Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2904
View
40
Reply

Neelofa RT Tweet Pakcik Kata Anak Masuk ICU, Rupa-Rupanya Scam!

[Copy link]

Author: akubujang       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-8-2019 04:01 PM | Show all posts |Read mode
Kisah orang susah memang menyebabkan ramai orang hendak membantu, tetapi dalam dunia sekarang, kadang-kadang kesusahan itu adalah satu penipuan sahaja.


Tidak terkecuali yang turut jadi mangsa adalah Neelofa, yang menerusi Twitternya retweet kisah seorang pakcik di Terminal Bandar Tasik Selatan (TBS), Cheras yang katanya gelandangan kerana anaknya masuk ICU disebabkan kemalangan.


Kisah itu bermula apabila seorang pengguna Twitter memuat naik kisah pakcik itu. Sedih sangat la bacanya.






Detail betul cerita menipu tu! Foto: Twitter



Maka, Neelofa pun cubalah membantu dengan retweet semula kisah viral itu.


Neelofa pun cubalah bantu. Foto: Twitter




Tetapi, rupa-rupanya, pengguna Twitter lain mendedahkan pakcik itu memang sudah lama buat kisah kesian untuk menipu orang memberinya duit.

Siap dari TBS sehingga ke Kedah dan Pulau Pinang pakcik ni rupa-rupanya menipu. Pusing satu Malaysia ke?










Malah, ada pengguna yang sudah memasukkan duit ke dalam akaun bank pakcik itu. Nasib baiklah cuma RM200, berbanding niat awal hendak sedekah RM700.


Siap masuk duit! Foto: Twitter




Neelofa sudah memadamkan Tweetnya itu, mungkin ada orang beritahu yang pakcik ni penipu.


Itulah, jangan mudah percaya kisah susah dalam internet. Baik siasat betul-betul sebelum cuba bantu!


Ada sesiapa yang pernah terjumpa pakcik ni atau orang menipu satu Malaysia begini? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 04:32 PM | Show all posts
Mula2 baca kesah pakcik tu pun aku dah rasa  curiga kalu2 cite pak cik tu hanya tipu.  Tengok fotonya je pun, baju ok, kemas taklah  nampak mcm orang gelandangan sangat.  Biasanya kalau orang dah berhari2  bergelandangan tentulah penampilannya tak terurus.   Di mane dia mandi manda,  molek je nampak.  Kesah mcm pak cik ni sebenarnya  dah lama ada. Mereka jug pandai berlakon.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Susah naw nak buat baik zaman skrg sebab banyak penipu
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari muda dh menipu ni..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:08 PM | Show all posts
sejak menjak kebelakangan ini Hajjah banyak buat amalan ..... active dgn issue semasa rakyaat.

Rejeki membuak buak .... semenjak  jadi retis international.











Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:11 PM | Show all posts
orang melayu islam memang pemurah. Berebut2 nak pahala..... buat amalan.
maka nya ada lah setan2 yg bertopeng manusia mengambil kesempatan...

Dah pecah tembelang  pokcik. Harap pokcik insof  



Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu masa kje kat ss15 subang jaya ada sorg makcik ni merayau2 kat luar masjid ss15 yg tepi McD tu, minta derma ckp anak dia tgh berjuang against kanser. Siap ada gambar dan surat doktor bagai.. (tp gmbar dan surat doktor tu mcm x bp legit).. so idaklah iols menderma.. byk sgt scammers la skrg ni dtg dgn berbagai-bagai cerita.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 08:27 PM | Show all posts
Macam2 zaman sekarang ni ek? Moga semua berhati2
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku menunggu gak cte ni tbongkaraku da x pnh pcye sape pun..even si buta dtg minx sdekah aku da x pcye sbb ada kes..dr aku drma x ikhlas,bek aku drma kat pusat2 tahfiz yg aku da jejak kaki atau tgok sndri..org malaysia mmg pmurahtu rmai amek ksmpatan
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 09:51 PM | Show all posts
meols baru nampak tweet ni semalam yach
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai sgt penipu... skrg meolz jd ragu2 kalau ada datang minta sedekah tu....prefer hulur bantuan pada saluran yg trusted
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah joli sakan la pakcik ni.. Ntah2 taik dadah.. Hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:24 PM | Show all posts
blackmail versi meleis
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Kiranya mamat yg start tweet pasal pakcik ni hasanah tertipu la ye.. Mohon @Modngengada selaku ketua biro pprt & hasanah porem cari mengesahkan perkara ini
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:16 AM | Show all posts
niat ikhlas nak membantu dah jd tak ikhlas..
nsb baik ada yg bgt cpt juga..rupanya tipu lg..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 08:41 AM | Show all posts
sebab orang2 mcm ni lah, org yg betul2 susah, susah nak dapat bantuan...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
MatDeghem replied at 26-8-2019 07:08 PM
sejak menjak kebelakangan ini Hajjah banyak buat amalan ..... active dgn issue semasa rakyaat.

R ...

Dari berlumba lumba masuk kalabu malamin
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 08:53 AM | Show all posts
skrg ni trend org tua plk kaki scammer...2x terjadi pada aku..kejadian 1) kt lrt hang tuah..sorg tua ni mai duduk tepi aku masa tgh tunggu tren..elok molek pakaian pastu ckp dari mlm td x makan..nak rm20 ngkoooo...rm20 tau katanya buat makan arini..adeehh la..aku buat derk je..kejadian 2) masa kt kedai mamak di setapak..sorg tua ni mai tepi meja aku nak rm10 katanya...nak tapaw sarapan sebab duit tertinggal kt umah..aku tgk muka dia serupa nak telan je dia..again aku buat derk
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 09:09 AM | Show all posts
kalau folo wan cai official yang buat van jenazah sukarela tu, pakcik nie dah nak kelepet wan cai...

katanya anak dah mati pinjam duit ceti rm700 tapi bayar balik rm1k. sebulan bayar rm300...

wan cai nie heran lah apsal murah sangat dari HKL - kuala nerang van jenazah cas rm700...

kan pakcik nie kata anak dia belajar kat UIA, wan cai text kawan dia yg keja pendaftar kat UIA, minta tlg kwn text pakcik majib nie sbb kalau betu anak dia student UIA,ada insuran utk kematian.. tapi tak balas2 msg tu...

tgk rupa pakcik nie mcm mat fit jer...

ada yang up kan pakcik nie nak jalan kaki dari kuantan ke kl sebab kalah bola...main judi ker pakcik majid?

skrg nie...kisah viral utk minta bantuan just nak dapatkan duit cara mudah..

kalau nak menderma sekalipun, bermula dgn org2 yang dikenali..kwn2 sendiri...

tak payah nak acah2 murni nak tlg org susah yang diviral. entah2 korang kena kelepet duit derma dah jadi duit dadah. niat asal nak tlg dah jadi dosa subahat dadah
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 09:14 AM | Show all posts

msg dari staff UIA kepada pak majid - takder jawapan




msg wan cai kepada pak majid




no akaun pak majid, bukan no akaun orang lain

so hati2 kalau nak menderma... paling afdal tolong org disekeliling dulu..dah habis org sekeliling, kawan2, jiran2...baru tlg org kg sebelah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.105377s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list