Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2545
View
128
Reply

SOALAN : Macam mana nak motivate diri untuk menyimpan?

[Copy link]

Author: dorte    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-8-2019 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
seller6183 replied at 21-8-2019 02:34 PM
ajari iols kembangkan income pelis

ajar kta jgkkk siss @KIM.K
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-8-2019 03:40 PM
Sy menyimpan dgn main kutu.. Sebulan 400 byr kutu.. Ambik no last.. Dpt masuk dlm asb.. Next plan na ...

hahahahaha kita main kutu gk..tp abes jgk..tu yg trus insaf tu..wahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 21-8-2019 05:20 PM
Cuba kemas rumah. Buat style Marie kondo. Buang barang tak perlu. Masa tu, boleh nampak betapa banya ...

sya byk abes kt makanan je sis..tu yg sy prasan..

tang asb tu..skrg jgk sy download..tq sis for the advice
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 06:43 PM
hahahahaha kita main kutu gk..tp abes jgk..tu yg trus insaf tu..wahahaha

Kann.. Kena disiplin diri sendiri ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-8-2019 06:47 PM
Kann.. Kena disiplin diri sendiri ni..



tu lahh..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 06:48 PM
tu lahh..

Tapi nak try buka acc bank mcm ada seorg forumer tu saran..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-8-2019 06:49 PM
Tapi nak try buka acc bank mcm ada seorg forumer tu saran..

selamat menabung sissss..moga istiqamah lah kita ya..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 06:51 PM
selamat menabung sissss..moga istiqamah lah kita ya..

InsyaAllah.. Kalau bagi kat makcik ala2 gestapo pun boleh tapi in case jadi apa2 kat dia.. Nangis tgk duit sendiri anak2 dia faraid sesama sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-8-2019 06:53 PM
InsyaAllah.. Kalau bagi kat makcik ala2 gestapo pun boleh tapi in case jadi apa2 kat dia.. Nangis  ...

alamak..yg asb tu ok kot sis..selamatt
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 06:58 PM
alamak..yg asb tu ok kot sis..selamatt

Tu la.. Target start bulan 12 nak menyimpan sebulan 1k.. Hahaha cita2 kena tinggi kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-8-2019 06:59 PM
Tu la.. Target start bulan 12 nak menyimpan sebulan 1k.. Hahaha cita2 kena tinggi kan

wahahahaha..pasti boleh siss..tp xleh kua g memane lah..g kje blk keje je..makan pon bwk bekal..pasti blhh..demi masa depan..gitohhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 07:02 PM
wahahahaha..pasti boleh siss..tp xleh kua g memane lah..g kje blk keje je..makan pon bwk bekal..pa ...

Hahaha..

Percaya tak kalau sy katakan kerja sy dok rumah saja? Sy mengasuh org tua 24 jam sehari.. Jaga dia.. Mmg tak ada harapan nak keluar mana2 sejak bibik dia lari.. Boleh dikatakan dah 2 bulan dok rumah x pi mana2...cuma malas masak jadi hari2 cod.. Dan suka shopping online.

Jadi target start Disember nak disiplin diri kurang kan shopping on9 dan start bulan 9 masak sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-8-2019 07:04 PM
Hahaha..

Percaya tak kalau sy katakan kerja sy dok rumah saja? Sy mengasuh org tua 24 jam sehar ...

wowww..byk pahala sis keje gitu..mst sis seorg yg pnyayang n sabar..giteww..

tu lah..since everything is thru online now..nak xnk godaan tu ada..unless pakai tepon nokia 3310 dlu..kekeke
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 07:08 PM
wowww..byk pahala sis keje gitu..mst sis seorg yg pnyayang n sabar..giteww..

tu lah..since ever ...

No.. No.. Hahaha pahala x ada.. Dosa byk..

Kerja janji masuk sis.. Kebaikan kerja ni sepatutnya boleh menyimpan tapi itu la.. Tak tahan nafsu shopping online.. Hahahahahaa.. Maka tiba2 insaf
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Cara saya main selit kat mana, biasa saya ada 1 tempat khas selit ni... Bila dah selit tu saya terus buat aktiviti lain yang boleh buat lupa kita ada simpan duit. Kadang keluarkan rm300 ke, ambik 50 selit siap.

Now hasil duit selit dapat la rm5k dan sekarang rasa sayang nak guna duit tu.
Sebenanrnya saya start menyimpan pun awal tahun ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Chuols, apa yang aiols cakapkan ni pun sama macam forumer lain cakap.

1. Buat potongan gaji secara paksa rela. Macam aiols potong tabung haji tiap bulan. Ni yg chuola mampu. Kalau sebulan RM50 pun jadi. Tapi jangan link dgn maybank, kang habis gitu sajaaaa. Mcm aiols. Haha.

2. Chuols buat tabung warna. Mcm aiols buat tabung warna merah. Asal ada warna merah, aiols masukkan dalam tabung. Pastikan tabung tak boleh buka. Kalau perlu solex, solex kan ajo.

3. Kalau ada buat loan, amik 5 persen or 10 persen drpd tu, beli emas hat yg coin ka, atau yg size pat segi tu. Then simpan la jangan usik. Tgu beberapa puluh tahun nanti boleh la cashkan. Hihi

Selamat menabung.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-8-2019 07:10 PM
No.. No.. Hahaha pahala x ada.. Dosa byk..

Kerja janji masuk sis.. Kebaikan kerja ni sepatutny ...

hahahahaha..sama2lah kita insoff..smoga dpermudahkan..aamiin

xpela sis..tiap kali nk mrh bygkan btapa asyuknya gji..gitteww..trus xjd mrh..kikiki

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 07:33 PM
hahahahaha..sama2lah kita insoff..smoga dpermudahkan..aamiin

xpela sis..tiap kali nk mrh bygkan ...

Kann.. Kena mata sentiasa nampak $$ baru lah kerja keras.. Dan sabar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
kuroblack replied at 21-8-2019 07:17 PM
Chuols, apa yang aiols cakapkan ni pun sama macam forumer lain cakap.

1. Buat potongan gaji secar ...

va va vahhhh..best ah korg ni..xkdkut tips..baiklah sis..akan iols praktikkan..demi masa depan..aamiin tq sisss
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
I main kutu. Dekat ofis join 2 group kutu. 1 kutu kaya (bulanan 500++) satu lagi kutu marhaen yang rm100/bulan. So kutu kaya akan main whole year, dapat duit selepuk terus masuk ASB. Then jangan sentuh. Nak sentuh, sentuh duit kutu marhaen yang rm100 tu. Kutu marhaen tu main la 2 3 group pun takpe. Sebab nak bayar road tax ke..time raya ke.. Just main kutu ni kena ada geng yang amanah. And Alhamdulillah kengkawan kutu amanah untuk bayar tiap tiap bulan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.074485s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list