Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1203
View
16
Reply

Bunyi bila break (proton persona 2011 M line)

[Copy link]

Author: Dragonkings    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-9-2019 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam otai2 sume...
Sape yg pernah alami kes mcm aku alami sekarang....bila tekan break....akan keluar bunyi kuat mcm bunyi besi bergesel dgn besi.....tp aku dh cek breakpad...masih tebal....dh pernah suruh kasarkan permukaan breakpad...pun masih ada bnyi.....kebiasaan bnyi akan keluar bila aku press slow2....klu break mengejut tak berbunyi plak.....malas nk tukar break pad dlu sbb tebal lg....sape2 pnh alami bnde ni mcm aku?kongsi skit otai2......

Pertolongan dan cadangan sgt dihargai....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2019 10:07 PM | Show all posts
brek masuk angin ni.  cuba buang angin
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2019 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by najib888 at 14-9-2019 10:56 PM

Break ke brake? Hehehe

Biasa la tu berbunyi sikit. Dah check brake pad kan? Mungkin sebab geseran karat antara caliper, pad dgn disc..  ke ada bendasing melekat kat disc? Tar ke? Pasir ke?
Atau pun disc terpeliuk sikit. Orang kata, disc gelong..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2019 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-9-2019 10:07 PM
brek masuk angin ni.  cuba buang angin

Ni serius ke memain ni....aku ni lurus orgnya.....hahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2019 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 14-9-2019 10:53 PM
Break ke brake? Hehehe

Biasa la tu berbunyi sikit. Dah check brake pad kan? Mungkin sebab gesera ...

Hahaha....maluapabossku.....bru perasan....brake....yg break tu kisah cinta monyet......xde pape plk dkt pad....tp pasal gelong tu aku xcek plak....pomen pun xckp pape.....ade tips utk cek gelong tu x?tp yg ko ckp geseran dgn karat tu mcm btul.....sbb patteren brakepad ek jd cmtu?aku nk tukar nnti pakai brand bendix....ko rasa ok x?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2019 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Dragonkings replied at 14-9-2019 11:43 PM
Ni serius ke memain ni....aku ni lurus orgnya.....hahahaha

Sapu tiger balm dekat brake pad, nanti angin keluar
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Dragonkings replied at 14-9-2019 11:48 PM
Hahaha....maluapabossku.....bru perasan....brake....yg break tu kisah cinta monyet......xde pape p ...

Hahaha.. ntah la. Rasanya bengkel boleh kot buka & test rotation disc dan adjust mana patut..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-9-2019 11:50 PM
Sapu tiger balm dekat brake pad, nanti angin keluar

Hahahaha...nnti aku cube....urut2 skit...buang angin yg mana ptt.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 15-9-2019 12:15 AM
Hahaha.. ntah la. Rasanya bengkel boleh kot buka & test rotation disc dan adjust mana patut..

Nnti aku hntar masuk bengkel aku mntk die cek......kereta lama bro....mcm2 hal bile dh tua......tp kite dpt ilmu sikit sebanyak....tq bro.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 09:23 AM | Show all posts
tukar aje brek pad tu dulu tengok mcmna..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 09:27 AM | Show all posts
kalau masih bunyi juga minta pomen servis brek pam, kete lama ni kadang2 brek piston dia jem..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 09:28 AM | Show all posts
kau bawak je la pegi bengkel tanya dalam ni buat apa

Comments

jgn mcm tu bro, itu la gunanya ruangan ni...memudahkan forumer nk tanya apa2 pasal kete sebelum bawa ke bengkel, aku tau dlm forum ni ada 2,3 org pomen juga...termasukla aku pun ada background pome...  Post time 26-9-2019 11:22 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-9-2019 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 17-9-2019 09:27 AM
kalau masih bunyi juga minta pomen servis brek pam, kete lama ni kadang2 brek piston dia jem..

Dh tuka bro....still bnyi.....mgkin brake pump kot....sbb die kate ade air dlm mnyak....tp xbuat pun....fulusnye nipis...hahaha....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 11:19 AM | Show all posts
Dragonkings replied at 26-9-2019 10:42 AM
Dh tuka bro....still bnyi.....mgkin brake pump kot....sbb die kate ade air dlm mnyak....tp xbuat p ...

kena sebis brake pump tu, brake piston tu dah bekarat, tak mau turun naik...ala cari pomen kat bengkel kecik2 minta sebis...biasanya tak smpai 100 pun  

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 12:36 PM | Show all posts
abangadek replied at 17-9-2019 09:28 AM
kau bawak je la pegi bengkel tanya dalam ni buat apa

Sorry mod, i nubie
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 04:55 PM | Show all posts
Periksa kan kereta lah. Dah tua kereta ni.

Setiap 6-12 buan nak buat service sekali utk keselamatan korang~
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103132s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list