Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1514
View
135
Reply

Pekan, Kota DiRaja.

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-11-2019 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Pekan, one of my personal favorite town.
Bandar kecil, berdekatan dgn ibu negeri Pahang.
Pekan sebuah bandar DiRaja yg tidak terlalu sibuk & agak laid back.
Ada jambatan yg menghubung. Ada muara sungai yg indah dan paling best ada makanan2 yg berciri khas Pekan itu sendiri.

Semalam, sy berkesempatan menelusuri kampung-kampung sekitar Pekan. Setelah 2 bln x menjenguk Pekan, sy dtg lg utk menikmati kedamaian kampung2 di pesisir pantai.

Pekan, dikatakan dinamakan dari sejenis bunga yg banyak tumbuh di tebing sungai. Tapi ade juga yg mengatakan bahawa dinamakan sebagai pekan kerana ianya sebuah bandar perdagangan dan Pekan itu sdri nama asalnya adalah Pura (bandar).

Jom tengok apa yg ade kt Pekan.

Gambar: i guess inilah bunga Pekan. 300px-YosriBungaPekan.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2019 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau awak2 ni datang dari hala2 KL, masuk ikut susur tol Gambang dan belok ke kiri, selepas flyover ade trafic light dan awak masuk la kanan. Pekan hala ke situlah.

Tapi kalau awk dr Kelantan or Terengganu and lalu jalan pantai bermula dari Tanjong Lumpur. Jauh skit, tp ni jalan kegemaran sy. Sbb dpt tengok laut n ade kedai2 mkn. Bkh berenti ngeteh jap.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 08:23 AM | Show all posts
biasa kaka makan seafood kt tanjung lumpur.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah duduk kuala pahang dalam setahun lebih. Personally suka je duk pekan.
Kt kuala phg ada tempat beli ikan segar. Klu musim sotong dapat beli sotong panjang smpi siku harga rm24/kilo
Masa duk sini mmg puas hati mkn seafood
Sabtu pagi2 boleh gi pasar kemboja beli baju, tudung, pastu boleh mkn nasi dagang sedap kt ubai.
Tiap2 hari mengatur pasar malam, beli murtabak pakcik apa tuh x ingat namanya..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Tengah syok baca artikel, tetiba ternampak sesuatu.. Suweyyy
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 3-11-2019 08:23 AM
biasa kaka makan seafood kt tanjung lumpur.

Harga berpatutan & berbaloi tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 08:59 AM | Show all posts
Kurex replied at 3-11-2019 08:37 AM
Harga berpatutan & berbaloi tak?

makan free, jadi orang lain bayar. rasa? so so biasa je. setakat ni kt melaka kaka rasa ikan dia gemuk2 sedap. umbai.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
dr bandar kuantan ke pekan jauh gak ye..pastu nak ke rompin..ke kuala rompin ke..tak ingat. tp jalan sgt smooth..sonok drive..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 3-11-2019 08:59 AM
makan free, jadi orang lain bayar. rasa? so so biasa je. setakat ni kt melaka kaka rasa ikan dia g ...

Untung vokuru belanja.. Kalau melaka tu mana yg kaka kata ikan gemok2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 09:09 AM | Show all posts
Kurex replied at 3-11-2019 09:03 AM
Untung vokuru belanja.. Kalau melaka tu mana yg kaka kata ikan gemok2

hantu kopek tu duit pun korek tabung ayam. jangan mimpi nak dia belanja.

kat umbai melaka. kalau kt senibung JB tu ikan dia mahal harga singapore. tp view ok nampak singapore. kaka pernah makan kt pantai PCB magi ketam. haha. fikir RM 15, sekali RM 40 . makan share 3 orang mahal nak mati ketam dia rasanya bukan ketam biasa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Purple putih tu bunga YTT (yesterday-today-and-tomorrow) wangiiiiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 3-11-2019 08:26 AM
Pernah duduk kuala pahang dalam setahun lebih. Personally suka je duk pekan.
Kt kuala phg ada temp ...

Baca komen awak ni terus teringin nak ke Pekan untuk makan-makan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2019 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Nanti sy sambung ye.sembang2 la dulu
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Bunga pekan ke tu? Setau kami tu bunga ytl. tak tau nama lain dia pekan. memang harum sangat
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat pekan ni pisang goreng dia best, sebab dia goreng posang lemak manis, memang sedap. kecil2 molek je rasa lemak manis pisang,masin tepung. Pisang tu nama lemak manis pekan. Yang juga digunakan buat puding raja. Lain tau dengan pisang lemak manis biasa.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2019 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 3-11-2019 11:02 AM
Kat pekan ni pisang goreng dia best, sebab dia goreng posang lemak manis, memang sedap. kecil2 molek ...

Smlm kaka mkn goreng pisang lemak manis la. Kt kg permatang pauh.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 3-11-2019 10:17 AM
Baca komen awak ni terus teringin nak ke Pekan untuk makan-makan..

Sy pun teringat2 pengalaman duk sana..
Pd sy best la.. Ada macam2..
Nak citer pasal makan, ada lagi.. Murtabak makasar yg mhl tp portion besar,
klu mi goreng guna mi lidi.. Sedap..
Ada satu kedai pisang dekat kubur kampung apa x ingat. Tp pisang goreng dia sedap, almarhum sultan phg dulu suka singgah mkn kat gerai dia..
Pekan bandar yg tak sibuk..
Nk bandar besar sikit, pecut ke kuantan, ikut jalan pantai sepat. Boleh enjoy the view.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 3-11-2019 09:09 AM
hantu kopek tu duit pun korek tabung ayam. jangan mimpi nak dia belanja.

kat umbai melak ...

Ketam labah2 ke
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 3-11-2019 11:31 AM
Sy pun teringat2 pengalaman duk sana..
Pd sy best la.. Ada macam2..
Nak citer pasal makan, ada  ...

Ioals org pekan tp kije kat kl. Mee lidi tu kena rebus dlu sblm nk goreng. Kalu fam ioals kitorg suka buat laksa kuah lemak putih.....sedapppp
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau time blk kg suka mencari kuih tradisional kat pasar tani hari sabtu..kuih tepung gomak, nekbat, nagasari, pulut smbal mcm2 le
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.113300s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list