Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
947
View
15
Reply

Kena tukar lokasi kerja

[Copy link]

Author: zamri88       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-12-2019 03:21 PM | Show all posts |Read mode
Pertama sekali aku minta maaf sebab aku tak pasti nak buat post ni kat thread mana 1.

Aku nak minta nasihat pada siapa2 yang pernah di "transfer" tempat kerja.

Situasi aku sekarang bekerja di syarikat swasta cawangan (Penang) dan di arahkan pindah ke HQ (Klang)
Soalannya adakah aku ada hak untuk dapat pampasan kalau aku tak mau pindah??

Benda ni keputusan paling susah aku nak buat  sebab aku dah keja 6 tahun kat Penang dan dah ada anak sorang.

Adakah syarikat sengaja suruh aku pindah supaya aku "resign" sendiri?? macam2 aku pikir ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak dapat pampasan... Syarikat ada hak untuk pindahkan kemana jua ---rujuk offer letter dan polisi company yg ditandatangani dulu masa mula dapat kerja.

Apa jua motip pengurusan company nak tukarkan kita -- ujungnya company memang ada hak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 04:12 PM | Show all posts
kalau tukar lokasi tempat kerja, ada chance naik pangkat?

mcm adik saya sekrang kerja negeri lain, antara prosedur nak naik pangkat

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam TT,

Ada baik pergi ja, adalah tu rezeki Allah SWT nak bagi, orang merantau ni level dia tak sama dengan orang biasa, siap masuk kategori orang yang dimakbulkan doa nya selain orang yang berpuasa dan dikhianati orang, bukan kaleng2 tau,

Hidup jangan selesa ditakuk lama TT, comfort zone ni sangat bahaya, TT nak anak TT jadi orang berjaya satuhari nanti, TT kena mulakan dulu, nanti anak dah besar macam2 benda boleh cerita kat dia, budak2 bila dia tau makpak dia merantau sana sini automatik dia jadi berani nak study and kerja sana sini,

Ambil lah offer tu, apsal TT rasa company nak suruh TT 'resign', TT rasa TT punya kerja tak cukup bagus ka, tak kan lah dah 6 tahun kerja kat situ TT masih tak mahir kerja TT, mustahilkan, rasanya dah tiba masa TT bertukar angin, mungkin TT lupa dulu pernah doa nak hidup lebih selesa ka ,gaji besar ka, mungkin dah makbul dah doa tu,

Btw terserah lah, keputusan ditangan TT, saya akhiri komen saya dengan cerita kawan saya yang dulu nya tak nak transfer sebab dah selesa duk company dia, semua orang dah jadi projek manager bagai, dia masih kuli2 sahaja, anak 3 hidup sangat2 susah, dah stuck dan jem habis, nak ubah hidup pun payah dah,

Saya doakan yang baik2 saja untuk TT dan keluarga, Good Luck TT

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 08:38 PM | Show all posts
mana mana saja kerja pun sama, alsakan gaji naik
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Dalam akta kerja takda bincang company kena bayar pampasan jika staf pindah. Tapi ada elaun dia boleh bagi macam elaun penginapan
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
TT kita bagi kredit jugak sbb kita rasa topik ni mmg common and need more opinion from others. Nanti later sy move ke personal problem. Sbb sana lebih sesuai.

Anyway, mana boleh mintak pampasan selagi bekerja dan tertakluk pd clause di offer letter mmg kenalah follow arahan.

Saya pun dulu pikir macam tu, boss nak suh berhenti la.. sbb x sukalah all kind of reflection bila kena buat sesuatu yg kita x suka.

Ambil sehari dua, stay calm and clear ur mind. Kadang u never know hijrah tu adalah sesuatu yg bagus utk kita. Dari satu tempat ke tempat yg baru..

U can never know better opportunity will come to u.

So jgn stress sangat. Rilek je and handle satu persatu. KLANG tu ada GM klang boleh shopping.. hehehehe sory gurau.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
MenteriWanita replied at 9-12-2019 08:55 AM
Salam TT,

Ada baik pergi ja, adalah tu rezeki Allah SWT nak bagi, orang merantau ni level dia tak ...

kesiannya.. tu la sapa suh degil
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
pergi je tt..
pengalaman sendiri ditukarkan dr branch ke branch yg lain..ditukarkan juga dari department ke department lain. alhamdulillah..smooth. secara tak langsung bila org ramai kenal kita..kita akan lbh jaga kerja dan bersungguh2.
dpt pengalaman..idea baru.

pd i..lelaki kena ada target..matlamat dlm career..life..kena kembangkan. tak boleh lah ditakuk lama..sentiasa dlm comfort zone. u kena kuar..do something challenging kalau nk berjaya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 06:05 PM | Show all posts
salah satu tu ye. bos suh u resign sukarela.tapi kalau u tabah & tahan, apa salahnya
tak layak dpt pampasan wp tanak tapi layak syarikat akan tanggung cost pengangkutan. Moving cost. Cuba tanya HR.
bos tak kan cakap tau. u kena tanya HR, apa layak u dpt if setuju pindah.

Klang best la. ada GM Klang. U boleh jadi personal shopper utk orang2 penang. Penang takde GM Klang. komang Penang ni.


Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 06:06 PM | Show all posts
yuki812 replied at 11-12-2019 04:43 PM
pergi je tt..
pengalaman sendiri ditukarkan dr branch ke branch yg lain..ditukarkan juga dari depar ...

betul.
lelaki tak boleh buat keje sama & tempat sama. cam ppuan aje.

nnt tak belajar benda baru & susah nak lompat keje.


Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Keluar la dari kepompong...
Jangan jadi katak bawah tempurung.
Lelaki ke TT ni?

Menjawab soalan...
Who are u nak mintak pampasan sebab tak nak transfer?
Pilihannya ikut arahan majikan atau resign.

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 11-12-2019 04:30 PM
kesiannya.. tu la sapa suh degil

Sampai sekarang kalau tengok dia memang kesian, kena pula banyak2 budak ijazah masuk, dia yang takat dip memang payah lah nak bersaing, nak further study pun susah tak cukup modal.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2019 02:12 PM | Show all posts
pandangan aku la biasanya kompeni akan hantar orang yang ok ke tempat lain
melainkan ko kerja kerajaan
ko kena transfer sebab ada orang komplen pasal sikap ko
kat pihak jabatan
end up
ko jer tahu TT, apa benefit ko dapat bila ko kena transfer tu
jika ko tak nampak pun any benefit kompeni ko hantor kat tmpt lain
satu elaun pun ko tak dapat
ko bole claime la
kalau ko rasa sukar nak hidup tempat jauh
kompeni buat bodoh
ko wajar jer carik kerja lain

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2019 02:35 PM | Show all posts
it's up to you.. maybe tu strategi bos utk TT resign sendiri or dia nak TT gain something new demi perkembangan karier TT di tempat baru nanti..  terpulang pada TT how to handle it.. aku pun antara org yg ditukarkan ke negeri lain tanpa aku rela.. no choice, aku terima juga wpun sakit hati sbb income aku agak reasonable dan aku sendiri bukan jenis yg boleh resign dok diam2 di umah (bab nak business sendiri x pandai).. bawa la anak2 3 org pi negeri lain dan pjj dgn husband.. dlm geram sbb terpaksa brpindah, aku terpaksa akui yg the transfer ni ada juga beri impak positif pada karier aku.. drpd org belakang tadbir, skrg kena jadi antara org utama.. dpt improve my public speaking skills n networking.. dpt pi oversea bagai.. relationship dgn husband pun ok sbb ada give n take..

and at the same time, aku tetap usaha minta pindah blk ke negeri asal.. sbb aku n husband dah ada umah sendiri di sana..  bos di tmpt baru minta aku sabar dulu smentara dia nak cari pengganti tmpt aku.. so sabar je la dulu... hopefully ada rezeki transfer semula dlm masa terdekat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2020 10:35 AM | Show all posts
Terima kasih atas nasihat dan juga pandangan kawan2 forum semua.

positif dan negatif aku terima sebagai pedoman. Mungkin ada yang bersangka aku terlalu selesa takut cabaran dan macam2 lagi biar aku jelaskan sikit la. Aku ringkaskan je.

sebelum ni aku memang kerja di HQ 2-3 tahun dan ada masalah keluarga jadi aku resign sebab aku nak balik kerja di Penang tapi bos aku yg lama (BOS A) counter offer suruh aku kerja di caw. Penang. Kerja aku masih sama macam di HQ .

Sekarang aku di Penang dah 6 tahun dan bos aku pun dah berganti kepada (BOS B). Syarikat aku kerja ni pun dah berpindah hak milik kepada owner baru dan polisi baru diorang nak semua staf  pindah di HQ semula.

Gaji aku kat syarikat ni tak besar mana pun hampir 9 tahun aku kerja gaji aku tak cecah pun 3k. Nak kata aku terlalu selesa pun tak jugak orang kerja kilang gaji lagi banyak dari aku kot. Aku kena transfer ni pun takda kenaikan pangkat atau gaji cuma "kos untuk berpindah" tu company tanggung la macam sewa lori,deposit rumah macam tu la.

Dan ya aku nak hidup selesa dan aku tak malu pun untuk rasa selesa dengan kerja aku dan ada masa untuk keluarga. umur aku pun dah "3 series" dan aku dah nekad nak "settle down" kat sini je .

Sekali lagi aku ucapkan terima kasih dan aku dah buat keputusan untuk tolak tawaran berpindah tu. Mungkin aku akan berniaga pulak selepas ni (impian aku nak buka restoran sendiri). Harap korang semua doakan yang baik2 untuk aku ok.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107075s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list