Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2541
View
128
Reply

SOALAN : Macam mana nak motivate diri untuk menyimpan?

[Copy link]

Author: dorte       Show all posts   Read mode

Post time 22-8-2019 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
freyayong replied at 22-8-2019 12:12 PM
Iols simpan dlm sampul duit raya tu. Siap label.

Daily RM1

First time dengar project rm1 tu. Interesting
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 04:03 PM | Show all posts
seller6183 replied at 21-8-2019 03:44 PM
Boleh ke bukak 3 account saving dengan maybank?

yewwwaku ada saving conventional - mula2 buka masuk gaji
then bukak wadiah - tah pasal apa tah masa tu bank promote
lpas tu aku bukak current account sbb nak join saving dgn shuben aku
zaman dulu mana ada online banking, bayar utang2 semua guna check je, pas tu hulur ke runner bank in kan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 04:11 PM | Show all posts
dorte replied at 21-8-2019 01:13 PM
Cekalnya hatimu sisss..*tepuk2*

terpaksa la beb
aku ni dah berapa tahun kerja pun tak naik gaji kat sykt baru ni.

kena sentiasa siap siaga
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Melorqe replied at 22-8-2019 04:11 PM
terpaksa la beb
aku ni dah berapa tahun kerja pun tak naik gaji kat sykt baru ni.


tu la psl..lg2 skrg byk cmpany cut down manpower..lg la takuttt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 22-8-2019 01:56 PM
Tune dlm kepala kalau nk konsisten utk time emergency. Make sure kad bank yg ko nk deduct duit tu  ...

tu lah..sikit pon xde drpd xde..t
noted sis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 22-8-2019 12:11 PM
Dulu2 tak de la teringat sangat untuk menyimpan ni..sehingga la ada orang terdekat dengan iols yang  ...

xpe sis..sy amik as pengajaran..hrp2 aunt sis tu..dipermudahkan la urusannya..waaa tkut jgk..kta xtau apa jd in future
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 05:07 AM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 22-8-2019 06:42 PM
tu lah..sikit pon xde drpd xde..t
noted sis

Sama2., ni ko bujang lagi. Kalau dh kawen xde saving mampuslaa nakk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-8-2019 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 23-8-2019 05:07 AM
Sama2., ni ko bujang lagi. Kalau dh kawen xde saving mampuslaa nakk

wahahahahaha..mmg mampusla siss..mkn pasir sajor
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 09:36 AM | Show all posts
KIM.K replied at 22-8-2019 06:27 AM
Hujung tahun harga naik termasuk digital money mcm Bitcoin

Iols selalu bekukan RM400-RM600 tu ...

Macam berminat pulak nak melabur dalam bitcoin ni..tapi tak pandai pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 09:39 AM | Show all posts
dorte replied at 23-8-2019 08:32 AM
wahahahahaha..mmg mampusla siss..mkn pasir sajor

Bujang lagi la boleh banyak menyimpan dik..start awal. Kalau dah terbiasa, mesti rasa sayang nak guna duit simpanan tu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 09:40 AM | Show all posts
iols pernah menabung, tapi akhir ny korek tabung haha. so iols decide untuk simpan duit tu ke tabung haji. bila iols terdesak mcm mana pun iols rasa segan2 je nk keluar kan.. terus teringat lirik lagu ....
Panggilan haji
Telah tiba lagi
Menunaikan ibadah
Panggilan Baitullah

Tanah Suci Makkah
Ya Makkatul Mukarramah
Tanah Suci Makkah
Ya Makkatul Mukarramah


tapi uols boleh je buat kira2 utk gaji..list kan untuk bayar keperluan, asingkan kemahuan tapi ikut kemampuan..


Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 22-8-2019 02:49 PM
First time dengar project rm1 tu. Interesting

Haaa ada yg share kat fb dulu2. Tp rm1 tu sikit la kalau uols jarang project. Cuba naikkan jd rm10 ke. Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 10:52 AM | Show all posts
dorte replied at 22-8-2019 06:10 PM
tu la psl..lg2 skrg byk cmpany cut down manpower..lg la takuttt

company cut manpower yg senior gaji dah tinggi
diaorang ambil budak fresh grad bagi gaji rendah
aku pernah check kat sykt lama aku, dia bayar budak baru separuh dr apa yg aku pernah dpt dulu.
huhuhuuu.. memang la murah, tapi budak2 baru ni problem solving skills nye kureng
nak kena bgtau satu2 baru reti buat keje. tak cakap tak buat. tapi lantak la , aku pun tak keja sana dah
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
freyayong replied at 23-8-2019 10:48 AM
Haaa ada yg share kat fb dulu2. Tp rm1 tu sikit la kalau uols jarang project. Cuba naikkan jd rm10 ...

Tulah, nak beli diapers sepeket pun macam tak lepas je
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Korang yg ada acc maybank2u boleh create tabung. Each tabung leh letak nama tabung, target amount berapa, duration berapa bulan, monthly nak deduct berapa, set berapa haribulan nak deduct from acc. I pun baru jek buat so far ada 3 tabung. Tayah sesusah nak gi bank bukak acc baru

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-8-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Msblackpepper replied at 25-8-2019 08:14 AM
Korang yg ada acc maybank2u boleh create tabung. Each tabung leh letak nama tabung, target amount be ...

yeke sis? xtau plak..nt sy google..tqqqqqq
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak menyimpan duit ni memang kena ada disiplin yang tinggi. Oleh kerana my mum dulu keje bank, bab menyimpan ni memang dah diterap sejak kecik. Fox masuk matriks dulu pun guna duit hasil tabungan sendiri (ni sebelum dapat scholarship la). Macam forumer lain jugak, fox menyimpan di asb dan bank rakyat. Dua2 ni buku my mum simpan. So, boleh masuk duit sahaja tapi takleh keluarkan. Every month, lepas tolak segala hutang dan perbelanjaan rumah, akan transfer ke mana2 dua akaun simpanan. Kalau bulan tu rasa cam dah banyak belanja, fox memang takkan shopping beli baju ke hapa2 lain. Contoh, p aeon big MidValley beli groceries, lepas siap, terus balik. Fox takkan singgah jalan2 nengok kasut ka baju ka. Out of sight, out of mind konsepnya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2019 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 28-8-2019 01:57 PM
Nak menyimpan duit ni memang kena ada disiplin yang tinggi. Oleh kerana my mum dulu keje bank, bab m ...

btul2..klu disiplin tggi..buat apa pun sume mnjadi je..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Msblackpepper replied at 25-8-2019 08:14 AM
Korang yg ada acc maybank2u boleh create tabung. Each tabung leh letak nama tabung, target amount be ...

Tak kena charge ye auto-deduct setiap tabung tu?
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 05:24 PM | Show all posts
macam mana nak motivate diri nak menyimpan tu TT kena set kan GOAL.
Goal kita simpan duit tu untuk apa.
Bila dah set goal tu kita nampak sikit cahaya hahaha

iols zaman muda mudi pon dapat gaji joli sakan. ada la menyimpan jugak dulu tapi asyik withdraw je hahaha. buat loan asb pon separuh jalan sebab joli punya pasal duit asyik tak cukup then rasa sesak nak bayar loan.

tapi bila makin tua kita makin wise so sekarang dah berdisiplin la sikit.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101442s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list