Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2181
View
54
Reply

Beli kereta secara tunai

[Copy link]

Author: Nurul8001    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2019 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Megikari replied at 12-10-2019 10:14 AM
Orang lain beli kereta, vic pulak yang hepi semacam

Hepi la bole tumpang
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 12-10-2019 12:27 AM
Pergi terus kat perodua chuols..deal dgn staff dia terus

Deal bayar percent 30, 30, 40

Oh gitu eh.
Tq juga sis utk penjelasan
Iols pun nak belikan kereta utk ibu iols..
Dia dah tak nak pakai kereta abg iols..
Dia nak keta Kelisa la pulak, senang nak gi pasar, nak parking katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 12-10-2019 10:44 AM
Oh gitu eh.
Tq juga sis utk penjelasan
Iols pun nak belikan kereta utk ibu iols..

Bole mntk byr 50 50 jgk

Sblm br mntk quotation
Lepas byr mntk resit

Kalau kete seken, check dulu kete tu bebetul
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 12-10-2019 02:47 AM
Bole mntk byr 50 50 jgk

Sblm br mntk quotation

Ok ok, tq sis for ur advice.
Iols nak beli cash juga, dah riki2 dlm rm13+k gitu
Kelisa Auto mcm kat pic bawah.
Insyallah.
high-quality-perodua-kelisa-door-window-visor-year-01-07-eddy204-1803-06-eddy204@61.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 12-10-2019 01:30 PM
Ok ok, tq sis for ur advice.
Iols nak beli cash juga, dah riki2 dlm rm13+k gitu
Kelisa Auto mcm  ...

Kereta ni sgt comel
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 12-10-2019 01:30 PM
Ok ok, tq sis for ur advice.
Iols nak beli cash juga, dah riki2 dlm rm13+k gitu
Kelisa Auto mcm  ...

Kereta ni sgt comel
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmm.. Beli kete baru cash, lhdn x kejar ke??? Hb i ada ja plan nk beli kete cash, tp dinasihatkan oleh tax consultant utk buat loan.. Tips yg diorang bg, buat loan, then byr 2-3 kali, lps tu baru lump sum setel habis.. Loan kete ni bkn mcm loan rumah or tanah, early settlmnt xde penalty
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 08:24 AM
Kalau kaya, takkanlah pilih Axia. Yg paling basic pulak tu.

Tau tak cara yg selamat? Takut duit ...

Ok jahh.. terus beli kek perodua dsn jgn bayo pd staff dan pastikan dpt terus resit..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 12-10-2019 06:58 PM
Hmm.. Beli kete baru cash, lhdn x kejar ke??? Hb i ada ja plan nk beli kete cash, tp dinasihatkan ol ...

Oh, saya baru tau ni.
Tapi, kan saya cuma nak beli Axia je. Bukannya kereta mewah2.
Nak kejar, kejar lah. Nanti saya tunjuk je dari mana saya dapat duit2 tu.
Tiap2 tahun saya buat e-filing. Saya harap takde masalah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 12-10-2019 07:28 PM
Ok jahh.. terus beli kek perodua dsn jgn bayo pd staff dan pastikan dpt terus resit..

Tq. Awak kata jgn bayar pada staf, kalo gitu nak jumpa siapa ye?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 12:24 AM
Kalau kaya, takkanlah pilih Axia. Yg paling basic pulak tu.

Tau tak cara yg selamat? Takut duit ...

nak deal kereta sembang kat showroom.jangan sembang kt mamak atau whatsap. i mean DALAM SHOWROOM. bukan luar.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 12:24 AM
Kalau kaya, takkanlah pilih Axia. Yg paling basic pulak tu.

Tau tak cara yg selamat? Takut duit ...

Pergi beli kereta. pakai selekeh sikit. dari situ awak akan tau mana intan mana permata. seeloknya dapatkan salesman experience lebih 3 tahun kalau tak kereta u jdi macam kereta i. kereta i myvi 2007 mak.i pergi ambil punya celaka power window belakang turun x leh naik. kena tolak dengan tangan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 12-10-2019 08:15 PM
Pergi beli kereta. pakai selekeh sikit. dari situ awak akan tau mana intan mana permata. seeloknya ...

Tq bagi tips
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 01:48 AM
Belum beli pun lagi. Baru rancang2 je

Kelemahan beli kereta cash ni esok lusa laki u nak niaga. atau u nak perbesar rumah atau u nak anak sambung belajar pakai banyak wang time ni akan jadi trouble. kalau u nak.loan time.ni mmg x lepas. pasal xde rekod loan yang u good payee master.zamn sekarang bank utamakan org yang bayar loan cantik. kereta u tu beli cash tetiba esok urgent nak guna duit malam.ni u jual harga dah x sama macam u beli pagi tadi.

kalau u goverment sektor u abaikan apa i cakap.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 09:56 AM
Takpe. Bayar sikit2, lama2 habis.
Saya beli kereta pertama pun hutang.
Dah sepuluh tahun umur pe ...

Tukar p gearbox auto? Beli Axia basic berbaloi ke walau baru? Tambah duit sikit dah dapat myvi se auto 2014 kot...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Nurul8001 at 12-10-2019 08:48 PM
gigahertz replied at 12-10-2019 08:21 PM
Kelemahan beli kereta cash ni esok lusa laki u nak niaga. atau u nak perbesar rumah atau u nak ana ...


Saya beli persona 11 tahun lepas, loan bank. Tu boleh kira rekod jugak, kan?
Saya juga ada kad kredit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
cHimo replied at 12-10-2019 08:31 PM
Tukar p gearbox auto? Beli Axia basic berbaloi ke walau baru? Tambah duit sikit dah dapat myvi se  ...

Takpe ke tukar tu.
Takut rosak2 pulak nanti.
Setakat ni persona tu takde masalah.
Saya cermat orangnya

Saya sejenis tak berani nk beli secondhand.
Tu sbb dulu, gagahkan juga beli persona baru walaupun terpaksa loan pakai guarantor. Husband jadi guarantornya
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 12:32 PM
Saya beli persona 11 tahun lepas, loan bank. Tu boleh kira rekod jugak, kan?
Saya juga ada kad  ...

beli used ke baru? tgk pulak hutang berapa tahun.
kredit kad tgk kita bayar cantik atau tak.  tapi kalau tak salah. kalau axia tu u beli hutang katalah ada.projek sekian2 harga rumah 300k u nak beli nanti bank kira axia tu as komitmen. penyebab loan rumah u gagal. Berurusaan dengan bank mmg macam tahi sikit. ada.komitmen pun problem. xde.komitmen lagi problem.

kakak i keje tabung haji buat overlapped bank. senang senang je boleh lepas. padahal dia buat pinajman cover pinjaman. pinjaman lama nak habis bayar. so buat loan baru. amount baru cover sekali hutang lama. ada la cash sikit dalam 10k kot.  Tu kereta x habis bayar lagi. rumah under loan lagi. tu best keje gomen.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 12-10-2019 09:08 PM
beli used ke baru? tgk pulak hutang berapa tahun.
kredit kad tgk kita bayar cantik atau tak.  tap ...

Persona tu kereta baru masa saya beli. Loan panjangggggg

Kad kredit setakat ni takde sangkut2. Sebab saya pun bukan jenis berbelanja sangat. Kalo tak dapat bayar, saya pinjam duit suami. Jadi, rekod bank pun cantik setakat ni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 08:42 PM
Takpe ke tukar tu.
Takut rosak2 pulak nanti.
Setakat ni persona tu takde masalah.

Cermat in terms of apa.. Hahaha...
I dan hb sejenis yg byk kali tukar beli kereta..
Kereta baru & 2nd hand...Kereta continental, jepun & local...Kereta baru pun ada problem jugak.. Baru amik dr dealer pun ada prob.. Kitorang ada different mechanic utk handle kereta.. Utk continental lain, kereta local & jepun lain..

Weols jenis jaga kereta, engine & furnishing.. Tip top.. Ada satu kereta, kwn hb i sudah berkenan.. Hb i dah upgrade android etc.. Syg weii nk jual.. Siap hb i tolong carikan 2nd hand utk member dia yg tip top.. Nakk jugak yg kitorang punya. End up, kitorang tolak pd member, and yg hb i cari utk dia, kitorang amik.. Tak smpi setahun, hancur kereta tu.. Sedeyyy tgk.. Alih2 hb i amik balik kete tu, bikin balik.. Dpt kt kitorang, mmg tip top.. Bak kata hb i, kalau yg jenis x pndi jaga kereta, bagilaa kete baru pun.. Hancussss...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083461s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list