Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2544
View
128
Reply

SOALAN : Macam mana nak motivate diri untuk menyimpan?

[Copy link]

Author: dorte       Show all posts   Read mode

Post time 21-8-2019 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Illayana at 21-8-2019 12:25 PM

Yes, forced savings. Paling berkesan adalah buat loan utk ASB sbb kita mmg kena byr loan every month. Gerunla kalau tak byr, nnti kena blacklist la semua. Jd itu motivasi terkuat utk forced savings. Atau forced savings jenis yg conventional skit, tt dpt gaji je tiap2 bln, set an amount, blh start dlm RM100 dlu ke, bg kt mak or sesapa yg tt gerun dlm family tt utk simpankan kt tt. Jgn lupa hulur duit belanja kt mak ayah, RM50 sorg pn ok, ikut kemampuan tt. Kadang bila kita bg duit kt mak pak kita, diorg tak guna pn, diorg simpan utk kita, bila diorg th kita sesak duit tu la diorg guna utk bantu kita. Tak rugi pn buat baik pd kedua org tua kita, lubuk pahala tu, Insya Allah rezeki akan berlipat ganda lg.

Paling penting, mindset tt dan tabiat tt. Kena selalu ingtkn diri tt setiap kali nk berbelanja sakan, psl kesusahan org lain. Dlu daku pn pantang ade duit kt tgn, harus licin sekelip mata, kadang merapu je tah kemana2 duit tu pergi. Lps tu daku try teknik ni, bila nk beli apa2 or belanja tak tentu hala, daku akan ingt berita psl org susah yg daku pernah baca or rancangan bersamamu psl org lain yg nk mkn pn takde duit, otomatik daku dh tak excited sgt nk membeli ke ape. Hope tt berjaya menabung. Mula menyimpan sikit2, kalau istiqomah lama2 membukit jugak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 20-8-2019 11:23 PM
Cer limitkan outing dgn main forum.hihihi

hihihi..cm tau je kita suka bca forum..lg2 cite kak pam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Miss.H replied at 20-8-2019 11:47 PM
Teringat kisah-kisah lalu yang mana asal cuti je redbox , tengok wayang, main bowling.
Makan 1 hari ...

noted sis..btol tew..klu da tahap pantang nmpk duit dlm bank ni mmg kena buat cara paksa gitu..


thank you for the tips!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 21-8-2019 12:06 AM
Bukak satu akaun lain kat bank lain..
Kad ATM buang.
Kemudian, buat la SI date kat akaun gaji masu ...

ha lg satu tips bernas..thank you sissss

sy kna kira sume komitmen and tgk brapa je yg blh spend nt..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 21-8-2019 12:50 AM
Setuju.....

Akk skrg dah limitkn kuar....sbb klu kuar je paling kurang hbis rm100....pdhal nk b ...

khennn..cadangnya nk tgk2 je..lg2 klu g watson/guardian..wahahahhaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 21-8-2019 01:42 AM
Iols pun tak boleh tengok duit. Pusing2 satu hari boleh habis RM2k. Asal ada duit mesti fikir kat ma ...

skali kua 2k sis? asyukkk..tp tu lahnya..mmg klu kua je mmg busuk2 pon 100 abes..klu smnggu 2x..pengsan..kebulor d ujung bulan kita sis..

at least sis pandai cari cabang utk beranakkan lg duit2 tu..syabas sisss

cite psl emas..skrg hrga emas tgh naik sis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 21-8-2019 02:58 AM
ye. i pon sama cam tt. asal ada duit kat tgn..even singgit kat tgn pon jd lah..pon abis.

apa yg i ...

btul apa sis ckp..sy pon gitu..asal de duit je spend..ni da nk kertu da ni..kna ubah gkla..

tq sis tipsnya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 21-8-2019 07:35 AM
How old r u dik? Asb Ni semua bumiptra ptt Ade. U blh buat online pun. Menambah pelaburan pun blh  ...

online cane tu sis? blh ke onlinee..waaa

iols ttgal tren la nih..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
senahitam replied at 21-8-2019 09:20 AM
setuju dgn cadangan loan asb. aku pun payah jugak nak saving. so amik loan asb tu mcm force saving j ...

cm best je asb nihhh..nt nk google2 lah..

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 01:03 PM
online cane tu sis? blh ke onlinee..waaa

iols ttgal tren la nih..

ASB dah tak pakai buku la..
Online je semua..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 21-8-2019 10:20 AM
buka akaun lain, bila gaji je terus transfer certain amount kt situ.
kena disiplin dan kuat semanga ...

kita mmg plupa sis..tp bab duit igt je..wakakaka tp blh pki gk idea tu sis..tq sis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
MenteriWanita replied at 21-8-2019 10:30 AM
Kalau level menyimpan memang dalam tahap sejuk beku - 16 , tak mampu diselamatkan lagi, maksudnya se ...

btl la tu..bila moody je trus g mkn sdap2..sllnya abes kt mkanan la sis..

jadi ibarat poket kempis bdn gundu  pttnya trbalik..

mak da xlarat bebel da sis.. tp kli ni insaf dah..tkut mikirkn apa2 jd

tq sisss
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Melorqe replied at 21-8-2019 10:45 AM
yes
aku buat mcm ni
tiap bulan dpt gaji terus aku transfer sikit ke akaun lain

Cekalnya hatimu sisss..*tepuk2*
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 21-8-2019 11:21 AM
i slalu paksa diri simpan duit 100 sbulan (konon persediaan nk masuk rumah baru)...asal duit tuh ckp ...

bila kta nk nyimpan je ada je bnd jd kn..smalah...kekekeke lalu i gibap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
megahasz replied at 21-8-2019 11:21 AM
1) Buat potongan gaji untuk tabung Haji. Dulu zaman akak gaji sikit potong sebulan RM20 saja. Lama-l ...

ayat last tu btul da tu..kikikiki
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Kakalongmu replied at 21-8-2019 11:30 AM
Kalu kakalongmu nih beli rumah dan tanah...loan bank ler..mmg tpaksa bayar  but in the end u ...

kikikikiki..wow rumah truss..kita xmmpu lg sis..bab bli emas tu btl gk..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
budakfelda3 replied at 21-8-2019 11:49 AM
memang saya akui untuk menyimpan ni kena ade displin yang tinggi.Saya rasa forced loan tu sgt2 bagus ...

untung kawan sis dpt kwn concern cm sis..wahhh klu kta mst terharuuuuuu..

tp tu lah mgkin dorg pon xlrt nk nsht..sbb dgil xnk dgr  skrg tdak lgg..

kta mmg suka g mall jln2 tgk mvie karoke..wakaka

i will take note on this..tq sis
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 01:21 PM | Show all posts
sangat2 faham .. sebabnya i pun mcm ni jugak. first thing of course, kena tukar sikit gaya hidup dgn mulakan menabung secara force savings.

my suggestion berdasarkan pengalaman dan kesilapan yg i dah buat dulu, u buat mcm ni :

1. potongan gaji utk Tabung Haji - rm50 pun tak pe asalkan masuk setiap bulan dan u tak sentuh duit ni. azamkan dlm hati, ini utk aku tunaikan haji. Jangan keluarkan dan pastikan u daftar utk pi haji (minimum rm1300 je utk daftar haji). Kalau tempat keje u tak sediakan kemudahan potongan gaji utk tabung haji, u buat monthly deduction dari account bank ke tabung haji.

2. lepas tu, kira semua2 commitment monthly dan balancenya tu - i pi cari asb loan yg bayaran bulanan byk tu - contohnya rm100 sebulan. Every year punya increment - pi cari asb loan yg bayaran bulanan sama dgn increment. azamkan u nak cecah rm200k in asb secepat mungkin - tak kira la samada simpanan cash sendiri ataupun campur dgn loan. Jangan keluarkan dividen yg dapat. biarkan dia berganda.
ASB ni max simpanan mula2 je yg rm200k .. lepas tu, dia akan naik sekiranya simpanan kita dah cecah rm200k. so, start early. ini mistake yg i buat dulu .. i tak fokus pada ASB, i fokus pada Tabung Haji & properties. now, max ASB i masih rendah berbanding rakan2 sebaya yg mostly dah 600k ke atas.

3. simpan duit syiling 50sen setiap kali dapat dalam tabung (tak payah beli tabung fancy2 - dlm kotak plastik 4 segi isi makanan pun boleh.) .. since nak simpan rm1 & rm5 agak byk ketika gaji masih kecil, tapi kalau mampu, apa salahnya. (i pun baru2 ni je yg mampu nak put aside setiap rm5 i dapat, tapi masih put aside duit syiling 50sen). bila tabung/bekas dah penuh, buka kira - kalau mampu, top up sikit utk genapkan lepastu bawa pi bank - simpan dlm ASB.

4. Bonus - setiap kali dpt bonus simpan dlm account yg lain. bonus ni boleh digunakan utk downpayment kereta or rumah. kereta kalau belum beli dan terpaksa beli,  beli je yg kecik pun takpe, asalkan tak membebankan dari segi nak bela & bagi makan.

insya Allah, u akan mula nampak duit yg tersimpan.

seriously, few years back i tak tambah mana2 investment, tanpa i sedar, i takde tambahan langsung dari segi simpanan bulanan sedangkan increment berapa tahun tu dah bertambahkan. pastu, i kira2 & beli another property. bila dah ada commitment mcm tu, boleh pun hidup mcm biasa. Sampai skrg, i tak boleh nak fikir kenapa la i membazir begitu byk duit setiap bulan & yet i tak nampak apa pun.

anyway, never too late utk start menabung
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Illayana replied at 21-8-2019 12:24 PM
Yes, forced savings. Paling berkesan adalah buat loan utk ASB sbb kita mmg kena byr loan every month ...

bg kt parents..sbb dorg mmg mghrp kt kita jgk..sbb xkje..

bab org ssh tu..

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 01:22 PM | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 01:03 PM
online cane tu sis? blh ke onlinee..waaa

iols ttgal tren la nih..

ASB skrg guna apps utk track your investment ..

sgt2 mudah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086341s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list