Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1552
View
38
Reply

Minyak Hitam kereta asyik kurang

[Copy link]

Author: Kakaknanako       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-9-2019 09:50 AM | Show all posts |Read mode
Hi guys!

Nak tumpang tanya ada tak sape2 kat sini ada masalah minyak hitam kereta asyik kurang je
tapi pegi 3-4 bengkel kereta, tak ada apa2 masalah pun.... bocor ke apa ke semua tak ada.....
pomen2 cakap maybe brand minyak hitam tak sesuai dengan kereta i....

i pakai kereta hyundai matrix..... pomen2 cakap enjin apa semua tiptop..... sapa tau minyak hitam apa yg sesuai dengan kereta iols tuuuu.....
dulu pakai minyak enjin NASA tapi enjin bunyi bising..... tukar ke castrol enjin senyap tapi minyak hitam asyik kurang..... kita dah lah tak mahir pasal minyak2 hitam ni.... Harap boleh membantu ek ! heheheehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 01:27 PM | Show all posts
kereta sy pun sama.. tp kereta kancil la..
ade suggestion tak?

tumpang thread tt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2019 02:12 PM | Show all posts
awanysss replied at 20-9-2019 01:27 PM
kereta sy pun sama.. tp kereta kancil la..
ade suggestion tak?

kereta abg i dgn kakak i pun sama macam tu sorg pakai volkswagen, sorang pakai volvo..... dua2 pun minyak asyik kurang dorang kereta baru.....ke minyak enjin mmg tak sesuai pening dah ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 11:18 AM | Show all posts
biasanye kalau minyak hitam cepat kurang eventhough takde leaking berlaku dkt kereta lama...haha ape lagi, top overhaul je ler.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 12:21 PM | Show all posts
Sama. Kereta kami pun makan minyak hitam kuat. Sebotol tu tahan 2 hari je.. tapi kami pakai Peugeot 3008..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
rosicky replied at 23-9-2019 11:18 AM
biasanye kalau minyak hitam cepat kurang eventhough takde leaking berlaku dkt kereta lama...haha ape ...

Tp kenapa ye..kete saya pon sama..myk itam selalu kene topup..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 07:34 PM | Show all posts
ceritaceriti replied at 24-9-2019 12:45 PM
Tp kenapa ye..kete saya pon sama..myk itam selalu kene topup..

better g bengkel bro check takut ada leaking dkt mana mana. Lagi satu jangan pakai minyak hitam tiruan takut bertambah pula masalah
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 07:36 PM | Show all posts
rosicky replied at 23-9-2019 11:18 AM
biasanye kalau minyak hitam cepat kurang eventhough takde leaking berlaku dkt kereta lama...haha ape ...

menangis kalau kena overhaul hahaha sebabtu dari awal kena jaga kereta elok ha service on time yang penting barang semua kena yang original baru terjamin
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 09:46 AM | Show all posts
semi synthetic ke fully synthetic?
semi synthetic mmg cpt kering. cube tukar fully la next service.
jgn lupa check jgk oil filter. mungkin problem kt situ.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 09:48 AM | Show all posts
BlueRose99 replied at 23-9-2019 12:21 PM
Sama. Kereta kami pun makan minyak hitam kuat. Sebotol tu tahan 2 hari je.. tapi kami pakai Peugeot  ...

biar betul? minyak hitam ape ko pakai?
agak2 la 2 hari. dh tu tiap 2 hari servis minyak hitam ke cmne?
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 07:35 PM | Show all posts
TTEKey replied at 15-10-2019 09:46 AM
semi synthetic ke fully synthetic?
semi synthetic mmg cpt kering. cube tukar fully la next service. ...

Kalau pakai minyak hitam fully synthetic kereta boleh pergi dalam 10,000KM. Saya pakai minyak shell HX8 sangat sangat recomended sebab dia jimat minyak & mileage dah jauh pun still enjin rasa sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 07:36 PM | Show all posts
TTEKey replied at 15-10-2019 09:48 AM
biar betul? minyak hitam ape ko pakai?
agak2 la 2 hari. dh tu tiap 2 hari servis minyak hitam ke ...

Uish teruk sangat tu dua hari dah kena service kereta hahaha kalau pakai minyak tiruan pun boleh jadi ceni juga
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 08:55 PM | Show all posts
hyundai matrix? kete tu dah lama. Rasa kalau kete dah lama ni mmg akan ada masalah mcm tu. Lg2 la Hyundai, sama mcm kete Korea lain, tak semua la tp mostly. haha. dlu bapak aku pernah pakai naza ria, engine masuk air -_-

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 08:56 PM | Show all posts
rosicky replied at 23-9-2019 11:18 AM
biasanye kalau minyak hitam cepat kurang eventhough takde leaking berlaku dkt kereta lama...haha ape ...

gila ke apa nk overhaul? hahaha duit melayang woi. ingat murah ke nk overhaul hahaha

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 10:51 PM | Show all posts
Depend pada kerete juga kot .. Lau ade leaking maybe die akn brkurang cepat la ..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 11:19 PM | Show all posts
Ataupun sbb jarang service ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 04:32 PM | Show all posts
Kakaknanako replied at 20-9-2019 02:12 PM
kereta abg i dgn kakak i pun sama macam tu sorg pakai volkswagen, sorang pakai volvo..... dua2 pun ...

ada jumpa solution tak? takut benda ni jadi kat kita pula huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 08:12 PM | Show all posts
YanaIsya19 replied at 15-10-2019 11:19 PM
Ataupun sbb jarang service ..

Jarang atau tak tu depends jugak sbb tak boleh la service tiap bulan. Sebab kalau jarang jalan then tak perlu la servis. Minyak engine tak berjalan pon dlm tu

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 08:13 PM | Show all posts
sabunkk replied at 15-10-2019 07:36 PM
Uish teruk sangat tu dua hari dah kena service kereta hahaha kalau pakai minyak tiruan pun boleh j ...

minyak tiruan tak tahu la tp kalau minyak takde brand pon ok pe, pomen siap rekomen lg haha

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 09:34 PM | Show all posts
Ghaddar replied at 16-10-2019 08:12 PM
Jarang atau tak tu depends jugak sbb tak boleh la service tiap bulan. Sebab kalau jarang jalan the ...

mmg pun kalau kereta tak gerak nak service apa kalau dah cukup mileage baru service huhu. Time service pun penting kena cari barang yang tulen & barang yang betul
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089500s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list