Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
385
View
22
Reply

[Edisi Kejuruteraan] kegunaan drone masa hadapan

[Copy link]

Author: android88       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-11-2019 10:30 AM | Show all posts |Read mode
aku ada dengar drone nak guna untuk hantar barang semua ke arah 'smart city'.. skrg kan drone mostly yg aku tahu mcm nak ambil video pemandangan ke, mmg lawaa sangat la kan.. tapi nak hantar barang tu mcm ragu2..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 04:05 PM | Show all posts
teknologi dron blh pki utk hantar barang ke? aq tak dpt bayangkan situasi tu...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 11:28 PM | Show all posts
Skrg kat US Courier digantikan oleh robot, robot akan hantar barang ke rumah anda..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 11:34 AM | Show all posts
sandylim8881 replied at 5-11-2019 11:28 PM
Skrg kat US Courier digantikan oleh robot, robot akan hantar barang ke rumah anda..

Ya betul. Robot Kurier tu nama Digit. Digit blh hantar brg ke mana shj. Ia mampu mengangkat beban seberat 18kg, turun naik tangga, berjalan atas permukaan yg tdk rata.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 10:57 PM | Show all posts
Sama la mula-mula ragu juga. Tapi bila baca news dekat Switzerland pun dah guna drone ni untuk penghantaran barang. Baru boleh yakin dengan perkhidmatan drone ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 11:22 AM | Show all posts

RE: kegunaan drone masa hadapan

Shanzey replied at 6-11-2019 11:34 AM
Ya betul. Robot Kurier tu nama Digit. Digit blh hantar brg ke mana shj. Ia mampu mengangkat beban  ...

robot kurier ni pki teknologi ape utk kawal pergerakan ia? teknologi 5G ke?
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 12:30 PM | Show all posts
cikpayung replied at 6-11-2019 10:57 PM
Sama la mula-mula ragu juga. Tapi bila baca news dekat Switzerland pun dah guna drone ni untuk pengh ...

alaaa scarynye dengar.. selamat ke barang kite tu.. bukan nak judge tapi tu la hakikatnya..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 12:31 PM | Show all posts
Patricia520 replied at 7-11-2019 11:22 AM
robot kurier ni pki teknologi ape utk kawal pergerakan ia? teknologi 5G ke?

jap jap.. sejak bila pula 5g dah ada ni? adoi, aku yg ketinggalan ke camne ni hahaha.. 4g pun slow lagi hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 03:44 PM | Show all posts
reezalsdoter replied at 8-11-2019 12:31 PM
jap jap.. sejak bila pula 5g dah ada ni? adoi, aku yg ketinggalan ke camne ni hahaha.. 4g pun slow ...

aiyo...u dah outdated la...tm dah lancarkan rangkaian 5G kat Malaysia ni...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 03:49 PM | Show all posts
reezalsdoter replied at 8-11-2019 12:30 PM
alaaa scarynye dengar.. selamat ke barang kite tu.. bukan nak judge tapi tu la hakikatnya..

Kan nampak macam scary ja.. Tapi tak apa sekarang ni teknologi dah macam-macam. Mungkin ni salah satu inisiatif yang dapat memudahkan lagi urusan kerja kita
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 03:53 PM | Show all posts
cikpayung replied at 9-11-2019 03:49 PM
Kan nampak macam scary ja.. Tapi tak apa sekarang ni teknologi dah macam-macam. Mungkin ni salah s ...

tak perlulah takut... teknologi ni dah semakin canggih... robot yg berbagai2 fungsi akan wujud kat kehidupan kita tak lama lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 12:02 AM | Show all posts
Hmm, susahlah kalau ku nak bayangkan drone berterbangan sana sini utk hantar barang, mungkin itu mmg teknologi pd masa hadapan tapi perlu masa utk sesuaikan diri hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 12:05 AM | Show all posts
cikpayung replied at 9-11-2019 03:49 PM
Kan nampak macam scary ja.. Tapi tak apa sekarang ni teknologi dah macam-macam. Mungkin ni salah s ...

Kalau mmg dpt hantar guna drone barang akan lebih cepat sampai kerana x perlu bimbang tentang traffic jam
Benda yg berat rasanya masih x dpt nak guna drone, terpaksa guna cara penghantaran yg biasa...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 12:09 AM | Show all posts
reezalsdoter replied at 8-11-2019 12:31 PM
jap jap.. sejak bila pula 5g dah ada ni? adoi, aku yg ketinggalan ke camne ni hahaha.. 4g pun slow ...

Skrg byk telco sudah start trial sistem mrk dlm 5G, tapi ku masih lebih confident dgn TM dlm bidang ini, bahkan mrk yg mulakan servis internet kat Malaysia masa dulu, jadi kebolehan mrk mmg x dpt nak dinafikan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 12:13 AM | Show all posts
cikpayung replied at 9-11-2019 03:49 PM
Kan nampak macam scary ja.. Tapi tak apa sekarang ni teknologi dah macam-macam. Mungkin ni salah s ...

Haha biasalah tu, teknologi makin hari makin maju, kita Malaysia ni juga dlm proses ikut jejak negara2 yg maju lain seperti China dan US tu, biarlah TM yg handle 5G tu, x perlu kita risau tentang prestasi mrk.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 12:20 AM | Show all posts
sotuna replied at 10-11-2019 12:13 AM
Haha biasalah tu, teknologi makin hari makin maju, kita Malaysia ni juga dlm proses ikut jejak neg ...

Jika teknologi 5G dpt diguna utk penghantaran guna drone, rasanya kita dpt kurangkan sebarang delay dlm tempoh penghantaran, tunggu2 je TM utk membekalkan perkhidmatan 5G utk kita semua
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2019 04:50 PM | Show all posts
Teknologi makin berkembang bro, mana tak semua benda boleh guna mesin skrg.. Mcm apa yg ko ckp, drone hantar barang tu? Kemain teknologi skrg en.. Mentang2 5g nak implement dah haha
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2019 04:52 PM | Show all posts
reezalsdoter replied at 8-11-2019 12:30 PM
alaaa scarynye dengar.. selamat ke barang kite tu.. bukan nak judge tapi tu la hakikatnya..

Selamat la agaknya.. Confirm dia dah program baik punya drone tu.. Teknologi luar batasan kite gitewww
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2019 04:53 PM | Show all posts
reezalsdoter replied at 8-11-2019 12:31 PM
jap jap.. sejak bila pula 5g dah ada ni? adoi, aku yg ketinggalan ke camne ni hahaha.. 4g pun slow ...

Alahai cik adik, diorang dah tgh testing dah pun 5g tu.. Telco berebut skrg nak tunjuk sape hebat mcm tu.. Kita tgk sapa yg kenaaaa jeng jeng jeng, tapi aku rasa tm lead all the wayyy sbb diorg ada infra sendiri mcm fiber tu..
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2019 04:57 PM | Show all posts
pas nie courier pula la yg berebut nak guna drone ni hantar barang. laju pun laju smpainyer. cepat sikit 5g sini, nak gak tgk drone hantar barang tu, mcm nengok kapal terbang kt langit heheh
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088951s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list