Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2483
View
88
Reply

UBAT CACING YANG MANA BAGUS UNTUK KUCING?

[Copy link]

Author: Kurex    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-9-2019 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
ais_kosong replied at 11-9-2019 09:40 AM
saya p hari tu stok habis xtau dapat bila.
so xjadi nk kasi kucing tu. tunggu balik kg.

Kat sini vet kerajaan jauh.. Sy pi vet swasta.. Harga agak berpatutan
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 09:46 AM | Show all posts
Ni pengalaman aku buat 4 ekor betina 1 ekor jantan sekaligus
lepas spray/kasi bagi depa dok dalam sangkar 2 3 hari
(kucing aku marah kat aku time ni) bila rasa dah ok baru lepas tapi pantau
dah nampak mcm kering elok lepas mcm biasa. (kucing aku indoor)

Vaksin kena buat provided masa buat kucing kena sihat.
Vet swasta lebih suka vaksin+deworm+flea
Vet gomen Vaksin dulu lepas 2 weeks baru deworm+flea

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 09:51 AM | Show all posts
sarah82 replied at 11-9-2019 09:42 AM
Kat sini vet kerajaan jauh.. Sy pi vet swasta.. Harga agak berpatutan

Sama la dengan saya. dok belah sini jenuh nak cari vet gomen.
Balik kampung senang sikit. Vaksin saya buat kat kampung ja
Tapi kalau sakit ke xmau makan saya bawa vet swasta kat equine, sri kembangan
Flu saya beli ubat selsema manusia. Vet gomen yang suggest mcm tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 11-9-2019 09:13 AM
Hoih, ingat comel tengok orang macam tu. Kembang bulu dia. berapa kg ni? macam ringan je. Tak pern ...

Kucing kerajaan berapa kalau vaksin?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
ais_kosong replied at 11-9-2019 09:46 AM
Ni pengalaman aku buat 4 ekor betina 1 ekor jantan sekaligus
lepas spray/kasi bagi depa dok dala ...

Mana better? Swasta ke kerajaan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
ais_kosong replied at 11-9-2019 09:51 AM
Sama la dengan saya. dok belah sini jenuh nak cari vet gomen.
Balik kampung senang sikit. Vaksin  ...

Ubat flu manusia boleh guna kat kucing? Sy x berani bagi ubat manusia kes abg sepupu sy pi bagi 1/4 panadol kat kucing dia..mati kucing dia
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:40 AM | Show all posts
Kurex replied at 11-9-2019 10:24 AM
Mana better? Swasta ke kerajaan?

Saya ada 2 pengalaman swasta dan gomen
saya prefer gomen (ni kat kampung saya) murah dan cepat
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:43 AM | Show all posts
sarah82 replied at 11-9-2019 10:27 AM
Ubat flu manusia boleh guna kat kucing? Sy x berani bagi ubat manusia kes abg sepupu sy pi bagi 1/ ...

Bukan panadol. Ubat batuk yang kena ada pe tah xingat. (kebetulan 1st time depa flu)
Kalau risau boleh beli hat untuk kucing kat shopee
Kalau takut lagi bawa p vet ja
kalau kitten better bawa p vet. tp daya tahan kitten kurang sikit
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
ais_kosong replied at 11-9-2019 10:43 AM
Bukan panadol. Ubat batuk yang kena ada pe tah xingat. (kebetulan 1st time depa flu)
Kalau risau  ...

Tu la.. Kali ni ibu kucing stray tu beranak.. Sy nak boh dlm sangkar.. Jaga betul2..lps tu kena pi buat something supaya dia x beranak
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Last week dua ekor anak kucing aq mati sebab nilah,sekor sama cam kucing ko,ada cacing...lagi sekor lagi mata dia bengkak...aq dh beli ubat cacing x sempat nk bagi dyorg makan dyorg dh xde...selang sehari lepas tu sekor lagi pulak mati...sekarang musim wabak kucing kt kawsan aq kucing2 jiran pon sama gak sakit...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
zuuu replied at 11-9-2019 12:58 PM
Last week dua ekor anak kucing aq mati sebab nilah,sekor sama cam kucing ko,ada cacing...lagi sekor  ...

Parvo ke???
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Setakat ni yg ubat cacing yg terbaik utk deworming kucing-kucing saya adalah Drontal jenis tablet. Kejap jer terus sihat anak kucing saya.

Kalau yg jenis cecair tu macam xda kesan jer .. akibatnya ada kitten saya yg mati disebabkan cacing.

Yang jenis Drontal ni 1 tablet utk 4 kg. Selalunya anak kucing yg umurnya 2-3 bulan beratnya 1 kg. So kalau ada 4 ekor boleh la kerat ubat tu kpd 4. Harga kalau kat tempat pinkz 1 tablet rm7.50.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 11-9-2019 10:23 AM
Kucing kerajaan berapa kalau vaksin?

Dulu rm100.00 tuk betina. jantan rm80. Ada vet kerajaan yg srh vaksin dulu baru dia spaying. Ada yg ok je tak vaksin. Kawan iol hantar ke swasta tak payah vaksin rm180 betina. Betina ke kucing kurex tu, nama ape?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 11-9-2019 12:59 PM
Parvo ke???

Aq pon x tau sakit apa,start dengan mata berair/bengkak,badan panas,asyik bersin/batuk...tapi skrg yg adult cat sume dh sihat,cuma anak kucing 2 ekor tu mati,umur x sampai sebulan lagi pon,plus mak dia pon x reti jaga anak sanggat...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 11-9-2019 02:09 PM
Dulu rm100.00 tuk betina. jantan rm80. Ada vet kerajaan yg srh vaksin dulu baru dia spaying. Ada y ...

Calico, betina.. Nama dia Joyah.. Tapi kenapa kucing dsh atau kampung ni tak payah vaksin pun beranak pinak eh?? Stray cat pun gitu jugak
IMG20190907142402.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 11-9-2019 02:27 PM
Calico, betina.. Nama dia Joyah.. Tapi kenapa kucing dsh atau kampung ni tak payah vaksin pun bera ...

Keliru ngan soalan bapak Joyah binti Kurex ni, tak payah vaksin pun beranak? semula jadi macam tu kan mamalia ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 11-9-2019 02:32 PM
Keliru ngan soalan bapak Joyah binti Kurex ni, tak payah vaksin pun beranak? semula jadi macam tu  ...

Macam ni, prang kata wajib vaksin, bagibkucing sihat. Tapi kucing kampung (dsh/dosmetic short hair) elok je hidup sampai tua walaupun tak vaksin, stray cat yg tak vaksin pun elok je beranak pinak.. Nak vaksin kan kucing ni tapi risau
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 11-9-2019 02:38 PM
Macam ni, prang kata wajib vaksin, bagibkucing sihat. Tapi kucing kampung (dsh/dosmetic short hair ...

Owh gitu. Vaksin lebih baik, kucing iols tak semua vaksin.

Ada jantan iols vaksin dari umur setahun, tapi umur tak panjang... Ada la sempat bermanja 3-4 tahun kot.

kalau umur dah setahun kena vaksin 2 kali je. kalau nak tiga kali pun boleh, cakap kat vet tu.

Vaksin ni bagi kuat antibodi dia, macam kita la bervaksin dengan tak vaksin, kurex gang retis antivaksinkah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 11-9-2019 02:53 PM
Owh gitu. Vaksin lebih baik, kucing iols tak semua vaksin.

Ada jantan iols vaksin dari umur se ...

Kurex bukan gang sohai.. Sabtu ni pergi la.. Tapi lergi swasta la, gomen tutup
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 07:12 AM | Show all posts
ais_kosong replied at 11-9-2019 07:18 AM
aku setuju.hari tu aku p vet gomen tanya if stray cat ni nak kena vaksin dulu ke baru boleh kasi.
...

kenapa begitu ye? sebab dulu saya pergi...mmg kene vaksin...then dh umur setahun mcm tuh baru boleh kasi...kes utk kucing betina
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.427899s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list