Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
901
View
26
Reply

[Tempatan] Keganasan rumah tangga paling tinggi ialah Selangor. Antara puncanya suami panas baran, masalah kewangan

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-11-2019 04:35 PM | Show all posts |Read mode
Selangor catat kes keganasan rumah tangga tertinggi - Hannah Yeoh
November 21, 2019 13:22 MYT

KUALA LUMPUR: Selangor mencatat kes keganasan rumah tangga tertinggi iaitu sebanyak 91 kes (27 peratus) daripada 340 kes yang dilapor ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dari awal tahun ini sehingga Jun lepas.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh berkata, Pahang pula berada di kedudukan kedua dengan 56 kes (16 peratus) diikuti negeri Kedah sebanyak 34 kes (10 peratus).

Menurut beliau, daripada jumlah tersebut 316 mangsa adalah perempuan dan 24 kes adalah lelaki.

Bagi menangani isu keganasan rumah tangga, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) mengambil tindakan di bawah Akta Keganasan Rumah Tangga 1994 [Akta 521].
Menerusi akta ini, kerajaan memperuntukkan perlindungan undang-undang dalam situasi keganasan rumah tangga dan perkara-perkara yang bersampingan dengannya.

Tindakan segera akan dijalankan bersama agensi-agensi penguatkuasaan seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), mahkamah dan agensi yang berkaitan bagi memastikan segala bentuk keganasan rumah tangga dapat dibendung, katanya.
Hannah berkata demikian semasa menjawab soalan Natrah Ismail (PH-Sekijang) yang mahu KPWKM menyatakan statistik mangsa keganasan rumah tangga di seluruh negara.

Hannah sebelum ini dilaporkan berkata, sebanyak 83 peratus daripada 309 kes keganasan rumah tangga yang berpunca daripada penagihan dadah antara tahun 2015 hingga tahun lalu membabitkan mangsa wanita.

Statistik oleh JKM mencatatkan 3,573 kes keganasan rumah tangga secara keseluruhan dengan pelbagai faktor dalam tempoh yang sama.

Enam faktor utama daripada 25 faktor berlakunya keganasan rumah tangga adalah perselisihan faham iaitu sebanyak 692 kes, panas baran (658 kes), masalah kewangan (327 kes), cemburu (312 kes), penagihan dadah (309 kes) dan campur tangan pihak ketiga (177 kes).
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Selangor negeri terkaya semelaysia katanya
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 04:46 PM | Show all posts
sudah tahu diri itu miskin dhoif tidak perlulah kahwin
orang melayu ramai yang tidak cerdik
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 04:52 PM | Show all posts
white_musk replied at 21-11-2019 04:46 PM
sudah tahu diri itu miskin dhoif tidak perlulah kahwin
orang melayu ramai yang tidak cerdik

"jangan takut kawin ..kawinlah..nanti rezeki datang " done petikan estazz
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 05:15 PM | Show all posts
Meiizu replied at 21-11-2019 04:52 PM
"jangan takut kawin ..kawinlah..nanti rezeki datang " done petikan estazz

Ustaz itu berkata begitu selalu seperti dia beritahu para jemaah
"bersedekahlah sesungguhnya sedekah itu membuka pintu rezeki"
cuba tanya semula pada ustaz itu dia selalu bersedekah tidak kerana apabila dijmeput beri syarahan dia tetapkan bayaran yang tinggi
jadi di mana sedekah yang dicakapkannya sebelum ini

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 05:19 PM | Show all posts
bilangan suami yg suka anal semakin meningkat
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh2 bukan ganu klate kah? Mengikut ummah porum lelaki sana paling haprak
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 05:56 PM | Show all posts
when cakap pasal statistik kenegerian ni kan...its quite unfair to selangor and KL actually, sebab mostly pemastautin ni berasal dari negeri lain mencari rejeki di negeri terkaya ni...but yet again...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi iols selangor ka negeri lain ka, mcm sama ja belanja mahai serupa tu gak.. Maybe sana byk tempat shopping kut Tapi duk selangor best
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Ermmm mm........
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:06 AM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8: when cakap pasal statistik kenegerian ni kan...its quite unfair to selangor and KL actually, sebab mostly pemastautin ni berasal dari negeri lain menc ...


nak taw jugak caner dia buat stats ni,is it based on ic?ke just randomly tgk kes di negeri2 itu?hihihi~
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 06:36 AM From the mobile phone | Show all posts
bukan panas baran ni tak ikut negeri ke
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 06:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Padan la yang problem sebab masalah baran tu.
Nak sangat bad boy/perempuan gedik kan
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 22-11-2019 01:06 AM
nak taw jugak caner dia buat stats ni,is it based on ic?ke just randomly tgk kes di negeri2 itu? ...

laporan dr statistik ni ikut pd laporan yg di buat. klu takde laporan siapa yg tau. Selangor kelihatan lbh tinggi mgkn sebab kesedaran di kalangan penduduk Selangor penting utk buat laporan. Tp mgkn negeri negeri lain bini tak mau report sebab rasa ini hal dlm kain org lain tak perlu tau. so rela sajork jd punching bag suami tak guna
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 10:37 AM | Show all posts
ramai yang kahwin muda kot, umur 22 dh ada anak kena kerja kuat cari duit, bila gaduh sikit post kt status whatapp mcm dh bercerai gayanya, skali laki  baca status  bini tak boleh tahan darah muda katanya abis die belasah bini dia. Sbb aku slalu baca status whatapp kejap sweet bersemut kejap mcm dh bercerai hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 10:43 AM | Show all posts
bkn sebab negeri tapi sebab makin berlambak biawak hidup zaman skg ni. tak cukup jadi biawak siap pakej dgn panas baran sekali
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 22-11-2019 08:59 AM
laporan dr statistik ni ikut pd laporan yg di buat. klu takde laporan siapa yg tau. Selangor kelih ...

Oooo..ikut laporan laa despite of the ic no...okehhhh..macehhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 21-11-2019 05:56 PM
when cakap pasal statistik kenegerian ni kan...its quite unfair to selangor and KL actually, sebab m ...

Agreed! N tengok la kepadatan penduduk di selangor/KL ni compare to negeri lain. Plus, ramai nikah negeri lain, duduk selangor, bercerai kat selangor
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 04:18 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 22-11-2019 01:19 PM
Oooo..ikut laporan laa despite of the ic no...okehhhh..macehhhhh

yup!! bukan ikut IC. Klu bini yg kena keganasan rumah tangga tu buat polis report atau ke Women's Aid Organization dan persatuan persatuan yg sewaktu dgnnya, asalkan di tempat mereka bermastautin. Bg aku satu benda yg baik Selangor tertinggi sebab nampaknya wanita yg tinggal di Selangor sudah tau what to do klu ada domestic violence. Negeri negeri yg kononnya rendah, rela di jadikan punching bag suami bagi aku sangatlah kesian. Domestic violence depa selalu ckp jgn buka aib rumahtangga dan bla bla pdhal domestic violence ni perlu di bendung dgn buat laporan. At least ada tindakan susulan dari pihak yg berwajib. Walaupun laki bini, bukan lesen ko nak buat bini jd punching bag.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 21-11-2019 05:56 PM
when cakap pasal statistik kenegerian ni kan...its quite unfair to selangor and KL actually, sebab m ...

Duduk selangor pun aku rase jarang giler kenal org pure selangor.. Slalu yg ade kt slayang tu indon, klntan,kl, kedah. Dlm satu ofis pun ble kire dgn jari org pure selangor.. So stuju ttanye2 gak laporan tu maybe unfair
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.850353s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list