Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
2183
View
54
Reply

Beli kereta secara tunai

[Copy link]

Author: Nurul8001    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2019 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 12-10-2019 08:21 PM
Kelemahan beli kereta cash ni esok lusa laki u nak niaga. atau u nak perbesar rumah atau u nak ana ...

Exactly.. Walaupun gaji besar, duit berkepuk.dlm bank, bank tetap nk tgk rekod as good payee master. Tak kira la keje gomen ke hapa...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Nurul8001 at 12-10-2019 09:39 PM
farlis replied at 12-10-2019 09:23 PM
Cermat in terms of apa.. Hahaha...
I dan hb sejenis yg byk kali tukar beli kereta..
Kereta baru ...


Cermat dari segi pemanduan dan lelain. Hahahha.

Kereta mahal2 pun ada rosak2 jugak eh. Saya ingatkan kereta tempatan je yg ada buat hal.

Rezeki saya baik saya rasa. Walaupun byk cerita tak best pasal proton, proton tua saya masih molek lagi. Saya servis on time kat proton, tukar apa yg deme suruh tukar.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:38 PM | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 01:13 PM
Persona tu kereta baru masa saya beli. Loan panjangggggg

Kad kredit setakat ni takde sangkut ...

axia tu loan 5 tahun cukup la. tapi bank yang nak handle tu jangan sama dengan bank persona tu. rugi buat gitu.
sekarang ni bank tengah tak berapa elok sales.nya diorang mesti offer better rate interest
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:41 PM | Show all posts
farlis replied at 12-10-2019 01:23 PM
Cermat in terms of apa.. Hahaha...
I dan hb sejenis yg byk kali tukar beli kereta..
Kereta baru ...

kalau nakk angkat kereta hutang. jangan angkat 9 tahun. kot tahun ke 2 tu hilang keja atau kilang tutup mati la.
hutang kereta 9 tahun tu sebenarnya 4 tahun pertama adalah interest bank. 5 tahun tu baru pokok loan. kalau nak jual
atau nak trade in kena settle 4 tahun pertama. kalau first time loan beli kereta mmg terjerat 9 tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Bayar deposit dulu. Dah dpt kereta baru bayar habis. Jgn bayar semua terus sebelum dpt kereta.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 11:49 PM | Show all posts
Edited by matseh at 12-10-2019 11:52 PM

Pegi showroom perodua. Cakap nak beli kete. Cek yg mana ada stok, kaler dan trim. Cth. Axia Kaler Merah Auto. Mid Trim. Cek ada ready stok atau tidak. Kalau ada baru bagi tau nk beli cash. Bye booking paling minimum, kalau 100 dia terima lagi bagus. Suruh salesman lock no engine dan chasis atas order form. Kalau tak ada, gi showroom lain. Kalau tak ada juga beli kete lain.
Pegi bank buat bank draft balance. harga kereta. Atas name company tu Minta salesman tu bawak pegi bank yg berdekatan. Jgn taruk nama salesman pulak.
Masa bawak bank draf buleh bayar insurance dan JPJ guna kredit card kat showroom tu. Dan minta salesman arrange kete tu ada kat showroom masa byr bank draft tu. Kalau tak ada tunggu lah sampai dia dapat dr stockyard.  5 hari bekerja dptlah kereta.
P/s Segala pembayaran kena ada resit. Simpan baik2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-10-2019 06:02 AM From the mobile phone | Show all posts
matseh replied at 12-10-2019 11:49 PM
Pegi showroom perodua. Cakap nak beli kete. Cek yg mana ada stok, kaler dan trim. Cth. Axia Kaler Me ...

Tq atas penerangan
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 06:38 AM | Show all posts
pada aku la,baik beli kereta cash. x payah nak terikat ngan loan. bunga lagi. jenuh bayar bertahun2. lagipun bank akan reject pemohon yg ada dlm pemantauan Bank Negara. my sister,cuba apply 4 loan kereta,semua reject. sebab ada AKPK. sedangkan dia sgt2 perlukan kereta nak pergi kerja. dgn Toyota Capital pun kene reject sbb rujuk ngan Bank Negara. Toyota Capital bukan bank pun. sangat menyakitkan,duit deposit ada,income dah ok,tapi bank reject.

aku nak tanya,ada x mana2 kedai kereta yg bole offer beli kereta tanpa perlu buat pinjaman ngan bank. cuma berhutang dgn kedai kereta. ada x mana2 kedai kereta buat sistem mcm tu?

kereta yg sedia ada,makin hari,makin uzur.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak paham kenapa orang galakkan beli loan dari beli cash. Yelah kalau tak berapa mampu memanglah serba serbi orang beli barang pakai loan, tapi kalau dah mampu tu beli jelah cash. Tak kisah lah pasal bank nak tengok master loan ke apa sebab kalau dia dah mampu, by logic untuk beli barang lain pun dia akan beli cash
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 08:42 PM
Takpe ke tukar tu.
Takut rosak2 pulak nanti.
Setakat ni persona tu takde masalah.

Cari pomen yang cun.. kekadang ada juga orang yang nak swap gearbox... jadi boleh la cuba sebelum swap... nak beli kereta seken bawa je pomen nanti pandai laa dia check tu.. pastikan pomen yang berpengalaman... kereta baru pun ada je yang ada problem walau masi bau2 showroom..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 11:14 AM | Show all posts
sembang sampai 3 pages.. dah beli ke belum?
haha
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 12:15 PM | Show all posts
zennaya replied at 13-10-2019 06:38 AM
pada aku la,baik beli kereta cash. x payah nak terikat ngan loan. bunga lagi. jenuh bayar bertahun2. ...

Kalau nak kereta baru mungkin x ada. Sbb rujukan kewangan. Bank negara dll. Cara yg leceh ialah buat personal loan dgn MBSB atau BKRM. Buleh periksa byrn bulanan samada berbaloi atau tidak.

Ada kedai yg buleh buat loan kedai. Sllnya DP tinggi dan interest juga tinggi. Buleh cek dalam Mudah.my byk kereta2 2nd hand lama, sllnya yg umur 7 tahun ke atas.
cara yg x secure, ialah sambung bayar. Modal tinggi tapi rate interest ikut bank. Kereta pun yg baru2.
Ada kedai yg bagi loan Credit company. x buleh bengkrap. Interest  10%. DP dlm 5k-7k. Kereta 2nd hand.
beli kete kancil lampu bulat yg buleh tukar nama. Fully restore, overhaul, tukar semua cooling system, aircond, servis GB, tukar barang2 bawah. Cuci dalam, cat 1 layang. Ada yg jual 3k saja.

Selamat ...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2019 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 15-10-2019 11:14 AM
sembang sampai 3 pages.. dah beli ke belum?
haha

Hahahahha

Insya Allah.
En Zulka mod board sini, kan?
Boleh tolong tutup thread ni tak.
Saya dah dapat jawapan dari reply kawan2

Tq
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 05:01 PM | Show all posts

hehe..takpe biar je utk rujukan..btw sape2 nak jual alza pm sy...tgh cari alza auto
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-11-2019 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Hai, rakan forumer.
Saya share sikit ye proses

Mula2, pergi ke mana2 cawangan perodua,
jumpa salesman yg rasa boleh dipercayai.
Dah yaqqqin, bayar booking RM300. Kalo dlm tempoh 3 bulan, tak beli kereta, duit booking ni burn.

Tapi, kebetulan, stok kereta ada kat situ, ada org tak jadi beli. Jadi, cop je lah kereta tu.
Pergi bank, buat banker's cheque atas nama perodua sales. Bayar ngam2 yg perlu bayar.

Bg cheque kat salesman. Lepas tu, salesman urus dgn JPJ. Urusan dokumentasi bagai. Lepas selesai, kereta jadi milik kiter

Tapi, sebelum kita boleh amik kereta tu, kena tunggu dlm 3 hari bekerja untuk perodua cash kan cheque tu.

p/s : Pastikan segala urusan pembayaran dapat resit yg rasmi dari perodua.
Best jugak bawak kereta comel ni. Yg penting gear auto

Sekian, perkongsian
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079973s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list