Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2513
View
128
Reply

SOALAN : Macam mana nak motivate diri untuk menyimpan?

[Copy link]

Author: dorte    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-8-2019 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 21-8-2019 07:42 PM
I main kutu. Dekat ofis join 2 group kutu. 1 kutu kaya (bulanan 500++) satu lagi kutu marhaen yang r ...

kita main kutu marhaen je wak..tu pon abes..gila kn..


tp btulla tu..kna cri geng yg kta prcaya..n komited
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 01:12 PM
btl la tu..bila moody je trus g mkn sdap2..sllnya abes kt mkanan la sis..

jadi ibarat poket kem ...

Sebabnya kalau kita gundu tapi nak slim, ada masalah kewangan tapi nak perbaiki, nak belajar jimat semua, tapi memang tak boleh settle kes sorang2, memang kena minta tolong orang lain, belajar dari mereka dan dorang kena pantau kita, tegur kita sindir kita, ini semua untuk kita capai matlamat dalam kadar maksimum,

Hanya orang lain yang nampak potensi kita, kita fikir kecik2 nak simpan Rm50 monthly, bila dah bincang2 dah keluarkan detail perbelanjaan orang itu kasi cadangan itu ini mana2 boleh dikurangkan semua, tiba2 eh boleh simpan Rm250 monthly rupanya, ini kes biasa saya dengar,

Keinsafan tak cukup TT, TT harus obses untuk menyimpan, bernafsu besar dalam nak perbaiki kewangan dan pilih orang yang tepat untuk bantu TT, semoga di permudahkan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
MenteriWanita replied at 21-8-2019 09:13 PM
Sebabnya kalau kita gundu tapi nak slim, ada masalah kewangan tapi nak perbaiki, nak belajar jimat ...

pasti bolehhhhh...yakinn bolehhh!

kna crik org yg kuat melahar n dpercayai nih..hahahahaha klu xsmpai kesudahla idup dlm kayangan cmni..

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 10:03 PM | Show all posts
Tips menyimpan

1) jgn beli kete. Naik motor jer gi keje. Kalau dekat jalan kaki
2) kurangkan minum air manis. Breakfast, lunch dinner minum air tapis jer. Bawak botol air
3) kurangkan entertainment. Wayang sebulan sekali jer. Karok2 bowling x payah
4) berdisiplin rekod perbelanjaan harian dalam excel sheet. Senang nak buat bajet utk bln dpn
5) buat asb financing. Dividen jgn nak gatal2 korek shopping pulak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
iwan007 replied at 21-8-2019 10:03 PM
Tips menyimpan

1) jgn beli kete. Naik motor jer gi keje. Kalau dekat jalan kaki

wahahahaha..ringkas, padat n tepat!
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 10:11 PM | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 10:05 PM
wahahahaha..ringkas, padat n tepat!

Selamat mencuba n good luck
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
iwan007 replied at 21-8-2019 10:11 PM
Selamat mencuba n good luck

baiklah..eh dp uols gmbo abam wemy lahhh
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Yayyy suka thread macam ni. Please keep sharing
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 06:27 AM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 12:57 PM
skali kua 2k sis? asyukkk..tp tu lahnya..mmg klu kua je mmg busuk2 pon 100 abes..klu smnggu 2x..pe ...


Hujung tahun harga naik termasuk digital money mcm Bitcoin

Iols selalu bekukan RM400-RM600 tunai jadi wafer 1-2 gram beli public gold punya. Senang letgo

Mula2 beli dirham kelantan pastu susah nak jual balik kecuali sesama hobbyist. Public gold dia beli balik kalau emas keluaran dia

Jadi bila buat untung segera biasanya bentuk cash di tangan. Terus beli wafer or cincin. Emergency saving je sesuai buat gini
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
seller6183 replied at 21-8-2019 02:34 PM
ajari iols kembangkan income pelis

Pakai dua je, kredibiliti dan modal insan
Pastu dah bina niche, ikut misalan ni: katakan Ali ternak kambing. Selain jual kambing dia buat goat cheese sebab ikut urban hipster style zaman now. Pastu dia buat lak susu formula bayi. Dah dua additional incomes
Idea kena urban, pastu ada demand macam susu formula
Create R&D grup yang sudi ngetest barang kita. Jual if diorg suka
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 22-8-2019 06:27 AM
Hujung tahun harga naik termasuk digital money mcm Bitcoin

Iols selalu bekukan RM400-RM600 tu ...

tang public gold tu pnh dgr..cma cm ttnya2  valid x klu nk jual balik..now i know..noted sis!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 22-8-2019 06:35 AM
Pakai dua je, kredibiliti dan modal insan
Pastu dah bina niche, ikut misalan ni: katakan Ali tern ...

kira mcm from 1 sumber..kta pecahkan jd 2/3 sumber ek..emmm mnarik
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Sazida at 22-8-2019 08:56 AM

Tiap kali gaji aku auto deduct minimum RM20 dkt acc cimb,bsn,Maybank., 6bulan sekali aku transfer ke ASB sbb leceh nk keluarkan duit dlm asb.  Aku tune otak aku mcm tu je. And jgn lupa tiap2 bulan bg mak ayh duit wlpn sikit. Belanja kwn2 mkn sekali sekala. Mtk dorang doa murahkan rezeki. Mkn kt kedai tu kalau kucing mtk mkn jgn dihalau. Kongsi dgn dia. Alhamdulillah ada positifnya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 12:11 PM | Show all posts
Dulu2 tak de la teringat sangat untuk menyimpan ni..sehingga la ada orang terdekat dengan iols yang hidup sengsara akibat tak beringat dengan duit gaji. Bukan nak bukak pekung, tapi anggap la apa yang iols nak coretkan ni sebagai pengajaran untuk semua ye.

My aunt (belah suami)..lepas dia pencen, dapat la keluarkan duit kwsp dia. Bukan banyak pun, campur duit kwsp husband and wife, tak sampai pun 100K. Yang paling kesian, dah pencen pun, rumah pun tak beli lagi. Selama ni dok menyewa je pun. Tapi nasib baik, husband i punyak tok, sanggup jualkan rumah yang dia duduk dan (dengan persetujuan adik beradik) pun setuju jual rumah yang tok duduk dengan harga asal waktu beli. Sebab my aunt ni la yang dok jaga dan bagi makan tok hari2. Sebab dok dekat2.

Dah ada rumah baru, sibuk la dok siapkan rumah tu. Anak2 pulak ambik kesempatan korek duit mak buat bayar deposit rumah diorang. Tak sampai beberapa tahun, duit habis macam tu ja. Sekarang ni ambik upah jaga cucu dan harapkan duit salah sorang anak untuk perbelanjaan bulan2.

Sejak pada tu la iols macam tersedar. Tak mau hidup macam tu. At least duit pencen boleh menampung hidup kita tanpa nak susahkan anak2 lagi.

So sekarang ni pelan2 buat asb..it took years jugak la nak dapt buat 150K..sebab gaji iols dengan suami bukan lah tinggi sangat. Lagi pun anak 4 orang..makin besar makin tinggi pulak perbelanjaan.

Sekarang iols buat auto payment loan tu. Lebih kurang rm 900 tolak duit gaji. Iols tak usik semua duit dividen tu. Duit dividen untuk buat pembayaran. So di sebabkan duit gaji ditolak...iols akan gunakan duit dividen tu untuk cover duit gaji yang di tolak. Tapi iols hanya keluarkan duit dividen tu bila terdesak saja.

Kalau ikutkan iols perlu ambik baik rm 900 kan, untuk cover duit gaji. Tapi iols setkan rm 700 je bulan2 untuk korek dividen asb tu. So iols akan menyimpan rm 200 la bulan2 masuk asb. Berbelanja ikut duit yang tinggal dalam bank je..

Baju jangan dok beli mahal2..baju murah pun kalau kena gaya tetap meletop. Iols cuma gayakan tudung rm 10 je..baju tak lebih rm 20..bukan orang tau pun harga...hi..hi..

Simpanan anak2 pun perlu, takkan la anak nak masuk asrama, kita nak merengek dengan parents lagi pasal tak cukup duit kan. Yang penting hidup besederhana..Ingatla waktu tua anda..sekian..

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols simpan dlm sampul duit raya tu. Siap label.

Daily RM1
RM5
Raya
Travel
Charity
Dropship
Project RM1 (setiap kali bersama dgn husb letak RM1. Kalau pregnant duit ni lah guna utk preparation semua)

So setiap kali ada cash i letak l duit dlm sampul2 ni semua. Tp tak strict sgt la sebab i jarang ada cash. Haha. Tp.... next year bila xde duit terguna jugak. Hahahaha. Tp adela simpan dlm asb sikit2.

Selain tu mmg every month simpan rm200 dlm asb n 50 (flexi saver m2u utk raya) dan 100 transfer bank lain utk renew road tax kereta. Boleh la hidup. Saving xde la byk. Tp boleh laaaa.


Pastu buat bisness online je la. Mmg untung tak byk tp puas hati dpt jual.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
freyayong replied at 22-8-2019 12:12 PM
Iols simpan dlm sampul duit raya tu. Siap label.

Daily RM1

wah project rm1 tu interesting sis..pestime dgr..tq sis for the tips
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 22-8-2019 08:54 AM
Tiap kali gaji aku auto deduct minimum RM20 dkt acc cimb,bsn,Maybank., 6bulan sekali aku transfer ke ...

auto deduct tu pon mcm possible gak utk sy follow..thank you sisss
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 22-8-2019 08:54 AM
Tiap kali gaji aku auto deduct minimum RM20 dkt acc cimb,bsn,Maybank., 6bulan sekali aku transfer ke ...

auto deduct tu pon mcm possible gak utk sy follow..thank you sisss
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 22-8-2019 08:54 AM
Tiap kali gaji aku auto deduct minimum RM20 dkt acc cimb,bsn,Maybank., 6bulan sekali aku transfer ke ...

auto deduct tu pon mcm possible gak utk sy follow..thank you sisss
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 22-8-2019 01:03 PM
auto deduct tu pon mcm possible gak utk sy follow..thank you sisss

Tune dlm kepala kalau nk konsisten utk time emergency. Make sure kad bank yg ko nk deduct duit tu ko jgn simpan dlm wallet ye. Kalau nk simpan jgk, ko selit2 jgn bg nmpk. Lama2 bila ko dh biasa, nmpk kad bank tu pun ko tak teringin nk cucuk duit wlpn tgh  Sesak nak mmpus. Nk simpan 100-200 sebulan sekaligus rasa mcm besar kan? Alternative cmnilah aku buat. Bukak acc bank byk2. Deduct amaun sikit2 stiap bank. Janji adaa.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079583s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list