Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3922
View
81
Reply

[Tempatan] M40 kena lagi...cukai baru utk M40 sbb kerajaan x cukup hasil

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-12-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Jgn risau...kenaikan tidak membebankan. M40 byk duit.
FB_IMG_1576336478574.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 12:30 AM | Show all posts
B40 (PPR/ Kos Rendah) - RM15 setahun
M40 (1030qsft kebawah) - RM20-RM25 Setahun
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Cukai petak ni amende?  Boleh sesiapa kasi pencerahan skit
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 15-12-2019 12:31 AM
Cukai petak ni amende?  Boleh sesiapa kasi pencerahan skit

Yg I faham, cukai utk strata title-Bangunan bertingkat. kalau landed kan ade cukai tanah, dan cukai pintu. Utk org yg duduk flat/apartment/condo, hanya perlu bayar cukai pintu je. So skrg gomen nk kutip sekali la utk rumah bergeran strata.

Nampak sikit tapi kalau 1 condo/apartment ade 240 rumah pun, dah bnyk boleh kutip tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 12:48 AM | Show all posts
lepaih tu kerajaan negeri bangga2 kata banyak hasil dengan ketelusan pentadbiran...tak rasuah walaupun wujudnya lantikan politik...wakakakakakakakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 12:49 AM | Show all posts
nanti XXY_daen masuk topik habaq...tempat tinggai mewah..SELAYAKNYA la kena cukai...tak mau cukai pi duk reban ayam tak pun tepi longkang...tak pun duk kuil...tok2 sami sedia melayan hangpa yang nak bermewah...janji atok Tun M tu betui..hangpa semua bowdow...wakakakakakakakakkakakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
JohnnySins replied at 15-12-2019 12:48 AM
lepaih tu kerajaan negeri bangga2 kata banyak hasil dengan ketelusan pentadbiran...tak rasuah walaup ...

Emm byknyaa cukaii.. kutip ajelaa pung..kutip biar rkyt tinggai sepende
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 02:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Why m40? How about top 20?

Tapi based on article..kalau rumah lebih 1000sqft..xdinyatakan berapa cukainya..

Adakah berlainan gak ikut income group?
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
aku duk <1000sf tp mmg bayar cukai tanah tetiap thn, ke management..cuma start thn ni dpt surat dr pejabat tanah ke apa, byr terus ke situ, bukan management lg dah
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
JohnnySins replied at 15-12-2019 12:49 AM
nanti XXY_daen masuk topik habaq...tempat tinggai mewah..SELAYAKNYA la kena cukai...tak mau cukai pi ...

die ingat glgn m40 kaya ke?
mmg la beli rumah bkn flat, dah takkan nak dok neighbourhood mcm flat...

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Harap voters ph melingkup
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2019 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
M40 ramai yg undi Pee H. Mrk x kisah kenaikan demi kenaikan utk M40. Setiap kenaikan mampu ditampung sbb M40 gaji besar
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
little_sis replied at 15-12-2019 08:30 AM
aku duk

mmg ada juga ke cukai tanah utk rumah bertingkat? selama ni mcm byr cukai pintu je. rumah u area mana?
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 09:27 AM | Show all posts
byk cukai baru diperkenalkan atas nama tambahbaik utk tingkatkan hasil negara

penjawat awam nak di kurangkan atas dasar penjimatan

then mcm2 lagik polisi liabiliti yg porn hub buat


kalo aku jadik depa tak pyh buat tu sume bazir masa bazir duit sakit kpale jer

patut depa kasi mkn gaji buter jer sbb korang mmg sepenggal jer kan

then polisi2 baru nih hanye menguntungkan be end jer nnti

after ambil alih kuasa nnti


bijak tak idea aku even mcm ade bau2 nak melingkupkan negara
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Cukai berak x ada?
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tobby at 15-12-2019 09:49 AM

M40 mmg kuat komplen. M40 komplen cukai petak mahal, komplen byr cukai tinggi, komplen perlu byr petrol harga pasaran. Duduk apartment 300k tapi berkira.  Hehehe...

Cukai tanah kaedah baru dikuatkuasa di Selangor dan Penang. Selangor bermula 1 Jun 2018, manakala Penang bermula 1 Januari 2019.

Di Selangor, Peter Foo, 76, komplen cukainya naik 756% drpd RM34.11 kpd RM292

Wakil NGO di Penang, KN Lee, ada pemilik yg naik drpd RM300 kpd RM900.

Namun kerajaan kata sistem cukai baru tak akan membebankan rakyat B40 dan seterusnya akan diperkembangkan di Kuala Lumpur dan Perak mulai tahun depan.

Wlpn ini namanya rembatan lil alamin namun M40 mampu byr sebenarnya. Buang astro, buang netflix byk blh jimat.
FB_IMG_1576373825303.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah kena cukai pintu tiba pulak ada cukai petak

Tiba tiba pula mcm dua kali bayar cukai tak faham betul?

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
kaseh80 replied at 15-12-2019 09:49 AM
Dah kena cukai pintu tiba pulak ada cukai petak

Tiba tiba pula mcm dua kali bayar cukai tak faham ...

culai pintu dan cukai petak ni lain..
cukai pintu byr kt majlis perbandaran/majlis bandaraya/majlis daerah
cukai petak ni cukai tanah..rmh landed pggl cukai tanah..yg apartment, condo, flat pggl cukai petak
sblm ni byr kt management ofis..skrg kna byr sndr kt land office
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
allshares replied at 15-12-2019 12:39 AM
Yg I faham, cukai utk strata title-Bangunan bertingkat. kalau landed kan ade cukai tanah, dan cuka ...

sis, kena bayar cukai tanah dengan pintu. xde menda nya takyah bayar cukai tanah...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
syamzana replied at 15-12-2019 09:10 AM
mmg ada juga ke cukai tanah utk rumah bertingkat? selama ni mcm byr cukai pintu je. rumah u area m ...

tiap2 thn pun kna byr cukai tanah/quit rent ni
management office akan. bill kan kt
maintenance charges..sekali setahun
cma hrga akan naik la amountnya
cth sblm ni byr rm15 mgkn cukai petak kna byr rm15...cth je yer
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097687s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list