Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
304
View
6
Reply

BILA NAK BERMULA??

[Copy link]

Author: Hasif_       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-11-2019 08:23 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Hasif_ at 5-11-2019 08:27 AM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Bercakap mengenai Persaraan, cepat atau lambat, kita semua akan bersara. Sama ada Bersedia atau tidak bersedia je, bila cecah umur 55 atau 60 tahun, kita mesti bersara jugak. Persoalannya, bersediakah korang?? Yang saya nak tekankan disini adalah kesediaan dari segi duit.

Nak mengharapkan duit caruman KWSP sahaja memang x mencukupi. Banyak article yang mengatakan rakyat Malaysia tidak mampu untuk bersara. Persoalannya, bila nak mulakan?? Seeloknya diawal pekerjaan pertama. Jika kita bermula awal, nilai yang perlu disimpan adalah rendah.

Jadi, korang yang dah dapat pendedahan mengenai persaraan, ambik tindakan seawal mungkin. Simpanan hari ini dapat mengubah kehidupan korang di masa Persaraan. Macam mana nak buat? Senang je, buat simpanan. Untung tabung Persaraan, jangan la korang simpan di saving akaun, simpanlah di tempat yang beri pulangan melebihi nilai inflasi. Kalau simpan di saving akaun duit korang akan berkurang sama ada korang yang bawak keluar ataupun disebabkan inflasi. Simple kan. Sekarang ni ade banyak tempat untuk membuat simpanan, seperti PRS dan Unit trust. Banyak penasihat kewangan yang boleh terangkan dengan lebih lanjut mengenai tempat-tempat yang boleh beri pulangan melebihi nilai inflasi. Saya pun salah sorang penasihat kewangan.

Ape pendapat korang mengenai perkara ini?


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy x minat dh UT or apa2 jenis pelaburan lain slps duit sy stuck.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2019 08:45 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-11-2019 08:42 AM
Sy x minat dh UT or apa2 jenis pelaburan lain slps duit sy stuck.

Stuck macam mana tu Tuan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Hasif_ replied at 5-11-2019 08:45 AM
Stuck macam mana tu Tuan?

X reti nk explain. Financial advisor yg uruskan.now x de dh duit nk splurge ke UT.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2019 09:37 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-11-2019 09:09 AM
X reti nk explain. Financial advisor yg uruskan.now x de dh duit nk splurge ke UT.

Masyaallah tuan, mungkin strategi yang digunakan tidak disesuaikan dengan keadaan semasa. Kebanyakkan UT digunakan untuk jangka masa sederhana dan panjang. Financial advisor perlu alert dengan perubahan. Maaf atas apa yang Tuan alami
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Hasif_ replied at 5-11-2019 01:37 AM
Masyaallah tuan, mungkin strategi yang digunakan tidak disesuaikan dengan keadaan semasa. Kebanyak ...

Wassalam.

Would be great if TT boleh perjelas lebih lanjut. Cth

Unit trust benefitnya, savings lain lain. Mekanisma terbaik utk menabung apabila bersara. As my understanding the topics are related to what to do kan.. financial tips barangkali u boleh share.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2019 10:34 AM | Show all posts
adila39 replied at 5-11-2019 03:02 PM
Wassalam.

Would be great if TT boleh perjelas lebih lanjut. Cth

Untuk UT ni, lebih kepada medium to long term punya investment. Medium term tu 5 years & above. Yang bagusnya di sini adalah ada compounding effect. Makin lama korang invest, makin tinggi pulangan, macam snowball effect(makin bergolek makin besar). Ia bergantung juga pada dana yang korang pilih dan pemilihan dana bergantung pada jangka masa serta risk profile.

Benefitnya:
1. Kecairan
    Bila korang dah ada akaun UT, bila-bila masa je korang boleh jual dan beli (bukan korang la yang buat jual beli tu,coonsultant yang uruskan). Berlainan macam saham, korang kene tunggu orang nak jual, baru korang boleh beli dan juga bila nak jual, korang kene ada pembeli.

2. Kepelbagaian(Diversification)
    Maksudnya disini, pelaburan korang dipelbagaikan dari segi asset allocation. Jika berlaku kerugian, tidak terlalu ketara.

3. Diurus oleh Professional Investment Management
    Professional fund managers nilah yang menentukan diamana dana tersebut nak di laburkan, foreign ke, local ke atau kedua-dua sekali. So korang boleh rileks la sikit, consultant yang akan terangkan dan uruskan pelaburan korang.

Untuk simpanan, terbahagi pada Retirement, Children Education dan Wealth Accumulation(Goal). Untuk Retirement, bagi yang bekerja swasta, ada caruman kwsp dan yang keje gomen, ada pencen. Nak taknak kene juga buat simpanan sendiri. Boleh buat simpanan di UT atau PRS. Why saving di tempat tersebut, kerana nak kalahkan nilai inflasi. Persaraan merupakan suatu ganjaran buat kita, jika dirancang dengan betul
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095359s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list