Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1129
View
20
Reply

Ada tak petua untuk sembuhkan kucing buasir

[Copy link]

Author: Omaralfaroq    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-9-2019 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum dan salam sejahtera..
       Saya ada seekor anak kucing parsi yang diberikan oleh rakan sekerja saya.. Kucing itu saya berikan nama putih disebabkan bulunya yang berwarna putih. Tapi kucing itu berpenyakit buasir.. Ada benda merah  terkeluar dari lubang jubur dia. Asalnya kucing ini ada sepasang jantan dan betina. Semasa cuti raya lepas kawan saya balik ke kampungnya sandakan, sabah. Jadi dia berikan kucing itu kepada jirannya untuk dijaga sementara dia sampai ke semenanjung semula..
             Apabila dia mahu ambil semula kucing itu jirannya mengatakan seekor sudah mati dan seekor lagi buasir.. Disebabkan itu dia berikan pada saya.. Mungkin tak larat nak jaga sebab dia mempunyai banyak kucing.. Saya dah bawak pergi klinik haiwan, dokter dah masokkan semula benda yang terkeluar tu dan jahit.. Tapi tiga empat hari kemudian benda tu terkeluar balik. Dah 3 kali jahit pon sama jugak.. Ada tak kucing sesiapa yang mengalami masalah yang sama seperti kucing saya..
IMG_20190902_140122.jpg
IMG_20190902_140120.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 06:13 PM | Show all posts
dah 3 kali jahit pun masih tak ok..awak tak cuba bawa ke klinik lain ke?
dan lepas pembedahan,bulus tak boleh banyak bergerak rasanya

cuba baca2 sini dulu sebelum ada kawan sini reply

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 2-9-2019 06:13 PM
dah 3 kali jahit pun masih tak ok..awak tak cuba bawa ke klinik lain ke?
dan lepas pembedahan,bulus ...

Tak try lagi klinik lain..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Xprnh lgi kucing i ade mslh ni. Tp klau dh jahit 3x kulit dh x elastic. So sush sket kulit nk cantum blk. Better try klinik lain, mtk 2nd opinion
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
komotthecat replied at 2-9-2019 07:33 PM
Xprnh lgi kucing i ade mslh ni. Tp klau dh jahit 3x kulit dh x elastic. So sush sket kulit nk cantum ...

Ada kawan ckp sapu vaseline.. Tpi tak try lgi..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 09:28 PM | Show all posts
sakitnya... kurangkan makan petai dan belacan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 2-9-2019 09:28 PM
sakitnya... kurangkan makan petai dan belacan

Hahahaha... Jgn boss
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Omaralfaroq replied at 2-9-2019 08:18 PM
Ada kawan ckp sapu vaseline.. Tpi tak try lgi..

Selalu tgk operate je la. Sbb tu tahap dh teruk kn?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
komotthecat replied at 2-9-2019 10:59 PM
Selalu tgk operate je la. Sbb tu tahap dh teruk kn?

Yup.. Dh terok.. InshaAllah ada rezeki lebih bwk g operate..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kene tukar makanan dia tu. Kalau tak serasi mmg jadi buasir. Najis dia lembik ke keras? Ade darah tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by AyaqMeloSuam at 3-9-2019 02:35 AM

Saya ada kucing bmasalahn bgini. 1st time pnh kena then dh dimasukn ke dalam msa tu slps dia brnak. Then 2nd time kena mybe sb factor umur.. coz umur dia dh 17 thn. Then doc jahitkn trus usus yg tkluar ke dinding perut. Sb dkuatiri hal sdemikian akn trus berulang. Ada bnyk sb jd mcmtu.. makan, kurang minum air.. digest mknan sukar.. beranak.. faktor umur...
Skrg dh ok & brehat2 shj. Sy ke klinik haiwan Taman Equine Seri Kembangan. Stakat ni 2 klinik yg sy percayai.. 1 lg klinik haiwan Taman Puncak Jalil. 2-2 bagus
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau terkeluar buasir mcm tu.. Seeloknya xde pasir kucing atau kerap tukar pasir tu sbb bakteria. Jgn letak kucing dkt luar sbb takut maggot hinggap dkt sakit tu..tu lg teruk. Xsilap iolls kena buat operation buang benda tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
alaaa kesiannyaa
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi dia makan wet food supaya najis dia lembut. Jangan bagi makanan yg membuatkan dia sembelit susah untuk berak,  dan seterusnya menyebabkan rectal prolapse pada kucing.
Pertama kena bawa balik kucing tu ke vet utk masukkan balik bahagian anus yg keluar tu. Kemudian kena titik beratkan penjagaan kucing tu terutama makanan dia. Pastikan air dan makanan sentiasa berdekatan dan beri kucing tu makan makanan yg mudah dihadam dan bila dia berak najisnya lembut.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 09:10 PM | Show all posts
bagi la  Royal Canin Gastro Intestinal, cari yg wet punye bukan kering tau
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2019 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 3-9-2019 01:43 AM
Kene tukar makanan dia tu. Kalau tak serasi mmg jadi buasir. Najis dia lembik ke keras? Ade darah ta ...

Sy dh bg makanan yg lembut.. Darah takde cuma merah je dkt kulit die tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2019 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
AyaqMeloSuam replied at 3-9-2019 02:33 AM
Saya ada kucing bmasalahn bgini. 1st time pnh kena then dh dimasukn ke dalam msa tu slps dia brnak.  ...

Terima kasih atas perkongsian..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2019 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
CikNano replied at 3-9-2019 02:01 PM
Kalau terkeluar buasir mcm tu.. Seeloknya xde pasir kucing atau kerap tukar pasir tu sbb bakteria. J ...

Terima kasih atas perkongsian
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2019 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
pinklepie replied at 3-9-2019 02:45 PM
Bagi dia makan wet food supaya najis dia lembut. Jangan bagi makanan yg membuatkan dia sembelit susa ...

Terima kasih atas perkongsian
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2019 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
merrissa replied at 3-9-2019 09:10 PM
bagi la  Royal Canin Gastro Intestinal, cari yg wet punye bukan kering tau

Okay tq.. Nti sy try cari
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102586s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list