Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2101
View
14
Reply

[INFORMASI] Mesir Dedah Penemuan Terbesar Mumia

[Copy link]

Author: pro-goals    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-10-2019 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode

LUXOR C Mesir mendedahkan 30 buah keranda kuno yang berisi mumia, merupakan pertemuan terbesar, yang ditemui di selatan negara itu di Luxor.

Sepasukan ahli arkeologi menemui sekumpulan 30 buah keranda kayu bewarna untuk lelaki, perempuan dan kanak-kanak yang tersembunyi di tanah perkuburan Al-Asasif di tebing barat Luxor, menurut kenyataan Kementerian Antikuiti, lapor Reuters.

Ia adalah penemuan keranda manusia tersembunyi terbesar pertama ditemui sejak akhir kurun ke-19, kata Menteri Antikuiti Mesir,  Khaled El-Enany yang dipetik berkata semasa majlis pengumuman penemuan itu di Luxor.


Keranda yang diukir dan dicat tersebut, berusia 3,000 tahun, diisi dengan mumia dan berada dalam keadaan baik, berwarna dan berukiran, tambah kenyataan itu.

Terdapat mumia paderi lelaki dan perempuan serta kanak-kanak yang hidup pada kurun ke-10 Sebelum Masihi di bawah dinasti Firaun ke-22, kata ketua projek penggalian itu, Mostafa Waziri.

Kerja-kerka pemulihan keranda tersebut akan dilakukan sebelum ia dipindahkan ke ruang pameran Muzium Mesir Utama yang terletak bersebelahan piramid Giza yang akan dibuka pada tahun depan.

Penemuan terbaharu itu merupakan beberapa siri penemuan besar peninggalan purba yang mana Mesir berharap akan menghidupkan semula sektor pelancongan setelah menerima kesan teruk akibat ketidaktentuan politik sejak 2011 berikutan pemberontakan yang menjatuhkan Presiden Hosni Mubarak.

Pada awal bulan ini, Mesir mendedahkan penemuan arkeologi di Luxor termasuk zon industri di Lembah Barat bandar itu yang juga dikenali dengan nama Lembah Monyet. C Agensi
IMG-20190202-WA0032.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow... banyak penemuan baru bulan ni kan di Luxor. Macam hari tu baca news pasal penemuan Monkey Valley kah apa sudah nama tu..
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex memang suka bab purba purba ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup dulu tak tahu aman ke tidak. Dah mati lagi tak aman
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
orgsepang replied at 20-10-2019 10:23 PM
Hidup dulu tak tahu aman ke tidak. Dah mati lagi tak aman

Dah mati, ditanam siap tersembunyi. Dah jumpa kena korek pulak. Nasib x aman lagi kalau kena jadi bahan Pameran pulak
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian.. dah kebumi lama dah pun kena koreks pulakk
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak lagiii..xde apa2 sumpahan ke?salunya kalau jmpe tomb ni dgr2 jgk kne sumpahan..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 09:14 AM | Show all posts
Lolalala replied at 21-10-2019 12:29 AM
Dah mati, ditanam siap tersembunyi. Dah jumpa kena korek pulak. Nasib x aman lagi kalau kena jadi  ...

Bertambah tak aman, bila kena kerat,
Klu dulu2, mumia ni selalu dipamerkan, lepas tu, dikerat2 jadi ole ole.
Skrng ni tak sure la, buat lagi tak mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 09:16 AM | Show all posts
aku suka beno layan cerita sejarah2 ni.....menarik
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 11:37 AM | Show all posts
aku pun suka mumia  mesir ni..layan abis lah kalau kat discovery kat, history channel ka,,
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyak lagi khazanah sejarah silam yang masih belum diterokai di sana rupanya...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
3ribu tahun lalu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 02:53 PM | Show all posts
mesir ni memang kota sejarah betul
syok woo tgk kalo ada documentary mesir ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa iolls melawat British Museum kat London nun dulu tengok part Mesir rasa Macam, Woooooow banyak nya mumia sini tp Rasa pelik kenapa diorang gigih simpan mumia sebanyak tu. Just now i know that rupa BRF tu bau Bau bacang sangat dengan keturunan Firaun ni yerr
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 04:42 PM | Show all posts
mati pun xtenang....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.951701s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list