tunggu ada lebih duit baru nak simpan. Sekarang mudah sebab dah boleh transfer online.

3) Buat tabung RM20/RM10/RM5 (ikut kemampuan). Asal dapat duit RM20/RM10/RM5 simpan terus dalam tabung.
Kalau susah sangat simpan saja duit syiling. Asal ada duit syiling masuk tabung. Lama-lama jadi banyaklah.

Good luck. Hendak seribu daya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalu kakalongmu nih beli rumah dan tanah...loan bank ler..mmg tpaksa bayar but in the end u ada aset beku.
Secondly kakalong beli emas...sllu gelang,cincin,rantai. Tak yah besar gedabak...beli yg kecik2 jer. Selain jadi perhiasan badan,Esuklusa sempit bole gadai
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 11:49 AM | Show all posts
memang saya akui untuk menyimpan ni kena ade displin yang tinggi.Saya rasa forced loan tu sgt2 bagus.nnt jgn dok asik check bal asb ye, sbb bila awk tgk nilai kat situ,awk akan rs kaya rayo , n mula la nk spend memacam.check bila emergency je.

Macam saya ,saya akan tolak terus gaji masuk acc asb/tabung haji, so bila yg dapat tu baru la utk kite guna for other thing.klu boleh byr hutang ke,trs buat direct debit from acc ,nnt awk tgk duit awk ciput je kat bank.so awk akn spend less.

cari kawan/keluarga yang kuat menyimpan.dia akan tlg guide awk utk your journey to saving.Like me, sy mmg jenis kuat menyimpan,so sy ajak my fren to start open saving acc and trace her spending.Yup,sy bt benda2 tu (macam control freak dah).Mula2 mmg my fren nangis sbb xleh menyoping mcm2,tp now dia dh boleh menyimpan sendiri dh,no need my guidance.

kurangkan outing,especially g mall.ni la punca utama duit keluar cam air.mmg awak akan nmpk beza tau.ni sy g pasar malam pn boleh abis 50 cam tu je.ni kan adik g mall tgk wayang semua.

N one more, bykkan sedekah.hehe..bagi makan kucing jalanan ke ..  make sure every month fixed kan  bajet untuk bagi duit dkt parent.Doa ibu bapa tu berkat.. insyaALlah,lg byk adik spend for parent, lg byk rezeki masuk tau.
Ni bukan ayat cliche  ye.

sy doakan adik berjaya la journey untuk menyimpan ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.128354s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list