Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2022
View
54
Reply

Perodua Bezza Baru Sebulan Lebih dah Rosak!

[Copy link]

Author: Naatasha    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-11-2019 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam uols.

Baru je ambil kereta Bezza 22 Sept 2019. Dalam 29 Oct 2019, ada bunyi pelik. Lama-lama sekali berbunyi krek. Padahal kereta baru. Bawa pergi service center dia kata compressor head rosak.

Stress nye. Tak ada kualiti ke Bezza ni? Mileage baru dlm 600++ camtu.

Uols ada pengalaman tak beli kereta baru tak lama pastu rosak?
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Samalah.. Myvi baru kurex pun ada bunyi kalau nak naik bukit
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 12:52 PM | Show all posts
beli kete ikut luck
luck ko malang dpt kereta yg meragam
luck ko baik dpt kete yg tahan lama

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 01:33 PM | Show all posts
ke dapat kereta showroom atau display?
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Maaf cakap...tapi selalu je kereta baru beli ni cepat timbul masalah adalah kereta buatan tempatan.

Jarang saya dengar orang beli BMW, TOYOTA, HONDA cepat bermasalah..

Aku beli Proton, seminggu guna dah problem bahagian bawah. Kena hantar servis dan tinggalkan 3 hari! Habis tu aku nak gerak sana sini naik apa??

Aku beli Perodua, belum bawa pulang rumah, agen bagitau body ada calar besar sedia dari kilang. Dia suruh aku pula yang bawa ke workshop dorang...tak perlu bayar! Kenapa tak setelkan dulu baru handover???

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
huhu. sis pernah kena, beli viva tak sampai 5000 km, compressor rosak, pergi service dia tukor compressor baru, amik ko...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 03:14 PM | Show all posts
bertabahla tt..
jadikan pengajaran, next time biarla org kata alah membeli menang memakai..
aku memang dh lama blacklistkan jenama tempatan ni sebab dh byk kali terkena..
dorang ni lebih utamakan kuantiti bukan kualiti
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2019 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 1-11-2019 12:36 PM
Samalah.. Myvi baru kurex pun ada bunyi kalau nak naik bukit

Pastu service center kata apa?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2019 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 1-11-2019 03:14 PM
bertabahla tt..
jadikan pengajaran, next time biarla org kata alah membeli menang memakai..
aku ...

Sis ukur baju di badan sendiri. Dulu pakai perodua juga, xde masalah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 1-11-2019 02:05 PM
Maaf cakap...tapi selalu je kereta baru beli ni cepat timbul masalah adalah kereta buatan tempatan.
...

Lagi sakan, seminggu dah prob. Pastu perodua tu skrg ok tak?


Sebelom ni i pakai perodua jugak, haram xde masalah apa pun. Huhu kali ni terkena. Syukur ada warranty.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 1-11-2019 06:46 PM
Pastu service center kata apa?

Hujung bulan ni baru pergi utk 2nd serviced.. Nanti baru bagitau
dia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2019 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 1-11-2019 07:41 PM
Hujung bulan ni baru pergi utk 2nd serviced.. Nanti baru bagitau
dia

Hopefully service center dpt selesai kan masalah kereta kurex dgn pantas

I nak kena tunggu seminggu pulak sbb kena order part. Org tu kata boleh je guna dlu.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 1-11-2019 07:48 PM
Hopefully service center dpt selesai kan masalah kereta kurex dgn pantas

I nak kena t ...

Kena bayar tak serviced tu? Ke free?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Naatasha at 1-11-2019 08:24 PM
Kurex replied at 1-11-2019 07:53 PM
Kena bayar tak serviced tu? Ke free?


Free je. Masa 1st service (cukup sebulan dan 500++ mileage) tu pun x yah bayar apa2 sbb xde apa yg tukar. Dia buat inspection je.

Ada certain service center ni, benda x perlu tukar pun dia tukar je. So dia charge kita, masa pakai kereta perodua sebelum ni, first service dia dah suh tukar mcm2, minyak hitam, plug ke apa tah..

Pastu kawan i, chinese, dia suh pegi kat tempat dia selalu service, which is yg i duk p skrg ni lah. Owner service center melayu. Jimat banyak oo..

Tadi husband yg hantar keta tu ke SC. Technician diorang pun x tau sebenarnya bunyi apa. Sbb bunyi tu lama2 sekali dtg. Husband pun kata xde apa. Tapi telinga i tajam, hahah. I paksa jugak dia bawak pegi check. Since SC kata x pasti bunyi apa, tapi dia kata xpe lah, dia tukar je compressors sbb free kan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 1-11-2019 08:23 PM
Free je. Masa 1st service (cukup sebulan dan 500++ mileage) tu pun x yah bayar apa2 sbb xde apa  ...

Bukan kalau kita sevices tempat biasa lagi tak elok ke sebab dia guna barang tak ori?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2019 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 1-11-2019 08:38 PM
Bukan kalau kita sevices tempat biasa lagi tak elok ke sebab dia guna barang tak ori?

Maksud i kat sini banyak service center perodua. Mostly kat sini chinese punya. Yg kawan cina i bgitau tu, service center perodua kepunyaan melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2019 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 1-11-2019 06:51 PM
Lagi sakan, seminggu dah prob. Pastu perodua tu skrg ok tak?



Pada saya perodua lagi ok banding proton.

Hmmmm....proton ni menang enjin je
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 04:04 PM | Show all posts
in laws pakai perodua
tak sampai setahun dah claim compressor aircond baru!

aku ingat selamat la
acah2 gelak kan dia
tup2 kena jugak!  

model ni ramai yg face the same problem pun

skrg dah balik ke proton
so far so good

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 05:08 PM | Show all posts
pengalaman aku dgn myvi, keta xdak masalah wpun dah bertahun pakai.. mmg aku lenjan travel ke semua negeri di semenanjung malaysia dgh myvi aku time tu.. tukar amik preve auto sbb myvi aku tu jenis manual dan time aku preggy dulu tu, agak seksa gak nak drive keta manual dgn kaki bengkak dan jem teruk..

but kualiti preve x sebaik dgn myvi.. the first year shj 2 kali aku kena tukar part aircond.. nasib baik waranti tp bayangkan aku terpaksa bersauna dlm keta nak dekat sebulan sementara nak dpt spare part.. maybe sbb under waranti, SC x amik berat sgt pasal nak ganti part yg problem tu.. sampai aku pi mengamuk di SC n ugut nak hantar bill towing keta aku ke main office/SC proton di shah alam (sbb aku tetiba dpt transfer order dr penang ke sana) baru diorg gelabah..pagi pi mengamuk, ptg dah call bgtau esok blh bawa keta utk tukar part yg rosak tu.. siot sungguh.. after that, 2 kali kena tukar lagi.. the last one kena kluar duit sendiri sbb dah abis waranti.. seketul benda tu aje dah RM400..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
saviour_09 replied at 4-11-2019 04:04 PM
in laws pakai perodua
tak sampai setahun dah claim compressor aircond baru!



So in laws u pakai perodua model apa? U pakai model apa?

Itu x sampai setahun. I baru sebulan lebih apa citer. Dah la part kena tunggu seminggu.

Harap2 sape yg nak beli Perodua Bezza, pastu dia buat survey, biar dia jumpa thread ni. Pastu x jadi beli perodua. Baru padan muka perodua.

Dia pasang part cap ayam ke kat kereta orang masa kat kilang. Quality controller dia x buat keje ke. QS tak terlatih ke apa. Haram jadah sungguh perodua ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091597s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list