Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12702
View
131
Reply

Akel Ukays, Isteri Dan Anak Sah Terbunuh Dalam Serangan Udara Rusia Di Syria

[Copy link]

Author: Lilrose       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-11-2019 11:20 AM | Show all posts |Read mode
Bekas pemain dram kumpulan rock terkenal 90-an Ukays, Akel Zainal yang sebelum ini kecoh dikatakan menyertai kumpulan militan sejak 2014 dilaporkan terbunuh pada awal tahun ini.


Menurut BenarNews seperti dipetik mStar Online, selain Wan Mohd Aquil Wan Zainal Abidin yang lebih popular dengan nama Akel itu, Mohd Rafi Udin, 53, juga dikenali sebagai Abu Ain dan Abu Awn al-Malisi iaitu seorang lagi perekrut utama Malaysia bagi kumpulan pengganas Negara Islam (IS) turut maut dalam serangan udara Rusia di Syria.




Kredit foto: Babab.Net




Difahamkan, Rafi dan Akel masing -masing terbunuh pada Januari dan Mac lalu.


Menurut Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti Pengganas (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, maklumat itu diperolehinya menerusi rakan sejawatannya serta sumber rakyat Malaysia di Syria.


Lebih tragis, isteri dan anak-anak Akel turut sama terbunuh dalam serangan itu.

"Maklumat yang diterima berkata bahawa rumah Akel di Baghouz terkena letupan bom semasa serangan udara pada Mac lalu.

"Isteri dan dua anaknya yang berumur dua dan tiga tahun juga terbunuh," kata Ayob.




Kredit foto: BenarNews




Akel dilaporkan menyertai IS dan turut terbabit dengan perang sejak konflik tercetus di Syria.


Malah, bekas anggota Ukays itu giat menrekrut wanita terutama pelajar institusi pengajian tinggi tempatan untuk ke negara terbabit.


Menurut mStar, bekas pelajar Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis), Syamimi Faiqah merupakan salah seorang yang direkrutnya.


Gadis itu dipercayai lari ke Syria untuk berkahwin dengan Akel selepas Facebook 'menjodohkan' mereka. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Syamimi tu ke wife yg terkorban? Innalillah. Kadang2 manusia ni sendiri yg tahu apa dia nak dan cari dalam hidup.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:33 AM | Show all posts
So Syamimi Faiqah student KUIS tu aka wife dia pun dah mati ye kena bom?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:36 AM | Show all posts
innalilahiwainailaihirojiun..semoga arwah dan keluarga ditempatkan bersama org2 beriman..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:40 AM | Show all posts
tak berapa perasan dia ni dalam kump. Ukays
mcmana la dia boleh terlibat n bila masa training bagai..

Innalillahi wainna ilaihi raajiuun
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
yayasbs: innalilahiwainailaihirojiun..semoga arwah dan keluarga ditempatkan bersama org2 beriman..


Enrah berapa banyak nyawa dia ambil? Xlupa juga dia penyebab isteri dan anak2 mati.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Inna lillahi wa inna ilaihi roojiun

Sesetengah org dia sendiri tahu benar dan yakin apa dicari dlm hidup / matinya. Kita pun tak faham apa yg dia percaya adakah berbeza dgn apa yg org lain percaya.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Allahu..dia ke syria untuk menentang tentera bashar ke?..moga Allah swt mengampuni dosa2 beliau..cuma nak tanya perlu ke bawa anak bini ke negara yg bergolak waimah apa pun tujuannya..sighh..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:48 AM | Show all posts
sohai tak nak berjihad begini ke?fisabilillah...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
aemon replied at 13-11-2019 11:48 AM
sohai tak nak berjihad begini ke?fisabilillah...

Sohai jihad kt umah ja...nk angkat senapang pn lah aiii...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:09 PM | Show all posts
Inna lillahi wa inna ilaihi roojiun
moga Allah mengampuni dosa2nya dan ditempatkan dikalangan org2 yg beriman dan beramal soleh, takziah buat keluarga arwah dan juga isteri
nak ulas lelebih pun xtaw apa yg sebenarnya dia dukung dlm perjuangan hidup dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:15 PM | Show all posts
aemon replied at 13-11-2019 11:48 AM
sohai tak nak berjihad begini ke?fisabilillah...

ehhh sohai berjihad gak tu walau pun!
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:18 PM | Show all posts
sohai taknak ke berjuang menuju ke syurga Allah? Dunia ni kan neraka
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:33 PM | Show all posts
Minyakyuyi replied at 13-11-2019 11:54 AM
Sohai jihad kt umah ja...nk angkat senapang pn lah aiii...

sohai nak bezakan bumi sfera & rata pun xreti beza....
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:34 PM | Show all posts
aemon replied at 13-11-2019 03:48 AM
sohai tak nak berjihad begini ke?fisabilillah...

kat syria takde laksa
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia punya jihat antara dia ngan allah jer. Kiter tak yah komen bla bla bla. Kiter srbagai manusia doakan moga di tempatkan dikalangan org beriman..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam takziah pada keluarga arwah
Tp sian kat wife dgn ank2nya
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 01:22 PM | Show all posts
Minyakyuyi replied at 13-11-2019 11:54 AM
Sohai jihad kt umah ja...nk angkat senapang pn lah aiii...

Dia angkat phone je larat
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ustazah aku pernah bincang soal ni..katenye berjihad ni ade 3, utk agama bangsa dan negara..selagi itu tujuan kite insyaallah mati kita adalah syahid..

Walaupun perjuangan mereka ni xjelas bagi kita..doa je yang baik2..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 13-11-2019 12:18 PM
sohai taknak ke berjuang menuju ke syurga Allah? Dunia ni kan neraka

Sohai berani "berjuang" dimedia sosial je..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107290s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list