Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8323
View
336
Reply

[Tempatan] Perkongsian maklumat terbaru - Bagaimana scammer boleh mengeluarkan duit tanpa OTP?

[Copy link]

Author: saripdolmat       Show all posts   Read mode

Post time 20-11-2019 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagi yang tak paham, Favourite List ni adelah akaun2 yang kita pilih untok buboh dalam kategori ni sebab kerap berurusan.  Tujuan buboh ni supaye tak payah mintak One Time Password dah.

So melainkan immediate family baik delete je semua yang dalam list ni.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:54 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 20-11-2019 08:51 AM
Klu guna free wifi mcm kat mamak ke....org kat situ blh hack akaun kita & tau user & password bank ...

Kalau guna android phone, berhati2 install app. Certain apps ada backdoor dan boleh capture maklumat kita spt bank-in details etc.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:56 AM | Show all posts
Lynn9 replied at 20-11-2019 08:48 AM
@insulin ye dari saving account but the amount has been transferred into several accounts.  Bank Man ...

Ni macam terkena love scam je.

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 20-11-2019 08:19 AM
Kenapa ya? Pasal ada middle-man attack ke?

tak secure.. mcm kite isi satu form pastu submit.. ade ruang owner wifi dpt dara

hackers ni creative la.. byk cara depa buat
btw aku tak expert cyber risk nih...

tmbh2 cite cimb kena malware attack smp skrg tak setel... depa dok diam je tu. tp tahu company symantec ade dtg.. so phm2 tahap serius tuh
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Lynn9 replied at 20-11-2019 08:32 AM
don't under estimate these scammers, my colleague kena scam 1 million RM.  they are very convincing  ...

Akk tak angkat call yg tak kenal....tetiba dua hari tu call bertalu talu dari no yg sama... akk ingt scammer, rupanya skynet nk hntar brg...alamat pulak sender tulis salah.... dorang pun satu, apsal klu call x dpt, hantar le sms ke wassap ke....

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
noell replied at 20-11-2019 08:17 AM
bila masa hg dok pesan???hg dok pesan beli ipong beli ipong beli ipong jeh

yea belilah ipong utk security tip top haha
btw takde sistem kebal dlm dunia yea haha
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-11-2019 07:58 AM
Aku selalu tukar password 6 bulan sekali.  So far x pernah lagi dpt call minta OTP.. Tapi mmg kena ...

sarah,blh direct masuk asb ek dr online bnking?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:03 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 20-11-2019 08:58 AM
Akk tak angkat call yg tak kenal....tetiba dua hari tu call bertalu talu dari no yg sama... akk in ...

hahaha yg ni kelakar...i pun pernah gak, sampai my fren called ckp "wey, aku punya kawan ada depan rumah nak hantar petai, telefon kau tak angkat2"
susah kan...nak hati2 punya pasal kesian plak orang yg betul2 nak ckp ngan kita.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 20-11-2019 08:04 AM
Kalau duit dalam akaun sikit2 memang xkan ada call pelik2 ni.

Masa akaun bank aku ada duit pulu ...

aku xtau la kebtulan atau tak..tapi mak aku masa bru lepas pncen,dpt graduiti..mcm2 org call..insurans la..scmmer mhkmh la..nsib baik la aku suh msuk asb trus...tggl duit pncen je...tp aritu terkna jugak dia..insurans dr mana nth..getaway apa nth..tolak krdit kad rm399..aku trus call bank,btalkan kedit kad mak aku..modus operandi diorg senang je..call mak aku..siap bacakan no ic mak aku..bila nak aku ckp je ya..trus dia buat penolakan debit insurans..hamjad btul...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:05 AM | Show all posts
maximus_01 replied at 20-11-2019 08:56 AM
Ni macam terkena love scam je.

bukan u ni yg mahkamah tu...diorang ckp dah keluar warrant tangkap semua tu...


Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang baghal tu Maybank2u memang takde mekanisme untok tapis scammer dari login.  Unlike other apps macam Shopee, nak login je kene key in pin number yang masok fon dulu.  Itu 1st time login on any new device.  
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:06 AM | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 08:58 AM
yea belilah ipong utk security tip top haha
btw takde sistem kebal dlm dunia yea haha

Journalist arab saudi yg kena bunuh kat turki pakai iphone. Tapi whatsapp dia kena hack, jadi pihak saudi tahu semua pergerakan dia.

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:08 AM | Show all posts
Lynn9 replied at 20-11-2019 09:05 AM
bukan u ni yg mahkamah tu...diorang ckp dah keluar warrant tangkap semua tu...

ohh. Memang bank tak boleh buat apa sebab sendiri yg transfer duit tu.

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerdik diorang ni..favourite list mmg xpayah otp kalau maybank 2u
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
maximus_01 replied at 20-11-2019 09:06 AM
Journalist arab saudi yg kena bunuh kat turki pakai iphone. Tapi whatsapp dia kena hack, jadi piha ...

itu mslh whatsapp la..
whatsapp claim connection encrypted.. tp btul ke encrypted... even facebook pun mengaku certain account password dlm plain data

dulu ade perbualan bocor mat sabu ade bau.. tu skh telepon or org telco yg copy conversation tu...

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jazaa100 at 20-11-2019 09:13 AM
maximus_01 replied at 20-11-2019 09:06 AM
Journalist arab saudi yg kena bunuh kat turki pakai iphone. Tapi whatsapp dia kena hack, jadi piha ...


Osama Laden dulu, jam pun tak pakai sbb dorang blh detect....

Yg pengkhianat tu sedara dia pi bgtau...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku paling takut benda ni
Ada akaun bank pun tak selamat
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
noell replied at 20-11-2019 08:12 AM
fav list kita save as kita selalu buat transaksi payment mcm aku simpan semua bil2 acc jompay util ...

I click kat mana ekk...i ngah cari dlm maybank2u nih..tapi x jumpa cara utk delete...sebelum nih I mmg buat favorite utk bil2 astro..air...aeon ..sbb senang xyah cari nmbr bil bila nak byr tp bila baca kat atas..riso plak i
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:13 AM | Show all posts
maximus_01 replied at 20-11-2019 09:08 AM
ohh. Memang bank tak boleh buat apa sebab sendiri yg transfer duit tu.

betul tu..i ckp dkt dia, u n me know that the money is gone, that's the fact.  cuma u kena maafkan diri sendiri sebab dia keep on blaming herself and her stupidity.  

kat office kdg2 tu tiba2 je dia nangis. kesian.  
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:14 AM | Show all posts
alamak..takutnya...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091928s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list