Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1944
View
62
Reply

[Idea] Dapur

[Copy link]

Author: CinnamonR    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-11-2019 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak beli dapur elektrik utk homestay sesuai ke tak ya
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Azharitubunga replied at 11-11-2019 01:45 PM
Pakai 3 jenis tu.. skrg pakai gas n dapur letrik tu akn guna masa tong gas abis..
Kalau sy.. dapur ...

Oh kalau gitu tak jd la beli dapur elektrik..

Baru2 ni dapur gas saya.. terlalu pnas.. jd body dapur gas ni pecah sbb diperbuat drp kaca
Sgt2 bahaya n tak elok bila guna dapur gas body kaca ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunan replied at 11-11-2019 03:19 PM
Oh kalau gitu tak jd la beli dapur elektrik..

Baru2 ni dapur gas saya.. terlalu pnas.. jd body  ...

Jgn lap/cuci masa tgh panas...
Atau beli dapur yg bukan jenis kaca

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 03:39 PM | Show all posts
camne pun tetap la dapor gas jadik pilihan, tak reti hakak masak pakai dapor letrik ni...tapi masa hakak kecik2 merasa laa pakai dapor minyak tanah cap butterfly,....org kampung kan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
pakai dapur eletrik. sng xyh tukar2 gas. lg pn iols fobia dgn gas bocor. bil letrik dgn kos bahan gas pn sama je iols rasa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
rice cooker iols rosak msk nasi guna dapur letrik ada timer boleh set berapa lama msk then trus mati. jd boleh tinggal2 mcm msk guna rice cooker

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat uma even da tukar guna dapur letrik pon ttp jgk na pakai dapur gas.. Xde rs kepuasan lg pakai dapur letrik tp na xna kena guna jgk dapur letrik tue sbb xde sapa rajin beli tong gas .. Kalau dkt kebun buat sendiri dapur primitif dr tanah liat.. Senang na masak apa klo xsempat masak dr uma atau tido dkt kebun..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sfrnna at 11-11-2019 04:22 PM

Dapur gas. Yang bawah ada sekali dgn oven tu. Iols nak ganti mak punya pun x jumpa. Kalau ada pun harga yahudi sangat. Duduk kat taman ada lori jual gas lalu. Senang beli gas n jimat jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 04:30 PM | Show all posts
Dapur Gas yang pada iolls lagi best sebab boleh tengok api kecik beso kecik beso

Dapur yang kena guna pistol tu pernah try, ceh macam noob jek iolls guna

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 04:46 PM | Show all posts
meols baru pindah umah baru n dapat dapur kaca free gift masa buat kitchen kabinet. pnya la tkot nk pkai sbb dgr mcm2 kes kan. now bru 3 4 bulan pkai yg sebelah tu nk kene servis plak sbb dh kuar api oren je. hbs itam periuk bila msk. meols google leceh jgk nk servis nk kena cabut kepala gas dlu bru blh bukak semua. leceh nya laaaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarik topik. Kalau ikutkan hati best dapat guna induction cooker. I ada satu yg portable . Senang masak. I ingat nk guna tu je since i jenis pindah randah. Senang nak angkat.

Tapiiii.. Lepas buat kajian di Google induction cooker ni bahaya. Structure cell makanan yg dimasak guna induction  berubah. Aduss.. Kalau beli dapur gas biasa mcm tak lawa pula. I tgh berkira2 nk beli zanussi warna putih tu. Lazada ada buat sales harini...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Masak lauk pauk suka dapur gas. Kalau masak dessert guna dapur elektrik. Dapur kayu tak pandai guna.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat masa la masih setia dengan dapor gas
Dapot letrik pun pernah guna jugak
lambat sikit nak panas
Kedua2 ada kelebihan dan kekurangan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kini dah selamanya dapur gas, sebab saya sejenis extrovert, suka orang datang rumah, suka buat kenduri kecik2 lah,  jadi semua perkakasan rutin dirumah saya haruslah boleh digunakan oleh budak umur 9 tahun hingga orang tua umur 109 tahun mesra keluarga, mesra saudara mara dan tetamu kaedahnya, kalau barang peribadi baru pilih untuk yang canggih sikiiiiit,

Akak saya introvert, saya saran dia pakai perkakasan rutin yang canggih-manggih dari dapur ke heater, dari pancuran air ke tandas, biar semua orang rengsa nak datang rumah dia, serik datang sekali ja dengan dorang asik bertanya, camner nak guna dapur ni, heater ni bahagian air panas tekan ke tarik tuil dia, rumah tak ada toilet cangkung ka, pancuran ni kalau tak nak kuat kena tekan button apa, nak letak ubat gigi kat berus gigi pun ada kotak dia,

Perkakas rutin dekat rumah ni sangat2 mengambarkan imej tuan rumah, rumah kita cara kita, saya ada sedara yang kat rumah dia ada mesin kelapa, kalau nak santan kena kokang buah kelapa dan screw kelapa itu, ramai tak suka datang rumah dia santan kotak issa BIG NO.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Dedulu arwah nenek kakalong pakai dapur kayu tu hah... Zaman emak pakai dapur minyak tanah... Dah kakalong besaq sikit mak dah guna dapur gas... La ni kakalong dah belikan mak dapur letrik tak dan susah payah dah angkat tong gas besar tuh... Kakalong belikan jugak mak periuk tekanan sbb ayah suka makan sup tulang dan urat... Kata Mak orang zaman la ni senang sungguh.. Semua tinggai tekan guna jari jah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
kat rumah pkai dapur yg mcm kat pic tgh tu...cuma sebelah hidrogen sebelah induction.dah pkai dlm 7thn alhamdulillah still ok.cuma induction ni periuk belanga la mahal sket. kalau hidrogen tu blh pkai periuk biasa je.

best nye pkai dapur jenis ni bontot kuali periuk belanga sume takyah tonyoh beria sbb tak hitam. yg tak best bila mak dtg melawat sokmo ceramah dulu pyh nak guna tak biasa katenye sbb api tak nmpk.tp mak kagum bila terpegang kat induction tu xpanas...dan2 suh beli yg kecik tuk rumah kat kg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2019 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Azharitubunga replied at 11-11-2019 01:45 PM
Pakai 3 jenis tu.. skrg pakai gas n dapur letrik tu akn guna masa tong gas abis..
Kalau sy.. dapur ...

Dan masalah dapur elektrik plak kalau masak cecair bila mgelegak tu abdh sampai terkeluar kalau tak jaga pastu dah jadi satu keje nak kena lap dapur tu bagi bersih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2019 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunan replied at 11-11-2019 03:19 PM
Oh kalau gitu tak jd la beli dapur elektrik..

Baru2 ni dapur gas saya.. terlalu pnas.. jd body  ...

Dapur elektrik ok je..takdela lama sangat nak tunggunya...pastu kebaikan lagi satu atleast periuk takdela berkerak mcm guna dapur gas..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2019 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Fly_over replied at 11-11-2019 03:45 PM
rice cooker iols rosak msk nasi guna dapur letrik ada timer boleh set berapa lama msk then trus mati ...

Aku pon masak nasi pakai dapur elektrik guna periuk biasa je. Takde rice cooker
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2019 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
tamanros replied at 11-11-2019 05:10 PM
Menarik topik. Kalau ikutkan hati best dapat guna induction cooker. I ada satu yg portable . Senang  ...

Yeke..seram pulak bila dengar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093816s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list