Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1307
View
79
Reply

S O H O ( Small Business Home Office )

[Copy link]

Author: GuaSayangMelaka       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 15-11-2019 11:51 AM | Show all posts
BELUT ?

  

Boleh ke masak belut ,packing n hantar ke pejabat,sekolah,kilang DLL ?

Boleh ....

Sbb belut adalah haiwan berkhasiat nmn sesetengah org x selera mkn belut trmsk bini aku hahaha...

Aku suka ke Siam sbb masakan belut sana best2 ..byk restoran Melayu Siam Islam masak belut ....

Smpi aku minta izin masuk dapur tgk depa masak hahaha....

KHAPKHONKAP! SARAWADIKAPPPP



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 11:59 AM | Show all posts
ADA JUTAAN BISNES KENAPA PILIH BISNES SAMA?

Malaysia ada 32 juta penduduk dan Singapura hanya 4 juta ( campur 2 warga asing )

Nmn negara SIngapura lebih kaya n maju .Kenapa ?

Sbb rakyatnya tiada sikap MALAS.

Sedih aku tgk ramai usahawan Melayu sibuk dgn produk ubat kuat dan kosmetik yg meracunkan  ....








Mrk bebas jual dlm FB,IG hatta rumah ke rumah wlu KKM dah haramkan ...

Aku x pernah percaya Qu Putih Qu hitam ..syukur dgn kulit hitam manis menawan Tuhan jadikan .






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 12:05 PM | Show all posts
Last aku memborong  kat SIAM 2015

RM100 : 1200 BAHT

SKRG ? 700 LBH BAHT SHJ ......





sjk RM jatuh,dh lama aku x smpi Siam ....ramai mengeluh sjk Kerajaan Baru smkn haru biru...

Sabau je la ...

kepala stress meh layan lagu SIAM ...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 12:13 PM | Show all posts
Perbandingan kos PREMIS VS SOHO
PREMIS :


Sewa bangunan : RM1000-3000 sebulan


Lesen bisnes : RM300-800 setahun

Bil api air : RM500 sebulan

SOHO

Sewa bangunan : TIADA

Lesen : TIADA

Bil api air : RM100



SOHO lahir sejak lahirnya INTERNET pada 90an namun msh ramai rakyat Malaysia suka BIAU PAPA ASAL BERGAYA ...

Sewa premis kat Nilai 3 N.9 dengan kos RM10 K nmn tolak sana sini ,hangus modal

Mengikut sebuah majalah ekonomi antarabangsa,tahun 2018-2024,Malaysia akan mengalami kelembapan dan sendu ...

Tp akhbar n TV x siarkan .

Oleh demikian ,bisnes sistem SOHO adalah terbaik .

Amerika yg maju n kaya pun,40 juta rakyatnya amalkan sistem SOHO dan meraih USD5000 hingga 50K sebulan ....


Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 12:21 PM | Show all posts
nice info...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 12:23 PM | Show all posts
APAKAH PRODUK LARIS ?

TIADA

Dlm dunia ini,semakin maju dan bertmbh penduduk,permintaan tinggi mengikut kehendak manusia.

Jk dulu tudung bawal mmg laris modal RM20 boleh jual RM99

Lps tudung fesyen Ariani keluar senang pakai x payah iron,tudung bawal lemau smpi aku pn rugi ratus2 K

Mana tak rugi,tudung bawal modal RM60 lelong RM10

"Jika takut rugi,JANGAN BERNIAGA!"

Itulah nasihat jutawan hartawan bilionair ..........

Kehendak pelanggan mengikut trend dan iklim dunia....

Jgn ikut-ikutan.

Nmpk nasi lemak anak dara viral,jenuh semua nka jual nasi lemak janda,nasi lemak bujang,nasi lemak duda dll

last2 semua bungkus ......

Dlm dunia ini TIADA produk laris selamanya ...

Pasti ada musim dan trend pengguna

Tgk shj basikal lajak..x lama lg mati la peniaga basikal lajak ..lbh2 lg PDRM akan dakwa ibu bapa masuk jail ...

Jadi berhati2lah memilih produk sebelum berniaga.

Buat kajian pasaran dan kehendak pengguna .


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 12:24 PM | Show all posts

Thanks ..ni Johan DJ ke ?



Tq for reading
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 12:32 PM | Show all posts
PRODUK PERMINTAAN

Produk permintaan akan meminimumkan kerugian .Nmn dlm bisnes pasti ada untung rugi..nmn minimumkan .



Apa jua bidang bisnes,perlukan ilmu .Jgn ada wang 10K main redah bisnes je ....

Aku sblm trlibat bisnes pakaian n buka premis pakaian pd 1999,aku kerja dgn abg ipar aku 3 tahun dgn gai RM600 sahaja sebulan.

Bayau motor dah RM200,makan,minyak..brp sen tinggal?

Tp sbb nk belajau selok belok,aku kerja dr jam 8 pg smpi 10 mlm sbb nk cari ILMU .

.Ikut dia pi KL,KELANTAN dll  kenal lokasi borong .

Pi Siam Vietnam DLL cari produk .

Bukan main redah je ....

Jd ,jk minat niaga kain,belajau ilmu kain..jgn pi belajau ilmu cabut gigi pula hahahaha

hari ni Jumaat

mari layan lagu ni





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 12:39 PM | Show all posts


Ada 1 wartawan tanya aku

Apa bsnes xda modal boleh kaya ?

Aku jawab menyanyi ..guna air liur dgn lidah je

Tok CT nyanyi 3 lagu RM50 K

hahahaha...terbeliak biji mata dia dengau jawapan aku ....

Ok semua

SALAM JUMAAT !


Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah terima kasih atas perkongsian yg bermanfaat

Aku dh hantar notis resign last 31dec. Tak cukup makan gaji duit byk tu je dh la gaji ciput. Bukan tak bersyukur, tp dgn pengalaman aku graphic design ui ux designer 5 tahun gaji below 3k. Minta naik xmo kedeks


Pergi iv jawatan art director minta gaji 3k+ dia ckp boleh bg below 3k saja tp iklan from 2.5k - 4k. Art director apa gaji fresh grad.

Aku nk bniaga tp xde idea tgh buat research. Mudah mudahan dipermudah niat dan urusan aku.

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
irlene_hana replied at 15-11-2019 02:01 PM
Alhamdulillah terima kasih atas perkongsian yg bermanfaat

Aku dh hantar notis resign last 31dec.  ...

hah..director tu bkn mcm pengarah ke. kalau ikut rank..mcm antara yg teratas..lbh tinggi dari manager. mana leh director tu gaji 3k. alangkah opis i exec cabuk pon dah 3k..tu lum lagi senior apa sume. kalau staff technical lagi mahal mcm engine lagi mahal. ke uols ada komisyen lain..

issshhh..melampau gaji camtu. tul..kalau i baik cabut..dan g buat sales.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 15-11-2019 02:31 PM
hah..director tu bkn mcm pengarah ke. kalau ikut rank..mcm antara yg teratas..lbh tinggi dari mana ...

Haah art director ni mcm ketua utk department graphic gitu tp gaji dia offer mmmmmmmmmmm......

Tula kerah selagi boleh, tp nk jimat habis2.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
irlene_hana replied at 15-11-2019 03:00 PM
Haah art director ni mcm ketua utk department graphic gitu tp gaji dia offer mmmmmmmmmmm......

...

u suggest nak berniaga apa??
dlm situasi ekonomi skrg..better u guna kemahiran as your main biz..

cth..menjahit plg kurang kos. jarang rugi tau. u amik kelas yg murah2 je. start ngn yg basic..buat baju kurung biasa. amik kelas yg $100 sekali tu. u mahirkan jahit baju tu. sbb baju tu lurus..so..mahirkan jahit lurus.
bila u dah mahir jahit lurus, u leh jahit langsir..ala..yg biasa tu..keping tu. u tau..i upah org jahit langsir sekeping tu dalam $7..walhal..jahit lurus je. modalnya cuma benang je. mesin jahit tu dah kos tetap.

eh..i ni pandai je ek..tp saje nk suggest..sbb itu yg i nampak.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 08:19 PM | Show all posts
irlene_hana replied at 15-11-2019 06:01 AM
Alhamdulillah terima kasih atas perkongsian yg bermanfaat

Aku dh hantar notis resign last 31dec.  ...

Sama2.

Bisnes dlm keadaan ekonomi skrg mmg sukar.

Era skrg lbh teruk berbanding kegawatan 1997-1998 -1999-2000

Sbb era tu xda competition sgt compare nowadays.

Skrg mcm2 competition dr bisnes offline,on9 etc .

So aku doakan u success..............

Aku pn skrg gali lobang ttp lobang


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 08:26 PM | Show all posts
yuki812 replied at 15-11-2019 08:13 AM
u suggest nak berniaga apa??
dlm situasi ekonomi skrg..better u guna kemahiran as your main biz.. ...

betul aku setuju .

Jahitan msh boleh maintain compare bisnes lain.Jk pandai jahit pakaian lelaki mmg bonus.Jahit seluar slack je blh dpt RM100 sehelai.Kain
modal baghu RM25.

Jk pandai jahit baju kot ...pergh ...kayo ....



kot aku beli minggu lps kat Aeon Nilai...Made in China tp bapak mahal............
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 08:46 PM | Show all posts
Insya Allah tahun depan punya dpan bila modal cukup,aku nak terjun ke bidang kraf n cenderamata .

Sbb minat kraf sjk kecil .



Buloh boleh buat lampu tidur,tabung DLL.

Melaka ni negeri pelancongan ,so pelancong mmg suka benda2 kreatif.

mat Saleh x heran kereta boleh cakap sbb tmpat depa Knight Rider zaman 80 an dh pandai cakap



Byk jg kilang dlm M'sia n oversea aku lawat ,selain ratusan buku kraf aku baca.

Kat Korea aku jumpa byk kraf dr bahan buangan spt tin,botol DLL.

Surat khabar pn depa blh buat beg shopping ...

Bl kita rajin berjalan tgk tmpt org,kita dpt byk idea bisnes ....



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 11:23 PM | Show all posts
JANGAN BAZIRKAN WANG HADIR KURSUS SAMPAH
Byk seminar,kursus,bengkel JUTAWAN LA,BILIONAIR LA N MCM2 LAGI ....

Bkn nk kondem depa,tp hakikatnya buang duit je hadir .

Lbh baik invest duit utk kursus kemahiran spt jahitan,kraf DLL.

ia lbh berbaloi .

Dlm hidup kita,kemahiran itu amat penting.

Aku pi kursus penulisan smpi KL

Pi KELAS PENULISAN kat Gombak,PNM DLL wlupn kena bayau petrol bayau tol ,sewa hotel dll sbb nk cari ilmu .

Bkn sonang nk sonang ...

That's why Malay must change attitude...from lazy to hardwork.From zero to success.

Learn skills n evrthgs.........





If u interest in sewing,go to learn it ...dont waste money with rubbish course....

This my advice.

Whatever skill and experient  need learning process...........................






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2019 04:34 AM | Show all posts


Need rest .......
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2019 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yuki812 at 16-11-2019 09:04 AM
GuaSayangMelaka replied at 15-11-2019 08:26 PM
betul aku setuju .

Jahitan msh boleh maintain compare bisnes lain.Jk pandai jahit pakaian lelak ...


citer pasal sewing ni pengalaman dulu sbenarnya. sbb saya ramai ank ppuan. suka nak gayakan ank kan. tak tau jahit..so attend lah klas jahit baju kurung..sbb tu yg plg basic. masa tu pergi ngn member. kat kelas tu diajar lah menjahit..cara masuk skoci sume..sampai kita pandai jahit. hanya $100 je. blajar as a hobi. bkn nk generate income.beli mesin jahit pon yg murah je.

saya..tak sempat nk teruskan..keje ofis mmg byk..blk lewat. but my fren dia continue..isi masa lapang. dia jahit tuk family dia..adik beradik. so..dr situ stat customer dia..kwn2. dah biasa jahit..skrg dia amik upah jahit tudung..jahit langsir yg lurus je..upah baju kurung. modal tetap dia hanya mesin. kos lain..electricity dan benang. mesin jahit tepi xde..still g kedai jahit bayar 2-3 hinggit.  itu lah start biz dia..hanya course yg 100 tu. skrg dia blajar buat blouse..jubah. takde lah amik course yg beribu tu. tiap satu klas baju tu cuma 100 -200 je..tp blk umah kena practice lah. pastu kena ada good connection ngn cikgu jahit. nk cepat pandai..jahit baju bdk dulu. dah ok...baru jahit baju dewasa. kenapa..jahit bj bdk kcik cepat siap. kalau salah jahit bukak benang pon tak makan byk masa. bila cepat siap..tgk hasilnya..tu dah leh motivate kita nk menjahit lg.

kebetulan..sy keje bhgian kira2 bajet..cost down..cut cost ntah pape skrg ni sume nk potong..pening aihh. mmg suka lah bab kira ni. bg idea yg leh min kan cost tuk yg xde modal tp at the same time kita nk untung yg banyak tanpa high risk. memasak..kos bahan mentah..pastu makanan tak tahan lama. kena jual gak..kalau tak rugi. kena jaga kualiti. menjahit ni bebila je. pastu leh kembangkan potensi jahit mcm2 sulam..manik ke. leh amik tender jahit uniform bdk tadika yg biasa2 je ke. kalau time raya..cuba g kedai jahit baju..amik upah tuk jahit bahagian kain baju je. upah tu satu kain dlm 5 je. getah kain..benang atau apa, kedai tu dah provide.

so..itu yg my fren buat lah. menjahit kena rajin..tu je. saje sharing idea. mulakan yg skit..tapi berterusan..cari biz yg market besar..ada potensi nak kembangkan. tp x mo fikir untung ribu2 juta lah. hidup kena realistik. baru stat biz 2-3 thn..x perlu sembang biz yg ribu riban untungnya.

nak berbiz mmg kena ada ilmu. plg penting tu. tapi yg pnting lagi tau nk grab opportunity mana yg sesuai ngn matlamat hidup kita. skrg..kita berbiz untuk cari mkn. so..cari biz yg ada long term. kalau biz tuk suka2 dan tak perlukan fix income sgt..sekadaar duit tepi maybe biz yg berdasarkan minat pon ok.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2019 03:07 PM | Show all posts
SESIAPA NAK JOIN grRUP WHATSAPP " WE ARE MUSLIM ENTREPRENUERS " PM nmbr fone.
terhad 100 orang sahaja dan tlg ikut rules.

jk blh usahawan la .....x kisah la usahawan full tm or pr tm...

susahwan jgn join ya





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100148s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list