Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8322
View
336
Reply

[Tempatan] Perkongsian maklumat terbaru - Bagaimana scammer boleh mengeluarkan duit tanpa OTP?

[Copy link]

Author: saripdolmat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-11-2019 10:34 AM | Show all posts
anony-mous replied at 20-11-2019 10:11 AM
Jgn main2 dgn fav list tnb/tm/mana2 bil. Scammer ni kalau dia xdpt transfer ke account dia, dia ak ...

Small risk for the convenience provided ok lah tu

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:34 AM | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 10:21 AM
sbb tu nmpk ade alert kat atas tuh
cimb app lg haru tak stable gile skrg.. kdg2 takleh login lang ...

aku sampai delete terus cimb app. buat apa penuh memory tapi xleh pakai phuiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
maximus_01 replied at 20-11-2019 10:34 AM
Small risk for the convenience provided ok lah tu

I rasa lbh baik delete since account tnb tu guna sebulan sekali je. Guna apps tnb lg mudah. Then nk mntk balik duit dgn tnb bkn sng
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 20-11-2019 10:27 AM
Ya perasan juga. Iols uninstalled apps cimb tu, pakai browser je. Nak pakai TAC thru sms

org nak app tu nak check apa2 senang..
mls bkak kat pc
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
noell replied at 20-11-2019 08:12 AM
fav list kita save as kita selalu buat transaksi payment mcm aku simpan semua bil2 acc jompay util ...

I save semua bil yang kena bayar bulan2..
Tak selamat jugak ke?
Favourite list tu nampaknya nak kena delete la....
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:40 AM | Show all posts
anony-mous replied at 20-11-2019 10:05 AM
Boleh cerita how kene? Guna fav list mcm ni jgk ke?

secara ringkas dr apa yg dia cerita, dia dapat panggilan dari Mahkamah (Melaka) so scammer pompuan ni ckplah ada orang filed kan saman dekat dia atas fraud credit cards and money laundering.  so dah jadi kes polis and court case.  ada warrant tangkap semua.  mula2 tu dia pun tak percaya denied everything.  tapi scammer tu very professional and manipulative.  setiap soalan dia tanya dapat je scammer tu jawab and ada saja kebetulan pulak tu.  so dia ckp dia nak called police untuk verify, and scammer tu ckp police mmg nak arrest dia so kalau dia jumpa police lagi senang keje police tu dan terus proceed kes mahkamah. maybe dia rasa takut kot ntahlah i tak tahu apa dia fikir masa tu.  

scammer tu ckp dia orang boleh tolong untuk settle kan benda ni sebab ramai orang kena kes macam ni jugak..so diorang kata nak tengok transaction record etc.  tapi i tak tahu and ini lah part yg dia tak boleh terima bila scammer tu suruh dia transfer kan semua duit dia tu..dia boleh layankan aja..

tu yg bank manager siap tanya dia betul ke nak transfer such a big amount? tak taulah alasan apa dia bg cuma dia ada sebut buat investment camtu lah..

lepas 3 hari baru dia sedar yg dia kena tipu...kesian kan?






Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:41 AM | Show all posts

ntahlah...maybe ada possibility..Wallahualam..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:44 AM | Show all posts
anony-mous replied at 20-11-2019 10:36 AM
I rasa lbh baik delete since account tnb tu guna sebulan sekali je. Guna apps tnb lg mudah. Then n ...

Kalau sesiapa yg paranoid bolehlah delete semua favourite list tu atau guna auto payment shj
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 20-11-2019 08:04 AM
Kalau duit dalam akaun sikit2 memang xkan ada call pelik2 ni.

Masa akaun bank aku ada duit pulu ...

Haha..ada lah. Aku memang takde duit dalam acc. Dapat je gaji aku terus transfer ke tempat lain or acc laki aku sebab aku ni sejenis boros kalau ada duit. Selalu gila dapat call scammer even till last week. Yang scary, pernah dapat call scammer siap dia tahu nama aku, ic no n address on ic
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 10:37 AM
org nak app tu nak check apa2 senang..
mls bkak kat pc

Tu ah..jem plak
Agen iols social influencer siap kutuk dah blacklist cimb
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:51 AM | Show all posts
shernazz replied at 20-11-2019 10:05 AM
Last month husband iols kena juga
Kebetulan husband iols bg iols tgk hp .
Siap panggil nama penuh  ...

patutlah hari tu nak log in m2u tak boleh even password betul
click lupa password and bila dapat log in..terus tukar password
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:53 AM | Show all posts
Edited by maximus_01 at 20-11-2019 10:58 AM
prizadane replied at 20-11-2019 10:47 AM
Haha..ada lah. Aku memang takde duit dalam acc. Dapat je gaji aku terus transfer ke tempat lain or ...

Tahun 2017, lebih 46 juta telefon no. rakyat malaysia bocor (no phone, nama, ic, email address).
Jadi, memang jadi lubuk scammer lah kat Msia ni.

Many Malaysians may have noticed an uptick of marketing and scam calls in recent years where the caller even have your personal details such as MyKad number.

This came as no surprise when the personal data of most mobile phone users were leaked from the very system contracted by the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) to protect such users in 2017.
The government has since ended its contract with the contractor, Nuemera (M) Sdn Bhd, and criminal investigations on the matter were handed over to the Attorney-General's Chambers.



Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
izzah_mia replied at 20-11-2019 10:51 AM
patutlah hari tu nak log in m2u tak boleh even password betul
click lupa password and bila dapat  ...

Yes..
Bahaya kan..
Iols pung duit xde la banyak mana dlm acc tp takut juga la kang tetibe guna debit xboleh guna..hahahahaa
Maluuuu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
maximus_01 replied at 20-11-2019 10:44 AM
Kalau sesiapa yg paranoid bolehlah delete semua favourite list tu atau guna auto payment shj

I bkn paranoid , share info jah. Nevermind, next time apa2 info i simpan sorang sbb kalau baca pakcik yg kene tu kesian jgk la. Tnb ckp nk kene check dlu la amount tu, nk kene tggu 2-3 bln. Klau scammer tu asing2 kan ke bil tnb, maxis, tm, lg teruk. But well , org yg rasa dah terer xperlu delete
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Mizuahana at 20-11-2019 11:04 AM

Pernah kena zaman belajar dulu.zaman tu budak2 lagi.masa tu x famous lagi isu scam ni..

dapat emel dr maybank katenye kena masukkan password untuk pengesahan aktif akaun.iolls pon terus klik link tu.link tu bawak ke maybank2u.iolss masukkan la password.lepas tu iollss pon off lappy.lepas balik kelas rase macam nak log in maybank2u.bile cek baki duit da tinggal rm60.

Pastu iollss pegi bukak balik emel yg mintak password tu.klik link dia.memang maybank2u tapi bukan yg real.xde lambang lock kt website tu.nasib baik la duit dlm akaun ms tu ade rm130 je sbb student kan xde duit.tapi gigih jugak la.70 hengget duit student pon ko nak sapu...

Scammer ni memang bijak..tak pelik kalo orang terkena.tapi nasib baik sekarang dah banyak pendedahan psl isu ni.masyarakat lebih celik.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:03 AM | Show all posts
Semalam I dapat inbox dari scammer dekat shoppe
Tetiba suruh I bayar barang sbb katanya dia dah pos barang.. Tak logic gila orang tak bayar yg ko pergi pos buat apa.. Then I block seller tu.. Then ada lagi 2 account fake inbox I then ugut2 suruh bayar kalau tak dorang nak report polis.. I ckp report lah, I tak salah pun, I tak bayar lg yg u kelam kabut pergi pos buat apa..

Maki2 hamun dlaam tu siap cakap tunggu lah ada karma, what u give u get back, sepandai2 tupai melompat lah apalah hahaha

I cakap kalau barang tu betul u pos ok, nanti dah sampai I suruh j&t return je balik barang tu dekat seller!
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 20-11-2019 11:03 AM
Semalam I dapat inbox dari scammer dekat shoppe
Tetiba suruh I bayar barang sbb katanya dia dah pos ...

U ade masukkan ape2 item ke kt shopping chart shopee tu?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:08 AM | Show all posts
anony-mous replied at 20-11-2019 11:00 AM
I bkn paranoid , share info jah. Nevermind, next time apa2 info i simpan sorang  sbb kalau ba ...

Bill2 tu boleh setkan maximum limit jadi taklah account jadi kosong terus dan chance utk dapt balik duit account owner masih ada dpt utility provider ni.
Thats why aku cakap small risk shj.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:12 AM | Show all posts
kurga replied at 20-11-2019 09:47 AM
ada laa... mahkamah johor, kedah, terengganu dan kelantan..depa ni kerja hari ahad.

tapi x ya ...

masalahnya dia kabo mahkamah tinggi kl
sekali tuh aku dpt panggilan dari mahkamah kola teganu lepas aku abih solat jemahat bodoh tak bodoh

jenuh aku maki pompuan cina pelat tuh suruh dia tobat nasoha sempena hari jemahat penghulu segala hari


Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Fazzbulous replied at 20-11-2019 08:59 AM
sarah,blh direct masuk asb ek dr online bnking?

Tak pernah cuba lagi.. Rasa mcm tak boleh. Tapi x apa.. Gaji bulan depan iols cuba direct transfer ke ASB
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082301s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list