Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2512
View
128
Reply

SOALAN : Macam mana nak motivate diri untuk menyimpan?

[Copy link]

Author: dorte    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 21-8-2019 01:24 PM | Show all posts
airisa replied at 21-8-2019 01:21 PM
sangat2 faham .. sebabnya i pun mcm ni jugak. first thing of course, kena tukar sikit gaya hidup dgn ...

haaa .. ada 2 lagi benda yg sgt penting ...utk keberkatan rezeki

1. bagi monthly to parents walaupun sikit
2. bayar zakat!


Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyak sangat dah cadangan. Dari pengalaman peribadi, laki aku dulu susah nak saving, last2 aku suh dia bayar bulan2 kt aku, aku yg letak dlm asb. Boleh pun. Kalau dia simpan dalam akaun dia sendiri, memang tak gerak la amount tu. sebab bila2 masa boleh withdraw dan guna. Saving ni means memang tak boleh guna (bukan duit belanja)
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Illayana at 21-8-2019 01:42 PM
dorte replied at 21-8-2019 01:22 PM
bg kt parents..sbb dorg mmg mghrp kt kita jgk..sbb xkje..

bab org ssh tu..


Takpe, cuba slow2 mana2 sajesen forumers yg tt rs seswai. Mmg mula2 terseksa, tp lama2 tt akan terbiasa. Yg paling penting kena sentiasa bersemangat dan motivate diri tt utk menyimpan. All the best, tt!!! Dongibap!!!! U can duit!!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
airisa replied at 21-8-2019 01:21 PM
sangat2 faham .. sebabnya i pun mcm ni jugak. first thing of course, kena tukar sikit gaya hidup dgn ...

wah..sgt details..tq sis kerana memahamii..

tq for the advice too
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
airisa replied at 21-8-2019 01:24 PM
haaa .. ada 2 lagi benda yg sgt penting ...utk keberkatan rezeki

1. bagi monthly to parents wal ...

yg first buat..yg kdua x..mgkin tu antra sbb jgk kot..tq for the reminder sis!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
doubleA replied at 21-8-2019 01:26 PM
Banyak sangat dah cadangan. Dari pengalaman peribadi, laki aku dulu susah nak saving, last2 aku suh  ...

tu lah..bnsib baik sgt dpt forumers yg xlokek n xlahar kita..ahahahaa

sama la tu prgai kita dgn laki sis tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Illayana replied at 21-8-2019 01:40 PM
Takpe, cuba slow2 mana2 sajesen forumers yg tt rs seswai. Mmg mula2 terseksa, tp lama2 tt akan t ...

thank youu sissssssssss
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat jaman kolej 20tahun Lepas. Budak2 rumah yg tak reti menyimpan pakat Kasi I Simpan rm50/100 Lepas dapat elaun. I bukannya simpan katne pun, letak celah Qur'an je..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Buat auto deduct, MCM kat Maybank Kan boleh set auto pay or transfer to other accounts on certain date. So set Hari masuk gaji transfer to another account. Nak lagi Hari, kad bank account lagi satu u potong.
2. I dulu suka set aside the first rm1,5,10,20,50,100 note yg I dapat Lepas gaji. Maksudnya Lepas dapat gaji, first rm10/50 apa2 not dlm tangan yg kita dapat Simpan satu tempat. So tiap 2 Bulan u Ada rm186 as saving.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 02:34 PM | Show all posts
KIM.K replied at 21-8-2019 01:42 AM
Iols pun tak boleh tengok duit. Pusing2 satu hari boleh habis RM2k. Asal ada duit mesti fikir kat ma ...

ajari iols kembangkan income pelis
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 21-8-2019 01:42 AM
Iols pun tak boleh tengok duit. Pusing2 satu hari boleh habis RM2k. Asal ada duit mesti fikir kat ma ...

Maksud you, you buat bisnes online ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy menyimpan dgn main kutu.. Sebulan 400 byr kutu.. Ambik no last.. Dpt masuk dlm asb.. Next plan nak menyimpan kat makcik.. Sbb dia kedekut bila minta duit sendiri kena bersoalan jawab ala2 gestapo gitu.. Jadi mesti cuak nak minta duit sendiri sampai la capai target
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 21-8-2019 12:06 AM
Bukak satu akaun lain kat bank lain..
Kad ATM buang.
Kemudian, buat la SI date kat akaun gaji masu ...

Betul juga no.. Buka acc bank bank islam.. Cun.. Kena buat ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:44 PM | Show all posts
Melorqe replied at 21-8-2019 10:45 AM
yes
aku buat mcm ni
tiap bulan dpt gaji terus aku transfer sikit ke akaun lain

Boleh ke bukak 3 account saving dengan maybank?
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:45 PM | Show all posts
msdummy.2018 replied at 21-8-2019 11:21 AM
i slalu paksa diri simpan duit 100 sbulan (konon persediaan nk masuk rumah baru)...asal duit tuh ckp ...

sama...huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:15 PM | Show all posts

kan? sakit hati...yg i berjaya skrg saving tuk perbelanjaan raya (khusus duit raya)....jd time raya i xrasa sakit sgt.....siap berlebih and simpan tuk raya thn depan
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
seller6183 replied at 21-8-2019 03:44 PM
Boleh ke bukak 3 account saving dengan maybank?

I ada 4 account maybank...
Saving, current, hire purchase & homeloan...

Gaji masuk current, shopping pakai debit saving, tiap bulan transfer dr current ke homeloan n ada SI current ke hire purchase...

Hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:53 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 21-8-2019 04:27 PM
I ada 4 account maybank...
Saving, current, hire purchase & homeloan...

hahaha. ingat account saving. ceh
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba kemas rumah. Buat style Marie kondo. Buang barang tak perlu. Masa tu, boleh nampak betapa banyaknya kita beli barang tak berguna.
Jadi, secara sikit2, kurang nafsu nak membeli. Sbb tau, byk barang bila beli, end up tak guna pun. Buat semak rumah je.

Install apps ASB kat handphone. ASB apps ni, kita cuma boleh masukkan duit je. Kalau nak keluarkan kena g kaunter. Setiap hari, tengok amaun dlm tu. Bila kita rasa ada duit lebih, transfer masuk dlm ASB, bila da masuk, kita akan tersenyum dan meningkat kan motibasi nak menyimpan. Cuba lah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 21-8-2019 02:01 PM
Teringat jaman kolej 20tahun Lepas. Budak2 rumah yg tak reti menyimpan pakat Kasi I Simpan rm50/100  ...

untunglaa dpt kwn cm siss
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082115s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list