Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2830
View
29
Reply

[Tempatan] Blogger tegar PH 'OutSyed The Box' baru sedar kena kencing?

[Copy link]

Author: tobby       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-8-2019 01:14 PM | Show all posts |Read mode



Ada seorang Blogger tegar PH yang baru sedar kena kencing telah mempertikaikan pengumuman kerajaan baru-baru ini bahawa pertumbuhan KDNK untuk suku kedua 2019 adalah 4.9%.

Blogger yang dulu paling kuat berkempen untuk Pakatan Harapan kini berkata angka ini MUSTAHIL kerana dia telah melihat petunjuk-petunjuk lain yang menunjukkan ekonomi sebenarnya tenat.

Satu contoh yang beliau beri ialah pengumuman Persekutuan pengilang-pengilang Malaysia (FMM) baru-baru ini bahawa kaji selidik mereka untuk separuh tahun pertama 2019 menunjukkan keadaan perniagaan mereka jatuh ke paras paling rendah sejak kaji selidik mereka dimulakan pada tahun 2012 - iaitu 7 tahun dahulu.

Satu lagi petunjuk jelas yang blogger ini nyatakan ialah indeks Bursa Malaysia yang semakin teruk dan sudah jatuh 300 point selepas PRU14.

Petunjuk jelas yang lain ialah nilai eksport dan import negara yang telah jatuh dengan ketara.

Blogger ini kata pertumbuhan 4.9% ini adalah mustahil kerana ada beberapa kedai yang dia sering jadi pelanggan sejak 10 tahun dahulu pun telah bungkus bersama kedai-kedai yang lain baru-baru ini.

Ramai tidak tidak sedar kerajaan PH secara senyap-senyap telah melakukan pengasasan semula untuk angka KDNK ini pada bulan Mei 2019 - iaitu sebelum angka pertumbuhan KDNK untuk suku pertama tahun 2019 diumumkan.

Ini adalah satu langkah yang luar biasa kerana pengasasan semula KDNK sepatutnya dijalankan setiap lima tahun.

Kali terakhir ianya dibuat pada tahun 2015 dan sepatutnya hanya dibuat lagi hanya pada tahun 2020.

Tetapi tiba-tiba ianya dibuat pada bulan Mei 2019 pula. Kenapa??
https://www.dosm.gov.my/v1/index.php?r=column%2FcthemeByCat&cat=153&bul_id=SlhtdWs0UzY4M2ZyWGVRRTlXcXlrQT09&menu_id=TE5CRUZCblh4ZTZMODZIbmk2aWRRQT09

Apabila angka dasar serta struktur apa yang dikira sebagai KDNK berubah, maka ianya akan memberi impak kepada nilai KDNK serta kadar pertumbuhan KDNK.

Cuba tengok nilai KDNK tahun 2018 yang dimumkan pada bulan Februari 2019 - iaitu sebelum pengasasan dibuat.
https://dosm.gov.my/v1/index.php?r=column%2FcthemeByCat&cat=100&bul_id=aHRydmZMSmtNL0lTbW43SjVOSlZkQT09&menu_id=TE5CRUZCblh4ZTZMODZIbmk2aWRRQT09

Sebelum pengasasan semula, KDNK pada harga malar adalah RM1.23 trilion.

Selepas langkah pengasasan semula pula, KDNK atau saiz ekonomi pada harga malar dengan magic telah menjadi RM1.36 trilion.

Tiba-tiba KDNK naik sebanyak RM130 bilion berbanding apa yang diumumkan sebelumnya.

Pengasasan semula yang menaikkan nilai KDNK ini juga memberi impak kepada nilai KDNK pada harga semasa.

Dan ini sekaliguskan menurunkan nisbah hutang negara kepada KDNK kerana nilai dasar (base) KDNK telah dinaikkan.

Dengan langkah ini, kerajaan PH bolehlah mengumumkan kadar pertumbuhan KDNK yang lebih tinggi serta nisbah hutang negara yang lebih rendah.
Single Polls, Total 67 Users voted
98.51% (66)
1.49% (1)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-8-2019 01:15 PM | Show all posts
Atok & PH layak jaga kedai roti dan kedai runcit jer
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Lim Guan Eng Mentri akauntan palsu layak jaga duit kedai bah kut teh je
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 01:55 PM | Show all posts
Baguih laa dia sedaq dok kena kencing jaa.. nak tahu orang tu kaki kencing ke tak senang jaa.. suka janji bulan bintang macam ahlul2 MLM ..

Tapi ramai tukang2 sorak tak mahu dengaq masa cakap dulu kununnn tak coba tak tahu... tapi ada laa 2-3 ekoq tukang sorak pun sedaq laa ni.. dok post lain bunyi... macai2 tu memang bodoh atau sengaja memperbodohkan diri sundri demi sesuap nasi ...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Definisi fdi pun dia suka hati boleh tukar, definisi hutang pun huru hara, hutang wanemdibi pun tak jelas berapa, patutnya kalau buat hutang utk byr hutang then amt hutang patut berkurang Ni tak makin menggunung...tu pun madey percaya lagi 3 thn boleh selesai hahaha hahaha hahaha sama jer bodohnyer....
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow this is news to me.

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 02:38 PM | Show all posts
Syed ni hardcore idol worshipper Atok.... hahahhaha
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 02:49 PM | Show all posts
hmm...interesting though. seriously?
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Geng atok dah start serang LGE

Petanda portfolio LGE bakal ditukar?????
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 04:14 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 25-8-2019 04:15 PM
arnauld replied at 25-8-2019 02:09 PM
Definisi fdi pun dia suka hati boleh tukar, definisi hutang pun huru hara, hutang wanemdibi pun tak  ...

tapikan  u tak tengok ke mainstream media yg petik governor central bank statement yg kata ekonomi okay okay aje...i mean ???? u know now semua org dok double check figures , i do perasan lah forumner yg into finance and economics  dok sentuh hal ni.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
@mbhcsf gov pun report to lge...boleh jadi 0.49, 0.049...hehehe hehehe hehehe mcm tak biasa silap titik perpuluhan
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 04:38 PM | Show all posts
arnauld replied at 25-8-2019 04:36 PM
@mbhcsf gov pun report to lge...boleh jadi 0.49, 0.049...hehehe hehehe hehehe mcm tak biasa silap ti ...

hahahahahhahahaahahahhahhhhahahahahhaahhahah
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
baru mahacai nak bersorak  dgn bangga lari masuk gua balik
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejak bila pulak analisis seekor cacai jadi perangkaan rasmi negara ? Lalok sial
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahahahahah
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:44 AM | Show all posts
blogger keji ni penyokong tegar mahathir.

hello lawyer tak guna, kalau setakat nak bgtau  pertumbuhan kdnk tu tak masuk akal dgn tengok sekeliling dunia hang tu semua org pun boleh buat. cuba bgtau apa yg silap dlm kiraan kdnk tu, mesti tak dpt bg jawapan kan? dia ni kalau sembang kalah babi.

apa2 pun lim guan eng mmg bodo

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:47 AM | Show all posts
salah satu kemungkinannya blh dpt kdnk yg tak masuk akal tu adalah sumbangan dpd kroni2 & geng2 kerajaan sekarang. dgn kata lain, bwh kerajaan baru ni, yg miskin makin miskin & yg kaya makin kaya.


#rinduzamantun#limguanengmemangbodo
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-8-2019 12:12 PM | Show all posts
kesian blogger damacai kecewa dgn akauntan tarak tauliah
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 01:07 PM | Show all posts
aku bc kt mane ntah, ekonomi malaysia ni mmg tenat. tp yg bagusnye rakyat malaysia sejak recession thn 90an dulu amat mementingkan simpanan dan sejenis tak reti nk pakai kredit kad. sbb tu walaupun ekonomi tenat, tp kesannye tak brape terasa sbb rakyat mcm dah terlatih dan nk berjimat dan walau camne pun tetap nk menyimpan.

kemelesetan ekonomi ni mmg 10thn sekali akan terjadi tp tak terasa sgt sbb rakyat malaysia dah terlatih gtu.

sis bkn pakar ekonomi sis cuma share pendpt je tlg jgn kecam sis
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Blogger mcm ni dpt income dari siapa?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093642s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list