Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2409
View
12
Reply

Satu Kelainan, Seluar Dalam Unik Ini Guna Motif Tradisi Sarawak

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-10-2019 10:46 AM | Show all posts |Read mode
Kebanyakan lelaki lebih suka memakai seluar dalam tanpa motif atau sebarang hiasan. Tapi, bagi yang inginkan kelainan, sebuah jenama milik tempatan kini mengeluarkan seluar dalam dengan motif batik tempatan.





Kredit foto: Twitter





Jenama Bartek by DCM kini menjadi bualan warganet apabila mengeluarkan seluar dalam lelaki dengan motif batik yang unik.


Bartek by DCM menjelaskan rekaan itu bertujuan untuk menghargai warisan dan budaya dengan mengekalkan rekaan berunsur tradisional dalam semua jenamanya.


Seusai dimuat naik di Twitter, rekaan itu mendapat reaksi positif dan ramai yang memujinya.





Kredit foto: Twitter





Pengasas jenama itu, Shahrulnizam Samawi, 30, anak jati Sarawak berkata beliau mendapat idea selepas mendapati sukar mencari rekaan jenama tempatan yang mempunyai motif menarik.

"Saya berpendapat ini cara baru untuk mempromosi tradisi melalui fesyen, selalunya batik hanya untuk pakaian formal dan gaun, kini lebih moden dan praktikal," katanya.





Kredit foto: Twitter





Selain Pua Kumbu, motif lain termasuklah reka bentuk yang diilhamkan dari songket Melayu dan 'Pucuk Paku' iaitu paten biasa dalam fabrik Melayu.


Walau bagaimanapun, mungkin ada juga yang kurang bersetuju kerana motif Pua Kumbu yang sinonim dengan upacara khas dan melambangkan status di kalangan orang Iban digunakan sebagai pakaian dalam.





Kredit foto: Twitter





Selain itu, ada juga yang tertanya-tanya mengenai jenis fabrik yang digunakan kerana kain jenis songket sememangnya menghasilkan geseran dan tidak sesuai sebagai pakaian dalam, apa lagi seluar dalam lelaki.





Kredit foto: Twitter








Kredit foto: Twitter





Usaha Batek by DCM semamangnya boleh dipuji, tapi sejauh manakah reka bentuk ini akan menjadi pilihan di pasaran tempatan memandangkan kebanyakan lelaki masa kini lebih suka rekaan yang ringkas? - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-10-2019 10:48 AM | Show all posts
cantik..jgn jual harga yahudi dahla..
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2019 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Cantik.. Sesuai la utk lelaki..
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2019 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Cantik gak.. tp org bukan tau pon ko pakai seluar dalam apa.. unles ko keluar jalan2 pakai spender je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2019 11:13 AM | Show all posts
Ini kalau mandi swimming pool tak segan sangat banding sepentot kecik
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2019 12:47 PM | Show all posts
Betul sesuatu yang lain dari yang banyak ada dipasaran.  Boleh tahan juga designnya.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2019 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
slalu gayah je beli ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2019 05:01 PM | Show all posts
lps ni agi mcm2 org jual yg ptg niat utama NK UNTUNG bila viral.

kedua, barulah sb nk kekalkan warisan bla bla bla.

sape je x nk untung byk. fikirkan ape yg oleh jadi viral, itu la yg kita buat utk tarik pembeli.

mcm yg jual syampu bodo dlm bekas murahan tuh. agitchuw!
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2019 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Amboi yg baju putih tu
Kemain flirting ye


Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2019 10:58 PM | Show all posts
mcm seluar yg mak i jahit guna lebihan kain baju kurung time kecik2 dlu
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2019 01:00 AM | Show all posts
Kurex x nak komen kat post ni ke?
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 01:51 PM | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 2-10-2019 11:13 AM
Ini kalau mandi swimming pool tak segan sangat banding sepentot kecik

btul gak cadangan ko ni

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 08:29 PM | Show all posts
tak lama lg ada yg claim tu underwear diaorg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list